Dabar populiaru
Publikuota: 2018 vasario 27d. 19:30

Kotletų konkurentai – avinžirnių maltinukai falafeliai. 3 receptai pirmai pažinčiai

Falafeliai su humusu ir sezoninėmis daržovėmis
FeedMySister nuotr. / Falafeliai su humusu ir sezoninėmis daržovėmis

Apie falafelius yra girdėję daugelis, nemažai kas jų jau ir ragavo – vieni Lietuvoje, kiti užsienyje. Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad falafeliai – įmantrus ir sunkiai pagaminamas patiekalas, tačiau tai tėra maltinukai, pagaminti iš avinžirnių, kilę iš Vidurio Rytų. Tai paprastas, tačiau sveikas, daug skaidulų ir kitų naudingų medžiagų turintis užkandis, kurį dažnai renkasi vegetarai ir veganai.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pranešime žiniasklaidai teigia, kad falafelių pasigaminti nėra sunku, juos drąsiai gali rinktis ir valgantys mėsą.

Iš avinžirnių gaminami ne tik falafeliai, bet ir daržovių kepsneliai bei humusas.

Falafeliai gaminami iš avinžirnių – vienos seniausių ir šiandien labiausiai paplitusių ankštinių kultūrų pasaulyje. Falafeliai ypač populiarūs dėl suteikiamo sotumo ir tai nestebina, nes avinžirniai yra kaloringesni už kitus ankštinius. „Avinžirniai ypač populiarūs Rytuose, Viduržemio jūros regione bei Afrikoje. Jie yra antra, po sojos pupelių, labiausiai paplitusi ankštinių daržovių rūšis pasaulyje. Žmonės juos mėgsta dėl to, kad, be baltymų, juose taip pat gausu įvairių vitaminų bei mineralų. Avinžirnių rekomenduojama dėti į troškinius, patiekti vienus, kaip garnyrą ar su įvairiais padažais. Iš avinžirnių gaminami ne tik falafeliai, bet ir daržovių kepsneliai bei humusas“, – pasakoja maisto ekspertė.

Vida Press nuotr./Avinžirniai
Vida Press nuotr./Avinžirniai

Jos teigimu, falafeliai yra tokie universalūs, jog gali būti gaminami arba patiekiami beveik su viskuo – įvairiomis daržovėmis, padažais arba įsukami į lavašą ar pitą. „Gaminant svarbu pasitelkti kūrybiškumą. Priklausomai nuo gaminimo būdo – avinžirnių susmulkinimo, rutuliukų dydžio, kepimo ar virimo trukmės ir naudojamų ingredientų – rezultatas gali skirtis, todėl eksperimentuokite ir raskite tinkamiausią variantą“, – pataria žinovė ir pateikia kelis skirtingus falafelių receptus.

Tiesa, reikia pastebėti, jog IKI maisto ekspertė siūlo falafelių iš virtų avinžirnių receptus, nors rasite daugybę tokių, kuriuose falafeliai ruošiami būtinai tik iš išmirkytų ir sumaltų, tačiau nevirtų avinžirnių. Belieka išbandyti ir vienokius, ir kitokius bei rasti, pagal kurį receptą ruošti falafeliai labiausiai patinka jums.

Klasikiniai falafeliai

Ingredientai:

  • 200 g sausų (nevirtų) avinžirnių;
  • 1 svogūnas;
  • 5 valg. šaukšt. žirnių miltų;
  • 30 ml vandens;
  • aliejaus;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • petražolių;
  • kalendrų.

Gaminimas:

1. Avinžirnius užpilkite vandeniu, pamirkykite per naktį ir išvirkite.

2. Sumalkite avinžirnius smulkintuvu, suberkite smulkintą svogūną, petražoles ir sutrinkite viską iki vientisos masės. Suberkite miltus, pilkite vandenį, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite.

3. Iš gautos masės pradėkite formuoti nedidelius rutuliukus ir virkite juos aliejuje ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus.

4. Iškeptus falafelius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

5. Falafelius patiekite vienus arba su pasirinktu garnyru.

„Scanpix“ nuotr./Falafeliai
„Scanpix“ nuotr./Falafeliai

Falafeliai pitoje

Ingredientai:

  • 800 g sausų (nevirtų) avinžirnių;
  • 150 g graikiško jogurto;
  • 4 pitos;
  • 2 arbat. šaukšt. kmynų;
  • 2 arbat. šaukšt. šviežių smulkintų kalendrų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 čili pipiras;
  • aliejaus;
  • salotų lapų.

Gaminimas:

1. Per naktį išmirkytus avinžirnius nusausinkite, išvirkite ir sudėkite į maisto smulkintuvą, susmulkinkite. Po truputį į masę įmaišykite kmynus ir kalendras.

2. Smulkiai supjaustykite čili pipirą, sugrūskite česnako skilteles ir abu ingredientus įmaišykite į avinžirnių, kmynų ir kalendrų masę. Skoniui pagerinti galite įmaišyti žiupsnelį druskos ir pipirų.

3. Gavę vientisą masę, šaukštu arba rankomis suformuokite vienodo dydžio rutuliukus.

4. Keptuvėje įkaitinkite nedidelį kiekį aliejaus ir kiekvieną rutuliuką pakepkite apie penkias minutes – tol, kol jis įgaus auksinį atspalvį. Tuomet paskrudinkite pitą ir į vidų įdėkite iškeptus falafelius ir salotų lapus. Viską vainikuokite šaukšteliu graikiško jogurto ir patiekite.

„Scanpix“ nuotr./Falafeliai
„Scanpix“ nuotr./Falafeliai

Orkaitėje kepti falafeliai

Ingredientai:

  • 200 g avinžirnių;
  • 1 svogūnas;
  • 1 šaukštelis malto kumino;
  • 1 česnako skiltelė;
  • aliejaus;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Per naktį išmirkytus avinžirnius nusausinkite, išvirkite ir suberkite į maisto smulkintuvą.

2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite, kol suminkštės. Berkite į maisto smulkintuvą kartu su avinžirniais, taip pat dėkite grūstą česnaką bei prieskonius ir viską gerai susmulkinkite iki vientisos masės.

3. Iš gautos masės pradėkite formuoti norimo dydžio rutuliukus ir juos išdėliokite ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Falafelius kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

4. Ištraukę iš orkaitės, leiskite falafeliams keletą minučių atvėsti. Patiekite su salotomis, humusu ar jogurtiniu padažu.

„Scanpix“ nuotr./Falafeliai
„Scanpix“ nuotr./Falafeliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gazas

Naujos gatvės Vilniuje – kol kas tik planuose ir vizijose

15min iš Ploješčio Sportas

Rinktinė Rumunijoje: istorinis mačas, karučiai prieš pat autobusą ir E.Jankausko pokštai apie L.Antalį

Verslas

Namo administratoriaus veikla nusivylęs kaunietis: „Tai įsišaknijusi problema“

Aktualu

Alytaus kalinių sargas, kuriam neva perpjauta gerklė, išliko ramus: „Psichologiškai pasiruošęs!“

Interviu Kultūra

„Šokolado“ autorė J.Harris: „Dažnai rašau knygas, kad paerzinčiau ar paneigčiau kažkieno nuomonę“

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 lapkričio 11 – 17 d.)

Pasaulis kišenėje

Pelkių dvikova: kuri kemsynė gražesnė – lietuviška ar latviška?

Gazas

Panevėžiečių dėmesį kaustė miesto gatvėmis važinėjantis „Agrorodeo“ ekipažas

Vardai

Inga Stumbrienė už dalyvavimą grožio konkurse Dominikoje karūnos sulaukė Lietuvoje

Aktualu

Vytautas Landsbergis: ateis laikas, kai bus RS – Racionalus Seimas

Gyvenimas

Itin trumpa veido mankšta padės atsikratyti nosies ir lūpų raukšlių

15min iš Ploješčio Interviu Sportas

Tylą nutraukęs G.Arlauskis apie sugrįžimą į rinktinę: „Šiuo metu – ne“

„Vieni vartai“: (Ne)prarasta karta, E.Jankauskas ir Lietuva – Rumunija

Vardai

Carolina Herrera žeria patarimų moterims: „Niekas taip nesendina, kaip bandymas apsimesti jaunai“

Maistas

10 kvapniųjų mandarinų receptų: nuo gaivių salotų iki jogurtinio torto

24sek

Patenkintas S.Pešičius gyrė buvusį kauniečių herojų ir „Žalgirį“

Vardai

V.Siegel švenčia 24-ąjį gimtadienį: „Didžiausias džiaugsmas – dukra. Mano „aš“ nuėjo į antrą planą“

24sek

Permainų vėjai pučia toliau: „Lietkabelį“ paliko Dominikas Mavra

24sek

Ispanų žiniasklaida: dukart per vakarą nugalėtą „Žalgirį“ parbloškė Kevinas Pangosas

Aktualu

Konservatoriai sieks atšaukti mokesčių reformą, o jei nepavyks – nepalaikys biudžeto

Naujienos

Gazas

Naujos gatvės Vilniuje – kol kas tik planuose ir vizijose

15min iš Ploješčio Sportas

Rinktinė Rumunijoje: istorinis mačas, karučiai prieš pat autobusą ir E.Jankausko pokštai apie L.Antalį

Verslas

Namo administratoriaus veikla nusivylęs kaunietis: „Tai įsišaknijusi problema“

Aktualu

Alytaus kalinių sargas, kuriam neva perpjauta gerklė, išliko ramus: „Psichologiškai pasiruošęs!“

Interviu Kultūra

„Šokolado“ autorė J.Harris: „Dažnai rašau knygas, kad paerzinčiau ar paneigčiau kažkieno nuomonę“

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 lapkričio 11 – 17 d.)

Pasaulis kišenėje

Pelkių dvikova: kuri kemsynė gražesnė – lietuviška ar latviška?

Gazas

Panevėžiečių dėmesį kaustė miesto gatvėmis važinėjantis „Agrorodeo“ ekipažas

Vardai

Inga Stumbrienė už dalyvavimą grožio konkurse Dominikoje karūnos sulaukė Lietuvoje

Aktualu

Vytautas Landsbergis: ateis laikas, kai bus RS – Racionalus Seimas

Gyvenimas

Itin trumpa veido mankšta padės atsikratyti nosies ir lūpų raukšlių

15min iš Ploješčio Interviu Sportas

Tylą nutraukęs G.Arlauskis apie sugrįžimą į rinktinę: „Šiuo metu – ne“

„Vieni vartai“: (Ne)prarasta karta, E.Jankauskas ir Lietuva – Rumunija

Vardai

Carolina Herrera žeria patarimų moterims: „Niekas taip nesendina, kaip bandymas apsimesti jaunai“

Maistas

10 kvapniųjų mandarinų receptų: nuo gaivių salotų iki jogurtinio torto

24sek

Patenkintas S.Pešičius gyrė buvusį kauniečių herojų ir „Žalgirį“

Vardai

V.Siegel švenčia 24-ąjį gimtadienį: „Didžiausias džiaugsmas – dukra. Mano „aš“ nuėjo į antrą planą“

24sek

Permainų vėjai pučia toliau: „Lietkabelį“ paliko Dominikas Mavra

24sek

Ispanų žiniasklaida: dukart per vakarą nugalėtą „Žalgirį“ parbloškė Kevinas Pangosas

Aktualu

Konservatoriai sieks atšaukti mokesčių reformą, o jei nepavyks – nepalaikys biudžeto

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką