Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2014 balandžio 1d. 07:15

Kokius patiekalus gardinti aitriosiomis paprikomis?

Aitrioji paprika - tikras skanėstas
Fotolia nuotr. / Aitrioji paprika - tikras skanėstas

Dažniausiai virtuvėje naudojami prieskoniai – pipirai ir druska – kartais įgrysta iki gyvo kaulo. Jeigu norisi kvapnios ir šiluma alsuojančios egzotikos, išbandykite aitriąsias paprikas. Tačiau kokiems patiekalams jos tinka labiausiai?

  • Virtuvėje dažniausiai į pagalbą pasitelkiamos tiek džiovintos, tiek sutrintos, tiek šviežios aitriosios paprikos. Beje, pastarųjų galite užsiauginti savo darželyje ar vazone ant palangės. Tiesa, jų rūšių yra tokia gausybė, kad sunkiai suskaičiuotume – raudonos, geltonos, žalios, švelnaus, pikantiško, ar tokio skonio, kuris savo aštrumu nukelia į tikras padanges. Beje, reikia paminėti, kad kai aitrumas tampa nebemalonus, o burna degte dega, išbandykite tokį patarimą: suvalgykite 1 arbat. š. cukraus arba išgerkite pieno, suvalgykite jogurto šaukštelį. Teigiama, kad šie būdai gali prislopinti deginimo jausmą.
  • Aitriosios paprikos aitrumas matuojamas Skolvilio skale (vienetais SHU, kurie išreiškia kapsaicino kiekį). Taigi, mums įprasta raudonoji saldžioji paprika turi 0 SHU, o visiems gerai žinoma ir mielai į valgiaraštį įtraukiama Chalapos paprika įvertinta jau 2500-8000 SHU vienetų (Chalapos paprika mums pažįstama kaip jelapeno). Tiesa, jeigu jums liežuvis dega paragavus šio skanėsto, ar numanote, ką reiškia į burną įsidėti 2012 m. aitriausia paprika planetoje paskelbtą Trinidad Moruga Scorpion papriką? Nors ir neįtrauktas į Guinnesso rekordų knygą, golfo kamuoliuko dydžio svilinte svilinantis pipiriukas pasiekė neįtikėtiną aštrumo rekordą – nuo įprastų 1,2 iki 2 mln. Skolvilio matavimo vienetų! Nieko keista, kad derliaus nuėmimo metu rinkėjai mūvėjo net keturias poras lateksinių pirštinių. Tačiau aitriųjų paprikų rinkoje ir tų, kurie dievina aštrų maistą, ši rūšis buvo priimta su didžiausiu džiaugsmu.
  • Kaip išsirinkti kokybišką ir skanią aitriąją papriką? Ogi žvilgtelėkite į jos spalvą ir odelės standumą. Susiraukšlėjusios ir praradusios pirminę išvaizdą aitriosios paprikos kažin ar bus gardžios. Taigi, kokybišką galite lengvai atskirti iš pirmo žvilgsnio: nesuvytusi, nepraradusi formos, ryškios spalvos, traški.
  • Džiovintos aitriosios paprikos išsiskiria ypatingu skoniu tuomet, jeigu yra džiovinamos saulėje. Jos būna ryškios, sodrios spalvos, lanksčios, nesutrupėjusios. Verčiau nekreipkite dėmesio į tokias, kurių odelė dėmėta, ir pasistenkite šiuos prieskonius suvartoti per vienerius metus. 
  • Verta paminėti ir tai, kad raudonosios aitriosios paprikos yra kur kas sodresnio ir labiau išreikšto skonio nei kitos. Tad jeigu jūsų liežuvis jautrus, verčiau išmėginkite švelnesnes rūšis. Gamindamos būkite atsargios: jeigu ką tik pjaustėte aitrąsias paprikas arba jų milteliais barstėte patiekalą, geriau iš karto nusiplaukite rankas. Jeigu netyčia patrinsite akis, nosį ar kitas kūno vietas, patirsite tikrai ne pačių maloniausių pojūčių.
  • Be šviežios ar džiovintos aitriosios paprikos neapsieitų daugelis padažų, kuriais mielai gardiname kepsnius, šašlykus, meksikietiškus patiekalus, picas, paplotėlius su faršu ir panašiai. Taip pat paprikos puikiai tiks marinatams, sriuboms, mėsos troškiniams, picai, makaronams, desertams, avienai, jautienai, kiaulienai, žuviai, užtepėlėms, sumuštiniams, pyragams, salotoms ir pan. Leiskite pasireikšti savo fantazijai!
     

Ir dar šis tas – prieskonių derinimo abėcėlė karštiesiems patiekalams

Mėsai puikiai tinka: aitrioji paprika, raudonieji, juodieji, kvapieji pipirai, gvazdikėliai, mairūnai, kmynai, čiobreliai, ciberžolė, svogūnas, raudonėlis.
Paukštienai: čiobreliai, rozmarinai, šalavijai, bazilikai, pipirai.
Žuviai: lauro lapeliai, baltieji pipirai, imbierai, aitrioji paprika, kalendra, garstyčios, krapai, kmynai.
Kepsniams ant laužo: raudonieji pipirai, kvapieji pipirai, kardamonas, mairūnai, muskato riešutas, kmynai, imbieras, aitrioji paprika.
Troškiniams: raudonieji pipirai, imbieras, garstyčios, gvazdikėliai, aitrioji paprika, čiobrelis, šalavijas, rozmarinas, ciberžolė.
Sriubai: džiovinti svogūnai, pipirai, aitrioji paprika, bazilikai, petražolės, raudonėlis, kmynai, lauro lapeliai. 

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Kaune ruošiamasi naujo „Lemon Gym“ atidarymui: kaimynai suabejojo remontų teisėtumu

Aktualu

Škvalas prasiautė Vakarų Lietuvoje: turtą niokojo vėjas ir didžiuliai krušos gabalai, tūkstančiai gyventojų – be elektros

Aktualu

Niekas nenustebo: stringa Šiaurės Korėjos branduolinis nusiginklavimas

24sek

Trečiuoju šaukimu pasirinktas Luka Dončičius – išmainytas

Aktualu

Sukčiai jūrininkus „čiupinėja“ po vieną: svajonių darbas kapitonui sukėlė įtarimų

Sportas

Kroatijos triumfas – vartininko klaida paskandino Argentinos rinktinę

Vardai

Erika Vitulskienė kviestinei publikai pristatė savo mados namus ir plius dydžio kolekciją

Gyvenimas

Mes lygūs. Futbolą komentuojanti Justina – apie debiutą eteryje ir futbolo kamuolį, atnešusį meilę

Nesenstančios knygos: perleistų kūrinių TOP 10

Pasaulis kišenėje

Birštonas: 17 atradimų, kuriuos galite patirti per savaitgalio poilsį

Aktualu

Didelių paukščių paauglystė: ką veikia Kuršių mariose nutūpę tūkstančiai gulbių?

Interviu Vardai

P.Gražulio vaiką pagimdžiusi Birutė: „Tikslas pasiektas – jis daugiau nežemins mano dukters“

Aktualu

Pajūris jau mirksta lietuje – poilsiautojai slepiasi, verslininkai garsina muziką

Vardai

Grožio vakaras sudomino būrį garsenybių: tarp jų – kūdikio besilaukiančią Inetą Stasiulytę

Gazas

Kauno valdžia stebina kaunietį: autobusų stotelę iš pavojingos vietos iškėlė „į niekur“

24sek

Vilniaus „Lietuvos rytas“ oficialiai paskelbė naują klubo pavadinimą

Gyvenimas

Kodėl alkoholis moterims kenkia labiau nei vyrams?

Gazas

Rusnėje prasideda estakados statybos

Aktualu

Sausra keičia tradicijas: ar degs Joninių laužai?

Aktualu

Chemijos egzaminu baigiasi pagrindinė brandos egzaminų sesija

Naujienos

Aktualu

Kaune ruošiamasi naujo „Lemon Gym“ atidarymui: kaimynai suabejojo remontų teisėtumu

Aktualu

Škvalas prasiautė Vakarų Lietuvoje: turtą niokojo vėjas ir didžiuliai krušos gabalai, tūkstančiai gyventojų – be elektros

Aktualu

Niekas nenustebo: stringa Šiaurės Korėjos branduolinis nusiginklavimas

24sek

Trečiuoju šaukimu pasirinktas Luka Dončičius – išmainytas

Aktualu

Sukčiai jūrininkus „čiupinėja“ po vieną: svajonių darbas kapitonui sukėlė įtarimų

Sportas

Kroatijos triumfas – vartininko klaida paskandino Argentinos rinktinę

Vardai

Erika Vitulskienė kviestinei publikai pristatė savo mados namus ir plius dydžio kolekciją

Gyvenimas

Mes lygūs. Futbolą komentuojanti Justina – apie debiutą eteryje ir futbolo kamuolį, atnešusį meilę

Nesenstančios knygos: perleistų kūrinių TOP 10

Pasaulis kišenėje

Birštonas: 17 atradimų, kuriuos galite patirti per savaitgalio poilsį

Aktualu

Didelių paukščių paauglystė: ką veikia Kuršių mariose nutūpę tūkstančiai gulbių?

Interviu Vardai

P.Gražulio vaiką pagimdžiusi Birutė: „Tikslas pasiektas – jis daugiau nežemins mano dukters“

Aktualu

Pajūris jau mirksta lietuje – poilsiautojai slepiasi, verslininkai garsina muziką

Vardai

Grožio vakaras sudomino būrį garsenybių: tarp jų – kūdikio besilaukiančią Inetą Stasiulytę

Gazas

Kauno valdžia stebina kaunietį: autobusų stotelę iš pavojingos vietos iškėlė „į niekur“

24sek

Vilniaus „Lietuvos rytas“ oficialiai paskelbė naują klubo pavadinimą

Gyvenimas

Kodėl alkoholis moterims kenkia labiau nei vyrams?

Gazas

Rusnėje prasideda estakados statybos

Aktualu

Sausra keičia tradicijas: ar degs Joninių laužai?

Aktualu

Chemijos egzaminu baigiasi pagrindinė brandos egzaminų sesija

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Video

Maudymosi kostiumėlių tendencijos

Pinigai mano ateičiai

30 geriausių restoranų

Remontas be nervų

Sveikata

Svajonių virtuvė

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką