Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kiniški desertai subalansuoti žiemai: lengvi kaip debesėliai, su paslaptimi viduje

Prisipažinkite – žiemą kaip niekad norisi ko nors saldaus ir skanaus. Kąsnelis deserto pakelia ūpą, kai sunkiai juda darbai ir jautiesi užstrigęs kaip sena plokštelė. Šaltuoju metu galime pasimėgauti ir kaloringesniais skanėstais, pavyzdžiui, kiniškais desertais. Jie lengvi kaip debesėliai, o viduje slypintis vasaros skonis atgaivina sielą.
Kepti bananai, kiniški desertai
Kepti bananai, kiniški desertai / 123RF.com nuotr.

Gaivūs vaisių debesėliai

123RF.com nuotr./Kiniški desertai
123RF.com nuotr./Kiniški desertai

Lengvi kaip debesėliai, gaivūs ir maloniai nuteikiantys gomurį. Kaip norisi „ko nors saldaus“, šis desertas puikiai tinka, nes patenkina ir saldumo, ir rūgštumo poreikį. Ir, neslėpsime, suteikia energijos. Be to, kiekvieną kartą galima naudoti kitus vaisius ar net uogas ir mėgautis vis kitokiais „debesėlių“ skoniais. Ir tam nereikia laukti vasaros – jeigu šaldiklyje turite uogų atsargų, jas drąsiai galite naudoti šiam desertui. Tiks braškės, vyšnios, serbentai, mėlynės, avietės ir netgi agrastai!

Reikės:

1 st. miltų,

1 arb. š. kepimo miltelių,

1 valg. š. cukraus,

½ arb. š. druskos.

2 kiaušinių,

½ st. pieno,

„Obelių“ rafinuoto rapsų aliejaus kepimui,

4 st. smulkintų vaisių arba uogų,

½ st. miltinio arba cinamoninio cukraus.

Gaminimas:

Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską.

Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.

Atskirame dubenyje sumaišykite trynius, pieną ir 1 valg. š. aliejaus. Gerai išplakite.

Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki standžių kietų putų išplakite kiaušinių baltymus.

Išplaktus baltymus, dėdami po šaukštą paeiliui su miltais, labai atsargiai įmaišykite į trynių mišinį.

Puode gerai įkaitinkite aliejų, kad įdėjus lašelį tešlos ji kunkuliuodama iškiltų į paviršių.

Tešloje gerai iš visų pusių apvoliokite po kelis vaisių gabaliukus ir dėkite juos į aliejų. Dirbkite atsargiai, kad tyškantis aliejus nepatektų į akis ar ant odos. Kepkite po 3-4 minutes, kol gražiai apskrus ir išėmę su kiaurasamčiu dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų aliejaus perteklius.

Dar karštus „debesėlius“ apibarstykite cukraus pudra arba cinamoniniu cukrumi.

Penkių skonių obuolių riekelės

123RF.com nuotr./Kepti obuoliai, kiniški desertai
123RF.com nuotr./Kepti obuoliai, kiniški desertai

Šis skanėstas – kinų išradimas. Ypatingą skonį jam suteikia penki prieskoniai, kurie Kinijoje labai populiarūs ir dažnai naudojami kaip vientisas mišinys. Jeigu pas mus jo nerasite – ne bėda, galima susimaišyti patiems. Tai cinamonas, gvazdikėliai, anyžiai, pankolio sėklos ir Sičuano pipirai. Sumalti prieskoniai sumaišomi lygiomis dalimis ir gardinami patiekalai.

Reikės:

3 didelių obuolių.

Tešlai:

¾ st. miltų,

6 valg. š. krakmolo,

3 valg. š. cukraus,

1 arb. š. druskos,

¼ arb. š. kepimo miltelių,

2/3 st. duonos giros,

1 arb. š. vanilinio cukraus.

Kepimui:

„Obelių“ rafinuoto rapsų aliejaus.

Apibarstymui:

½ st. cukraus,

maltų gvazdikėlių, cinamono, Sičuano pipirų, anyžių, pankolių.

Gaminimas:

Dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą, 3 valg. š. cukraus, druską, vanilinį cukrų ir kepimo miltelius.

Kitame dubenyje sumaišykite girą ir tirpintą sviestą. Supilkite į sausąjį mišinį, išmaišykite ir palikite pusvalandžiui pabręsti.

Per tą laiką pasigaminkite prieskonių mišinį: indelyje sumaišykite ½ st. cukraus su lygiomis dalimis maltų gvazdikėlių, cinamono, Sičuano pipirų, anyžių ir pankolių (po mažą žiupsnelį).

Pasiruoškite obuolius. Nulupkite, gremžtuku išimkite sėklas ir supjaustykite maždaug 5 mm storio riekelėmis.

Puode iki virimo įkaitinkite aliejų. Obuolių riekeles apvoliokite tešloje ir kepkite apversdami maždaug 3-4 minutes, kol įgaus gražią auksinę spalvą.

Išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalų perteklius.

Obuolių riekeles dėkite į lėkštę, apibarstykite prieskonių mišiniu su cukrumi ir patiekite.

Karamelizuoti bananai

123RF.com nuotr./Kiniški desertai
123RF.com nuotr./Kiniški desertai

Tai tradicinis kiniškas desertas, kuriam ypatingą žavesį suteikia traški karamelė, smulkiais saldžiais siūlais apsivyniojusi aplink apskrudusioje tešloje įsitaisiusį banano gabaliuką. Karamelę pasigaminti labai paprasta, tam tereiks cukraus ir vandens. Didesnių įgūdžių reiks keptus bananus norint joje apvolioti ir greitai atšaldyti, tačiau neklysta tik tie, kurie nieko nedaro, o ši patirtis, garantuojame, bus labai smagi!

Reikės:

4 sunokusių bananų,

1,5 valg. š. lengvai pakepintų juodųjų sezamų sėklų,

1,5 valg. š. lengvai pakepintų baltųjų sezamų sėklų,

„Obelių“ rafinuoto rapsų aliejaus kepimui.

Tešlai:

3 valg. š. miltų,

3 valg. š. kukurūzų miltų,

½ arb. š. kepimo miltelių,

2 arb. š. aliejaus,

4-5 valg. š. šalto vandens.

Karamelei:

1 ir ¼ st. cukraus,

½ st. vandens.

Gaminimas:

Dubenyje sumaišykite miltus, aliejų ir kepimo miltelius. Įpilkite 4-5 valg. š. šalto vandens ir užmaišykite tešlą.

Puode iki virimo įkaitinkite aliejų. Bananus supjaustykite riekelėmis, apvoliokite tešloje ir kepkite maždaug 3-4 minutes, kol gražiai apskrus. Iškepusius sudėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalų perteklius.

Karameliniam glajui į puodą supilkite vandenį ir cukrų. Maišydami kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol mišinys karamelizuosis.

Toliau dirbti reikės labai greitai. Keptus bananus apvoliokite karštoje karamelėje ir iš karto kiškite kelioms sekundėms į puodą su labai šaltu vandeniu, kad karamelė sustingtų, tada greitai išimkite, nupurtykite vandens lašelius ir apibarstykite sezamo sėklomis.

Šie bananai skaniausi su ledais.

Kiniškų desertų giminaičiai - vietnamietiški bananai

123RF.com nuotr./Kepti bananai, kiniški desertai
123RF.com nuotr./Kepti bananai, kiniški desertai

Azijos šalys garsėja savo įvairiu ir gardžiu gatvės maistu. Jeigu viešėjote Vietname, tikriausiai teko matyti, o gal net ragauti tešloje keptų bananų – tai labai populiarus užkandis šioje šalyje. Vietnamiečiai tešlą pagardina ryžių miltais, tad jų skonis bus šiek tiek kitoks nei kiniškų desertų.

Reikės:

10 sunokusių bananų,

½ st. ryžių miltų,

½ st. kvietinių miltų,

½ arb. š. kepimo miltelių,

¼ arb. š. druskos,

2 arb. š. cukraus,

1 st. vandens,

„Obelių“ rafinuoto rapsų aliejaus kepimui.

Gaminimas:

Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų. Supilkite vandenį ir užmaišykite tešlą. Palikite subręsti 10 minučių.

Bananus nulupkite ir perpjaukite į keturias dalis – skersai ir išilgai.

Puode iki virimo įkaitinkite aliejų.

Apvoliokite bananus tešloje ir po kelis gabaliukus virkite aliejuje 3-4 minutes, kol gražiai apskrus.

Iškeptus išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalų perteklius. Patiekite iš karto.

Obuoliniai pyragėliai

123RF.com nuotr./Pyragėliai, kiniški desertai
123RF.com nuotr./Pyragėliai, kiniški desertai

Tikriausiai ne kartą kepėte bandeles su šaldyta sluoksniuota tešla. Tačiau ar žinojote, kad kinai tokius pyragėlius kepa aliejuje? Tradicinės bandelės su obuolių įdaru yra labai mėgstamos ir suaugusių, ir vaikų. Kviečiame išmėginti ir jus!

Reikės:

500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos.

Įdarui:

3 st. gabaliukais supjaustytų obuolių,

6 valg. š. rudojo cukraus,

½ arb. š. cinamono,

¼ arb. š. malto muskato riešuto,

1/8 arb. š. maltų gvazdikėlių,

2 valg. š. sviesto,

1 valg. š. krakmolo,

2 valg. š. šalto vandens.

Kepimui:

„Obelių“ rafinuoto rapsų aliejaus.

Pabarstymui:

1 valg. š. cinamono,

½ st. cukraus.

Patiekimui:

Karamelinio padažo.

Gaminimas:

Į puodą suberkite susmulkintus obuolius, rudąjį cukrų, ½ arb. š. cinamono, gvazdikėlius ir muskato riešutą. Išmaišykite ir pakaitinkite ant vidutinės kaitros 6-8 minutes, kol obuoliai suminkštės. Sudėkite sviestą.

Puodelyje sumaišykite krakmolą su 2 valg. š. šalto vandens ir nuolat maišydami pamažu supilkite į obuolių masę. Pakaitinkite maišydami 2-3 minutes, kol skystis sutirštės.

Kiekvieną tešlos lapelį perpjaukite pusiau, kad gautųsi kvadratas. Ant jo dėkite po du šaukštus obuolių įdaro. Sušlapinkite tešlos kraštelius vandeniu, sulenkite, kad gautumėt trikampį ir apspaudykite pirštais, o paskui šakute kraštelius, kad suliptų.

Pyragėlius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kai padarysite visus, padėkite 20 minučių šaltai – žiemą tam puikiai tinka balkonas.

Puode iki virimo įkaitinkite rapsų aliejų. Dėkite po 2-3 pyragėlius vienu metu ir kepkite 5-6 minutes, kol tešla iškeps ir gražiai apskrus.

Mažame indelyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Tik išimtus iš puodo pyragėlius iš karto apibarstykite šiuo kvapniu mišiniu.

Iškepkite visus pyragėlius ir iš karto juos patiekite su karameliniu padažu arba ledais.

Skanių atradimų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius