-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kokia mėsa naudingiausia?

Daugelio mitybos specialistų nuomone, mėsa mūsų valgiaraštyje – svarbus dalykas. Tiesa, trokštantiems sveikesnio gyvenimo, nerekomenduojama valgyti daug mėsos. Venkite kepti riebaluose, verčiau virkite ar troškinkite.
Įvairi mėsa
Mėsa / Fotolia nuotr.

Kai mėsos rūšių ne viena ir ne dvi, kyla klausimas, kokią geriau rinktis? Taigi pasidomėkime įdomesnėmis mėsos rūšimis ir naudingomis jų savybėmis.

► Triušiena

Triušieną specialistai įvardija kaip vieną sveikiausių, skaniausių ir, svarbiausia, tinkančią net alergiškiems žmonėms, mažiems kūdikiams ir vaikams. Tai itin dietinis pasirinkimas, kuriame gausu baltymų – 100 g yra net 21 procentas. Todėl mitybos žinovai sako, kad triušieną geriau rinktis vietoj vištienos, kuri irgi vadinama dietine. Triušieną žmogaus organizmas lengviau virškina, joje daugiau riebalų nei, pavyzdžiui, vištienoje, tačiau mažiau cholesterolio, gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitamino B6, B12, PP, geležies, fosforo, mangano, kalio, fluoro. 100 g – tik 136 kcal. Triušiena padeda išvengti aterosklerozės rizikos, teigiamai veikia žarnyną, kraujagyslių sistemą. Ji vadinama viena ekologiškiausių mėsų, ypač tinkanti valgyti žmonėms, kuriuos kamuoja onkologiniai susirgimai.

KĄ SKANAUS PARUOŠTI IŠ TRIUŠIENOS, RECEPTŲ IEŠKOKITE ČIA.

► Antiena

Iš kitų paukštienos rūšių antiena išsiskiria tuo, kad yra gana kaulėta ir tamsesnės spalvos. Tiesa, jei laikotės dietos, ši mėsa nėra pats geriausias pasirinkimas, mat joje gana daug riebalų. Tačiau iš šios mėsos galima ruošti puikus gurmaniškus patiekalus. Antienoje gausu baltymų (100 g – net iki 16 proc.), taip pat geležies, fosforo, cinko, vitaminų B6 ir B12. Svarbu paminėti faktą, kad joje gausu folio rūgšties, kuri ypač reikalinga besilaukiančioms moterims. Beje, vyrams antiena naudinga tuo, kad teigiamai veikia vyriškąsias funkcijas. Trumpai tariant, kartą per dvi savaites suvalgyti kelis šimtus gramų antienos  būtų į naudą. 100 g antienos yra 365 kcal.

KĄ SKANAUS PARUOŠTI IŠ ANTIENOS, RECEPTŲ IEŠKOKITE ČIA.

► Vištiena

Bene populiariausia mėsa pasaulyje. Ji lengvai ir greitai paruošiama, skani, neriebi, joje gausu baltymų. Tiesa, šiais laikais rasti išties kokybiškos ir hormonų bei kitų kenksmingųjų medžiagų „neprifarširuotos“ vištienos – misija sudėtinga, tačiau įmanoma. Gera, kokybiška vištiena labai tinka valgyti tiems, kurie skundžiasi virškinimo sutrikimais, kuriuos kamuoja podagra, diabetas, artritas, opos. Kadangi šioje mėsose gausu vitamino B6, jis teigiamai veikia nervų sistemą, stiprina organizmą. Be to, vištiena padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, infarkto, insulto ir netgi peršalimo! 100 g vištienos turi tik 108 kcal.

KĄ SKANAUS PARUOŠTI IŠ VIŠTIENOS, RECEPTŲ IEŠKOKITE ČIA.

► Strutiena

Ši mėsa – tikra egzotika, tačiau ragavusieji ją tik giria. Tikinama, kad strutiena – viena sveikiausių ir naudingiausių mėsų rūšių, be galo vertinama sveikos mitybos šalininkų. Tai švelnaus ir malonaus skonio produktas, kiek primenantis jautieną. Svarbu paminėti, kad joje gausu baltymų ir labai mažai cholesterolio, o riebalų 100 g tėra vos 1,2 proc. Taip pat strutienoje apstu kalio, magnio, mangano, o kalorijų – vos 159 kcal.

Elniena

Miško žvėrių mėsa pasižymi tuo, kad joje nėra visų tų kenksmingųjų medžiagų, kurių gauna masiniu būdu auginami gyvuliai ir paukščiai. Tiesa, nors elniena ir sveikesnė, palyginti su kitomis mėsų rūšimis, ji yra kietesnė. Be to, norint paruošti ją gardžiai, reikia įgūdžių. Šioje mėsoje gausu vitaminų, mineralų, baltymų ir, svarbiausia, mažai riebalų. Ji kur kas lengviau įsisavinama organizmo nei aviena, jautiena, kiauliena. Jeigu mėgstate elnieną, galite būti tikri, kad ji sumažins tikimybę susirgti cukriniu diabetu, ateroskleroze, hipertonija ir širdies ligomis. 100 g elnienos yra 155 kcal.

► Jautiena

Ši mėsa taip pat vadinama viena populiariausių pasaulyje. Joje gausu nepakeičiamų aminorūgščių, o 200 g jautienos gali pakeisti visą litrą pieno! Jautiena teigiamai veikia virškinimo sistemą ir žarnyną, neutralizuoja dirginančius fermentus, kurių yra skrandžio sultyse, normalizuoja rūgštingumą. Mėsoje gausu geležies, cinko, B grupės vitaminų, E, PP ir pan., todėl dėl savo sudėties ji ypač tinka valgyti žmonės, kurie dirba sunkų fizinį darbą, užsiima sportu. Riebalų šioje mėsoje netgi mažiau ne vištienoje: 100 g jautienos yra 218 kcal.

KĄ SKANAUS PARUOŠTI IŠ JAUTIENOS, RECEPTŲ IEŠKOKITE ČIA.

Aviena

Aviena mūsų virtuvėje nėra mėsa, kaip, tarkim, pietiečių. Dėl specifinio skonio, ji patinka toli gražu ne kiekvienam. Tačiau tai irgi neabejotinai vertinga mėsa. Teigiama, kad joje itin mažai cholesterolio, užkemšančio kraujagysles. Be to, avieną puikiai įsisavina mūsų organizmas. Avienoje gausu kalio, magnio, jodo, geležies, taip pat B grupės vitaminų. Visgi avienos verčiau nesirinkti tiems, kurie turi virškinimo sutrikimų, nes ji gana sunkiai virškinama. Jeigu skundžiatės žarnyno bėdomis, skanaukite kitos rūšies mėsos. Avienos kaloringumas: 100 g turi 241 kcal.

KĄ SKANAUS PARUOŠTI IŠ AVIENOS, RECEPTŲ IEŠKOKITE ČIA.

► Kiauliena

Kiauliena – itin universali mėsa. Tinka tiek maltinukams, tiek kepsniams, tiek sriubai ar troškiniams. Neretam lietuviui kiauliena – lyg antra duona, tačiau nepamirškite, kad joje nemažai riebalų. Taip pat mėsoje galima aptikti nemažą B grupės vitaminų kiekį. Įsisavinama kiauliena kur kas prasčiau nei kitos mėsų rūšys, be to, ji gali pakenkti, jeigu vartojama ypač dideliais kiekiais. Tad jeigu nenorite nutukti ar turėti bėdų dėl užsikimšusių kraujagyslių, geriau rinkitės liesesnę kitos rūšies mėsą. Apskritai mėsos patariama valgyti ne kasdien, o kelis kartus per savaitę ir saikingomis porcijomis. 100 g kiaulienos turi 227 kcal.

KĄ SKANAUS PARUOŠTI IŠ KIAULIENOS, RECEPTŲ IEŠKOKITE ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius