Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2018 kovo 1d. 09:00

Kuklios, bet puikios perlinės kruopos: ką iš jų gaminti, kai šalta? 10 receptų

Sriuba su perlinėmis kruopomis
„Scanpix“ nuotr. / Sriuba su perlinėmis kruopomis

Gal pastebite tendenciją, kad paskutiniu metu vėl atsigręžiama į kai kuriuos kiek primirštus (dažnai – nepelnytai) ingredientus. Vienas jų – kruopos, o šįkart kalbame apie perlines. Kai vieniems valgytojams jos tėra pasirinkimas „iš bėdos“, kiti mėgaujasi su jomis paruoštų patiekalų įvairove. Pasisemkime idėjų!

Receptai
Receptas: Mišrainė su perlinėmis kruopomis
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 21
Kaip gaminti

1. Morkas ir kaliaropes nulupkite ir supjaustykite vienodo dydžio kubeliais. Jei naudojami šaldyti žirneliai, juos suberkite į verdantį vandenį ir pavirkite 7 min. Paskui nukoškite ir ataušinkite. Konservuotus tereikia nuvarvinti.

2. Salierų lapkočius supjaustykite plonais griežinėliais, apelsinus nulupkite, išskirstykite skiltelėmis, šias supjaustykite mažesniais gabaliukais.

3. Visus produktus (jie turi būti vienodos temperatūros) sumaišykite ir pagardinkite majonezu. Paruoštą mišrainę reikėtų porą valandų palaikyti šaldytuve, kad visi skoniai gerai susimaišytų.

Ingredientai
Perlinės kruopos: 300.00 g (virtų)
Morkos: 2.00 vnt. (virtos)
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Kaliaropė: 1.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š.
Žirniai: 1.00 st. (tinka ir šaldyti, ir konservuoti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cukinijos su perlinėmis kruopomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 6
Kaip gaminti

1. Razinas užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite labai plonomis juostelėmis pjaustytas cukinijas (tai geriausia padaryti bulvių skustuku) ir kelias minutes kepkite, kol švelniai parus. Išgriebkite ir laikykite šiltai.

3. Į keptuvę, kurioje kepė cukinijos, sudėkite smulkintas česnako skilteles, šiek tiek pakepę supilkite vyno actą, medų ir troškinkite, kol išgaruos actas.

4. Suberkite razinas, virtas perlines kruopas ir pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai sudėkite cukinijas, išmaišykite ir dar troškinkite kelias minutes. Tiekdami troškinį apibarstykite migdolų drožlėmis.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (jaunos)
Perlinės kruopos: 2.00 st. (virtos)
Razinos: 40.00 g
Migdolai: 40.00 g (kepintos drožlės)
Medus: 2.00 valg. š.
Actas: 1.00 valg. š. (baltojo vyno actas)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Daržovių mišrainė su perlinėmis kruopomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 28
Kaip gaminti
  1. Nuplautas ir nuskustas morkas stambiai sutarkuokite ir keptuvėje apkepkite su trupučiu aliejaus.
  2. Svogūnus nulupkite, likusias daržoves nuplaukite ir viską supjaustykite. Atskirai išvirkite kruopas.
  3. Kitame puode daržoves troškinkite, kol bus minkštos. Tada į puodą su daržovėmis sudėkite perlines kruopas, supilkite aliejų, actą, įmaišykite cukrų ir druską.
  4. Mišrainę sukrėskite į sterilius indus ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg
Agurkai: 1.00 kg
Svogūnai: 1.00 kg
Morkos: 1.00 kg
Perlinės kruopos: 1000.00 g
Aliejus: 500.00 ml
Actas: 100.00 ml (9 proc.)
Cukrus: 300.00 g
Druska: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sriuba su ropėmis ir perlinėmis kruopomis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.0 / 2
Kaip gaminti
  1. Ropę, morką ir svogūną nuvalyti ir supjaustyti šiaudeliais. Perlines kruopas išmirkyti ir užpilti 2 l verdančio vandens.
  2. Tuomet į kruopas sudėti visas daržoves, pagardinti prieskoniais ir virti sriubą 30-35 min.
  3. Patiekite su grietine ir smulkintomis petražolėmis.
Ingredientai
Ropė: 1.00 vnt.
Perlinės kruopos: 1.00 st.
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Petražolės: 20.00 g
Vanduo: 2.00 l
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Perlinių kruopų sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.2 / 30
Kaip gaminti

1. Pirmiausia užmerkite kruopas – išbrinkusios greičiau išvirs.

2. Kaulus sudėkite į skardą ir 30 min. kepkite 200oC karštumo orkaitėje. Ataušinkite, nupjaustykite suminkštėjusius mėsos gabaliukus. Apskrudusius kaulus sudėkite į didelį puodą ir įpilkite vandens, kad apsemtų. 

3. Paruoškite sultiniui skirtas prieskonines daržoves: svogūnus nulupkite ir perpjaukite į keturias dalis. Morkas supjaustykite griežinėliais, salierų stiebus – nedideliais gabaliukais. Paruoštas daržoves sudėkite į puodą, įmeskite į ryšulėlį surištus prieskoninius žalumynus ir laurų lapelį.

4. Sultinį užvirinkite neuždengtame puode, nugraibykite putas, uždenkite ir ant nedidelės ugnies virkite 1,5 val. Paskui sultinį nukoškite ir supilkite į švariai išplautą puodą.

5. Sultinį vėl užvirinkite, sudėkite mirkytas kruopas, sriubai skirtas susmulkintas daržoves, kubeliais supjaustytą kalakutieną, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite dar 35 min.

Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 kg (Sultiniui;kalakutų krūtinėlių kaulų su trupučiu mėsos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (Sultiniui)
Morkos: 1.00 vnt. (Sultiniui ir sriubai 2 morkos)
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai ir sriubai gabaliukas (apie 100 g) saliero šakniagumbio)
Petražolės: 1.00 vnt. (sultiniui kelios šakelės ir sriubai šaknis)
Porai: 1.00 vnt. (sriubai)
Perlinės kruopos: 75.00 g (Sriubai)
Čiobreliai: 10.00 g (sultiniui kelios šakelės)
Laurų lapai: 1.00 vnt. (sultiniui)
Druska: 1.00 arbat. š. (sriubai; pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (sriubai; pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Perlinių kruopų košė su riešutais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 9
Kaip gaminti

1. Gerai nuplautas ir išbrinkintas kruopas suberkite į verdantį vandenį ir 5–10 min. pavirkite. Paskui vandenį nupilkite, o apvirusias kruopas suberkite į verdantį pasūdytą pieną ir ant mažos ugnies virkite, kol kruopos sugers visą skystį ir suminkštės.

2. Paruoškite padažą: smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite svieste. Kai svogūnų gabalėliai pasidarys skaidrūs, suberkite sukapotus riešutus ir dar truputį pakepinkite.

3. Košę patiekite užpiltą riešutų padažu.

Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Pienas: 3.00 st.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Riešutai: 100.00 g (žemės ar lazdynų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Troškinys su perlinėmis kruopomis ir faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 81
Kaip gaminti

1.Perlines kruopas išvirkite vandenyje, pagardinkite druska. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais.

2.Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morkas, svogūnus ir faršą apkepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi, pagardinkite druska, pipirais.

3.Sudėkite pjaustytus pomidorus ir pakaitinkite dar 3–4 minutes. Viską iš keptuvės sukrėskite į puodą su perlinėmis kruopomis, gerai išmaišykite ir dar 5 minutes troškinkite.

4.Tiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Vanduo: 400.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 šaukštelio)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Faršas: 300.00 g
Pomidorai: 2.00 vnt.
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (0,25 šaukštelio)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (0,5 šaukštelio džovinti)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 24
Kaip gaminti

1. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, cukiniją ir svogūną kubeliais.

2. Įkaitintame aliejuje porą minučių pakepinkite svogūną, tada sudėkite ir pomidorus su cukinijomis, ant mažos ugnies kepkite apie 10 min.

3. Įmaišykite kruopas, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir patroškinkite dar 10 min. Paruoštą troškinį dėkite į dubenėlius, papuoškite šviežiomis mėtomis. Labai skanu su pomidorų padažu.

 

Ingredientai
Perlinės kruopos: 500.00 g (virtų)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 arbat. š. (šlakelis)
Mėtos: 5.00 g (kelios šakelės)
Vanduo: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Keptas starkis su perlinių kruopų „Risotto“ ir traškiais burokėliais
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 14
Kaip gaminti
  1. Žuvis. Gerai įkaitinkite keptuvę. Įpilkite alyvuogių aliejaus, įdėkite porą lauro lapelių, česnako skiltelių ir iškart dėkite starkio gabalėlius odele į apačią.
  2. Pabarstykite druska, šviežiai maltais baltaisiais pipirais.
  3. Keptuvėje žuvies gabalėlius prispauskite lopetėle, nes kitaip žuvytė išsiries ir keps tik jos krašteliai.
  4. Kepkite, kol odelė įgaus gražią, auksinę spalvą. Apverskite, nuimkite nuo karščio.
  5. Pabarstykite dar kartą druska, baltaisiais pipirais, smulkintais krapais, uždėkite sviesto gabalėlius ir pašaukite į orkaitę, maždaug 3-5 minutėm, priklauso nuo žuvies storio.
  6. „Risotto“. Gerai perplaukite perlines kruopas ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite per naktį brinkti.
  7. Alyvuogių aliejuje apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus.
  8. Sudėkite nusunktas ir nusausintas, išbrinkintas kruopas.
  9. Minutę, dvi apkepkite. Supilkite baltą vyną. Kaitinkite, kol vynas beveik išgaruos.
  10. Sudėkite kubeliais pjaustytus marinuotus agurkėlius.
  11. Įpilkite karšto vištienos sultinio, kad apsemtų kruopas.
  12. Maišydami virkite. Kai sultinį kruopos beveik sugers, vėl įpilkite, kad apsemtų.
  13. Taip kartodami virkite, kol kruopos taps minkštos ir įgaus košės konsistenciją.
  14. Nuimkite nuo viryklės, įdėkite šalto sviesto gabalėlį, tarkuoto „Parmezano“ sūrio, smulkiai supjaustytų baziliko lapelių.
  15. Gerai išmaišykite ir išplakite.
  16. Traškūs burokėliai. Nulupkite ir plonomis juostelėmis sutarkuokite burokėlį. Virkite aliejuje 120 laipsnių karštyje.
  17. Kai virdamas aliejus nebekunkuliuoja, vadinasi, iš burokėlių drėgmė išgaravusi ir jie išvirę.
  18. Juos išimkite ir padėkite ant popierinės servetėlės, kad sugertų riebalus.
  19. Serviruokite. Pašildytoje, gilioje lėkštėje dėkite karštą perlinių kruopų „Risotto“. Ant viršaus starkio gabalėlius ir traškius burokėlių „šiaudelius“.
  20. Rekomendacijos. Šį nuostabų patiekalą galite dar daugiau „sulietuvinti“. Vietoj balto vyno įpilti lietuviško obuolių vyno, vietoj itališko „Parmezano“ naudoti brandintą „Džiugo“ sūrį, vietoj marinuotų agurkėlių imti raugintus. Gaminant „Rizotto“, nepadauginkite vištienos sultinio, geriau pilkite dažniau, bet po truputį. Nuolatos maišykite. Neperkepkite žuvies, kad netaptų „sausa“. Kaip aš sakau: iškepusios žuvies kepti nebereikia. Verdant burokėlių šiaudelius, aliejaus temperatūra turi būti neaukštesnė kaip 120 laipsnių, kitaip sudegs.

Gaminkite su meile ir gera nuotaika!

Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“

Ingredientai
Žuvis: 170.00 g (starkis)
Sviestas: 50.00 g (20-30 - kepimui ir 20 - „Risotto“ (dviem porcijom))
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (Druska, baltieji pipirai, krapai, lauro lapeliai, česnakas - žuviai ir „Risotto“)
Perlinės kruopos: 80.00 g („Risotto“ (dviem porcijom))
Raudonasis svogūnas: 25.00 g („Risotto“ (dviem porcijom))
Česnakai: 1.00 skiltelės (1 -2 - „Risotto“ (dviem porcijom))
Vynas: 70.00 ml (baltas - „Risotto“ (dviem porcijom))
Vištienos sultinys: 500.00 ml (500 - 700 - „Risotto“ (dviem porcijom))
Parmezano sūris: 25.00 g (25 - 30 - „Risotto“ (dviem porcijom))
Agurkai: 25.00 g (marinuoti - „Risotto“ (dviem porcijom))
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (1 -2 - „Risotto“ (dviem porcijom))
Burokėliai: 50.00 g (50 - 70)
Aliejus: 500.00 ml (virimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Perliniai vėdarai
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 17
Kaip gaminti

1. Kiaulės storąsias, bet ne pačias storiausias žarnas, labai gerai išplaukite su kempinėle ir druska iš abiejų pusių. Tuomet apiberkite pipirais, laurų lapeliais, druska, dar galite įdėti česnako ir palikite nakčiai šaldytuve. Prieš gaminimą vėl gerai iš abiejų pusių perplaukite.

2. Verdančiu vandeniu užplikykite kruopas ir palikite mirkti. Geriau tai daryti iš anksto. Nulupkite ir sutarkuokite bulves. Pakepinkite spirgučius, juos išimkite iš keptuvės ir likusiuose taukuose pakepinkite svogūnus. Po šaukštą jų dėkite į vėdarus, kitus sumaišykite su spirgiais - bus pagardas vėdarams. Suberkite mirkytas kruopas. Sudėkite druską, prieskonius, išmaišykite. Tada šaukštu masę kimškite į žarnas. Gauta "dešra" neturi būti kieta, nes sprogs.

3. Sudėkite į taukais iškeptą skardą, įpilkite vandens ir kepkite apie 1 val. Kai pakeps apie 10 min., skrupulingai subadykite adata. Kepant vis pašlakstykite susidariusiu skysčiu. Patiekite su svogūnų - spirgučių padažu. Kam patinka, jį dar galima užkaitinti su grietinėle.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Bulvės: 1500.00 g
Perlinės kruopos: 2.00 valg. š.
Žarnos (80 cm) 1.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (keletas)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Sūdyti lašiniai 150.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Pasaulis kišenėje

Išbandyta savo kailiu: žygis baidarėmis Šventosios upe kupinas staigmenų

Pasaulis kišenėje

Palangos svečiai mėgaujasi ne tik jūra: aktyviai dalyvauja ekskursijose po kurortą

Aktualu

E.Gentvilas: žemi liberalų reitingai – sunkiausio partijos laikotarpio atspindys

Vardai

Mažytės teismo malonės sulaukęs D.Redikas ieškos pelningo sandėrio krepšinio aikštelėje

Kultūra

Sigito Parulskio (ne)laisvojo rašymo pratimas

„Vieni vartai“: Neymaro ašaros, maištas rgentinos rinktinėje ir paskutinis šansas vokiečiams

Sportas

„Skrieja kamuolys“: politika Kaliningrade, įsibėgėjantys brazilai ir vokiška krizė

Vardai

P.Gražulio dukros motina B.Navickaitė: „Nėščios koliojimas man buvo skaudesnis nei kilęs skandalas“

Tradicinė Rasos šventė Verkių parke

Kultūra

Kęstas Kirtiklis: Miestiečiai prieš kaimiečius?

Vardai

„Lietuvos balso“ dalyvė Carol susilaukė dukters: vardą su vyru išrinko jau per antrą pasimatymą

Aktualu

Apklausa: politiniai skandalai skandina vieną partiją – net nebepatektų į Seimą

Sportas

Flirtas pasaulio čempionate: Susitikau su penkiomis, visos buvo „už“

Aktualu

Sinoptikas: šeštadienio vakarą oras nebus toks blogas, kaip gali pasirodyti dieną

Sportas

Korėja – Meksika: kukliai įvarčius mušančios komandos žada nerezultatyvų mačą?

Maistas

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 17 vieta: Lietuvos istorinė virtuvė „Ertlio name“

Gyvenimas

Specialistė pasidalino paprastais būdais, kaip apsisaugoti nuo uodų ir erkių

Aktualu

Kėdainiuose tazeriu dukart nukratytas kontrabandininkas pabėgo ir užsidarė namie

Verslas

Graikija džiaugiasi istoriniu susitarimu dėl skolų

Aktualu

Vilniuje – narkotikų prigrūstas „Golf“: šimtai tablečių ir dešimtys maišelių su milteliais

Naujienos

Gazas

Palangos poilsiautojus išgąsdino lietus – prie remontuojamo įvažiavimo spūsčių nėra

Aktualu

„Tvarka ir teisingumas“ metams sustabdė Petro Gražulio narystę partijoje

Gyvenimas

Vilnietei šokas: tyrimai Kauno klinikose jos močiutei baigėsi operacijomis ir kojos nevaldymu

Aktualu

Iš TS-LKD pašalintas Mantas Adomėnas trauksis iš frakcijos, bet ne iš Seimo

Maistas

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: paelja iš Menorkos restorano „Cuk-Cuk“

„Vieni vartai“: Neymaro ašaros, maištas Argentinos rinktinėje ir paskutinis šansas vokiečiams

Pasaulis kišenėje

Išbandyta savo kailiu: žygis baidarėmis Šventosios upe kupinas staigmenų

Sportas

„Skrieja kamuolys“: politika Kaliningrade, įsibėgėjantys brazilai ir vokiška krizė

Tradicinė Rasos šventė Verkių parke

Pasaulis kišenėje

Palangos svečiai mėgaujasi ne tik jūra: aktyviai dalyvauja ekskursijose po kurortą

Vardai

„Lietuvos balso“ dalyvė Carol susilaukė dukters: vardą su vyru išrinko jau per antrą pasimatymą

Sportas

Vokietija – Švedija: ar drąsiai svajojantys švedai leis čempionams išsiplauti suteptą mundurą?

Vardai

Mažytės teismo malonės sulaukęs D.Redikas ieškos pelningo sandėrio krepšinio aikštelėje

Kultūra

Sigito Parulskio (ne)laisvojo rašymo pratimas

Vardai

P.Gražulio dukros motina B.Navickaitė: „Nėščios koliojimas man buvo skaudesnis nei kilęs skandalas“

Sportas

Flirtas pasaulio čempionate: Susitikau su penkiomis, visos buvo „už“

Aktualu

Sinoptikas: šeštadienio vakarą oras nebus toks blogas, kaip gali pasirodyti dieną

Aktualu

E.Gentvilas: žemi liberalų reitingai – sunkiausio partijos laikotarpio atspindys

Aktualu

Ugniagesiai ragina atsargiai kūrenti Joninių laužus

Aktualu

Linas Linkevičius: Lietuva toliau teiks paramą Rytų Ukrainos regionams

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Video

Maudymosi kostiumėlių tendencijos

Pinigai mano ateičiai

30 geriausių restoranų

Remontas be nervų

Sveikata

Svajonių virtuvė

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką