Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė: ką galima pagaminti iš laukinių augalų?

Pavasario saulės pabudinti augalai ir žolės – tikras džiaugsmas akims ir ne tik. Sumanios šeimininkės skuba jomis vaišinti savo namiškius, gardindamos sriubas, troškinius, salotas, plakdamos kokteilius ir net gamindamos medų.
Pavasarinė sriuba su žolelėmis
Pavasarinė sriuba su žolelėmis / Fotolia nuotr.
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Renata Ničajienė
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Renata Ničajienė

Kulinarinio tinklaraščio sezoninevirtuvė.lt ir dviejų kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė sako pavasarį jau neįsivaizduojanti savo šeimos stalo be dilgėlių, kiaulpienių ar kitų valgomų laukinių augalų. Į pagalbą jas renkant moteris pasikviečia ir savo vaikus. Pasak pašnekovės, jiems tai maloni pramoga gamtoje. 

Neseniai prie prekybos tinklo „Rimi“ inicijuoto socialinio projekto „Šeimos pietūs“, skirto daugiau laiko leisti su vaikais, prisijungusi Renata pasakoja, kokius valgomus augalus šiuo metu geriausia rinkti, ką gardaus iš jų galima pasigaminti ir ką labiausiai mėgsta vaikai.

– Papasakokite, kokie augalai šiuo metų laiku galėtų būti renkami ir naudojami maistui gaminti? Iki kada juos galima rinkti?

– Įpusėjus pavasariui, kol daržuose dar nesudygę pirmieji pavasario žalumynai, galime mėgautis vitaminų kupinais laukiniais augalais: šviežiomis dilgėlėmis, jaunais kiaulpienių lapeliais, o vėliau ir jų žiedais, garšva, balandomis, rūgštynėmis...

Juos labai smagu rinkti kartu su vaikais, šnekantis apie gamtą, augalų pažinimą. Savo knygoje „Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus“ esu gana plačiai aprašiusi savo mėgstamiausius valgomus augalus dilgėles.

Kartu su šeima jas renku balandį ir gegužės pradžioje, kol dilgėlės dar visai jaunos (15–20 cm). Tada jos tik švelniai „kandžiojasi“. Jaunos dilgėlės yra pačios maistingiausios, jų skonis daug geresnis nei vėliau joms peraugus.

Thomas Dahms, Flickr.com/Pavasarinės dilgėlės
Thomas Dahms, Flickr.com/Pavasarinės dilgėlės

– Kur ir kaip patartumėte rinkti dilgėles?

– Dilgėles dažniausiai renku mūsų šeimos vasarnamio patvoryje, užsimovusi pirštines, kad nenudilgintų rankų, nes net ir jauni lapeliai jau „kandžiojasi“. Jas rinkti galite ir švariame miesto parke, tolėliau nuo gatvių judėjimo.

Nuplikius skubiai jas perliekite šaltu vandeniu, kad neprarastų skaisčiai žalios spalvos. 

Prieš dilgėlės naudojant maistui, jas reikia perrinkti ir švariai nuplauti, nuplikyti verdančiu vandeniu, kad nebedilgintų. Nuplikius skubiai jas perliekite šaltu vandeniu, kad neprarastų skaisčiai žalios spalvos. Pačios dilgėlės neturi ryškaus skonio, tačiau patiekalams suteikia gaivumo, švelnaus šviežumo bei žalios spalvos.

Taip pat skaitykite: 5 antivėžinių savybių turinčios žolelės

– Ką gardaus galima iš jų pasigaminti?

– Jaunos dilgėlės dera beveik visuose patiekaluose, kuriuose tradiciškai naudojami špinatai. Todėl galite drąsiai jomis pakeisti pavasarį dar nespėjusius sudygti špinatus. Šios laukinės žolės puikiausiai tiks bulviniuose bei miltiniuose patiekaluose, jomis galite skaninti sriubas, kepti su kiaušiniais. Šviežių dilgėlių nereikėtų užgožti prieskonių gausa, pakaks pipirų, muskatų arba česnakų.

Kartu su vaikais galite pasigaminti žalių naminių makaronų. Jiems užminkykite tešlą iš 100 g miltų, 1 kiaušinio ir nuplikytų bei smulkiai sukapotų dilgėlių. Vaikams ypač patiks makaronų gaminimo procesas, sužavės ryškiai žalia jų spalva.

Garnyrui taip pat su vaikais galite pagaminti žalios spalvos bulvių košės su smulkintomis dilgėlėmis. Tradicinis įprastas košės skonis beveik nepakis, tačiau vitaminų joje bus gerokai daugiau.

Galite iškepti ir žalių lietinių blynų. Tik skystą blynų tešlą išmaišykite elektrinėje kokteilinėje, kuri visiškai sukapos dilgėles ir padės išgauti vienalytę tešlą.

Taip pat skaitykite: Olga Dzindzeleta – apie gyvenimo pokyčius, pasirinkus žaliavalgystę

Apkritai, dilgėlių naudojimas virtuvėje yra labai platus. Beje, prieš gaminant maistą su dilgėlėmis, siūlau pasilikti kelias jų šakeles, kad vėliau kartu su vaikais galėtumėte užplikyti ir vitaminų kupinos dilgėlių arbatos.

Bulvių ir dilgėlių virtinukai
Receptas: Bulvinukai su dilgėlėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 10
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Dilgėlės: 200.00 g (pjaustytos)
Miltai: 200.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Sviestas: 80.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Šalavijai: 4.00 g (4 lapeliai)
Parmezano sūris: 50.00 g (tarkuotas)
Kaip gaminti

1. Bulves išvirkite ir dar šiltas sugrūskite, įmaišykite dilgėles, miltus.

2. Į atvėsusią masę įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir išminkykite tešlą. Padalinkite ją į keletą gabaliukų ir formuokite 1,5 cm skersmens volelius. Supjaustykite 2 cm ilgio gabalėliais. Dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite kol iškils, tada išgriebkite.

3. Sviestą ištirpinkite keptuvėje, suberkite pjaustytą česnaką, šalavijo lapelius, pakepinkite kelias minutes, kol česnakas pagels. Užpilkite sviesto padažą ant bulvinukų. Pabarstykite tarkuotu sūriu.

Suskleisti
Dilgėlių sriuba
Receptas: Dilgėlių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 43
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Dilgėlės: 20.00 g (sauja)
Rūgštynės: 20.00 g (sauja)
Kaip gaminti
  1. Išvirkite ryžius sūdytame vandenyje.
  2. Perplaukite ir užvirkite, tada vanduo bus skaidrus.
  3. Dilgėles nuplikykite verdančiu vandeniu ir susmulkinkite.
  4. Užvirus ryžiams, sudėkite prieskonius, smulkintas dilgėles ir rugštynes.
  5. Taip pat galima dėti morkų, bulvių, virtą kiaušinį. Pavirkite 30 sek. ir nukelkite nuo ugnies sriubą.

Receptą atsiuntė Lina M.

 

Suskleisti
Šviežių dilgėlių majonezas
Receptas: Šviežių dilgėlių majonezas
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.2 / 34
Receptas
Ingredientai
Dilgėlės: 1.00 sauja (šviežių jaunų dilgėlių lapelių)
Saulėgrąžos: 1.00 st. (daigintų)
Kanapių sėklos:(maltų lukštentų) 1.00 valg. š.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (1,5)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (0,5)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų grūdelių)
Karis: 1.00 arbat. š. (1,5)
Sezamų aliejus: 4.00 valg. š. (sėklų aliejaus)
Vanduo: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Dilgėlių majonezą paruošite akimirksniu. Visus nurodytus ingredientus suberkite į elektrinį plakiklį, supilkite vandenį, aliejų ir išplakite iki vientisos masės.
  2. Šis majonezas – tikra vitaminų bomba. Ypač skanu jį valgyti su įvairių daržovių šiaudeliais ar tepti ant duonelės.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

 

 

 

 

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Suskleisti
Dilgėlių ir špinatų sriuba su vištiena
Receptas: Dilgėlių ir špinatų sriuba su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 25
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 300.00 g (šviežių)
Dilgėlės: 300.00 g (jaunų lapelių)
Vištiena: 200.00 g (filė)
Vanduo: 500.00 ml (arba daržovių sultinio)
Bulvės: 4.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Vištieną nuplaukite ir taip pat supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  2. Baltąją poro dalį nuplaukite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite česnako skilteles.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus porus ir česnakus, nuolat maišydami pakepinkite, kol pagels.
  4. Į puodą įpilkite maždaug 0,5 l vandens (galite paruošti ir daržovių sultinio) ir užvirkite. Į verdantį vandenį suberkite bulves bei vištieną. Pamaišykite ir pavirkite, kol šiek tiek suminkštės. Tada į puodą sukrėskite kepintus porus ir česnakus, suberkite nuplautus bei nusausintus špinatus ir dilgėles. Virkite, kol daržovės visiškai suminkštės.
  5. Į išvirusią sriubą supilkite grietinėlę ir sutrinkite viską elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.

 

Suskleisti

– O kaip siūlytumėte virtuvėje išnaudoti kitas laukines valgomas žoles?

– Be dilgėlių, pavasarį dažnai skinu ir jaunus kiaulpienių lapelius. Juos galite įmaišyti į mėgstamas lapines salotas. Kad kiaulpienės nebūtų tokios karčios, kiek pamirkykite jas šaltame vandenyje, o prieš dėdami į salotas gerai nusausinkite.

Kad kiaulpienės nebūtų tokios karčios, kiek pamirkykite jas šaltame vandenyje, o prieš dėdami į salotas gerai nusausinkite.

Su kiaulpienių lapeliais galima pagaminti ir pesto tipo padažą, kuriuo skanu ir sveika pagardinti makaronus, galima užsitepti ir ant skrebučio. Kiaulpienių lapeliai skaniausi iki žydėjimo. Vėliau galite rinkti jų žiedus. Geriausia juos rinkti šiltą ir saulėtą dieną, kai jie yra patys aromatingiausi.

Iš kiaulpienių žiedų mėgstame išvirti kvapnaus pienių medaus, kuriuo mėgaujamės užsipylę ant blynų. Vaikams būna didžiulis atradimas, kad iš kiaulpienių žiedų galima ne tik vainiką nupinti, bet ir maistą gaminti.

Fotolia nuotr./Kiaulpienės
Fotolia nuotr./Kiaulpienės

– Kokius augalus labiausiai mėgsta rinkti jūsų dukra? Kam gaminti juos naudojate?

– Mano dukrai labiausiai patinka kartu rinkti tuos pačius kiaulpienių žiedus, iš kurių verdame aromatingą sirupą – pienių medų. Dar mano močiutė virė tokį pat gėlių sirupą. Pamenu, kaip kartu su ja rinkdavome žiedus. Nuo kiaulpienių žiedų išsitepdavau ne tik rankas, bet ir rūbus, tačiau būdavo labai smagu. Dabar turiu ką prisiminti.

Rinkti laukinius valgomus augalus su vaikais smagu ir naudinga. Tai puiki proga ne tik daugiau jiems papasakoti apie pačius augalus, bet ir parodyti, kurios dalys yra valgomos, išmokyti atskirti naudingus augalus nuo nuodingų. Tai ne tik kulinarinės, bet ir gamtos pažinimo pamokos, smagiai praleistas laikas drauge.

Kiaulpienės su vištiena ir keptomis daržovėmis
Receptas: Kiaulpienės su vištiena ir keptomis daržovėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 25 min.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (filė)
Pomidorai: 4.00 vnt. (nedideli)
Cukinijos: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (geltonos)
Kiaulpienės: 50.00 g (kelios saujelės lapelių)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštas sulčių)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Viduržemio jūros virtuvės prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai malti pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (rožiniai pipirų grūdeliai pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite prieskoniais, kapotu česnaku, apšlakstykite citrinų sultimis, aliejumi ir bent dvi valandas palikite, kad pasimarinuotų.

2. Cukinijas, papriką, pomidorus nuplaukite, nusausinkite. Pomidorus perpjaukite per pusę, cukinijas supjaustykite storais griežinėliais, išvalytas paprikas – juostelėmis. Daržoves pagardinkite Viduržemio jūros prieskoniais, apšlakstykite aliejumi.

3. Vištieną ir daržoves iškepkite ant grotelių, dėkite ant lėkštėje paskleistų kiaulpienių lapelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite rožinių pipirų grūdelių. Galite paskaninti ir citrinų sultimis.

Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Kiaulpienės su burokėliais ir obuoliais
Receptas: Kiaulpienės su burokėliais ir obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt.
Obuoliai: 2.00 vnt.
Migdolai: 20.00 g (pusė saujelės migdolų drožlių)
Kiaulpienės: 30.00 g (lapelių)
Aliejus: 2.00 valg. š. (ir užpilui 2 valg. š.)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (vaisių skonio)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. citrinų sulčių ir užpilui po šaukštelį citrinų sulčių bei nutarkuotų citrinų žievelių)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių)
Česnakai: 1.00 skiltelės (Užpilui)
Obuolių sirupas; užpilui 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (Užpilui pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kiaulpienių lapelius nuplaukite, nusausinkite, uždarykite į sandarų indaą ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.

2. Burokėlius nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais, sudėkite į riebalais pateptą karščiui atsparią kepimo formą.

3. Nedideliame indelyje sumaišykite aliejų, balzaminį actą, citrinų sultis ir raudonėlius. Paruoštu padažu apšlakstykite burokėlių griežinėlius, pašlakstykite apelsino sulčių ir, iki taps traškūs, iškepkite vidutinio karštumo orkaitėje.

4. Atvėsintus burokėlių griežinėlius išdėliokite lėkštėse. Šalia dėkite obuolių skiltelių, ant viršaus – kiaulpienių lapelių.

5. Migdolų drožles (galite rinktis ir kitus riešutus) pakepinkite, atvėsinkite, užberkite ant salotų.

6. Iš nurodytų ingredientų elektriniu plakikliu paruoškite padažą ir juo apliekite salotas.

 Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant burokėlių kepimo laiko).

Suskleisti
Kiaulpienės su džiovintais pomidorais
Receptas: Kiaulpienės su džiovintais pomidorais
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Kiaulpienės: 40.00 g (šviežių lapelių)
Džiovinti pomidorai: 10.00 vnt.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Ridikai: 1.00 vnt. (baltasis)
Sūris: 100.00 g (kieto brandinto)
Aliejus: 4.00 valg. š. (Užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (Užpilui šaukštas citrinų sulčių)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Užpilui grūdėtųjų)
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š. (arba medaus)
Dilgėlės: 30.00 g (šviežių lapelių)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Kiaulpienių lapelius nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir pusvalandį palaikykite šaldytuve, išimkite ir išdėliokite lėkštėse.

2. Kiaušinius išvirkite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais arba skritulėliais ir išdėliokite ant salotų.

3. Džiovintus pomidorus gerai nuvarvinkite, didesnius galite šiek tiek pasmulkinti ir išdėliokite ant salotų.

4. Ridiką nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais, pasūdykite, sudėkite į sandarų indą ir pakratykite – dings aitrumas, tada išdėliokite ant salotų.

5. Užberkite specialiu sūrio mentele-gremžtuku smulkinto brandinto sūrio, berkite skrudintų kedrinių pinijų.

6. Česnakus susmulkinkite ir kartu su dilgėlių lapeliais sumeskite į elektrinį plakiklį. Supilkite aliejų, citrinų sultis ir klevų sirupą, sukrėskite garstyčias. Padažą iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, gerai atvėsinkite ir užpilkite ant paruoštų salotų.

Suskleisti
Žaliasis kiaulpienių kokteilis
Receptas: Žaliasis kiaulpienių kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 puodelis
Kiaulpienės: 1.00 puodelis (smulkintų jaunų lapelių)
Obuoliai: 1.00 vnt. (arba bananas)
Braškės: 1.00 puodelis (0,5 šaldytų arba šviežių)
Mėlynės: 1.00 puodelis (0,5 šaldytų arba šviežių)
Kaip gaminti
  1. Ingredientus suberkite į elektrinį smulkintuvą, supilkite vandenį ir gerai išplakite.
  2. Kokteilį galite pasaldinti medumi arba įberti truputį cinamono.

Receptas iš žurnalo „Edita“.

 

Suskleisti

– Kokius valgomus augalus geriausia rinkti gegužę?

– Visą gegužę iki pat Joninių bus galima rinkti laukines rūgštynes. Jas patarčiau skinti jaunas, dar neperaugusias. Geriausia – iki liepos pradžios, nes vėliau šiuose augaluose susikaupia daugiau oksalo rūgšties, o tai ne itin naudinga.

Rūgštynių lapai, kaip ir špinatai bei rabarbarai, turi daugiau oksalo rūgšties, todėl kartais juos valgant jaučiamas „atšipusių dantų“ efektas.

Fotolia nuotr./Rūgštynės
Fotolia nuotr./Rūgštynės

Rūgštynės – labai skanūs ir plačiai kulinarijoje naudojami augalai. Šviežių rūgštynių lapelių galite įmaišyti į salotas kartu su kitais salotų lapais arba paskaninti mėsos troškinius, gaminti sriubas. Vėlyvą pavasarį dažnai ruošiu rūgštynių ir tarkuotų ridikėlių šaltą sriubą su rūgpieniu bei krapais. Beje, tradicinę lietuvišką rūgštynių sriubą galite paruošti kiek kitaip. Pabandykite ją sutrinti į tyrsriubę. Patiekti galite kartu su kiaušiniu, virtu be lukšto, ir griežinėliu keptos traškios šoninės.

Rūgštynių salotos
Receptas: Rūgštynių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Varškė: 2.00 valg. š. (riebios)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Svogūnai: 50.00 g
Obuoliai: 2.00 vnt. (saldūs)
Ridikai: 4.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Rūgštynės: 200.00 g
Kaip gaminti

1. Jaunas švariai nuplautas, nusausintas rūgštynes kiek pasmulkinkite ir dubenyje atsargiai sumaišykite su šiaudeliais tarkuotomis šviežiomis morkomis, griežinėliais pjaustytais ridikėliais bei kubeliais smulkintais obuoliais.

2. Paruoškite padažą: jogurtą gerai išsukite su druska bei cukrumi ir smulkintu svogūnu. Įkrėskite kelis šaukštus varškės ir dar sykį masę gerai išsukite. Apliekite salotas.

Suskleisti
Rūgštynių sriuba
Receptas: Rūgštynių sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 38
Receptas
Ingredientai
Rūgštynės: 300.00 g (stiklainis konservuotų)
Vištiena: 2.00 vnt. (blauzdelės)
Bulvės: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kietai virti)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (šlakelis)
Vanduo: 2.00 l
Krapai: 1.00 sauja (švieži)
Pipirai: 3.00 vnt. (kvapnieji grūdeliai)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Vandenį supilkite į puodą ir užvirinkite, pasūdykite, sudėkite mėsą. Virkite apie 10 min., nugriebkite putas, įberkite pipirų grūdelių, įmeskite laurų lapų ir pavirkite dar penkias minutes.

2. Visas daržoves nuvalykite ir supjaustykite mažais kubeliais. Svogūną pakepinkite įkaitintame aliejuje. Bulves ir morkas suberkite į puodą su mėsa.

3. Pavirkite dar 15 min. ir sudėkite kepintus svogūnus ir rūgštynes. Patiekiant uždėkite puselę virto kiaušinio, papuoškite krapais. Galite pagardinti grietine.

Suskleisti

Renata Ničajienė dalijasi pienių medaus receptu

R. Ničajienė pasakoja, kad pienių medus nėra toks pat kaip įprastas medus, jis labiau panašus į saldų gėlių sirupą ir truputį primena klevų sirupą. Juo gardu skaninti blynus ar saldinti gėrimus. Tai puikus cukraus sirupo pakaitalas, kvepiantis pavasariu ir ką tik pražydusiomis gėlėmis. 

Taip pat skaitykite: Magiškos augalų galios: pritraukia pinigus, gerina intymų gyvenimą, harmonizuoja santykius

Apie 1 l pienių medaus reikės:

  • 300 g kiaulpienių žiedų be kotelių (rinktų švarioje nuo teršalų vietovėje),
  • 1 citrinos sulčių ir smulkiai nutarkuotos žievelės,
  • 1 kg cukraus.

Kaip gaminti: 

  1. Surinktas kiaulpienių galvutes palikite trumpam pavėsyje, kad iš jų išropotų vabaliukai. Žiedus lengvai praskalaukite. Žiedai turi būti be kotelių, nes kitaip medus išeis kartus.
  2. Švarius gėlių žiedus puode užpilkite 1 l vandens ir lėtai virkite apie valandą. Ataušusį viralą palikite per naktį, kad žiedai visą savo aromatą spėtų atiduoti medui.
  3. Ryte žiedus perkoškite per sietelį, gerai nusunkite, skystį pastatykite virti, o panaudotus žiedus išmeskite. Suberkite cukrų,  nutarkuotą citrinos žievelę, supilkite išspaustas citrinos sultis. Virti reikėtų nuo valandos iki dviejų, ant mažos ugnies, žiūrint kokio tirštumo sirupo norėsite. Retkarčiais galima patikrinti sirupo tirštumą užlašinus jo ant lėkštės, lašams ataušus bus matoma tikroji sirupo konsistencija.
  4. Į virimo pabaigą įmeskite kelių švarių kiaulpienių nuskabytus žiedlapius, kurie medui suteiks žaismingumo. Sirupą supilstykite į sterilizuotus indus ir laikykite tamsiai. 
Fotolia nuotr./Pienių medus
Fotolia nuotr./Pienių medus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius