Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konservuojame: kokiais prieskoniais gardinti uogienes ir 9 įdomūs receptai

Dar prieš keliolika metų vasarą virtuvės pakvipdavo verdamomis uogienėmis, tačiau ilgainiui jausmai šiam gardėsiui kiek atšalo – dabar dažnas lietuvis jei ir naudoja uogienes, tai neretai pirktines, o namuose uogas verčiau šaldo, džiovina.
Uogienė
Uogienė / Vida Press nuotr.

Tokią tendenciją patvirtina ir pranešime spaudai cituojami Centriniame Kauno turguje dirbantys pardavėjai. Jie pastebi, kad lietuviai gėrybes perka ne uogienėms ar kompotams virti, o šaldyti. „Labiausiai tam perkamos braškės, kurias dauguma trina su cukrumi, taip pat kitos uogos – mėlynės, serbentai, vyšnios. Labai populiaru šaldyti ir daržoves – šparagines pupeles, krapus, petražoles, brokolius, kalafiorus. Agurkai dažniausiai perkami raugimui, tačiau ne ilgesniam, o greitam vartojimui“, – pastebi Centrinio Kauno turgaus prekybininkė Rasa.

Anot kitų prekeivių, šaldyti galima ir smulkintuvu trintus vaisius – puikus derinys galėtų būti braškės ir agrastai. Tokį mišinį reikėtų supilti į specialius sandarius maišelius, o žiemą po truputį galima naudoti gėrimams gaminti ar tiesiog pasigardžiuoti prie įvairių patiekalų.

Visgi tebėra išlikusių ir naminių uogienių gerbėjų. Tinklaraščio Maistoklubas.lt autorė Ilona Juciūtė įsitikinusi, kad uogienių pamiršti nederėtų, nes šis konservavimo būdas leidžia sukurti daugiau įvairių skonių derinių.

Vida Press nuotr./Vyšnių uogienė
Vida Press nuotr./Vyšnių uogienė

Pasak jos, žiupsnelis prieskonių, gabalėlis šokolado, lašelis stipresnio gėrimo paprasčiausią uogienę gali paversti gurmaniška, štai tik kelios idėjos:

  • aviečių uogienei labai tinka imbieras, rozmarinas;
  • juodųjų serbentų džemą galite paskaninti juodos arbatos lapeliais;
  • vyšnios – puikus duetas su čiobreliais;
  • mėlynių uogienė puikiai dera su cinamonu.

Anot pašnekovės, tokios ypatingos uogienės stiklainiukas per Kalėdas gali tapti ir puikia dovana, tad vasarą, kai tokia uogų ir vaisių gausa, tikrai galima prisiminti ir konservavimo subtilybes. „Marinuokite, raukite, džiovinkite, šaldykite, virkite uogienes, kad visus metus nejaustumėte skonių rutinos“, – ragina tinklaraštininkė ir dalijasi vienos mėgstamiausių savo uogienių – vyšnių su juoduoju šokoladu – receptu:

Ingredientai:

  • 1 kg vyšnių be kauliukų;
  • 1 šaukštas citrinos sulčių;
  • 500 g cukraus;
  • 20 g juodojo šokolado;
  • 2 šaukšteliai konjako.

Gaminimas:

1. Į puodą suberkite vyšnias, ant jų supilkite citrinų sultis, berkite cukrų ir viską 4 min. pavirkite. Tada nukelkite nuo viryklės ir atsargiai nugriebkite putas.

2. Į gautą masę berkite tarkuotą šokoladą ir pilkite konjaką. Paruoštą uogienę išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje.

Jūsų dėmesiui – dar 8 įdomūs uogienių, džemų ir marmeladų receptai:

Vyšnių uogienė su medumi ir riešutais
Receptas: Vyšnių uogienė su medumi ir riešutais
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 40
Receptas
Ingredientai
Vyšnios: 1.00 kg (be kauliukų)
Medus: 1000.00 g
Vanduo: 200.00 ml
Kaip gaminti

1. Į puodą supilti vandenį, sudėti medų ir kaitinti, kol medus ištirps. Suberti vyšnias, susmulkintus riešutus ir virti, kol uogos iškils į paviršių.

2. Karštą uogienę supilstyti į stiklainius ir sandariai uždaryti.  

Suskleisti
Vyšnių uogienė su raudonaisiais serbentais ir avietėmis
Receptas: Vyšnių uogienė su raudonaisiais serbentais ir avietėmis
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.2 / 29
Receptas
Ingredientai
Vyšnios: 2.00 kg
Serbentai: 500.00 g (raudonųjų)
Avietės: 500.00 g
Cukrus: 1.00 kg
Kaip gaminti

1. Vyšnias nuplauti, nuvarvinti, išimti kauliukus. Raudonuosius serbentus nuplauti, nuvarvinti ir nubraukti nuo šakelių. Avietes perrinkti.

2. Paruoštas uogas suberti į puodą. Kai ant puodo dugno atsiras šiek tiek sulčių, maišant užvirinti, suberti cukrų ir, visą laiką maišant, virti dar 5 min.

3. Puodą nukelti nuo ugnies, nugraibyti paviršiuje susidariusias putas, dar kartą išmaišyti ir palikti 10 min. pastovėti. Tada sukrėsti į švarius stiklainėlius ir užsukti dangtelius.  

Suskleisti
Raudonųjų serbentų ir žemuogių džemas
Receptas: Raudonųjų serbentų ir žemuogių džemas
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 22
Receptas
Ingredientai
Serbentai: 1500.00 g (raudonųjų)
Žemuogės 300.00 g
Vanduo: 600.00 ml
Cukrus: 1.00 g (kaip apskaičiuoti jo kiekį, žr. recepte)
Kaip gaminti

1. Švarius ir nuo šakelių nuskabytus serbentus sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir ant nedidelės ugnies virti, kol uogos suminkštės.

2. Ant kito puodo uždėti sietelį, išklotą dvigubu marlės sluoksniu, supilti serbentų kompotą ir palikti per naktį vėsioje patalpoje.

3. Kitą dieną sietelyje likusius tirščius dar truputį nuspausti. Puode esantį skystį pamatuoti. Kiekvienam litrui skysčio imti 800 g cukraus. Viską supilti į puodą, užvirinti ir virti, kol ištirps cukrus.

4. Suberti švarias žemuoges, pavirti dar apie 10 min.

5. Džemas išviręs, kai ant lėkštės užlašintas lašas greitai sustingsta. Jei išskysta, reikia dar pavirti.

6. Gatavą džemą išpilstyti į stiklainius ir sandariai uždaryti.  

Suskleisti
Slyvų džemas su šokoladu
Receptas: Slyvų džemas su šokoladu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 47
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 1.00 kg (be kauliukų)
Cukrus: 800.00 g
Medus: 80.00 g
Citrinos: 2.00 vnt. (sultys)
Kaip gaminti
  1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Sukrėskite į prikaistuvį ir užpilkite cukrumi. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus pradės tirpti, o slyvos išskirs skystį. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 30 min., kol gausite vientisą masę. Retkarčiais pamaišykite ją ir stebėkite, kad nepridegtų.
  2. Sudėkite medų ir supilkite citrinų sultis. Gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol masė taps tiršta, džemo konsistencijos.
  3. Nuimkite prikaistuvį su džemu nuo ugnies. Suberkite vanilinį cukrų ir mažais gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą. Maišykite, kol šis ištirps.
  4. Supilstykite paruoštą džemą į stiklainėlius. Atvėsinkite ir uždenkite dangteliais. Laikykite džemą šaldytuve.

Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: ruošiame gardų džemą“

Suskleisti
Braškių uogienė su citrinomis ir mėtomis
Receptas: Braškių uogienė su citrinomis ir mėtomis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 15
Receptas
Ingredientai
Braškės: 500.00 g
Cukrus: 250.00 g („Dansukker“ cukraus uogienėms)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys ir žievelė)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių lapelių)
Kaip gaminti

1. Uogas nuplaukite, pašalinkite lapelius ir kotelius. Stambias uogas supjaustykite arba sutrinkite.

2. Į prikaistuvį suberkite uogas, cukrų uogienėms. Supilkite citrinos sultis, įdėkite citrinos žievelė ir mėtų lapelius. Užvirkite ir 2–5 minutes kaitinkite ant lėtos ugnies.

3. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Laikykite vėsioje vietoje.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Ypatingasis mėlynių džemas
Receptas: Ypatingasis mėlynių džemas
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.0 / 36
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 2.00 vnt. (dideli, apie 700 g)
Mėlynės: 2.00 st.
Džiovintos figos 100.00 g
Juodųjų serbentų likeris 4.00 valg. š.
Cukrus: 300.00 g
Kaip gaminti

1. Figas nuplauti, nusausinti, apšlakstyti likeriu ir palikti 2 val. brinkti. Suminkštėjusias supjaustyti nedideliais kubeliais. 

2. Apelsinus nulupti, išskirstyti skiltelėmis, pašalinti pertvarėles, minkštimą supjaustyti kubeliais.

3. Mėlynes nuplauti, suberti į puodą, įpilti ¼ stiklinės vandens ir virti 20 min. Tada suberti cukrų, sudėti greipfrutus ir figas. Ant mažos ugnies virti dar apie 30 min., retkarčiais vis pamaišant. 

4. Karštą džemą išpilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti, apversti dugnu į viršų ir palikti ataušti.

Suskleisti
Aštrus ir saldus ananasų marmeladas
Receptas: Aštrus ir saldus ananasų marmeladas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Ananasai: 1.00 vnt. (labai sunokęs, tinka ir konservuoti 875g skardinės)
Aliejus: 30.00 ml (bekvapio)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (ankšties)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5 malto)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Razinos: 120.00 g
Rudasis cukrus: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Nulupkite ananasą, padalykite į keturias dalis ir išpjaukite šerdį. Susmulkinkite. Jei vartosite konservuotus ananasus, tereikės išgriebti iš skardinės ir supjaustyti.
  2. Į keptuvę supilkite aliejų, suberkite kuminus ir skrudinkite, iki jie patamsės. Nuplaukite ir susmulkinkite papriką, suberkite į keptuvę. Pakepkite maždaug septynias minutes.
  3. Suberkite ananasus, cinamoną ir gvazdikėlius, gerai išmaišykite. Troškinkite retkarčiais pamaišydami, kol ananasų sultys išgaruos – apie pusvalandį. Žiūrėkite, kad neprisviltų.
  4. Suberkite cukrų, druską ir razinas. Dar kaitinkite apie dešimt minučių. Tik nepamirškite vis maišyti.
  5. Išvirusį marmeladą supilkite į stiklainiukus, pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite pusvalandį.
  6. Sandariai užsukite dangtelius ir palikite atvėsti. Laikykite vėsiai.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Suskleisti
Cukinijų ir imbierų marmeladas
Receptas: Cukinijų ir imbierų marmeladas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 41
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 kg (gabaliukais pjaustytų)
Imbieras: 50.00 g (50 - 70 - tarkuotos šaknies)
Citrinos: 1.00 vnt.
Vanduo: 200.00 ml
Cukrus: 500.00 g (uogienių)
Kaip gaminti
  1. Citriną nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite geltoną žievelę. Peiliu pašalinkite baltąją odelę, minkštimą supjaustykite gabaliukais.
  2. Cukinijų, citrinų gabaliukus, tarkuotą imbierą sumeskite į puodą su vandeniu ir išvirkite (cukinijos turi būti labai minkštos).
  3. Gautą masę sutrinkite daržovių trintuvu arba pertrinkite per sietelį. Suberkite cukrų, tarkuotas citrinos žieveles, tada dar dešimt minučių pavirkite.
  4. Tyrę supilkite į sterilius stiklainius, sandariai uždarykite.

Toks marmeladas labai gardu ir prie kepsnio, ir su šviežiu batonu.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius