Dabar populiaru
Publikuota: 2020 spalio 18d. 17:00

Konservuojame obuolius: raugiame, verdame obuolienę, deriname su daržovėmis

Obuolių džemas
Vida Press nuotr. / Obuolių džemas

Vienuose Lietuvos regionuose šie metai – „obuolių metai“, kituose obelys gana tuščios. Nepaisant tokių svyravimų, bent jau rugsėjį-spalį obuolių iki soties prisivalgo, ko gero, visi. Jei obuolių turite nemažai, nepamirškite pasiruošti iš jų atsargų šaltąjam sezonui. Dalinamės pačiai įvaisiausiais receptais – nuo klasikinės obuolienės, egzotiškųjų čatnių iki pagal Ievą Šidlaitę raugtų obuolių ar įvairių daržovių salotų, praturtintų populiariausiais raudonskruosčiais.

Receptai
Receptas: Naminės obuolių - moliūgų - slyvų sultys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 16
Kaip gaminti

1. Tiek obuolius, tiek moliūgus ir slyvas išsunkite sulčiaspaude atskirai, perkoškite per retą audinį ar tankų sietelį.

2. Tuomet supilstykite norimomis proporcijomis. Užkaitinkite ir supilstykite į sterilius stiklainius.

Šios sultys labai malonaus saldžiarūgščio skonio, aromatingos. Tinka ir baltos slyvos ir raudonos.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Sultys: 3.00 l (naminės obuolių (1 l), moliūgų (1 l) ir slyvų (1 l))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Adžika su obuoliais ir morkomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 30
Kaip gaminti
  1. Nuplautus obuolius, paprikas ir pomidorus supjaustykite didesniais gabalėliais ir virtuviniu kombainu susmulkinkite. Įmaišykite tarkuotas morkas.
  2. Viską sukrėskite į puodą, užvirinkite ir ant mažos ugnies, kartkartėmis pamaišydami, troškinkite vieną valandą. Kai kiek pravės, įmaišykite česnakus, aliejų, cukrų ir druską. Galiausiai supilkite actą.
  3. Gerai išmaišykite, sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai uždarykite. Laikykite šaltai.

Iš nurodyto kiekio išeis pustrečio–trys litrai (nelygu, kiek mėsingi pomidorai) adžikos konservų.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Morkos: 1.00 kg
Obuoliai: 1.00 kg
Paprikos: 1.00 kg (saldžiųjų)
Pomidorai: 2500.00 g
Aitrioji paprika: 50.00 g (ankščių)
Česnakai: 200.00 g (grūstų)
Aliejus: 200.00 ml
Cukrus: 200.00 g
Druska: 50.00 g
Actas: 3.00 valg. š. (30 proc.)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aštrus pomidorų padažas su obuoliais ir paprikomis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 46
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, įpjaukite ir 30 sekundžių panardinkite į verdantį vandenį.
  2. Nulupkite, perpjaukite į keturias dalis, pašalinkite sėklas, susmulkinkite. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Gabaliukais supjaustykite ir nuplautas bei išvalytas paprikas, obuolius.
  3. Visus recepto produktus sudėkite į puodą. Visą laiką maišydami kaitinkite, kol ištirps cukrus.
  4. Puodo nedenkite ir ant nedidelės ugnies kaitinkite pusantros valandos, tik nepamirškite kartkartėmis pamaišyti.
  5. Sutirštėjusį padažą išpilstykite į sterilius karštus stiklainius, sandariai uždarykite ir laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Pomidorai: 2.00 kg
Paprikos: 3.00 vnt. (saldžiųjų raudonų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Obuoliai: 500.00 g
Actas: 450.00 ml (balto vyno)
Cukrus: 350.00 g
Druska: 2.00 arbat. š.
Garstyčios: 3.00 valg. š. (sėklų)
Imbieras: 2.00 valg. š. (smulkintos šaknies)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pomidorų padažas su obuoliais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 19
Kaip gaminti
  1. Pomidorus, obuolius, svogūną, morką ir papriką nuplaukite, kuriuos reikia, nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir sumalkite mėsmale. Sukrėskite į puodą ir dėkite ant ugnies. Įberkite druskos. Virkite 15 minučių.
  2. Supilkite aliejų, suberkite pipirus ir gvazdikėlius, sumažinkite ugnį ir dar virkite 15–20 minučių. Susmulkinkite nuluptą česnaką ir suberkite į puodą.
  3. Pavirkite dar 15 minučių, supilkite į sterilius stiklainius ir sandariai užsukite. Apverskite, uždenkite rankšluosčiu ir parą palikite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Pomidorai: 2500.00 g
Obuoliai: 500.00 g (rūštesnių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžiosios)
Aliejus: 200.00 ml
Česnakai: 1.00 vnt. (galvutės)
Gvazdikėliai: 4.00 vnt.
Pipirai: 4.00 vnt. (kvapnieji - žirneliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Obuolių čatnis
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.5 / 64
Kaip gaminti
  1. Obuolius supjaustykite nedideliais kubeliais. Svogūnus sukapokite smulkiai. Visus produktus sumaišykite dideliame prikaistuvyje. Kaitinkite ant vidutinio stirpumo ugnies, kol užvirs. Virkite apie 30 min., neuždengusios prikaistuvio dangčiu. Masė turi sutirštėti.
  2. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite atvėsti. Atvėsusį čatnį sudėkite į švarius, sausus stiklainėlius ir sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve.
  3. Pikantiško skonio obuolių čatnis puikiai tinka prie mėsos patiekalų, pavyzdžiui, keptos vištienos, jautienos, kumpio ar kiaulienos pjausnių. Į obuolių čatnį įmaišius kreminio sūrio, jis tampa puikiu pikantišku užtepu ant skrebučių, riestainių ar krekerių. O į tą patį čatnio recepto įmaišius alyvuogių aliejaus, jame galima marinuoti mėsą.  
Ingredientai
Obuoliai: 1500.00 g (nuluptomis odelėmis ir be sėklalizdžių)
Rudasis cukrus: 750.00 g (muskovado)
Razinos: 500.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (garstyčių grūdeliai)
Imbieras: 2.00 arbat. š. (maltas)
Druska: 1.00 arbat. š.
Obuolių sidro actas: 700.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Slyvų, obuolių ir svogūnų čatnis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 32
Kaip gaminti
  1. Iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite jas į keturias dalis.
  2. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
  3. Susmulkinkite česnakus.
  4. Visus produktus sudėkite į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
  5. Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
Ingredientai
Slyvos: 450.00 g (mėlynųjų)
Obuoliai: 200.00 g (saldžiarūgščių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuotos šaknies)
Actas: 250.00 ml (raudonojo vyno)
Rudasis cukrus: 250.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (džiovintos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai: 1.00 arbat. š. (0,5 - kiniškų penkių prieskonių mišinio)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bruknių ir obuolių tyrė
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 25
Kaip gaminti

1. Bruknes su cukrumi virkite ant mažos ugnies tol, kol cukrus visiškai ištirps.

2. Sudėkite stambiai tarkuotus obuolius ir kubeliais supjaustytą apelsino žievelę. Virkite apie 15–20 minučių.

3. Dalį, kurią norėsite suvalgyti iškart, dėkite į šaldytuvą, o likusią masę supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Ingredientai
Bruknės: 2.00 l
Obuoliai: 1.50 kg
Cukrus: 1.50 kg
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Birutės obuolienė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 57
Kaip gaminti

1. Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis, užpilame cukrumi ir palaikome gerą pusdienį.

2. Kai atsiranda skysčio, obuolius dedame ant viryklės ir verdame gerą valandą, kol obuolienė pasidaro tiršta ir rusvos spalvos. Nepamirškite maišyti, ypač prieš pabaigą, kad neprisviltų.

3. Išvirusią obuolienę karštą supilstome į stiklainius, palaukiame, kol atvės, tada užsukame. Laikome šaldytuve.

Ingredientai
Obuoliai: 1.00 kg (skaniausia antaniniai, kitus rinkitės kuo rūgštesnius)
Cukrus: 200.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Gvazdikėliai: 4.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Karamelės skonio obuolių uogienė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 11
Kaip gaminti
  1. Obuolius nulupkite, išimkite šerdis. Supjaustykite mažais gabalėliais.
  2. Obuolius, sirupą, vandenį ir citrinų sultis sumaišykite prikaistuvyje. Nuolat maišydami virkite maždaug 10 minučių.
  3. Suberkite cukrų uogienėms bei kardamonus. Virkite dar 3–6 minutes.
  4. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Laikykite vėsioje vietoje.
Receptas DANSUKKER
Ingredientai
Obuoliai: 500.00 g
Sirupas: 150.00 ml („Dansukker“ šviesiojo sirupo)
Vanduo: 200.00 ml
Citrinos: 0.50 vnt. (sulčių)
Cukrus: 200.00 ml („Dansukker“ cukraus uogienėms)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Obuolių ir svogūnų košė su mėtomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 16
Kaip gaminti
  1. Obuolius nuplaukite, supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi ir palikite dvi–tris valandas, kad atsirastų sulčių.
  2. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir gerai apkepkite nuluptus ir supjaustytus svogūnus. Sumeskite į puodą žieveles, obuolius, pagardinkite actu, druska ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 20 minučių.
  3. Tuomet suberkite susmulkintas mėtas ir dar kelias minutes pakaitinkite. Košę sukrėskite į švarius stiklainius ir dėkite į puodą su vandeniu.
  4. Kaitinkite apie 20 minučių ir sandariai užsukite. Ši košė labai pagardina vištienos, triušienos, kalakutienos patiekalus.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Obuoliai: 1.00 kg
Svogūnai: 500.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 žievelių arba apelsino)
Mėtos: 1.00 sauja
Alyvuogių aliejus: 125.00 ml
Actas: 3.00 valg. š.
Cukrus: 370.00 g (370 - 500)
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų, apelsinų ir obuolių džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 71
Kaip gaminti
  1. Nuplautus obuolius, apelsinus su žievelėmis ir moliūgų minkštimą supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi, apibarstykite prieskoniais ir palikite per naktį.
  2. Tuomet masę supilkite į puodą storu dugnu ir virkite apie 20 minučių. Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite ir vėl kaitinkite iki užvirimo.
  3. Karštą džemą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.

Labai tinka prie sūrių, taip pat prie vištienos.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg (minkštimo)
Obuoliai: 2.00 kg (geriausia antaninių)
Apelsinai: 3.00 vnt. (3 - 4)
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Obuolių ir spanguolių padažas
20 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 21
Kaip gaminti

2 l padažo.

1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, sutarkuokite imbiero šaknį.

2. Į puodą storu dugnu sudėkite pjaustytus obuolius, svogūnų griežinėlius, suberkite cukrų ir pipirus, supilkite actą, nuolat maišydama kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus.

3. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite neuždengtą maždaug 50 min., kol obuoliai ir svogūnai suminkštės ir išgaruos skystis. Nepamirškite vis pamaišyti.

4. Suberkite spanguoles ir pavirkite dar 10 min., tik nelaukite, kol spanguolių žievelė ims trūkinėti.

5. Sudėkite padažą į iškaitintus stiklainius, užsukite metaliniu dangteliu, laikykite vėsioje tamsioje vietoje. Tiekite atšaldytą.

Kulinaro patarimas. Šis padažas ypač tinka prie karšto ir šalto kiaulienos kepsnio, keptos paukštienos, įvairių rūšių sūrio.

Ingredientai
Obuoliai: 1500.00 g
Spanguolės: 500.00 g
Svogūnai: 450.00 g
Imbieras: 50.00 g (šaknies)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 500.00 g
Actas: 250.00 ml (obuolių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Paprikos, marinuotos su obuoliais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 43
Kaip gaminti
  1. Paprikas nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite. Obuolius taip pat supjaustykite, išpjaukite sėklalizdžius.
  2. Į puodą supilkite marinatui skirtus produktus ir užvirkite. Į verdantį marinatą paeiliui kelioms minutėms įmeskite paprikas ir obuolius.
  3. Sudėkite juos į indelius ir užpilkite marinatu. Iš karto sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Paprikos: 3.00 kg (saldžiųjų)
Obuoliai: 3.00 kg (rūgščių (geriausia antaninių))
Vanduo: 4.00 l (marinatui)
Cukrus: 300.00 g (300 - 400 - marinatui)
Actas: 300.00 ml (marinatui)
Druska: 4.00 valg. š. (marinatui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Marinuoti kopūstai su obuoliais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 37
Kaip gaminti
  1. Kopūstus nuplaukite ir stambiai sutarkuokite. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite šiaudeliais.
  2. Kopūstus sumaišykite su obuoliais, pasūdykite ir dvi–tris valandas palikite, kad įgautų skonio.
  3. Iš nurodytų produktų paruoškite marinatą ir pripilkite ketvirtadalį stiklainių. Lengvai paspausdami prikiškite kopūstų su obuoliais.
  4. Stiklainius sudėkite į puodą ir kaitinkite 80 laipsnių vandenyje (puslitrinius 20 minučių, litrinius – 25 minutes). Sandariai uždarykite, laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Kopūstai: 1.00 kg
Obuoliai: 100.00 g (antaniniai)
Druska: 25.00 g
Vanduo: 1.00 l (marinatui)
Actas: 300.00 ml (300 - 400 - 9 prc. - marinatui)
Pipirai: 5.00 vnt. (kvapniųjų)
Kmynai: 1.00 valg. š. (arba smulkintų krapų - marinatui)
Cukrus: 50.00 g (50 - 100 - marinatui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Rauginti obuoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 58
Kaip gaminti

1. Obuolius nuplaukite, didesnius perpjaukite pusiau, mažesnius dėkite nepjaustytus į rauginimo indą, įmeskite lapelių ir užpilkite sūrymu.

2. Palikite kambario temperatūroje apie savaitę, vėliau neškite į vėsią vietą. Valgykite po 2–3 savaičių.

Ingredientai
Obuoliai: 3.00 kg
Vanduo: 2.00 l (arba kiek prireiks)
Druska: 60.00 g (proporcija yra 30 g:1 l vandens)
Prieskoniniai žalumynai: 7.00 vnt. (juodųjų serbentų ir vyšnių lapelių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai: 2

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiškai su „Norfa“

Skanumėlis

Video

00:14
01:53
23:12

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką