Dabar populiaru
Publikuota: 2018 sausio 30d. 19:00

„KitchenJulie“ receptas: morkų keksiukai be gliuteno ir pieno produktų

Julija Steponavičiūtė ir jos kepti morkų keksiukai
Julijos Steponavičiūtės, asmeninio albumo nuotr. / Julija Steponavičiūtė ir jos kepti morkų keksiukai

Netoleruojate gliuteno? Jokių problemų. Gyvename puikiais laikais, ar kada apie tai pagalvojote? Juk turime tiek pasirinkimų, kartais net TIEK daug, jog sunku išsirinkti, kas geriausia būtent man. Egzistuoja tokia gausybė galimybių, kokį maistą kadien ruošti, kasmet darosi vis lengviau rasti net nišinių produktų vietinėse paruotuvėse. Manau, tai puiku. Kita vertus... ar tikrai tai pakankamai vertiname, nelaikome savaime suprantamu dalyku?

Tiek, kiek save pamenu, visada valgiau produktus su gliutenu, net neskyriau tam dėmesio. Tol, kol išgirdau apie gliuteno netoleravimą. Manau, tai nutiko 2010–2011 metais ir tik todėl, kad tuomet daug keliavau kaip modelis – kaip tik tada tokiuose miestuose, kaip Niujorkas ar Londonas prasidėjo pamišimas dėl sveiko gyvenimo būdo.

Perskaičiusi kelis atitinkamus straipsnius ir patyrinėjusi produktų etiketes parduotuvėse pradėjau daugiau suprasti apie gyvenimą be gliuteno ir tai, kokių produktų dairytis, jei norima visai gliuteno atsisakyti. Tiesa, iki tol dėl jo niekada neturėjau didesnių bėdų, niekada nebuvau pastebėjusi, kiek stipriai gliuteno vartojimas veikia mano sveikatą. Tačiau jei nepastebėjau, tai dar nereiškia, jog jis neturėjo įtakos. Taigi, dabar kartkartėmis pradėjau tam tikrą laiką vengti gliuteno. Galiu pasakyti, jog efektas jaučiasi – mažų mažiausia jaučiuosi lengvesnė.

Šiuo metu į savo valgiaraštį įtraukiu įvairiausių begliutenių miltų, tačiau jokiu būdu nesakau „atia“ gliutenui. Pavyzdžiui, jei sekmadienio rytą norėsiu ką tik iš orkaitės ištrauktos čiabatos, užteptos sūdytu sviestu, ją ir valgysiu. Svarbiausia, sveikas balansas.

Julijos Steponavičiūtės nuotr./Morkų keksiukai be gliuteno
Julijos Steponavičiūtės nuotr./Morkų keksiukai be gliuteno

Beje, kalbant apie begliutenius produktus puiku tai, kad jie yra ne tik sveikesni, bet ir puikaus skonio. Iškepiau šių morkų keksiukų, kad tą pademonstruočiau.

Jiems naudojami miltai, kuriuos sudaro lygiomis dalimis imti kokosų, baltųjų ryžių ir kukurūzų miltai. Galite tiesiog sumaišyti kiekvienų po puodelį ir laikyti uždarame inde, o tada visada turėsite paruoštą begliutenį mišinį. O dabar laikas kepti!

Ingredientai (5 vidutinio dydžio keksiukams/užtruksite apie valandą):

  • 2/3 puodelio begliutenių miltų mišinio (apie jį rašiau anksčiau);
  • 2 vidutiniai kiaušiniai;
  • 1/4–1/3 puodelio nerafinuoto rudojo cukraus (priklausomai, kokio saldumo pageidaujate);
  • 1/4 puodelio neutralaus skonio aliejaus (pavyzdžiui, šaltai spausto saulėgrąžų);
  • 1 puodelis tarkuotų morkų;
  • 1/3 puodelio graikiškų riešutų;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • žiupsnis muskato riešuto;
  • 1 arbat. šaukšt. sodos;
  • 1/2 vidutinės citrinos išspaustos sultys.

citrininiam glajui:

  • 1/2 vidutinės citrinos išspaustos sultys;
  • cukraus pudros;
  • aguonų, pabarstymui.
Julijos Steponavičiūtės nuotr./Keksiukų ingredientai
Julijos Steponavičiūtės nuotr./Keksiukų ingredientai

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160°C (su vėjeliu) ar 180°C (be vėjelio). Į keksiukų formos duobutes įdėkite specialius popierinius krepšelius.

2. Dideliame dubenyje plakite kiaušinius su cukrumi, kol susimaišys, supilkite aliejų, cinamoną, muskatą ir vėl paplakite. Supilkite su citrinos sultimis sumaišytą sodą ir gerai išmaišykite.

3. Supilkite miltus, išmaišykite, tada galiausiai suberkite morkas ir smulkintus riešutus, išmaišykite, kad pasiskirstytų.

4. Krėskite gautą masę į paruoštas formeles, palikdami erdvės, kad jie galėtų iškilti. Kepkite apie 25 min., kol įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus aplipęs ne tešla, o tik keliais drėgnais trupinėliais.

5. Leiskite atvėsti ir apliekite glajumi, kurį pagaminsite sumaišę citrinos sultis su cukraus pudra (kuo daugiau bus cukraus pudros, tuo tirštesnis išeis glajus), apibarstykite aguonomis.

Pastaba: prieš apliejant glajumi, keksiukus jūs galite subadyti, tuomet glajus labiau įsigers į jų vidų.

Julijos Steponavičiūtės nuotr./Morkų keksiukai be gliuteno
Julijos Steponavičiūtės nuotr./Morkų keksiukai be gliuteno

Šis receptas – iš tinklaraščio Kitchenjulie.com, kurio autorė – Julija Steponavičiūtė, viena žinomiausių lietuvių manekenių, sėkmingai dirbanti ir Lietuvoje, ir užsienyje. Savo asmeniniame tinklaraštyje Julija dalijasi kasdieniais nuotykiais virtuvėje. Ji nėra nei veganė, nei vegetarė, tad svarbiausias jos siekis – išlaikyti protingą pusiausvyrą tiek mityboje, tiek iš dalies beprotiškame savo gyvenime. Julija kartkartėmis pasidalija savo receptais ir su 15min skaitytojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Ekonominė krizė Turkijoje: ar Ankara iškeis NATO į Rusijos paramą?

Aktualu

Italijoje sugriuvo viadukas: žuvo mažiausiai 35 žmonės, aukų skaičius augs

Aktualu

Kauną nusiaubė audra: krito medžiai, paskendo gatvės, apsemta ir Kauno sporto halė

24sek

Huberto Pivoriaus vedami 16-mečiai sutriuškino olandus ir žengė į ketvirtfinalį

Aktualu

Antanas Guoga mėto pėdas: „Labai realus scenarijus, kad aš baigsiu politinę karjerą“

Gazas

Fernando Alonso baigs karjerą „Formulėje 1“

Interviu Kultūra

Dizainerė Morta Nakaitė: „Neketinu sustoti“

Aktualu

Kėdainių A.Kanapinsko gatvės detektyvas – kodėl vandentiekis tiesiamas ne visiems?

Pasaulis kišenėje

„G taško“ reklamos poveikis: „Google“ apie Vilnių ieškojo 10 kartų daugiau JAV gyventojų

Verslas

Streikavo sostinės „Balti Drambliai“: kaltina darbdavį sunkiomis darbo sąlygomis

Pasaulis grožisi rugpjūčio Perseidų meteorų lietumi

24sek

Mattas Farrellas jau Vilniuje – „Rytą“ pasirinko po žalgiriečio rekomendacijų

Vardai

I.Stumbrienė vestuvių metinėms vėl puošėsi L.Salasevičiaus suknele: šiemet – išskirtinai trumpa

Maistas

Žolinės valgiaraštis: proga prisiminti klasiką ir išbandyti naujoves

Gyvenimas

Arturas Swanas apie lietuviškas kūnų transformacijas: dauguma tik apsimeta „natūraliais“ sportininkais

24sek

Puokštę naujienų patvirtinusi „Dzūkija“ tikisi laimėti karą dėl Lavrinovičių

Vardai

Cindy Crawford pardavė vilą Malibu už 45 mln. dolerius: pažiūrėkite, už ką tokie pinigai

Sportas

Estų pergalė: Madrido „Real“ ir „Atletico“ varžysis Taline

Aktualu

Po kratų Pravieniškėse kaliniams paskelbus apie pažeidžiamas teises, Kalėjimų departamentas aiškina situaciją

Verslas

„McDonalds“ į restoranų atnaujinimą Jungtinėse Valstijose investuos 3 mlrd. JAV dolerių

Naujienos

Gyvenimas

Mes lygūs. Laura Mazalienė: motinystė kaip šokių būrelis, kuris pritiko draugams, bet nebūtinai jums

Aktualu

Italijoje sugriuvo viadukas: žuvo mažiausiai 35 žmonės, aukų skaičius augs

Aktualu

Kauną nusiaubė audra: krito medžiai, paskendo gatvės, apsemta ir Kauno sporto halė

Aktualu

Kada Lietuvoje prigijo „arbatos angliškai“ mada?

Vardai

Baras prisiėmė atsakomybę už Simonos Nainės vakarėlį: policija tildyti triukšmo vyko 7 kartus

24sek

Huberto Pivoriaus vedami 16-mečiai sutriuškino olandus ir žengė į ketvirtfinalį

24sek

„Ryto“ arena nusimetė senus klubo simbolius

Aktualu

Ekonominė krizė Turkijoje: ar Ankara iškeis NATO į Rusijos paramą?

Gazas

Fernando Alonso baigs karjerą „Formulėje 1“

Interviu Kultūra

Dizainerė Morta Nakaitė: „Neketinu sustoti“

Pasaulis grožisi rugpjūčio Perseidų meteorų lietumi

Vardai

I.Stumbrienė vestuvių metinėms vėl puošėsi L.Salasevičiaus suknele: šiemet – išskirtinai trumpa

Pasaulis kišenėje

„G taško“ reklamos poveikis: „Google“ apie Vilnių ieškojo 10 kartų daugiau JAV gyventojų

Verslas

Streikavo sostinės „Balti Drambliai“: kaltina darbdavį sunkiomis darbo sąlygomis

24sek

Mattas Farrellas jau Vilniuje – „Rytą“ pasirinko po žalgiriečio rekomendacijų

Maistas

Žolinės valgiaraštis: proga prisiminti klasiką ir išbandyti naujoves

Vardai

Cindy Crawford pardavė vilą Malibu už 45 mln. dolerius: pažiūrėkite, už ką tokie pinigai

Sportas

Estų pergalė: Madrido „Real“ ir „Atletico“ varžysis Taline

Aktualu

Antanas Guoga mėto pėdas: „Labai realus scenarijus, kad aš baigsiu politinę karjerą“

Aktualu

Kėdainių A.Kanapinsko gatvės detektyvas – kodėl vandentiekis tiesiamas ne visiems?

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką