Dabar populiaru
Publikuota: 2018 sausio 25d. 10:00

Knygos „Prancūzijos virtuvė“ autorės receptas: šokoladiniai-migdoliniai karališki pyragėliai

Dangira Šimašiutė ir jos kepti pyragėliai
Dangiros Šimašiutės, Vidmanto Balkūno nuotr. / Dangira Šimašiutė ir jos kepti pyragėliai

Tikriausiai žiūrite į kepinius, kurie labiau panašūs į bandutes nei į pyragaičius, ir klausiate savęs, kodėl gi jie karališki? O vadinu juos karališkais tik todėl, kad ruošiau pritaikydama prancūziško Trijų Karalių pyrago receptą. Tokį pyragą Prancūzijos kepyklėlėse jūs išvysite kasmet nuo gruodžio vidurio iki sausio antros pusės.

Tai yra ne tik gardus popietės užkandis bet ir visos šeimos atrakcija, mat pyrago viduje slepiasi plokščia, keraminė figūrėlė, vadinama pupa. Supjausčius pyragą gabaliukais ir padalijus šeimos nariams, tas, kuriam atitenka gabaliukas su paslėpta pupa, gali užsidėti karūną ir visą likusią dieną vadintis šeimos karaliumi. Dažniausiai karaliaus privalumas ir lieka tik ta karūna, nebent kiekviena šeima nuspręstų kitaip pamaloninti dienos karalių. Gardus pyrago gabaliukas taip pat yra šaunus privalumas.

Nors Trijų Karalių šventė jau seniai praėjo, šis pyragas, kurio klasikinis receptas yra mano knygoje „Prancūzijos virtuvė“, yra tikras žiemos kepinys. Tad kol už mūsų langų šoka snaigės ir spaudžia šaltukas, galite drąsiai kviesti šį gardumyną į savo virtuves. Ir visai nesvarbu, ar ruošite klasikinį variantą, ar šokoladinę šio pyrago variaciją, kokią aš jums siūlau.

Dangiros Šimašiutės nuotr./Šokoladiniai-migdoliniai karališki pyragėliai
Dangiros Šimašiutės nuotr./Šokoladiniai-migdoliniai karališki pyragėliai

Ingredientai (6 asm.):

  • 100 g juodojo šokolado;
  • 120 g migdolų miltų, arba tiesiog maltų migdolų;
  • 70 g cukraus;
  • 1 kiaušinis;
  • 60 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 2 lakštai bemielės sluoksniuotos tešlos (apie 500 g);
  • 1 kiaušinio trynys, patepimui.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 210 °C.

2. Juodąjį šokoladą sulaužykite gabaliukais, suberkite į dubenėlį, jį statykite ant garų vonelės ir kaitinkite, kol šokoladas ištirps.

3. Migdolų miltus sumaišykite su cukrumi, įmaišykite kiaušinį, minkštą sviestą, vanilę ir tirpintą šokoladą.

4. Išvyniokite vieną sluoksniuotos tešlos lakštą, išpjaukite 6 maždaug 12 cm diametro apskritimus (naudokite puodelį arba mažą lėkštutę). Sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.

5. Pabadykite apskritimus šakute ir ant kiekvieno jų uždėkite paruošto šokoladinio įdaro paliekant maždaug centimetro ilgio neapteptą kraštą.

6. Iš kito sluoksniuotos tešlos lakšto išpjaukite tokio pat dydžio apskritimus kaip ir iš pirmojo. Uždenkite jais paruoštus pyragaičius su įdaru ir labai gerai užspauskite kraštus, užtvirtindami šakutės paspaudimais.

7. Patepkite pyragaičius plaktu kiaušinio tryniu. Mažo peilio galu, lengvais judesiais galite kiekvieną pyragaitį išvagoti lengvu raštu. Viduryje kiekvieno pyragaičio padarykite mažutę skylę, kad kepant viduje susikaupęs oras galėtų išeiti.

8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 25–30 min., kol pyragaičiai išsipūs ir gražiai parusvės.

9. Ištraukus iš orkaitės leiskite jiems kiek atvėsti, bet patarčiau mėgautis dar šiltais.

Dangiros Šimašiutės nuotr./Šokoladiniai-migdoliniai karališki pyragėliai
Dangiros Šimašiutės nuotr./Šokoladiniai-migdoliniai karališki pyragėliai

Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Povilo Urbšio sėkmė: 2,3 tūkst. eurų vertintą žemę pardavė už 143 tūkst. eurų

Verslas

R.Masiulis apie Vilniaus oro uosto terminalą: pastatas „kvepia“ sovietmečiu

24sek

Pergalingas metimas per J.Valančiūno ranką: buvęs „Raptors“ treneris triumfavo Toronte

Aktualu

Orai.lt: veržiasi šaltis – šalčiausias bus šeštadienio rytas

Aktualu

Patvirtintas „Brexit“ susitarimo projektas: lietuviai teisės gyventi JK nepraras

Annos istorija

Aktualu

JAV strategija Afganistane: pasitraukimas blogiau nei aklavietė

Gazas

Renkame „Tautos automobilį 2019“: populiariausias „Honda“ visureigis – CR-V

Interviu Kultūra

Mokslininkas ir rašytojas Alanas Lightmanas: apie lėtesnio gyvenimo ilgesį ir naująją pasaulio tvarką

24sek

Po Antano Guogos pareiškimų – sirgalių gedulo vainikas prie „Ryto“ biuro durų

Aktualu

Linas Kojala apie patvirtintą „Brexit“ susitarimo projektą: tai – dar ne pabaiga

Vardai

„Dydžio (r)evoliuciją“ laimėjo Vitalija Jonikytė: dirbti į fabriką Norvegijoje jurbarkiškė nebegrįš

Verslas

Iš emigracijos grįžusi lietuvė ir toliau renkasi mokėti mokesčius Didžiajai Britanijai

N-18 Aktualu

Nuogas moteris internete atradęs senolis teisiamas kaip sunkus nusikaltėlis

Gyvenimas

Atsikratyti pilvo padės penki prieskoniai

Vardai

15 kilogramų priaugusi Natalija Bunkė: „Dabar toks etapas. Turbūt... per gerai gyvenu!“

„Ginčas“: K.Maksvytis vertas treniruoti „Žalgirį“ ir „Rytą“?

Aktualu

Tarp taikos ir naujo karo: kas šiomis dienomis vyksta Gazos Ruože?

Sportas

Belgišką sprigtą gavusio „Vyčio“ strategas L.Mistura: „Mūsų žaidėjai – ne prastesni“

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. K.Sarnicko-Kasteto „Turnė̃“ – ne apie „G&G“, bet apie „Alkūninį veleną“

Naujienos

Aktualu

Povilo Urbšio sėkmė: 2,3 tūkst. eurų vertintą žemę pardavė už 143 tūkst. eurų

Verslas

R.Masiulis apie Vilniaus oro uosto terminalą: pastatas „kvepia“ sovietmečiu

24sek

Pergalingas metimas per J.Valančiūno ranką: buvęs „Raptors“ treneris triumfavo Toronte

Aktualu

Orai.lt: veržiasi šaltis – šalčiausias bus šeštadienio rytas

Aktualu

Patvirtintas „Brexit“ susitarimo projektas: lietuviai teisės gyventi JK nepraras

Annos istorija

Aktualu

JAV strategija Afganistane: pasitraukimas blogiau nei aklavietė

Gazas

Renkame „Tautos automobilį 2019“: populiariausias „Honda“ visureigis – CR-V

Interviu Kultūra

Mokslininkas ir rašytojas Alanas Lightmanas: apie lėtesnio gyvenimo ilgesį ir naująją pasaulio tvarką

24sek

Po Antano Guogos pareiškimų – sirgalių gedulo vainikas prie „Ryto“ biuro durų

Aktualu

Linas Kojala apie patvirtintą „Brexit“ susitarimo projektą: tai – dar ne pabaiga

Vardai

„Dydžio (r)evoliuciją“ laimėjo Vitalija Jonikytė: dirbti į fabriką Norvegijoje jurbarkiškė nebegrįš

Verslas

Iš emigracijos grįžusi lietuvė ir toliau renkasi mokėti mokesčius Didžiajai Britanijai

N-18 Aktualu

Nuogas moteris internete atradęs senolis teisiamas kaip sunkus nusikaltėlis

Gyvenimas

Atsikratyti pilvo padės penki prieskoniai

Vardai

15 kilogramų priaugusi Natalija Bunkė: „Dabar toks etapas. Turbūt... per gerai gyvenu!“

„Ginčas“: K.Maksvytis vertas treniruoti „Žalgirį“ ir „Rytą“?

Aktualu

Tarp taikos ir naujo karo: kas šiomis dienomis vyksta Gazos Ruože?

Sportas

Belgišką sprigtą gavusio „Vyčio“ strategas L.Mistura: „Mūsų žaidėjai – ne prastesni“

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. K.Sarnicko-Kasteto „Turnė̃“ – ne apie „G&G“, bet apie „Alkūninį veleną“

Vardai

Ypatingos

06:20
04:06

Gera keliauti kartu

Konferencija „Žiniasklaida rytoj“

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką