Dabar populiaru
Publikuota: 2018 vasario 21d. 09:00

Kol spaudžia šalčiai, kepkime kugelį: 7 itin įvairūs receptai

Kugelis
Vida Press nuotr. / Kugelis keptuvėje

Panašu, jog per Užgavėnes blynų valgėme mažokai, todėl žiema dar nutarė pasilikti. O kai spaudžia šalčiai, sotus maistas, toks, kaip daugelio pamėgtas kugelis, yra puikus pasirinkimas. Juk kūnui reikia energijos, kad pagamintų pakankamai šilumos, pasakytų tokių patiekalų gerbėjai. Kugelių receptų egzistuoja ne vienas, o mes siūlome visus 10, rinkitės!

Receptai
Receptas: Purus ir skanus kugelis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 93
Kaip gaminti

Pirmiausia sutarkuojame bulves ir 2 svogūnus. Kitus 2 svogūnus smulkiai supjaustome ir pakepiname keptuvėje kartu su supjaustyta šonine. Šį šoninės bei pakepintų svogūnų pagardą dedame į bulvių masę, o tada supilame verdantį pieną – kitaip tariant, masę užplikome. Pagaliau mušame į ją kiaušinius, beriame druską, pipirus ir labai gerai išmaišome.

Dėti miltų ar ne, pasirinkimo klausimas – jie šiek tiek „suriša“ masę, tačiau neįdėjus, didelės katastrofos nebus.

Kitas reikalas – kiaušiniai ir pienas, būtent jie ir yra puraus, minkšto kugelio paslaptis. Pašykštėję šių produktų, „džiaugsitės“ kietoku, pilku kugeliu.

Beje, paskaninimui naudojamą rūkytą šoninę galima keisti kiaulienos faršu (jį taip pat pakepiname), pamarinuotomis vištienos blauzdelėmis, vištienos filė gabaliukais, parūkytomis kiaulienos ausytėmis. Dar įdomesni variantai – vietoje mėsos dėti džiovintų (prieš tai išmirkytų) grybų ar net lietuviškų džiovintų vaisių (obuolių, kriaušių, slyvų).

Vos tik paruošiame kugelio masę, verčiame ją į riebalais pateptą ir, jei patinka, džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą bei šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame ne mažiau kaip valandą – apie tai, kad yra iškepęs, signalizuos gražiai auksinis kugelio viršus, apskrudę pakraštėliai.

Ingredientai
Bulvės: 2.50 kg
Svogūnai: 4.00 vnt.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (mažiausiai; o galite mušti ir visus 6)
Pienas: 500.00 ml
Šoninė: 500.00 g (karštai rūkytos kiaulienos)
Druska: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š. (arba taukų; skardai patepti)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų; skardai pabarstyti (nebūtinai))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Maži „kugeliukai“ su baravykais čenakinėse
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 42
Kaip gaminti

Pasiruošiame įdarą :

  1. Įpilkite į keptuvę šlakelį alyvuogių aliejaus ir pakepinkite kubeliais pjaustytą šoninę.
  2. Dėkite į keptuvę svogūną.
  3. Sudėkite pjaustytus šviežius grybus (jei šaldyti, staigiai išimtus atšildome šalto vandens vonelėje ir iškart nuspaudę vandenį dedame į karštą keptuvę ).
  4. Kepkite apie 15 minučių, kol gražiai apkeps grybai.  Įdaras paruoštas.

Gaminame bulvių masę:

  1. Sutarkuokite bulves.
  2. Pieną užvirinkite ir supilkite į tarkius, pagardinkite druska pagal skonį.
  3. Į čenakines pilkite sluoksnį tarkių, tuomet dėkite sluoksnį keptų baravykų, ir vėl sluoksnį tarkių.
  4. Dėkite čenakines į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę. Dėkite be dangtelių („kugeliukai“ kyla, tad kils su dangteliu; be to, kur kas skaniau, kai apskrunda viršus). Kepkite apie pusantros valandos.   

Skanaus!

Receptą atsiuntė Rūta B.

Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Pienas: 500.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Šoninė: 100.00 g (kiaulienos)
Grybai: 500.00 g (baravykai švieži arba šaldyti (tiks ir kiti mėgstami grybai))
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (šlakelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kugelis su porais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 51
Kaip gaminti
  1. Porus supjaustykite apskritimais ir pakepinkite aliejuje, kol suminkštės, tada suberkite kubeliais supjaustytą cukiniją.
  2. Apkeptas daržoves išimkite, bulvę sutarkuokite burokine trintuve, viską sumaišykite, įspauskite česnaką, įberkite ciberžolės, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  3. Tada suberkite miltus, įmuškite kiaušinius.
  4. Į kepimo formą įpilkite aliejaus, sukrėskite masę, vėl užpilkite aliejaus.  Kepkite 200 laipsnių karštyje, maždaug 15 minučių.
  5. Tada karštį sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite dar 20 minučių.
  6. Patiekite su žalumynais ir citrinos griežinėliu.
Ingredientai
Bulvės: 1.00 vnt.
Porai: 3.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Ciberžolė: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kugelis su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.4 / 217
Kaip gaminti
  1. Bulves ir 1 svogūną sutarkuokite tarkavimo mašina. Norint, tąsaus ir minkšto kugelio, skysčio nupilti nereikia.
  2. Į tarkius įpilkite išplaktą kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir krapų, išmaišykite.
  3. Pieną, pakaitinkite iki užvirimo, pilkite ant tarkių ir dar kartą išmaišykite.
  4. Vištieną supjaustykite gabalėliais ir suberkite į tarkius.
  5. Kepimo indą gausiai ištepkite aliejumi arba sviestu, supilkite į jį masę.
  6. Kepkite 210 laipsnių orkaitėje 1 h 15 min.
  7. Keptuvėje pakepinkite susmulkintą antrą svogūną bei šoninę.
  8. Iškepusį kugelį valgykite su grietine bei šoninės ir svogūnų padažu.

Skanaus!

Recepto autorė: Eglė Savickaitė

 

Ingredientai
Bulvės: 12.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Pienas: 200.00 ml
Vištiena: 300.00 g (rūkytos)
Šoninė: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Krapai: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kugelis su faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.5 / 74
Kaip gaminti

1. Kiaulienos faršą sumaišykite su smulkintu svogūnu, maltos mėsos prieskoniais, pipirais ir druska.

2. Bulves nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite. Į tarkius supilkite pieną, išplaktą su kiaušiniais, įberkite bulvių prieskonių, pipirų, druskos ir gerai sumaišykite.

3. Pusę tarkių supilkite į aliejumi pašlakstytą kepimo formą, paskleiskite faršą ir užpilkite likusius tarkius. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Kai kugelis sukietės, aptepkite grietine ir toliau kepkite. Tiekite su grietine, grybų padažu.

Knyga „Viskas iš faršo“Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (didelės)
Pienas: 1.00 st. (0,5 st.)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Faršas: 400.00 g (400 - 500 g kiaulienos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai: (bulvių ir maltos mėsos) 2.00 žiupsnelis
Aliejus: 4.00 valg. š.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Plikytas kugelis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 74
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, sutarkuokite ir nusunkite kuo daugiau skysčio (bet ne tiek daug, kaip gaminant cepelinus).

2. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite svieste.

3. Pieną užvirinkite, užplikykite bulvių tarkius, supilkite karštus riebalus, pasūdykite ir gerai išmaišykite.

4. Masę sukrėskite į skardą arba išdėliokite į vienos porcijos molinius indelius ir 180`C karštumo orkaitėje kepkite maždaug 1 val. Patiekite su grietine arba kitokiu mėgstamu padažu.

Ingredientai
Bulvės: 2.00 kg
Pienas: 500.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kugelį primenantis itališkas bulvių apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 12
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite ir sutarkuokite burokine trintuve. Tarkius sumaišykite su kiaušiniu, grietinėle ir bulvių prieskoniais. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.

2. Plačią kepimo formą ištepkite sviestu ir dugną bei sieneles pabarstykite džiūvėsėliais. Sudėkite tarkius ir paspaudžiant išlyginkite.

3. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.

4. Ant iškepusio pagrindo išdėliokite kumpį, paplėšytą sūrį, pabarstykite tarkuotu parmezanu. Vėl pašaukite į orkaitę ir kepkite dar apie 10 minučių, kol išsilydys sūris.

5. Patiekite pabarstę turimais žalumynais.

Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 g
Sviestas: 20.00 g
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (maltų)
Bulvių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Sūris: 100.00 g (ementalio)
Gorgonzolos sūris: 100.00 g
Kumpis: 100.00 g (virto kiaulienos)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (laiškinių česnakų, baziliko arba rozmarino)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Skambiai išreklamuotas P.Aršausko internetinės parduotuvės projektas – sustabdytas

24sek

„urBONUSas“: R.Javtokas – apie derybas su Šaru, „Žalgirio“ bausmes ir ambicingus projektus

Spalio knygų TOP8: ką skaityti atėjus rudeniui

Aktualu

Dar vienas „aštrus“ pirkinys: vilnietė „Lidl“ mėsoje rado adatą

Aktualu

TS-LKD prezidentiniai debatai: išsiskyrė I.Šimonytės ir V.Ušacko požiūriai dėl Rusijos grėsmės

„Eurolygos diena“: „Žalgirio“ katė maiše – kas šis naujokas? (2/5)

Vardai

Su dvyniais Turkijoje atostogavę Zvonkai: „Pirmos naktys buvo bemiegės, o vėliau – pasaka“

Gazas

Kodėl užsidegė „Toyota Yaris GRMN“ ratai?

Šių laikų šnipinėjimas: 4 dalis - WIFI ir pašto serverių pažeidžiamumas

Kultūra

Gabija Grušaitė: Šiuolaikinės baimės ir Helen Oyeymi

Gyvenimas

32 pavojingiausi dalykai, kuriuos mokslas sieja su vėžiu

Vardai

Susižadėjo „Kelyje į žvaigždes“ išgarsėjusi Agnė Petravičienė: „Tai tikrai ne Radžis“

Aktualu

Minsko plente nuo kelio nulėkė BMW, automobilyje – negyvas vairuotojas

Verslas

D.Libeskindas „MO muziejuje“ išbandė sau naują formą: kitur tokios nėra projektavęs

Maistas

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Kaip gimsta Apulijos burata ir ką su ja daryti virtuvėje

Gyvenimas

Psichiatras: nemanykite, kad nuolatinis informacijos perteklius jums neatsilieps

Aktualu

Neįgalią mamą pagalve uždusinusiam šachmatų meistrui – teismo malonė: kalės trumpai

„Eurolygos diena“: „Žalgirio“ kapitonas sieks dar vieno Eurolygos rekordo (1/5)

Aktualu

J.C.Junckeris: „Brexit“ pereinamasis laikotarpis veikiausiai bus pratęstas

Aktualu

Kol Th.May vakarieniavo viena, Europos lyderiai gėrė alų Briuselyje

Naujienos

Aktualu

Skambiai išreklamuotas P.Aršausko internetinės parduotuvės projektas – sustabdytas

24sek

„urBONUSas“: R.Javtokas – apie derybas su Šaru, „Žalgirio“ bausmes ir ambicingus projektus

Spalio knygų TOP8: ką skaityti atėjus rudeniui

Aktualu

Dar vienas „aštrus“ pirkinys: vilnietė „Lidl“ mėsoje rado adatą

Aktualu

TS-LKD prezidentiniai debatai: išsiskyrė I.Šimonytės ir V.Ušacko požiūriai dėl Rusijos grėsmės

„Eurolygos diena“: „Žalgirio“ katė maiše – kas šis naujokas? (2/5)

Vardai

Su dvyniais Turkijoje atostogavę Zvonkai: „Pirmos naktys buvo bemiegės, o vėliau – pasaka“

Gazas

Kodėl užsidegė „Toyota Yaris GRMN“ ratai?

Šių laikų šnipinėjimas: 4 dalis - WIFI ir pašto serverių pažeidžiamumas

Kultūra

Gabija Grušaitė: Šiuolaikinės baimės ir Helen Oyeymi

Gyvenimas

32 pavojingiausi dalykai, kuriuos mokslas sieja su vėžiu

Vardai

Susižadėjo „Kelyje į žvaigždes“ išgarsėjusi Agnė Petravičienė: „Tai tikrai ne Radžis“

Aktualu

Minsko plente nuo kelio nulėkė BMW, automobilyje – negyvas vairuotojas

Verslas

D.Libeskindas „MO muziejuje“ išbandė sau naują formą: kitur tokios nėra projektavęs

Maistas

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Kaip gimsta Apulijos burata ir ką su ja daryti virtuvėje

Gyvenimas

Psichiatras: nemanykite, kad nuolatinis informacijos perteklius jums neatsilieps

Aktualu

Neįgalią mamą pagalve uždusinusiam šachmatų meistrui – teismo malonė: kalės trumpai

„Eurolygos diena“: „Žalgirio“ kapitonas sieks dar vieno Eurolygos rekordo (1/5)

Aktualu

J.C.Junckeris: „Brexit“ pereinamasis laikotarpis veikiausiai bus pratęstas

Aktualu

Kol Th.May vakarieniavo viena, Europos lyderiai gėrė alų Briuselyje

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką