Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Koks maistas kovoja su spuogais

Skaisčią odą dovanoja tinkama mityba
Fotolia nuotr. / Skaisčią odą dovanoja tinkama mityba
Šaltinis: 15min
0
A A

Sakoma: ką valgai, taip ir atrodai. Tikra tiesa, kad mūsų dailiai išvaizdai didžiulę įtaką daro mityba. Ką valgyti, kad veido „nepuoštų“ spuogai, išdygstantys paskutinę akimirką prieš svarbų susitikimą?

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Kaip teigia specialistai, svarbiausios priežastys inkštirams, spuogams ir išsiplėtusioms poroms atsirasti yra ne tik užterštas oras ar nesveikas maistas, bet ir įtampa, stresinės situacijos. Taip pat minimas miego trūkumas, netinkama veido priežiūra, dehidratacija, kava, alkoholis, didžiuliai kiekiai saldumynų...

Taigi, kokius produktus reikėtų įtraukti į savo valgiaraštį, kad pasijustume ne tik geriau, bet ir išvengtume spuogų?

  • Riebios žuvys, pavyzdžiui, lašiša. Jose gausu organizmui naudingų riebiųjų rūgščių, kovojančių su uždegiminiais procesais. Pastarieji turi įtakos besikemšančioms poroms, todėl ir iškyla nenaudėliai spuogai. Su raudonomis dėmelėmis padės kovoti ne tik jau minėta lašiša, bet ir skumbrės, sardinės. Jeigu nemėgstate žuvies, į valgiaraštį įtraukite linų sėmenų. Sumalkite juos prieš naudojimą ir tuomet gardinkite salotas, jogurtą, kefyrą ir kt.
  • Žolelės. Čia reikėtų paminėti, kad tokie prieskoniai, kaip aitriosios paprikos ar juodieji pipirai, gali netgi paskatinti spuogų susidarymą! Verčiau aitrų maistą gardinkite kmynais, rozmarinais, mėtomis ar kitomis žolelėmis.
  • Riešutai ir sėklos. Juose gausu mineralų, itin naudingų odai, pavyzdžiui, spuogus teigiamai veikia cinkas, selenas, vitaminas E, magnis, manganas, kalis, kalcis, geležis. Šios medžiagos dovanoja stangrią, elastingą ir sveiką odą. Beje, cinko gausu ir ankštinėse daržovėse, austrėse, paukštienoje.
  • Vitamino A trūkumas taip pat susijęs su spuogų atsiradimu. Galite jo pasisemti ne tik valgydami morkas, bet ir gražgarstes, brokolius, špinatus, moliūgus ir kitas daržoves bei vaisius. Puikus pasirinkimas – alyvuogių aliejus, kuriame gausu vitaminų A ir E.
  • Avokadas – tiesiog nuostabus vaisius. Jame daug riebalų, tačiau valgydami saikingai, tikrai pagražinsite savo odą. Svarbios sudėtinės dalys – vitaminas E ir C. Pastarasis gražina odos spalvą, suteikia jai gyvybingumo ir skaistumo, na, o vitamino E stebuklas – stangri, elastinga oda, apsaugota nuo raukšlių susidarymo.
  • Raudonosios vynuogės. Jas galite valgyti su sėklomis, kadangi šios, pasirodo, turi natūralių medžiagų, kovojančių su uždegimais, psoriaze ar egzema. Tačiau kadangi vynuogėse yra nemažai cukraus, nepersistenkite jų skanaudami!
  • Rudieji ryžiai. Kuo jie ypatingi? Visų pirma, juose gausu vitamino B, baltymų, magnio ir antioksidantų. B grupės vitaminai teigiamai veikia odą, be to, kovoja su stresu, todėl reguliuoja hormonus ir padeda išvengti spuogų susidarymo.
  • Žalioji arbata gali būti puikus ir skanus gėrimas ir drauge padėti išvengti spuogų. Ji ne tik kovoja su laisvaisiais radikalais, kenkiančiais mūsų odai ir organizmui. Arbata tiks ir prausti bei valyti veidą, pašalinti riebalų ir nešvarumų perteklių bei užgydyti žaizdeles, paraudimus. Svarbiausia užplikytai arbatai leisti kiek atvėsti ir tik tada ją naudoti. Galite žaliąją arbatą užsišaldyti bei išbandyti veidą atgaivinti vitaminų kupinais ledukais.
  • Mėlynžiedžių liucernų sėklos (dar vadinamos alfalfa sėklomis). Jos yra tiesiog nepakartojamas produktas trokštantiems sveikai gyventi ir organizmui suteikti įvairių mineralų. Be to, išvertus iš arabų kalbos, liucernos įgyja ypatingą padėtį, nes reiškia „viso maisto tėvas“. Nenuostabu, kad jos padeda palaikyti tvirtą imuninę sistemą, yra lengvai virškinamos, suteikia daug energijos, turi daug vitaminų ir mikroelementų. Paprastai jos valgomos daigintos ir puikiai kovoja su spuogeliais.
Komentarai
Temos Higiena, Manganas
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką