-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kulinarijos pamokėlė: ruošiame fondiu

Taip tik atrodo, kad štai nusipirksiu fondiu puodą ir jau mėgausiuosi gurmaniškais užkandžiais.
Fondiu šakutės
Fondiu šakutės / Fotolia nuotr.

Jeigu nežinai, kaip jį ruošti, fondiu retai pavyksta. Todėl prieš imdamasi šio dar kitaip vadinamo kulinarinio žaidimo, susipažinkite su pagrindinėmis taisyklėmis.

Fondiu – savotiška maisto ir bendravimo filosofija, mokanti, kad svarbiausia – neskubėti, neprisikimšti skrandžio ir daugiau bendrauti nei valgyti. Gamindamos fondiu tikrai nepersivalgysite, kąsneliai bus maži ir jų vis reikės lukterėti. Fondiu principas labai paprastas – pasirinktus produktus (pavyzdžiui, prancūziškos ar itališkos baltos duonos riekeles, vaisius, mėsą) supjaustai mažais gabalėliais, tada smeigi specialia šakute ir merki į paruoštą mirkalą, kuris kaista nedideliame degikliu ar žvakės liepsnele šildomame inde. Tai gali būti karštas lydytas sūris, kvapus sultinys ar šokoladas – pagal mirkalą ir skiriamos kelios fondiu rūšys – sūrio, mėsos, desertinis. Dar reikėtų žinoti, kad gaminant fondiu padažo sudėtines dalis pirmiausia reikia ištirpinti ant mažos ugnies nuolat maišant, kad neprisviltų, tada pakaitinus iki reikiamos temperatūros supilti į liepsnele šildomą fondiu indą.

SŪRIŲ FONDIU

Shutterstock nuotr./Sūrio fondiu
Shutterstock nuotr./Sūrio fondiu

Toks fondiu, gaminamas iš kelių rūšių puikios kokybės riebių brandintų sūrių (čederio, ementalio, žementalio), baltojo sauso vyno (sūrio visada turi būti dukart daugiau nei vyno) ir vyšnių likerio, yra pats populiariausias ir sočiausias. Jį ruošiant pirmiausia reikia pašildyti vyną, tik tada, sumažinusi karšį, galite dėti su bulvių ar kukurūzų krakmolu sumaišytą sūrį – krakmolas būtinas, kad padažas neišsisluoksniuotų. Tiesa, kai kurie kulinarai tikina, kad sūrį galite lydyti ir be krakmolo – tuomet supilkite jį pabaigoje, jau sumaišytą su vyšnių likeriu, kuris suteiks fondiu ypatingą prieskonį, kaip ir česnakas. Jeigu fondiu gaminsite su šiuo kvapiu prieskoniu, česnako skiltele ištepkite fondiu puodą.

Naudingi patarimai

⇒ Gamindamos sūrio fondiu rinkitės tik džiovintus duonos gabalėlius – antraip, prisigėrę padažo, jie išmirks ir nukris nuo šakutės. Duonos gabalėlis bus dar gardesnis, jei prieš pamerkdama į sūrį jį kyštelėsite į taurelę su vyšnių likeriu.

⇒ Atminkite, sūrio fondiu gana riebus, todėl, kad nesutriktų virškinimas, jį reikėtų tiekti su karšta juodąja arbata arba sausu vynu – kuo stipresnis sūrio skonis, tuo rūgštesnį vyną reikėtų rinktis.

⇒ Ką daryti, kai padažo konsistencija pakinta? Jeigu mirkalas pasidaro per tirštas, įpilkite šiek tiek pašildyto vyno, padidinkite ugnį ir maišykite, kol padažas vėl bus vientisas, tik jokiu būdu neleiskite jam užvirti! O jei fondiu mirkalas, pavyzdžiui, susitraukė, įlašinkite truputį šviežiai spaustų citrinų sulčių.

MĖSOS FONDIU

Fotolia nuotr./Mėsos fondiu
Fotolia nuotr./Mėsos fondiu

Dar vadinamas burgundišku, mat atsirado prieš kelis šimtmečius būtent Burgundijoje. Mėsos fondiu šiek tiek primena rytietiškus mėsos patiekalus, nes nedideli ir būtinai sausi (kad merkiant į riebalus netikštų) mėsos gabalėliai iki apskrunda verdami karštame aliejuje arba sultinyje, o jau tada mirkomi į atskiruose indeliuose patiektus įvairius padažus: sojų, pomidorų, majonezo, garstyčių ir kt. Jeigu mėsos nevalgote, galite į sultinį merkti ir jūrų gėrybes ar sezonines daržoves.

Naudingi patarimai

⇒ Įvairių padažų mėsos fondiu pasiruoškite iš anksto – sutaupysite laiko, o svečiai turės iš ko rinktis.

⇒ Sultinio padažas bus pikantiškesnis, jei pagardinsite jį bazilikais, muskatais, kmynais.

⇒ Mėsa bus skaniausia, jei pjaustysite ją plonomis juostelėmis. Kad tai pavyktų, jautienos filė pirmiausia trumpam užšaldykite ir tik tada aštriu peiliu plonai supjaustykite, bet nebarstykite prieskoniais – žolelės nuo karščio gali sudegti ir apkarsti.

ŠOKOLADO FONDIU

Fotolia nuotr./Šokolado fondiu
Fotolia nuotr./Šokolado fondiu

Nors šis fondiu labai jaunas, pasirodė apie 1960-uosius, jis ne mažiau populiarus nei sūrių ar mėsos fondiu. Ir ypač tarp smaguriauti mėgstančio jaunimo. Desertinis fondiu gaminamas iš kąsnelio dydžio gabalėliais pjaustytų vaisių, pyrago, biskvito, uogų, kurie mirkomi į karštą padažą, paruoštą iš šokolado, grietinėlės, sviesto ir įvairių priedų (cukatų, riešutų, vanilės, šlakelio brendžio, aitriųjų paprikų). Proporcijas ir padažo ingredientus galite keisti pagal savo skonį.

Patarimas

Jeigu desertiniam fondiu rinksitės uogas, pavyzdžiui, braškes ar avietes, jų smulkinti nereikia. Gabalėliais pjaustomi tik dideli vaisiai: bananai, papajos, mangai ir pan.
Prie šokolado fondiu dažniausiai tiekiamas putojantis vynas arba rislingas.

KAIP VALGOMAS FONDIU

Fondiu principas – kolektyvinis valgymas. Taigi bendrame puode šeimininkauti kaip savo lėkštėje nereikėtų. Todėl sūrio mirkale apvoliotą duonos gabalėlį nuo šakutės stenkitės nuimti labai atsargiai, neliesdama lūpomis – juk šakutę vėl merksite į bendrą puodą. Jeigu taip nepavyksta, duonos gabalėlį dėkite į lėkštę, nuimkite jį kita paprasta šakute ir tik tada valgykite.

Traukdama šakutę su skrebučiu ar mėsos gabalėliu iš mirkalo, stenkitės padažą gerai nukratyti taip, kad visi lašiukai sukristų į puodo vidų, o ne ant kraštų. Antraip nuvarvėję riebalai pradės rūkti ir pasklis nemalonus kvapas.

KOKIUS INDUS RINKTIS

Prekybos centruose ir specializuotose parduotuvėse galite įsigyti įvairiausių fondiu rinkinių. Didesni ar mažesni, puikaus dizaino – jie ne tik palengvins fondiu gaminimo procesą, bet ir bus stilinga virtuvės interjero arba šventinio stalo detalė. Paprastai fondiu komplektas sudarytas iš kelių dalių: geležinio, molinio ar metalinio indo padažui gaminti, kaitinimo šaltinio, kuriuo gali būti ir paprasčiausia žvakutė, ir speciali spiralė, specialaus stovelio (ant jo statomas fondiu indas, po kuriuo saugiai galima dėti kaitinimo šaltinį) ir ilgų patogių dvidančių šakučių, dažniausiai skirtingų spalvų galais, kad valgytojai galėtų atskirti savąją. Rinkdamosi fondiu atkreipkite dėmesį ne tik į indą (metalinis universaliausias, tinka visiems fondiu variantams ruošti), bet ir į kaitinimo šaltinį – šokoladui desertiniam fondiu pašildyti užteks ir paprastos žvakutės, o ruošiant sūrių ar mėsos fondiu vertėtų rinktis stipriau kaitinančius elementus.

Nesvarbu, kokį fondiu indą išsirinksite, jeigu naudosite jį pirmą kartą, nepamirškite gerai išplauti, o puode, kuriame lydysite sūrius, užvirkite pieno ir vandens mišinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius