Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kopūstai nekasdieniškai: 2 egzotika dvelkiantys patiekalai su šia daržove

Kopūstą galima drąsiai tituluoti antra populiariausia daržove Lietuvoje po bulvės. Tai viena iš nedaugelio daržovių, kurią galima išlaikyti kone iki naujo derliaus. Be kopūsto neįsivaizduojama ne tik tradicinė lietuviška virtuvė, bet ir įmantrūs gurmaniški patiekalai.
Rytietiškas mėsos ir kopūstų patiekalas
Rytietiškas mėsos ir kopūstų patiekalas / Vida Press nuotr.

Nors kopūstai laikomi nepakeičiama daržove tradiciniams lietuviškiems patiekalams, tačiau be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės – tai pastebima atsivertus daugelio restoranų meniu. Įvairiausių kopūstų salotų variacijų galima paragauti visame pasaulyje – nuo Amerikos iki Azijos. Ne ką mažiau populiarios kopūstų sriubos ir troškiniai, iš jų kepama duona, blynai ir net desertai.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, verta prisiminti, jog kopūstų asortimentą sudaro ne tik lietuvių pamėgtieji baltagūžiai. Daugeliui taip pat žinomi raudonieji, mėlynieji, ropiniai, žiediniai, lapiniai, briuselio kopūstai ir dar daugelis kitų, kurie suteikia platų skonių spektrą įvairiausiems patiekalams.

„Mūsų pamėgti gūžiniai kopūstai yra švelnesnio skonio nei kitos rūšys, todėl ypač tinka skaninti salotas, įdaryti pyragėlius. O iš pirmo žvilgsnio tik spalva nuo mums įprastų išsiskiriantys raudonieji ir mėlynieji kopūstai yra aitresni – savo skoniu šiek tiek primena krienus. Tiek spalva, tiek skoniu jie ypač tinka salotoms ir troškiniams paįvairinti“, – palygina V.Juodkazienė.

Kita lietuvių pamėgta rūšis – savojiniai kopūstai – išsiskiria puria lapų konsistencija ir kiek švelnesniu skoniu. Suplėšius šviežius šio kopūsto lapus ir sumaišius su mėgstamomis daržovėmis, galima pasigaminti pilną dubenį gaivių salotų.

Fotolia nuotr./Savojos kopūstų apkepas
Fotolia nuotr./Savojos kopūstų apkepas

Anot maisto ekspertės, švieži brokolio žiedynai pagardins salotas ir sumuštinius, apvirti taps garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų, o pertrinti – padažu makaronams ar švelnia kremine sriuba. O žiedinio kopūsto žiedynai yra ypač tinkami apkepti tešloje, todėl neretai tampa sveika alternatyva norint pasmaguriauti.

Universalumu ypač pasižymi lapiniai (kale) kopūstai. Jais būtų galima padengti visą vaišių stalą – tamsiai žali ar violetiniai jų lapai tinka tiek sveikų kokteilių pusryčiams, tiek traškiems užkandžiams arba lengvai sriubai pagardinti.

Fotolia nuotr./Lapinių kopūstų salotos
Fotolia nuotr./Lapinių kopūstų salotos

„Visų rūšių kopūstai gali būti valgomi švieži, kepti, troškinti, virti ar marinuoti. Ši daržovė puikai tinka pagardinti salotas ir sumuštinius, paįvairinti garnyrą prie įvairiausių patiekalų ir paskaninti sriubas, o pasitelkus šiek tiek fantazijos – nuostabaus skonio keksiukais“, – vardija V.Juodkazienė ir dalijas dviem originaliais receptais.

Azijietiškas kopūstų ir mėsos „stir fry“

Ingredientai:

  • 400 g maltos mėsos (tinka įvairi);
  • 0,5 kopūsto (didelio);
  • 2 morkos;
  • 4 valg. šaukšt. sojos padažo;
  • 3 cm dydžio šviežio imbiero gabaliukas;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 valg. šaukšt. skrudintų sezamų aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. saldaus aitriųjų paprikų padažo;
  • 1 valg. šaukšt. medaus;
  • aliejaus;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Kopūstą ir morkas supjaustykite juostelėmis. Jeigu norite, galite naudoti daugiau įvairių daržovių – šparaginių pupelių, žirnių anksčių, pievagrybių, paprikų, brokolių ir kitų šviežių ingredientų.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite maltą mėsą. Į keptuvę prie mėsos įtarkuokite česnaką, imbierą, pakepinkite maišydami apie minutę. Mėsą atidėkite į lėkštę.

3. Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek aliejaus, sudėkite daržoves ir kepkite maišydami tol, kol daržovės tik vos vos suminkštės – apie 3–4 minutes. Tada į keptuvę grąžinkite mėsą, pilkite sojos padažą, skrudintų sezamų aliejų, saldų aitriųjų paprikų padažą ir medų. Viską gerai išmaišykite.

4. Patiekite pabarstę sezamo sėklomis, čili pipiro griežinėliais, smulkintais česnako ar svogūno laiškais.

Vida Press nuotr./Troškinti kopūstai
Vida Press nuotr./Troškinti kopūstai

Tailandietiškos kopūstų ir morkų salotos

Ingredientai:

  • 1/4 kopūsto;
  • 1 morka;
  • 1 sauja sezamų;
  • šiek tiek mėtų, kalendros, baziliko, petražolių.

padažui:

  • 2 valg. šaukšt. žaliųjų citrinų sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. žuvies padažo;
  • 2 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. imbiero;
  • 1 valg. šaukšt. medaus.

Gaminimas:

1. Kopūstą susmulkinkite pjaudami plonomis juostelėmis. Morką sutarkuokite arba taip pat plonai supjaustykite. Susmulkinkite prieskonines žoleles.

2. Sumaišykite salotas. Galite uždaryti sandariai ir palikti dieną–dvi šaldytuve.

3. Pasigaminkite padažą sumaišydami visus ingredientus. Skaniau, kai padažas pastovi bent kelias valandas ir skoniai susibalansuoja.

4. Prieš valgydami sumaišykite salotas su padažu.

Vida Press nuotr./Kopūstų salotos
Vida Press nuotr./Kopūstų salotos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius