Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo gardinti picą

Picų virtuozai italai tikina: nuo tinkamai parinktų sudedamųjų dalių priklauso tikrasis šio populiariausio pasaulyje patiekalo skonis.
Pica
Pica / Fotolia nuotr.

Picų žinovai taip pat dar sako, kad picos ingredientų, su sūriu ir padažu, negali būti daugiau nei šeši. Taigi, kokie produktai populiariausi?

Sūris

Įvairių rūšių ir skonių (nuo intensyvaus brandinto iki švelnaus varškės) jo dedama kone ant visų picų. Smulkiai tarkuotas sūris beriamas tiesiai ant picos pado, pjaustytas stambesniais griežinėliais – ant picos viršaus. Jeigu gamindamos picas griežtai laikotės recepto, būtinai atkreipkite dėmesį, koks sūris jame nurodytas, ir naudokite būtent tokį. Pavyzdžiui, ant graikiškos picos beriama su grietine ir česnakais maišyta trupinta feta, o štai originalus klasikinės „Margaritos“ receptas yra paprastas kaip dukart du – mocarela, pomidorai ir bazilikai.

Mėsa

Šiam patiekalui gaminti naudojama įvairių rūšių mėsa – nuo plonytėlaičių vytinto kumpio griežinėlių gurmaniškoms itališkoms picoms su gražgarstėmis ir šlakeliu aliejaus iki su įvairiais padažais paruošto visokių rūšių faršo, skirto sočiosioms picoms. Ant picų dažnai dedama ir dešra (populiariausia – saliamio), ant aštresnių meksikietiškų – aštri jautiena ar su imbierais ir sojų padažu apkepta vištiena. Vaikų mėgstama „Havajų“ pica neįsivaizduojama be švelnaus skonio virto kumpio, kuris idealiai dera su egzotiškaisiais ananasais.

Prieskoniai

Italai net užsimerkę galėtų išvardyti populiariausius picos prieskonius. Pirmuoju smuiku griežtų aromatingieji raudonėliai, kurių beriama kone ant visų picų, tada kvapūs švieži ir džiovinti bazilikai, o aštrios picos neįsivaizduojamos be maltų ar marinuotų aitriųjų paprikų. Džiovinti prieskoniai beriami arba tiesiai ant aliejumi patepto picos pado, arba į padažus. Šviežių lapelių paprastai dedama ant jau paruoštos picos, kad kepdami jie nepakeistų spalvos ir kvapo. Dėl pikantiškumo ant daugelio picų dedama aštresnio ar švelnesnio skonio svogūnų griežinėlių, taip pat trintų česnakų.

Grybai

Pati paprasčiausia grybų pica ruošiama tik su sūriu, pomidorų padažu ir pievagrybiais. Pastarieji picoms puikiai tinka, nes greitai iškepa ir nesudžiūsta, be to, supjaustyti išlaiko dailią formą. Picoms gaminti naudojami ir pikantiško skonio marinuoti ar džiovinti grybai, tik prieš tai juos būtina pamirkyti ir smulkintus pakepti su svogūnais. Jeigu grybai kieti, pavyzdžiui, baravykai, juos galite pjaustyti dailiais griežinėliais ir pakepinti svieste, iki apskrus.

Pomidorai

Vienas pagrindinių picų ingredientų. Jie gali būti švieži, konservuoti, trinti ar kapoti, taip pat itin pikantiško skonio saulėje džiovinti. Atminkite, italai niekada prie picos netieks pomidorų padažo – tai pagrindinis amerikietiškosios picos akcentas. Todėl jeigu gaminsite itališką picą, nepatingėkite pomidorų padažo pasiruošti pati. Keptuvėje paskrudinkite smulkintą svogūną ir česnakus, sukrėskite nuluptus smulkintus pomidorus, įberkite pipirų, bazilikų, druskos ir troškinkite apie 30 min., kol išgaruos dalis vandens ir padažas sutirštės.

Alyvuogės

Kadangi alyvuogės puikiai dera su pagrindiniais picos produktais – sūriu, mėsa, grybais ir pomidorais, jų beriama ant daugelio rūšių picų. Dažniau juodųjų ir būtinai smulkintų. Juodosios alyvuogės yra švelnesnio skonio, sultingesnės, o štai žaliosios – aitresnės, todėl labais tinka aštresnėms picoms gardinti.

Jūrų gėrybės

Specifinio, bet išskirtinio skonio picos su jūrų gėrybėmis ypač populiarios Viduržemio jūros virtuvėje. Ant paruošto picos pado dedama ne tik jūrų gėrybių mišinio, bet ir aštuonkojų, midijų. Garsioji „Marinara“ gaminama su krevetėmis, česnakais ir pomidorais. Picos gali būti gardinamos ir šviežiomis, rūkytomis arba konservuotomis žuvimis, iš kurių populiariausi – tunai ir ančiuviai.

Picos papločiai

Tradicinis itališkas picos padas būna plonytis (amerikietiškosios dažniausiai – storas) ir gaminamas tik iš aukščiausios kokybės miltų, būtinai gero aliejaus, vandens, druskos ir mielių. Gerai iškeptas paplotėlis turi būti elastingas ir sulenktas nelūžinėti. Todėl kepant padą svarbu atkreipti dėmesį ne tik į produktų kokybę, bet ir į orkaitės temperatūrą – ji negali būti per žema. Picą rekomenduojama pašauti tik į gerai įkaitintą orkaitę, o tešlos patogu užsimaišyti daugiau ir užsišaldyti. Prireikus tereikės išimti iš kameros, atšildyti ir galėsite gaminti. O jeigu neturite laiko arba nenorite terliotis gamindamos tešlą, prekybos centruose galite įsigyti jau paruoštų papločių ar bent tešlos mišinio picai, iš kurio paruošti padą tikrai netruksite.

IŠBANDYKITE!

Tradicinė picos tešla

250 g miltų, 20 g mielių, po pusę šaukštelio cukraus ir druskos, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.

• Miltus suberkite į dubenį, viduryje padarykite duobutę, į ją suberkite trupintas mieles, cukrų ir druską, įpilkite 4 šaukštus šilto vandens.

• Mielių masę lengvai ištrinkite, tada ant viršaus berkite miltų, dubenį uždenkite popieriniu ar medvilniniu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje apie 20 min., kad tešla pakiltų.

• Į pakilusią tešlą supilkite apie pusę stiklinės vandens, šaukštą aliejaus, virtuvės kombainu užmaišykite vientisą tešlą, aptepkite aliejumi ir dar dviem valandoms palikite pakilti, tada perminkykite ir iškočiokite norimo dydžio papločius, kurių kiekvieną aptepkite aliejumi.

Varškės picos tešla

250 g varškės, 2 kiaušiniai, po pusę šaukštelio sodos ir citrinų sulčių, pagal skonį druskos, 250 g miltų, 4 šaukštai grietinės, šaukštas aliejaus, po žiupsnelį cukraus ir raudonėlių.

• Varškę šakute gerai ištrinkite su kiaušiniais, suberkite druską, cukrų, raudonėlius ir gerai išmaišykite.

• Sodą užgesinkite citrinų sultimis, sumaišykite su grietine ir įmaišykite į varškės masę. Tada po truputį berkite miltus, kai tešla taps tąsi, supilkite aliejų, tešlą krėskite į kepimo skardą ir drėgnomis rankomis tolygiai paskirstykite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius