Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 01 27 /2021 10 08

Kokią varškę rinktis, kad lėkštėje pūpsotų purūs kaip debesėliai varškėtukai

Tikriausiai į kiekvieną kasdieninių pirkinių krepšelį įkrenta bent viena pakuotė varškės – ją mėgsta sportuojantys jauni žmonės, vaikus auginančios mamos ir savo sveikata besirūpinantys senjorai. Varškė karaliauja ant lietuvio stalo – pradedant varškės su bananu sveikuoliškais pusryčiais, puriu apkepu ar varškėčiais per pietus ir baigiant savaitgalio pasilepinimu spurgytėmis, sausainėliais ar kitais gardžiais kepiniais.
Varškėčiai
Varškėčiai / 123RF.com nuotr.

Varškė yra varškė – biri ar trinta, liesa ar riebi – skani, soti ir naudinga sveikatai. Vis dėlto skirtumas yra: biri labiau tinka valgyti šviežia, trinta – gaminti varškės patiekalus.

Biri ar trinta – kaip pasirinkti, kad neapsirikti?

Kiekvienas turi savo ar šeimos mėgstamiausią varškės rūšį – birią ar trintą, tik ar žinome, kuo jos skiriasi? UAB „Rivona“ Alytaus pieninės technologė Neringa Varževičienė paaiškina, kad šios dvi varškės rūšys skiriasi gamybos technologija: „Gaminant birią varškę šiek tiek kitoks gamybos būdas, technologija, temperatūros rėžimas, atvėsinimo procesas. Trinta varškė gaminama taip, kad būtų minkštesnė. Ir vienai, ir kitai varškės rūšiai naudojamas tas pats pienarūgščių bakterijų raugas.“

Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ varškė
Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ varškė

Svarbiausias skirtumas tarp birios ir trintos varškės yra tas, kad viena rūšis skirta valgyti iš karto, o kita – labiau tinkama gaminti termiškai apdorotus varškės patiekalus.

„Trinta varškė labiau tinka gaminti termiškai apdorotus varškės produktus. Žinoma, galima gaminti ir iš birios, bet ją reikėtų papildomai pertrinti, kad taptų minkštesnė, kreminės konsistencijos, būtų lengviau formuoti varškėčius, blynelius ar kitus patiekalus“, – pabrėžia N.Varževičienė.

Pasak technologės, birią varškę daugelis mėgsta valgyti šviežią, įsideda įvairių priedų – vaisių, uogų, galima pabarstyti cinamonu ar pagardinti kitais priedais.

Iš karto keliaujame į virtuvę išbandyti patarimų – kepsime vaikų ir suaugusiųjų mėgstamus varškėčius. Nors kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamą receptą ir pasakytų, kad nėra nieko paprasčiau, tačiau yra viena paslaptis, kad varškėčiai būtų purus, lengvučiai kaip debesėliai, o ne suzmekę.

123RF.com nuotr./Varškėčiai
123RF.com nuotr./Varškėčiai

Varškėčiams reikės:

  • 0,5 kg „Piemenėlio“ 9 proc. trintos varškės,
  • 1 kiaušinio,
  • 2 v. š. miltų,
  • trupučio druskos.

Gaminimas:

Kiaušinį išplakite, sumaišykite su varške, sudėkite miltus, įberkite mažą žiupsnelį druskos. Nesusigundykite dėti daugiau miltų, nes varškėtukai bus kieti. Leiskite masei šiek tiek pastovėti, kad išbrinktų miltai. Jei formuojant blynelius masė labai limpa prie rankų, patepkite jas aliejumi. Kepkite keptuvėje kol gražiai pagels. Iškeptus varškėčius pabarstykite cukraus pudra, valgykite su grietine ar uogiene.

Kilogramas varškės – iš puskibirio pieno

Pirkėjams patogu ir įprasta, kad trinta „Piemenėlio“ varškė fasuojama 180 g pakuotėmis – iš tokio kiekio lengva apskaičiuoti visus produktus patiekalo gamybai. Trinta varškė gaminama liesa (0,5 proc.) ir pusriebė (9 proc.).

Biri „Piemenėlio“ varškė fasuojama 400 g, 0,5 kg ir 1 kg maišeliais, gaminama liesa (0,5 proc.,) pusriebė (9 proc.) ir riebi (15 proc.).

Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ varškė
Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ varškė

Kiek reikia pieno, norint pagaminti 1 kg varškės, technologė N.Varževičienė savo įmonės paslapčių neatskleidžia, bet jei norėtumėte pasigaminti namuose, reikėtų beveik puskibirio, apie 6–7 litrus pieno: „Žaliavos kiekį lemia tai, kokią varškę norite pagaminti – drėgnesnę ar sausesnę. Be to, svarbu ir pieno kokybė, kiek jame yra riebalų ir baltymų. Vasarą, kai karvės ganosi pievose, piene yra mažiau baltymų, o žiemą, kai šeriamos pašarais – daugiau.“

Jei neketinate važiuoti pas ūkininką pirkti kibiro pieno, jums tereikia praverti šaldytuvą – tikrai rasite vieną pakuotę varškės. Tiek pakaks, kad išsikeptumėte gardų varškės apkepą pagal technologo Lino Sieniučio, kuris šį patiekalą valgo kartu su dukra, receptą. Pabandykite išsikepti ir jūs, tik atkreipkite dėmesį į technologo patarimus – svarbiausia naudoti kaimiškus kiaušinius ir juos gerai išplakti – tai lemia geresnę kepinio struktūrą.

123RF.com nuotr./Varškės apkepas
123RF.com nuotr./Varškės apkepas

Varškės apkepui reikės:

  • 180 g „Piemenėlio“ 9 proc. trintos varškės,
  • 0,5 l „Piemenėlio“ pieno (2,5–3,5 proc.)
  • 2 valg. š. manų kruopų,
  • 2 kaimiškų kiaušinių,
  • 1 valg. š. cukraus.

Gaminimas:

Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, manų kruopas užpilkite pienu, įmaišykite į varškės masę. Prieš kepant į apkepą įmaišykite saują razinų. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje. Apkepą patiekite ir valgykite su namine braškių uogiene.

Žiemą norisi riebesnės, vasarą – liesesnės varškės

Pirkėjai mėgsta liesesnę ir riebesnę varškę. Pasak technologo L.Sieniučio, populiariausia yra 9 proc. riebumo varškė. Galbūt pirkėjai ją perka dažniau todėl, kad ji pigesnė palyginti su 15 proc. riebumo varške. N.Varževičienė pritaria, kad ji pati mėgsta namuose gaminti patiekalus iš 9 proc. riebumo varškės: „Jei naudosime liesą varškę, ne taip gražiai iškeps varškėčiai ar kiti patiekalai.“

Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ varškė
Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ varškė

„Vis dėlto pirkėjai vertina ir liesą (0,5 proc.) varškę“, – mano L.Sieniutis. Liesą varškę perka sportuojantys, sveiką gyvenseną praktikuojantys, besirūpinantys savo išvaizda žmonės.

Kita vertus, maisto technologų teigimu, tėra mitas, kad organizmui naudingesnė liesa varškė. „Organizmas įsisavina beveik visus, 90 proc. pieno riebalus. Varškę valgyti sveika todėl, kad joje yra daug baltymų, amino rūgščių“, – teigia N.Varževičienė.

„Žiemą labiau norisi valgyti riebesnę varškę, o vasarą – liesesnę, bet geriausia – 9 proc. riebumo“, – apibendrina UAB „Rivona“ Alytaus pieninės gamybos vadovė Laima Balionienė.

Kol žiema tęsiasi, pasilepinkime riebesniu varškės skanėstu – gardžiais sausainėliais. Juos galite gaminti aprašytuoju būdu, o galite suvynioti dailius pyragėlius.

123RF.com nuotr./Pyragėliai su varške
123RF.com nuotr./Pyragėliai su varške

Varškės sausainiams reikės:

  • 250 g „Piemenėlio“ 9 proc. trintos varškės,
  • 100 g „Piemenėlio“ sviesto,
  • 200 g miltų,
  • 1 arb. š. kepimo miltelių,
  • 3 valg. š. cukraus,
  • 3 arb. š. vanilinio cukraus,
  • žiupsnelio druskos,
  • cukraus pabarstyti sausainiams.

Gaminimas:

Varškę ištrinkite su cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi. Sviestą ištirpinkite ir išsukite su varške. Į varškę sudėkite miltus, kepimo miltelius ir užminkykite vientisą tešlą. Tešlą palaikykite šaldytuve 1 val. Iškočiokite tešlą ir stikline išspauskite apskritimus. Kiekvieną apskritimą apibarstykite cukrumi, perlenkite pusiau, vėl cukrumi ir vėl perlenkite, kad gautųsi trikampis, ir dar kartą pabarstykite cukrumi. Sausainius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Kepkite 190 laipsnių temperatūroje apie 20 min., kol gražiai pagels.

Skanių atradimų virtuvėje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius