Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo gardinti populiariąsias doradas ir kaip jas kepti druskoje?

Dorada – jūrinė žuvis, kurios mėsa yra itin švelnaus skonio. Paruošti ją nėra sudėtinga – šiltuoju metų laiku doradą verta kepti kepsninėje, o orams atvėsus – orkaitėje, gausiai apibėrus druska.
Ant grotelių keptos dorados
Ant grotelių keptos dorados / Vida Press nuotr.

Kaip pranešime žiniasklaidai pasakoja prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juokazienė, dorada ypač mėgstama Viduržemio jūros regiono šalyse. Čia ji dažniausiai kepama visa ir patiekiama su alyvuogėmis, kaparėliais, artišokais, keptais pomidorais ar papračiausiai apšlakštoma citrinos sultimis, pabarstoma šviežiomis žolelėmis bei druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Kaip pasakoja V.Juodkazienė, doradą paruošti namuose visai nesudėtinga. Vienintelė taisyklė, kurios reikėtų laikytis – žuvies neperkepti, nes tuomet ji taps biri ir sausa.

V.Juodkazienė pasakoja, kad graikai šią žuvį itin pamėgę kepti kepsninėje. Graikijos gyventojai pirmenybę teikia natūraliam žuvies skoniui ir jūriniam aromatui, todėl kepdami jūros gėrybes dažniausiai nenaudoja jokių marinatų ar ypatingų prieskonių. Paprasčiausiai jas paskanina šviežiais šalavijais, rozmarinu ar baziliko lapeliais.

Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
Receptas: Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
3.6 / 28
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (Dorada)
Pomidorai: 300.00 g (slyviniai)
Druska: 2.00 arbat. š. (žuviai ir daržovėms)
Rozmarinai: 5.00 g (šakelė - žuviai ir daržovėms)
Aliejus: 4.00 arbat. š. (iš akies - žuviai įtrinti)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (švieži - saujelė)
Morkos: 4.00 vnt. (didesnės)
Citrinos: 1.00 vnt. (Laimos)
Salierai: 1.00 vnt. (0,5)
Bolivinė balanda (kynva): pakaks ir 100 g 200.00 g
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (daržovėms)
Kalendros: 1.00 valg. š. (sėklos - daržovėms)
Kaip gaminti

  Žuvis ir daržovės (garnyras) turi būti kepamos atskirai.

  1.  Paruoškite žuvį – išdarinėkite, nupjaukite galvas (rekomenduojama kepti su jomis, tačiau  atrodo neestetiškai, be to, valgyti patogiau be jų), labai gerai išplaukite šaltu vandeniu. Užbarstykite vos vos druskos ir padėkite15 min. pabrandinti (dingsta nereikalingi kvapai, nubėga vanduo ir t.t.).   
  2. Bolivinių balandų sėklas kruopščiai nuplaukite ir pamerkiite šaltame vandenyje (1: 2), kuriame jas virsite, kai į orkaitę pašausiu žuvį. Virkite 15-20 min. 
  3. Morkas nulupkite ir perpjaukite išilgai į dvi arba tris dalis. Salierą nulupkite ir pusę jo supjaustykite pusės degtukų dėžutės dydžio kubeliais. Sudėkite į atvirą indą ir apšlakstykite  aliejumi, užpilkitei šiek tiek druskos, užbarstykite sezamų sėklų, džiovintų rozmarinų bei maltų kelnendrų. Daržoves pašaukite į 185 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min.
  4. Žuvies šonus negiliai įpjaukite, įtrinkite pasiruoštu mišiniu (aliejus, druska, kapoti čiobreliai, laimo sultys) ir suguldykite folija išklotoje skardoje. Ant viršaus uždėkite slyvinių pomidoriukų ir užbarstykite čiobrelių.
  5.  Žuvį pašaukite į tą pačią orkaitę su daržovėmis, įkaitusią iki 185 laipsnių tada, kai daržovėms bus likę kepti 18 min. Jei žuvį perkepsite, ji bus sausa ir neskani, jei neiškepsite, valgysite sašimi.
  6. Išvikrite bolivines balanadas.    
  7. Į lėkštę dėkite vieną žuvį, šiek tiek keptų daržovių, pomidoriukų ir du šaukštai bolivinės balandos.  Atskirai padėkite pjaustyto laimo ir druskos, kad norintys daugiau skonių galėtų jų įsispausti arba užsibarstyti papildomai.

Receptas iš tinklaraščio Ievos receptai

Suskleisti

O pavyzdžiui, vienas iš populiariausių dorados gaminimo būdų Ispanijoje yra jos ruošimas druskoje: visa žuvis paslepiama po druskos sluoksniu ir dedama į orkaitę. Ištraukus žuvį iš orkaitės druskos pluta yra pašalinama, o žuvies mėsa būna ypač subtilaus skonio ir sultinga.

V.Juodkazienė siūlo tokiu būdu doradą pasigaminti ir namuose, jam tereikės vos poros ingredientų.

Druskoje kepta dorada

Ingredientai:

  • didelė skrosta dorada;
  • 2 kg druskos.

Gaminimas:

1. Į didelį dubenį supilkite druską, įpilkite šiek tiek vandens (apie pusę stiklinės) ir viską išmaišykite.

2. Ant kepimo skardos, maždaug 2 cm storio sluoksniu, supilkite trečdalį druskos ir ant viršaus dėkite išvalytą doradą. Likusią druską pilkite ant žuvies viršaus (vėl maždaug 2 cm storio sluoksniu) ir ja apdenkite žuvį. Druską paspaudykite rankomis, kad pavyktų tvirta pluta.

3. Druskoje paslėptą žuvį dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepkite apie 30–40 minučių.

4. Išėmę žuvį iš orkaitės, leiskite jai apie 10 minučių pravėsti. Paskui peilio kraštu atsargiai nuo žuvies pašalinkite druską ir išimkite dorados mėsą.

5. Taip paruoštą žuvį galite paskaninti su citrinos ir česnako padažu bei patiekti su mėgstamomis kruopomis, įvairiai ruoštomis bulvėmis ar šviežių daržovių salotomis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Druskoje keptos dorados
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Druskoje keptos dorados

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius