Dabar populiaru
Publikuota: 2012 gegužės 12d. 19:22

Kitokia duona

Pita
Fotolia nuotr. / Pita

Duona visose tautose laikoma svarbiausiu maisto produktu ir valgoma kone kasdien. Įvairiuose kraštuose duonos kepimo tradicijos skirtingos. Lietuvoje duona nuo seno kepama iš ruginių miltų ir kildinama raugu, o štai Rytų tautoms kasdienę duoną atstoja neraugintos tešlos papločiai.

ARABIŠKA PITA

Vidurio Rytų ir Viduržemio jūros regiono gyventojams kasdienę duoną atstoja apvalūs kvietinių miltų papločiai. Pitos valgomos vienos, tiekiamos prie mėsos ir daržovių patiekalų, naudojamos susuktiems sumuštiniams gaminti. Kepant aukštoje temperatūroje papločiai išsipučia ir tampa tuščiaviduriai. Įpjovus pitos šoną, į vidų galima pridėti keptos mėsos, daržovių ir padažo. Užkandžiui siūlomi gabalėliais pjaustyti papločiai su įvairiausiais mirkalais, pavyzdžiui, gaiviu tzatziki padažu arba pikantišku avinžirnių užtepu.

Pitos tradiciškai kepamos malkomis kūrenamoje krosnyje, tačiau arabiškų papločių galima išsikepti ir orkaitėje. 250 ml vandens pašildykite iki 37ºC temperatūros. Šakute sutrinkite 25 g mielių, įpilkite šiek tiek vandens, maišykite, kol mielės ištirps. Supilkite likusį vandenį, įberkite šaukštelį druskos. Įmaišykite 600 ml miltų. Užminkykite tešlą. Suformuokite 8 vienodo dydžio kepalėlius, sudėkite ant miltais pabarstyto padėklo, uždenkite rankšluosčiu ir kildinkite maždaug pusvalandį. Iškočiokite apskritus maždaug 15 cm skersmens papločius, apatine puse į viršų sudėkite į miltais pabarstytą skardą. Kildinkite dar pusvalandį, sudėkite ant karštos skardos. Kepkite 250ºC temperatūros orkaitėje 7–10 min. Paplotėliai turi išsipūsti. Išdėliokite pitas ant medinės lentelės, užklokite švaria šluoste ir palikite vėsti.

Verta išbandyti

Pita su tunais ir daržovėmis

Fotolia nuotr./Pita su tunais ir daržovėmis
Fotolia nuotr./Pita su tunais ir daržovėmis

Pitas galima įdaryti įvairiausiais produktais: kepta mėsa, šviežiomis daržovėmis, mėsiškais ir vegetariškais troškiniais, žuvimi. Išmėginkite šį gardų įdarą su tunais. Dubenyje sumaišykite 200 g aliejuje konservuotų tunų (prieš tai tunus nuvarvinkite) su šaukštu majonezo, pagardinkite pipirais ir kapotomis petražolėmis arba svogūnų laiškais, dar galite įmaišyti konservuotų kukurūzų. Pitų papločius perpjaukite pusiau, į vidų įklokite salotos lapą, įdėkite griežinėliais pjaustytų pomidorų ir paprikos šiaudelių, įkrėskite šaukštą tunų įdaro.

ARMĖNIŠKAS LAVAŠAS

Tai plonas sluoksniuotas minkštas paplotis, gaminamas iš kvietinių miltų, druskos ir vandens. Prieš kepant gali būti apibarstomas sezamų sėklomis arba aguonomis. Lavašas dar vadinamas armėniška duona, tačiau kaip duonos pakaitalas vartojamas ne tik Armėnijoje, bet ir Turkijoje, Irane, Afganistane, Gruzijoje.

Iš tešlos iškočiotas plonas paplotis tradiciškai kepamas ant įkaitusių krosnies sienų. Šviežias lavašas būna minkštas, džiūdamas sukietėja ir tampa traškus. Sausas lavašas gali stovėti labai ilgai, kad paplotis vėl suminkštėtų, pakanka jį apipurkšti vandeniu arba aptepti tirpintu sviestu ir palaikyti uždengus švaria plono audinio šluoste. Armėnijoje lavašas tiekiamas prie įvairių patiekalų vietoje duonos arba kaip užkandis su sūriu ir aromatingomis kalnų žolelėmis. Dideli ir minkšti lavašo lakštai naudojami gaminant kebabą, taip pat labai tinka šaltiems suktinukams ir karštiems blyneliams su įdarais ruošti. Iš tiesų į lavašą galite sukti viską, ką randate šaldytuve: keptą ir virtą mėsą, tuną, lašišą, tepamą ir brandintą sūrį, įvairiausias daržoves, vaisius ir uogas. Armėniška duona tinka net desertams ruošti. Sutarkuokite obuolį, sumaišykite su sauja vandenyje išbrinkintų razinų ir sauja smulkintų lazdynų riešutų, įberkite šaukštelį cukraus, pagardinkite cinamonu ir tarkuota apelsino žievele. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto ir trumpai pakepkite obuolius. Sukrėskite įdarą ant lavašo, tolygiai paskirstykite, susukite į ritinėlį, apkepkite keptuvėje, kad iš visų pusių apskrustų, perpjaukite perpus, sudėkite į lėkštę ir apšlakstykite skystu medumi.

Verta išbandyti

Suktinukai su krabų lazdelėmis

Fotolia nuotr./Lavašo suktinukai su krabų lazdelėmis
Fotolia nuotr./Lavašo suktinukai su krabų lazdelėmis

Kietai išvirkite ir atvėsinkite kiaušinį. Smulkiai supjaustykite 100 g krabų lazdelių ir 50 g sūdytos lašišos, sutarkuokite virtą kiaušinį, sukrėskite 4 šaukštus majonezo, pagardinkite kapotais krapais arba petražolėmis ir atsargiai išmaišykite. Paklokite ant stalo lavašo lakštą, ištepkite įdaru, susukite į ritinėlį, suvyniokite į plėvelę ar foliją ir bent porą valandų palaikykite šaltai. Supjaustykite maždaug 2 cm storio griežinėliais ir patiekite kaip užkandį.

Lavašo traškučiai

Fotolia nuotr./Lavašo traškučiai
Fotolia nuotr./Lavašo traškučiai

Lavašo lakštą plonai aptepkite majonezu, žirklėmis sukarpykite trikampėliais. Smulkiai sutarkuokite kietą brandintą sūrį. Dalį lavašo gabalėlių pabarstykite kmynais, kitus sezamais, dar kitus – tarkuotu sūriu arba prieskoninėmis žolelėmis. Jei mėgstate aštriai, į šaukštą majonezo išspauskite skiltelę česnako, aptepkite šiuo padažu lavašą. Skardos dugną išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite lavašo trikampėlius, kepkite 210°C temperatūros orkaitėje, kol gražiai apskrus.

MEKSIKIETIŠKA TORTILIJA

Tai plona neraugintos tešlos duona, tradiciškai gaminama iš kukurūzų miltų, bet gali būti ir kvietinė. Kukurūzų miltų tortilijos yra lankstesnės ir mažesnės, kvietinių – didesnės ir traškesnės. Prėskos tešlos paplotis kepamas visiškai be riebalų ant įkaitintos keptuvės arba skardos. Meksikos gyventojai tortilijas valgo su viskuo, laužytų papločių beria į sriubas ir troškinius. Bene populiariausias meksikiečių patiekalas – į ritinėlį susukta arba perlenkta tortilija su daržovių, mėsos, jūrų gėrybių, sūrio ar vaisių įdaru. Skirtingai paruošta ir patiekta tortilija turi skirtingus pavadinimus: enchilada, burrito, quesadilla arba fajita. Suvyniota kaip semtuvėlis tortilija naudojama vietoje šaukšto. Juo kabinamas ir dedamas į burną lėkštėje patiektas pupų, daržovių ir mėsos troškinys, kaskart atsikandama ir tortilijos.

Verta išbandyti

Įdaryta tortilija

Fotolia nuotr./Įdaryta tortilija
Fotolia nuotr./Įdaryta tortilija

Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite 400 g mėsos faršo arba juostelėmis pjaustytos paukštienos kartu su smulkintu svogūnu, išspauskite porą skiltelių česnako. Kai mėsa šiek tiek apkeps, sudėkite šiaudeliais pjaustytą papriką. Baigdama kepti mėsą, į keptuvę įberkite 150 g konservuotų pupelių arba kukurūzų, įmaišykite kubeliais pjaustytą pomidorą. Dar šiek tiek pakaitinkite, pasūdykite, pagardinkite meksikietiškais prieskoniais ir citrinų sultimis. Smulkiai sutarkuokite kietą brandintą sūrį. Tortiliją patepkite grietine, uždėkite įdaro, užberkite tarkuoto sūrio, susukite paplotį į ritinėlį. Susukite ritinėlius į foliją, sudėkite į skardą ir pakepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje maždaug 10 minučių.

ITALIŠKA FOKAČIJA

Fotolia nuotr./Itališka fokačija
Fotolia nuotr./Itališka fokačija

Plokščia itališka duona fokačija kepama iš mielinės tešlos ir dažnai skaninama įvairiais pagardais: prieskoninėmis žolelėmis, alyvuogėmis, svogūnais, saulėje džiovintais pomidorais, sūriu, dešra ar kumpiu. Kadangi ši duona labai panaši į storapadę picą, ji gali būti valgoma ir viena arba tiekiama kaip užkandis prie vyno. Fokačija labai tinka suvožtiniams gaminti. Perpjaukite paplotį, patepkite sviestu arba majonezu, uždėkite salotos lapą, kumpio ar dešros, griežinėliais pjaustytų pomidorų, plonai atpjauto sūrio ir suvožkite.

Fokačiją galima kepti orkaitėje. Vienam stačiakampiam papločiui reikės 2 šaukštelių džiovintų mielių, puodelio šilto vandens, 2 šaukštų cukraus, 4 stiklinių miltų, šaukšto rupios druskos, 60 ml alyvuogių aliejaus. Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje, suberkite cukrų, išmaišykite, palikite 3 min. pastovėti. Pamažu įmaišykite pusę kiekio miltų, supilkite aliejų. Druską ištirpinkite 2 šaukštuose šilto vandens, supilkite į tešlą. Dalimis sudėkite likusius miltus, iškrėskite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, minkykite, kol tešla nebelips prie rankų. Suformuokite rutulį, patepkite paviršių alyvuogių aliejumi, įdėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite švaria šluoste ir pastatykite šiltai maždaug valandai. Tešla turi pakilti dvigubai. Kai tešla pakils, iškočiokite iš jos stačiakampį maždaug 1,5 cm storio paplotį, įklokite į aliejumi išteptą skardą, uždenkite, kildinkite 15 min. Išspauskite skiltelę česnako, sumaišykite su 2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Subadykite paploti mediniu pagaliuku, aptepkite česnakiniu aliejumi, pabarstykite rupia druska, smulkintais rozmarinais ir tarkuotu parmezano sūriu. Kepkite 210 °C temperatūros orkaitėje 15–20 minučių.

Žurnalas „JI“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

00:46
01:50
04:41

Dabar tu gali

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką