Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokios Kūčios be spanguolių kisieliaus! Žinovo receptas ir patarimai

Ant Kūčių stalo būtinai turi įsitaisyti ir indas su kisieliumi. Išvirtas iš spanguolių šis gėrimas yra Lietuvos kulinarinio paveldo dalis, ruoštas ir mėgtas įvairiuose regionuose nuo senų laikų. Lietuviško maisto ekspertas teigia, jog jį išvirti nesunku, tačiau jei norite išties skanaus, vieną kitą dalyką vertėtų žinoti.
Kūčių stalas
Kūčių stalas / Jurgitos Lukoševičienės nuotr.

Pasak restoranų grupės „Forto dvaras“ vyriausiojo šefo Ramūno Giraičio, skanaus, vos vos pikantiškai karstelėjusio kisieliaus paslaptis – jam naudojamos raisto spanguolės, o ne sukultūrintos uogos. Būtent iš pirmųjų išvirę kisielių, galėsite didžiuotis, jog skanaujate Lietuvos kulinariniam paveldui priskiriamo gėrimo.

R.Giraitis dalinasi klasikinio spanguolių kisieliaus ingredientų proporcijomis ir gaminimo būdu. Vienam litrui kisieliaus jums reikės 100 g spanguolių (jos gali būti šviežios arba šaldytos), 100 g cukraus, 1 litro vandens ir maždaug 1 šaukšto krakmolo.

Pirmiausia elektriniu trintuvu iki tyrės sutriname spanguoles. Tuomet uogų tyrę ir vandenį pilame į puodą ir užverdame. Užvirusį skystį perkošiame per tankų sietą, kad neliktų sutrintų uogų dalelių, tuomet vėl užkaičiame ant ugnies, pilame cukrų ir kiek pakaitiname, kol cukrus ištirps.

Atskirai nedideliame indelyje maždaug 1/3 stiklinės šalto vandens išmaišome apie šaukštą krakmolo ir gautą balsvą skystį plona srovele supilame į puodą su spanguolėmis paskanintu vandeniu. Pilame maišydami, o tada palaukiame, kol gautas skystis tirštėdamas užvirs. Nukaičiame nuo ugnies ir atvėsiname.

Toks kisielius, pasak eksperto, bus vidutiniškai tirštas, tačiau geriamas, o ne kaip desertas kabinamas šaukštu. Tie, kas turi kitokių šaldytų ar šviežių uogų, gali ir jų įmaišyti į kisielių – tinka serbentai, avietės, šaltalankiai. Visas kitas uogas kartu su spanguolėmis reikia sutrinti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raisto spanguolės
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raisto spanguolės

Vienintelė didelė klaida, kurią daro kisielių verdantieji naujokai, pasak R.Giraičio, yra krakmolo bėrimas tiesiai į karštą vandenį – tuomet sušoka gumulai ir gėrimas tampa negrįžtamai sugadintas.

Išvirtą kisielių šaldytuve galima laikyti 3-4 dienas, nieko blogo jam nenutiks, tik kiek priblės spalva.

Ką daryti tiems, kas nenori ar netoleruoja bulvių krakmolo? Jį galima keisti tokiu pačiu kiekiu kukurūzų krakmolo, tik kisielių su juo jau reikia kiek pavirti – skystis ne taip greitai sutirštėja, kaip verdant su bulvių krakmolu.

Išvirtą kisielių šaldytuve galima laikyti 3-4 dienas, nieko blogo jam nenutiks, tik kiek priblės spalva. Jei labiau mėgstate ne šaltą, o šiltą kisielių, išėmus iš šaldytuvo jį galima kiek pašildyti.

Paklaustas, o gal vis tik labai skubantys žmonės galėtų išsivirti kisieliaus iš jau paruošto kubo, kokių galima nusipirkti parduotuvėse, R.Giraitis kategoriškai purto galvą ir nevynioja žodžių į vatą: „Iš tokio kubo išvirtas gėrimas tiesiog siaubingas“. Ir priduria, jog virdami kisielių iš natūralių uogų nesugaišite ilgai, tad nelieka jokių argumentų dairytis prastų pakaitalų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius