-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos „Prancūzijos virtuvė“ autorės receptas: greiti naminiai ledai be pieno ir cukraus

Su tokiais ledais – be pieno produktų ir cukraus – susipažinau prieš keletą metų ir nuo tada mano šaldiklyje netrūksta bananų. Aš parsinešu namo didžiulį jų maišą, nulupu, supjaustau siaurais griežinėliais, sudedu į maišelius ir į šaldiklį. Patarčiau šaldymo maišelių neperkrauti, ir geriausia bananus paskleisti vienu sluoksniu – taip užšalę jie nesulips į vieną didžiulį gumulą.
Dangira Šimašiutė ir jos gaminti ledai
Dangira Šimašiutė ir jos gaminti ledai / Dangiros Šimašiutės, Vidmanto Balkūno nuotr.

Tokius šaldytus bananus naudoju sveikuoliškiems kokteiliams arba mano labai pamėgtiems ledams gaminti. Geriausia tai, kad šie ledai yra visai be cukraus – taigi labai sviekuoliški, o saldumo desertui suteikia būtent bananai ir datulės. Pastarąsias rinkitės kuo minštesnes, kad jos gerai susimaltų. Datulių dėkite daugiau ar mažiau – reguliuokitės pagal savo skonį.

Antras šių ledų šaunumas slypi plačioje skonių paletėje. Jie gali būti šokoladiniai, kavos skonio, vaniliniai, braškiniai arba mango. Man labai patinka bananiniai mango ledai.

Jei norite sukurti savąjį skonį, vietoje šįkart mano naudotos nesaldintos kakavos ledus gardinkite, tarkime, šaukšteliu tirpios kavos, trupučiu vanilės, šaldytomis braškėmis, šaldytomis avietėmis arba šaldyto mango gabaliukais.

Na o visų geriausia, kad šie ledai gali būti pagaminami vos per dvi minutes. Kai namie yra užšaldytų bananų, visas darbas, kurį reikai padaryti, tai sumesti produktus į virtuvinį kombainą ir paspausti mygtuką.

Dangiros Šimašiutės nuotr./Ledai be cukraus ir pieno
Dangiros Šimašiutės nuotr./Ledai be cukraus ir pieno

Valgyti juos galima kad ir tiesiai iš kombaino, o jei norite kad ledai būtų kiek kietesni, dėkite juos kuriam laikui į šaldiklį. Tiesa, jeigu juos šaldiklyje paliksite ilgiau, tarkime visą parą, taps labai kieti, tiesiog tikras ledo gabalas, tad vis tik geriausia juos gaminti prieš degustuojant. O jei vis tik ledai užšalo, nieko tokio, sprendimas yra – tiesiog palaikykite šiek tiek kambario temperatūroje, kol vėl suminkštės.

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 250 g šaldytų bananų (maždaug dviejų bananų, nuluptų, supjaustytų griežinėliais ir sušaldytų);
  • 2-3 minkštų Medjoul datulių;
  • 2 šaukštų nesaldintos kakavos;
  • 4-6 šaukštų migdolų pieno (galima pakeisti kitu augaliniu arba paprastu pienu).

Gaminimas:

1. Šaldytus bananus suberkite į virtuvinio kombaino indą. Pašalinkite datulių kauliukus ir sudėkita jas į indą su bananais.

2. Suberkite kakavą arba sudėkite kitus norimus pagardus. Įpilkite 5 šaukštus migdolų pieno ir viską smulkinkite, kol susidarys kreminė ledų masė. Jei ledai kiek per kieti, pilkite dar po vieną šaukštą pieno, kol gausite norimos konsistencijos.

3. Mėgaukitės iškart arba palaikykite šaldytuve 2-3 valandas, kad gautumėte kietesnės konsistencijos desertą.

Išduosiu jums dar vieną paslaptį – kartais į šiuos ledus dedu dar vieną ingredientą – anakardžių riešutų arba migdolų pastos. Ši pasta ledams suteikia šilkinio kremiškumo ir labai gerą skonį. Jei jums nėra sudėtinga įsigyti anakardžių riešutų, migdolų pastos ar net žemės riešutų sviesto, aš galiu tik patarti drėbtelti gerą šaukštą riešutų „košės“ į ruošiamus ledus, nenusivilsite! Na, o jei tos riešutų „košės“ po ranka nėra, tai irgi jokia probema.

Dangiros Šimašiutės nuotr./Ledai be cukraus ir pieno
Dangiros Šimašiutės nuotr./Ledai be cukraus ir pieno

Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius