Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugpjūčio 23d. 09:00

Kriaušių vilionės: 15 nuostabių patiekalų su sultingosiomis gražuolėmis

Apverstas kriaušių pyragas
Vida Press nuotr. / Apverstas kriaušių pyragas

Ir kas gi nemėgsta kriaušių: sultingų, traškių, saldžių... Gerosios jų savybės puikiai atsiskleidžia ir pačiuose įvairiausiuose patiekaluose – nuo salotų iki desertų. Pasimėgaukite!

Receptai
Receptas: Keptos kriaušės
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 8
Kaip gaminti

1. Kriaušes perpjaukite pusiau, išskobkite sėklalizdžius ir dar šiek tiek minkštimo. Paruoštas kriaušių puseles iškart apšlakstykite šaukštu citrinų sulčių, kad nepatamsėtų.

2. Maskarponę sutrinkite šakute, supilkite sutirštintą pieną, išsukite iki vienalytės masės ir įdarykite kriaušių puseles.

3. Įdarytas kriaušes sudėkite į karščiui atsparaus stiklo indą, įpilkite šlakelį vandens ir 15 min. kepkite 180°C karštumo orkaitėje.

4. Grietinėlę išplakite su miltiniu cukrumi ir likusiomis citrinų sultimis.

5. Karštas kriaušes papuoškite plaktos grietinėlės kauburėliais, bruknių uogiene, migdolais ir mėtų lapeliais.

Ingredientai
Kriaušės: 2.00 vnt. (didelės)
Sutirštintas pienas: 4.00 valg. š.
Maskarponės sūris: 200.00 g
Grietinėlė: 200.00 ml (plakimui)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Bruknių uogienė 4.00 arbat. š.
Migdolai: 80.00 g (skrudintų)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (keli lapeliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sumuštiniai su kriaušėmis ir mėlynuoju sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 7
Kaip gaminti

1. Duoną supjaustykite riekelėmis, aptepkite minkštu sviestu ir kepkite orkaitėje, kol gražiai parus (jeigu naudosite skrudintuvą, netepkite sviesto).

2. Kriaušes supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir sudėkite į įkaitintą keptuvę. Apibarstykite ruduoju cukrumi, prieskoniais ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Karšto vandens vonelėje pašildykite medų, kad suskystėtų.

3. Šiltas kriaušių skilteles dėkite ant duonos riekelių, apibarstykite trupintu sūriu, apšlakstykite medumi ir užbarstykite graikinių riešutų.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (itališka balta)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Kriaušės: 4.00 vnt. (3-4 nedidelės)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kardamonas: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Medus: 3.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kriaušių ir svogūnų užtepėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 8
Kaip gaminti

1. Razinas nuplaukite, perliekite verdančiu vandeniu, gerai nusausinkite, suberkite į stiklinį indą, užpilkite apelsinų sultimis ir palikite per naktį, kad razinos išbrinktų.

2. Imbiero šaknies gabalėlį sutarkuokite smulkia trintuve.

3. Kriaušes nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Kriaušes, imbierus, mirkytas razinas su visomis sultimis sukrėskite į puodą.

4. Česnakus nulupkite, sutraiškykite ir sumeskite į  puodą. Suberkite cukrų ir maišydama kaitinkite apie 20 min.

5. Galiausiai supilkite raudonojo vyno actą, suberkite visus prieskonius ir ant labai silpnos ugnies virkite dar apie 20–25 min. Paruoštą pagardą supilkite į užsukamą stiklinį indą ir laikykite šaldytuve.

Ingredientai
Kriaušės: 3.00 vnt. (didelės)
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis šaknies)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Razinos: 1.00 sauja
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sultys: 80.00 ml (šviežiai spaustų apelsinų)
Actas: 50.00 ml (raudonojo vyno)
Cukrus: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Burokėlių ir kriaušių salotos su feta ir balzaminio acto padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 13
Kaip gaminti
  1. Burokus gerai nuplaukite ir virkite ~30 min. šiek tiek pasūdytame vandenyje.
  2. Tuomet (kai jie jau šiek tiek suminkštės, bet dar nebus išvirę) juos sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska, pipirais ir Provanso žolelėmis (galite naudoti ir kitokias, tiesiog būtent šios čia tinka tobulai), šalia padėkite kelias česnako skilteles ir burokus dėkite kepti į 200 laipsnių orkaitę ~25~30 min., kol visiškai suminkštės.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 2.00 skiltelės
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Kriaušės: 2.00 vnt.
Saulėgrąžos: 1.00 st. (sauja sėklų)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Fetos sūris: 50.00 g
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml (šlakelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pikantiškas pyragas su kriaušėmis ir sūriais
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.4 / 5
Kaip gaminti
  1. Tešlą atšildykite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  2. Kelias skirtingų dydžių kepimo formas ištieskite kepimo popieriumi ir dėkite po lakštą atšildytos tešlos.
  3. Jos vidurį šiek tiek subadykite šakute, kad kepdama labai neišsipūstų.
  4. Kiekvieną lakštą saikingai aptepkite bruknių džemu. Kriaušes nulupkite, perpjaukite per pusę ir, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis.
  5. Išdėliokite ant bruknių džemo, užberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir smulkintų svogūnų laiškų. 
  6. Baltųjų ir mėlynųjų pelėsių sūrius sumaigykite šakute, peiliu arba stambiai sutarkuokite ir suberkite ant kriaušių.
  7. Ant viršaus užbarstykite čiobrelių lapelių, kapotų riešutų.
  8. Pašaukite į 200 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 12–15 min.
Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 1.00 vnt. (pakuotė)
Kriaušės: 4.00 vnt. (prinokusios)
Graikiniai riešutai: 1.00 st.
Sūris: 100.00 g (baltųjų pelėsių)
Džemas: 1.00 vnt. (mažas indelis bruknių)
Riešutai: 1.00 sauja (kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 2.00 vnt. (kelios šakelės šviežių)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (keletas laiškų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su kriaušėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.3 / 6
Kaip gaminti

1. Kriaušes perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite griežinėliais.

2. Į puodą supilkite vyną, cukrų ir pusės citrinos sultis. Užvirinkite ir nukelkite nuo viryklės.

3 Į sirupą sudėkite kriaušes, palaikykite 10 minučių, tada išgriebkite ir sudėkite ant popierinių servetėlių.

4. Iškočiotą sluoksniuotą tešlą supjaustykite 2 cm pločio ir 20 cm juostomis. Jas apdėkite kriaušių skiltelėmis, suvyniokite ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.

5. Sviestą ištirpinkite, į jį įmaišykite miltelinį cukrų, cinamoną. Mišiniu aptepkite pyragaičius. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 12–14 minučių.

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

Ingredientai
Kriaušės: 2.00 vnt. (prinokusios)
Vynas: 150.00 ml (baltas)
Cukrus: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Sluoksniuota tešla: 300.00 g
Sviestas: 75.00 g
Miltelinis cukrus: 50.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grūdėtosios varškės apkepas su kriaušėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 38
Kaip gaminti

1. Kiaušinius iki putų išplakite su druska, ruduoju ir vaniliniu cukrumi. Į plakinį sudėkite varškę, suberkite manų kruopas, kepimo miltelius ir gerai išmaišykite.

2. Kriaušes nulupkite, supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į varškės masę. Išmaišykite. Paruoštą masę sukrėskite į sviestu išteptą kepimo formą ir apibarstykite kokosų drožlėmis.

3. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes. Skanu valgyti su šviežiomis trintomis uogomis.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Varškė: 400.00 g (grūdėta)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Manai: 6.00 valg. š. (5-6)
Rudasis cukrus: 4.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kriaušės: 2.00 vnt. (1 didelė arba 2 mažos)
Kokosų drožlės: 3.00 valg. š. (2-3)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Blyneliai su mėlynuoju pelėsiniu sūriu ir kriaušėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
2.5 / 4
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su druska ir cukrumi, berkite miltus, pilkite šiltą vandenį ir užmaišykite vienalytę skystą masę. Palikite valandai, kad išbrinktų miltai.

2. Pilkite aliejų, gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite blynelius.

3. Sūrį ir kriaušes supjaustykite riekelėmis, išdėliokite ant blynelių, užberkite riešutų ir sulankstykite.

4. Blynelius dėti į keptuvę ir lengvai apkepkite, kad sūris taptų skystas.

Skanaus!

Recepto autorius Martynas Kaštelianovas

Ingredientai
Vanduo: 1.00 l
Cukrus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 300.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Aliejus: 75.00 ml
Kriaušės: 2.00 vnt.
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kiaulienos troškinys su kriaušėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 8
Kaip gaminti

1.Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite dideliais gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir sutrinkite. Dubenėlyje išplakite vyną su kariu, sukrėskite česnaką.

2.Marinatą užpilkite ant mėsos ir palikite pastovėti 15 minučių. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Mėsos gabalėlius pavoliokite miltuose ir iš visų pusių apkepinkite puode įkaitintame aliejuje. Pabarstykite druska, pipirais.

3.Sudėkite svogūną, supilkite likusį marinatą, sultinį ir troškinkite 50 minučių. Kriaušes perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.

4.Melioną nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Iki virimo pabaigos likus 10 minučių viską sudėkite į puodą. Prieš tiekdami pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Kiauliena: 750.00 g
Mėsos sultinys: 500.00 ml
Vynas: 250.00 ml (baltas)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Karis: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Kriaušės: 4.00 vnt.
Melionas: 1.00 vnt. (pusė)
Svogūnų laiškai: 40.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų ir kriaušių pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 10
Kaip gaminti

1. Nulupkite kriaušes ir supjaustykite skiltelėmis, nuluptą moliūgą sutarkuokite stambia tarka.

2. Kitame inde ištirpinkite sviestą ir ištrinkite su cukrumi, supilkite miltus ir kepimo miltelius.

3. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius sudėkite ir išmaišykite kartu su sviesto, cukraus, miltų ir kepimo miltelių mase.

4. Nutarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite citrinos sultis ir kartu su moliūgais ir kriaušėmis sudėkite į gautą masę.

5. Atskirame inde išplakite kiaušinio baltymus  ir  atsargiai įmaišykite į paruoštą tešlą. Kepkite apie 1 val. 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Kriaušės: 6.00 vnt.
Moliūgai: 300.00 g
Cukrus: 1.00 st.
Miltai: 1.00 st.
Sviestas: 200.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aviečių ir kriaušių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.5 / 6
Kaip gaminti

1. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.

2. Migdolus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, trumpai pakepinkite orkaitėje ir sumalkite.

3. Uogas nuplaukite ir nuvarvinkite. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Sviestą išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įmuškite kiaušinį, įmaišykite miltus, cinamoną ir maltus migdolus.

5. Apvalią maždaug 25 cm skersmens formą patepkite sviestu. Ant dugno išdėliokite kriaušių griežinėlius, sukrėskite pusę tešlos, tolygiai paskirstykite, lygiu sluoksniu suberkite uogas, ant viršaus sukrėskite likusią tešlą.

6. Kepkite 180ºC temperatūros orkaitėje 40–50 min., kol paviršius gražiai paruduos. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar pyragas tikrai iškepęs. Leiskite atvėsti, viršų pabarstykite milteliniu cukrumi, papuoškite avietėmis ir mėtų lapeliais.  

Kulinaro patarimas: pyragą galite patiekti ir karštą su vaniliniais ledais, nesaldžia plakta grietinėle ar maskarponės sūriu.  

Ingredientai
Avietės: 250.00 g
Kriaušės: 2.00 vnt. (didelės)
Sviestas: 150.00 g (ir gabalėlis kepimui)
Cukrus: 150.00 g
Migdolai: 150.00 g
Miltai: 150.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (nubrauktas šaukštelis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grikių miltų vafliai su karamelizuotomis kriaušėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 17
Kaip gaminti

PARUOŠKITE KARAMELIZUOTAS KRIAUŠES

  1. Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite vidutinio storio skiltelėmis.
  2. Dubenėlyje sumaišykite cukrų, cinamoną, citrinų sultis ir medų.
  3. Į dubenėlį sudėkite kriaušių skilteles ir išmaišykite taip, kad visos apsiveltų mišiniu.
  4. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
  5. Sudėkite kriaušių skilteles ir kepkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol kriaušių skiltelės suminkštės, tačiau vis dar išlaikys savo formą.

IŠKEPKITE GRIKIŲ MILTŲ VAFLIUS

  1. Dubenyje sumaišykite grikių miltus, kvietinius miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską. Atidėkite į šalį.
  2. Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.
  3. Kiaušinių baltymus plakite elektriniu plaktuvu, kol susidarys minkštos putos. Po truputį berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas. Atidėkite į šalį.
  4. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių trynius, raugintas pasukas, tirpintą atvėsintą sviestą ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
  5. Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
  6. Įmaišykite trečdalį plaktų baltymų. Tuomet sudėkite likusius du trečdalius ir lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
  7. Ištepkite vaflinę gabalėliu sviesto ir įkaitinkite pagal instrukcijas.
  8. Dėkite po samtį tešlos, išlyginkite paviršių ir toliau kepkite pagal instrukcijas, kol vafliai gražiai apskrus, taps sodriai rudos spalvos.
  9. Patiekite su karamelizuotomis kriaušėmis. Skanaus!

 

Ingredientai
Miltai: 210.00 g (140 - grikių ir 70 kvietinių - grikių miltų vafliams)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (grikių miltų vafliams)
Soda: 1.00 arbat. š. (grikių miltų vafliams)
Cinamonas: 2.00 valg. š. (1arbat. š. - grikių miltų vafliams ir 1 valg. š. - karamelizuotoms kriaušėms)
Druska: 1.00 žiupsnelis (grikių miltų vafliams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (grikių miltų vafliams)
Cukrus: 50.00 g (grikių miltų vafliams)
Pasukos: 625.00 ml (raugintų - grikių miltų vafliams)
Sviestas: 200.00 g (115 g - tirpinto - grikių miltų vafliams, gabalėlis kepimui ir 1 valg. š - karamelizuotoms kriaušėms)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (grikių miltų vafliams)
Kriaušės: 2.00 vnt. (karamelizuotoms kriaušėms)
Rudasis cukrus: 50.00 g (karamelizuotoms kriaušėms)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų - karamelizuotoms kriaušėms)
Medus: 2.00 valg. š. (karamelizuotoms kriaušėms)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kvapnūs kriaušių keksiukai su avižomis ir lazdynų riešutais
12 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.3 / 16
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
  2. Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
  3. Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
  4. Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
  5. Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
  6. Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
  7. Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
  8. Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
  9. Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
  10. Keksiukus kepkite ~25 minutes.
 
*Jau paruoštų miltų kepiniams galite nusipirkti kai kuriuose prekybos centruose, bet aš juos pasigaminu pati: 
 
Pamatuojama 1 stiklinė miltų, iš jos išimami du šaukštai miltų ir vietoj jų įdedami du šaukštai kukurūzų krakmolo. Miltų ir krakmolo mišinys persijojamas penkis kartus (taip, penkis kartus -  taip viskas gerai išsimaišys, miltų tekstūra taps daug tolygesnė ir vientisesnė).
 
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 1.00 st. (¾)
Miltai: 2.00 st. (1 ¼ - miltai ir ¼ - miltai kepiniams*)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š. (¼)
Kriaušės: 2.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (½)
Sviestas: 85.00 g
Rudasis cukrus: 1.00 st. (⅔)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pasukos: 1.00 st.
Lazdynų riešutai: 1.00 st.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kriaušinis keksas su šokolado gabaliukais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.3 / 3
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.

2. Kekso formą (26x11cm) ištepkite sviestu, pabarstykite miltais.

3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.

4. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi (plaktuvu arba virtuvine šluotele) iki purios masės. Toliau maišant po vieną sudėkite kiaušinius, tada vanilę.

4. Maišant mediniu šaukštu po truputį berkite miltus ir gerai išmaišykite. Tešla bus tiršta – nieko tokio, taip ir turi būti.

5. Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas, supjaustykite kubeliais, suberkite į tešlą, taip pat suberkite smulkintą šokoladą, išmaišykite.

6. Sukrėskite tešlą į paruoštą kekso formą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 40–50 min., kol įsmeigus ir ištraukus peilio galiuką arba medinį smeigtuką jis bus švarus.

7. Leiskite truputį atvėsti, išverskite pyragą iš formos, o prieš pjaunant leiskite jam labai gerai atvėsti.

Ingredientai
Miltai: 250.00 g (ir dar šiek tiek skardai pabarstyti)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 200.00 g (kambario temperatūros; ir dar šiek tiek skardai patepti)
Cukrus: 200.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kriaušės: 3.00 vnt. (gerai prinokusios; apie 600 g)
Juodasis šokoladas: 70.00 g (pjaustyto mažais kubeliais)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Apverstas kriaušių pyragas su kardamonu
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 22
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Apvalią 21–23 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu.

2. Pirmiausia pagaminkite kriaušių sluoksnį. Nedideliame puode ant nedidelės ugnies pakaitinkite sviestą, cukrų ir kardamoną – kol sviestas išsilydys, o cukrus ištirps. Dažnai maišydami pakaitinkite dar porą minučių.

3. Gautą karamelę primenančią masę supilkite į paruoštą kepimo formą ir paskirstykite per visą dugną. Į šią masę įspauskite kriaušių puseles pjūviu žemyn, taip, kad jos sudarytų savotišką „vainiką“.

4. Pagaminkite ir tešlą. Išsukite sviestą su cukrumi, tuomet po vieną muškite kiaušinius, kaskart gerai išsukdami, galiausiai suberkite miltus, kepimo miltelius ir nutarkuotas apelsinų žieveles, įsitikinkite, kad tešloje nebeliko sausų miltų.

5. Atsargiai perpilkite tešlą į kepimo formą ant kriaušių, šių nesujudindami, išlyginkite paviršių.

6. Kepkite 45–55 min., kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyragą, ištraukus bus švarus ir sausas. Leiskite formoje pravėsti apie 10 min, o tada apverskite į didelę lėkštę ar, dar geriau, ant specialių grotelių, kad atvėstų. Gražu, tiesa? Taip pat ir skanu – ir šiltas, ir atvėsęs.

Ingredientai
Cukrus: 150.00 g (tešlai)
Sviestas: 255.00 g (200 tešlai, 50 g kriaušėms ir 5 g skardai patepti)
Miltai: 150.00 g (tešlai)
Migdolų miltai: 50.00 g (tešlai; jei neturite, pakeiskite tokiu pat kiekiu kvietinių, tačiau su migdolų miltais pyragas skanesnis)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli; tešlai)
Apelsinai: 2.00 vnt. (nutarkuota žievelė (geriau naudoti ekologiškus vaisius); tešlai)
Rudasis cukrus: 100.00 g (kriaušių sluoksniui)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (kriaušių sluoksniui)
Kriaušės: 4.00 vnt. (standžios prinokusios, nuluptos, perpjautos pusiau ir išsėklintos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Skandalas, sudrebinęs Panevėžį: ilgalaikis korupcijos tyrimas ar politinių žaidimų dalis?

Gyvenimas

15min studijoje – S.Dailidė, siūlantis ledinį iššūkį: 30 dienų maudytis eketėje

Aktualu

Teismo verdiktą išgirdo dvigubą žmogžudystę Kaune įvykdę budeliai: salėje nesėdėjo kartu

Aktualu

Dalia Grybauskaitė Sauliaus Skvernelio sprendimą komentuoja lakoniškai

Aktualu

Žuvelė užkibo: Nastia Rybka iš Tailando atskrido tiesiai į pareigūnų glėbį Maskvoje

Vardai

Vaidas Baumila – vėl vienišas: išsiskyrė su stiliste Monika Jasionyte

15min iš Berlyno Verslas

Lietuva šiemet pasauliui prisistato be kiaulienos gaminių

24sek

Šaras prieš R.Pitino: 0:1. Po 24 metų laikas revanšui

Aktualu

Kauno autobusų stoties aikštelėje užsidegė automobilis, teko evakuoti šimtus keleivių

24sek

Prieš „Žalgirį“ – legendinis treneris, spindėjęs tarp titulų ir sekso skandalų

Aktualu

Policija ir vaiko teisių sargai ieško dingusios visos šeimos – trys vaikai nelanko mokyklos

Aktualu

15min studijoje – pokalbis su naujuoju švietimo, mokslo ir sporto ministru Algirdu Monkevičiumi

15min iš Berlyno Verslas

G.Surplys tikisi, kad jau kitą savaitę atsinaujins lietuviškų kiaulių eksportas į Lenkiją

Gazas

Smarkus snygis sostinėje sutrikdė eismą: keliuose spūstys, vėluoja viešasis transportas

24sek

LKL teisėjai paaiškino, kodėl nubaustas Simas Jasaitis, pats susižeidęs labiau

Gazas

Rygos gatvėse nebus barstoma druska, ar tokiu pačiu keliu žengs ir Vilnius?

Vardai

Kultiniai „Sopranai“ grįžta: vietoj serialo – kino filmas apie mafijos šeimos priešistorę

Aktualu

Sostinėje sulaikytas jaunas įžūlus plėšikas: poelgius apmąstė gulėdamas veidu į sniegą

Aktualu

Po sniego atakos Kaune pasipylė avarijos, greitkelyje Vilnius-Kaunas slidu

Vardai

15min studijoje – Monika Linkytė: turą pradėsianti atlikėja kviečia į koncertus ir dovanoja bilietus

Pasaulis kišenėje

Dronai tapo oro uostų siaubu: kodėl juos pastebėjus iškviečiama dešimtys policininkų

Gyvenimas

Driesas van Notenas pasiūlė išeitį jaunajai kartai, kuri trokšta būti stilinga

Aktualu

Žiemos pasaka Klaipėdoje: per naktį miestą padengė pusnynai, neatlaikė medžiai

Aktualu

Klaipėdoje į uosto akvatoriją išsiliejo naftos produktai

Aktualu

Dėl prastų Lietuvos oro sąlygų korespondencija ir siuntos gali vėluoti

Naujienos

Aktualu

Nužudymu Rukloje įtariamas jaunuolis pabėgo į Jungtinę Karalystę, bet netrukus pasidavė

Verslas

Lietuvių fondas Rygoje 50 mln. eurų į vystomus verslo centrus Rygoje

Verslas

Vietoje buvusio Panevėžio autobusų parko „Lidl“ atidaro parduotuvę

Verslas

Katedros aikštėje – galimybė išvysti „Huawei“ technologijų magiją

Aktualu

Raseinių rajone girtas vyras padegė ūkinį pastatą: sudegė malkos, 18 vištų ir dviratis

Vardai

Reali tragiška istorija apie interneto siaubūną Slendermeną keliasi į kino ekranus

Aktualu

Kauno baseine sužalota į vandens nubėgimo angą įtraukta mažametė

Aktualu

Rusija nebegali parduoti ginklų už JAV dolerius

Gyvenimas

„Garden Style“ konferencijos organizatorė: „Ir mažame sklype galite susikurti nuostabų kraštovaizdį“

Aktualu

Ūkio ministras: darbo imigrantai – geras ženklas Lietuvai

Aktualu

Rykantuose dega ūkinis pastatas, sugriaudėjo sprogimas

Verslas

2018-ųjų Maklero žurnalistikos apdovanojimas skirtas juodkalniečiui J.Martinovičiui

Vardai

Natalijos Martinavičienės sūnus nusprendė nebetylėti: „Mačiau, kaip jis tampė nėščią mamą sniege“

Verslas

Litras benzino Lietuvoje per metus vidutiniškai pabrango 16 centų

Aktualu

Panevėžio aplinkkelyje ant šono virto grūdus gabenęs vilkikas

Aktualu

Panevėžio rajone motokroso trasoje vyras susilaužė abi kojas

Aktualu

Trečiadienis Lietuvos keliuose buvo nesėkmingas dviratininkams ir motociklininkams

Pasaulis kišenėje

Maldyvai – rojaus kampelis, kuriame laikas tarytum sustoja

Aktualu

Rusnėje girtas globos namų auklėtinis sumušė tris likimo draugus

Deuce

Ketvirtojo Niu Heiveno titulo siekianti Petra Kvitova pateko į ketvirtfinalį

Aktualu

Kaune yla sužalotas nepilnametis: durta į nugarą

Aktualu

V.Sinkevičius: prekybos tinklų darbo per šventes ribojimas – nerimta problema

Gazas

Merginos motociklų krose – apie treniruočių svarbą, paauglystę ir artimųjų įtaką

Deuce

Alexanderio Zverevo trenerių štabe – legendinis Ivanas Lendlas

Verslas

Suomijos ikiklinikinių tyrimų bendrovė „Experimentica“ įsteigė įmonę Lietuvoje

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

01:52
01:07
37:17

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką