-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kuo skiriasi paprastieji ir kietagrūdžiai makaronai? Jų ruošimo patarimai ir 3 receptai

Makaronų patiekalai itin mėgstami dažnoje šeimoje. Šiuo komplikuotu karantino metu pas dažną virtuvės lentynose nusėdo įvairiausių makaronų atsargos, jie gali skirtis ne tik savo forma, tačiau ir sudėtimi, taigi, ir maistingosiomis savybėmis.
Spagečiai su tunu ir juodosiomis alyvuogėmis
Spagečiai su tunu ir juodosiomis alyvuogėmis / Vida Press nuotr.

Pastaruoju metu renkantis makaronus populiarus terminas „visų grūdo dalių makaronai“ (ang. whole grain), tačiau mažai kas žino, kad jie gali būti pagaminti iš skirtingų kviečių rūšių, todėl ir jų maistinė vertė skiriasi.

Pasak mitybos specialistės Gretės Brokienės, visų grūdo dalių makaronai yra geriausias pasirinkimas, bet lygiai taip pat svarbu, kad produktas būtų pagamintas iš kietųjų kviečių (ang. durum wheat), nes būtent kviečių rūšis yra svarbiausias kriterijus renkantis makaronus.

Specialistė prekės ženklo „Dobele“ pranešime žiniasklaidai siūlo atkreipti dėmesį į skirtingas kviečių rūšis: „Egzistuoja trys pagrindines kviečių rūšys, iš kurių gaminami makaronai. Pirmieji – paprastųjų kviečių makaronai, juose didelis kiekis krakmolo, nedaug ląstelienos ir vitaminų. Kitas pasirinkimas – spelta kviečių makaronai. Speltų cheminė sudėtis skiriasi nuo paprastųjų kviečių – grūduose randama daugiau angliavandenių, 16–17 proc. baltymų.

Trečioji rūšis – kietagrūdžiai makaronai, kuriuose gausu ląstelienos, šalinančios iš organizmo toksinus, taip pat gausu B grupės vitaminų, didinančių atsparumą stresui. Kietagrūdžiuose makaronuose yra didelis kiekis mineralinių medžiagų – kalio, geležies, fosforo, kalcio. Svarbiausia – tokie makaronai yra puikus baltymų šaltinis: 100 g sauso gaminio yra 15 proc. paros normos žmogui. Dar vienas svarbus skirtumas, jog įprastų makaronų gamybai naudojami rafinuoti miltai, o kietagrūdžių – manai, tai lemia didesnį ląstelienos kiekį.“

Vida Press nuotr./Makaronai su smidrais
Vida Press nuotr./Makaronai su smidrais

Paprastieji ir kietagrūdžiai makaronai yra pagaminti iš skirtingos kviečių rūšies, dėl to skiriasi produkto virškinimo ir įsisavinimo savybės. Paprastų kviečių miltų gaminiai slopina virškinimo funkciją, o produktai iš kietųjų kviečių manų – atvirkščiai, skatina žarnyno veiklą, lengvina išsituštinimą ir ilgam suteikia sotumo jausmą.

Mitybos specialistė atkreipė dėmesį, kad kietagrūdžiai makaronai taip pat turi žemesnį glikeminį indeksą. „Jis nurodo suvalgyto maisto (angliavandenių) įtaką cukraus kiekiui kraujyje. Mažo glikeminio indekso maisto produktai turi mažesnį insulino poreikį, todėl organizme skyla pamažu, cukraus kiekis kraujyje nepakyla taip greitai, o žmogus ilgiau jaučiasi sotus“, – pasakoja G.Brokienė.

Pasak jos, pasigaminti makaronų patiekalus nesudėtinga, tačiau žmonės itin dažnai juos gamindami daro klaidą – verda per ilgai. „Pervirus makaronus nukenčia ne tik jų skonis, bet ir maistinė vertė. Verdant kietųjų kviečių ir paprastų kviečių makaronus paaiškėja dar vienas skirtumas – pastaruosius įdėjus į puodą vanduo pasidaro balzganas, makaronai tyžta, todėl visas virėjų ambicijas pagaminti pastą al dente galima užmiršti“, – tvirtina G Brokienė.

Siekiant geriausio rezultato, ji pataria makaronus virti pora minučių trumpiau nei nurodyta ant pakuotės esančioje virimo instrukcijoje. G.Brokienės teigimu, tuomet jie išlaikys formą ir maistines medžiagas bei taps energijos užtaisu.

Štai ir keli patarimai, kaip reikėtų teisingai pasigaminti makaronų patiekalus:

  1. Nepervirkite. Rinkitės kietagrūdžius makaronus ir virkite juos 2 min. trumpiau, nei nurodyta ant gamintojo pakuotės esančioje instrukcijoje.
  2. Makaronų patiekalus valgykite pietums. Jausitės sotūs iki vakarienės, jums nesinorės užkandžiauti.
  3. Įvertinkite porcijos dydį. Nors kiekvienam žmogui tinkamas makaronų kiekis yra individualus, rekomenduojama porcija – pilna jūsų sauja.
  4. Rinkitės sveikus ir maistingus pagardus. Tai galėtų būti įvairios sezoninės daržovės, grybai, jūros gėrybės, kaparėliai, alyvuogės ar konservuotas tunas savo sultyse.
  5. Padažus gaminkite patys. Naminiai padažai yra be pridėtinio cukraus. Prie makaronų puikiai tiks konservuoti pomidorai, pesto padažas, česnakai, nerafinuotas alyvuogių aliejus. Makaronų skonį padės atskleisti žiupsnelis kietojo sūrio ar šviežių žolelių.

3 sveikesni makaronų patiekalų receptai:

Makaronai su vištiena ir daržovėmis
(recepto autorė – Skirmantė Vardauskaitė)

Ingredientai:

  • 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 kg vištos krūtinėlės, supjaustytos kubeliais;
  • 2 griežinėliais supjaustytos morkos;
  • 1 griežinėliais supjaustyta nedidelė cukinija;
  • 4 puodeliai smulkiai pjaustytų lapinių kopūstų (kale);
  • 2 susmulkintos česnako skiltelės;
  • 3 puodeliai kietagrūdžių makaronų, išvirtų al dente;
  • 2 arbat. šaukšt. džiovintų raudonėlių;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Keptuvėje pakaitinkite 2 šaukštus aliejaus, sudėkite česnaką, apkepkite 30 sekundžių, tuomet įdėkite vištos krūtinėlę, pabarstykite druska, pipirais ir 1 šaukšteliu raudonėlio. Viską maišydami kepkite, kol mėsa apskrus.

2. Sudėkite morkas ir dar 2-3 minutes pakepkite, tuomet suberkite cukinijų griežinėlius ir dar pakepkite, kol daržovės suminkštės. Suberkite smulkintą kopūstą ir maišydami kepkite 1-2 minutes. Supilkite likusius du šaukštus aliejaus, raudonėlį, šiek tiek druskos ir kepkite, kol kopūsto lapai pradės minkštėti.

3. Suberkite virtus makaronus ir gerai išmaišykite.

Skirmantės Vardauskaitės nuotr./Makaronai su vištiena ir daržovėmis
Skirmantės Vardauskaitės nuotr./Makaronai su vištiena ir daržovėmis

Azijietiškai paruošti makaronai
(receptas iš tinklaraščio „Zuikio receptai“)

Ingredientai:

  • 300 g kietagrūdžių makaronų;
  • 1 paprika;
  • sauja špinatų;
  • sauja vyšninių pomidorų;
  • sauja smulkintų žemės riešutų;
  • 1 valg. šaukšt. sezamo sėklų.

padažui:

  • 3 valg. šaukšt. riešutų sviesto;
  • 2 arbat. šaukšt. sojos padažo;
  • 3 arbat. šaukšt. sezamo sėklų;
  • pusės citrinos sultys;
  • 3 arbat. šaukšt. klevų sirupo (arba medaus);
  • šiek tiek vandens, kuriame virė makaronai.

Gaminimas:

1. Išvirkite makaronus kaip nurodyta ant pakuotės

2. Paruoškite padažą: iki vientisos masės sumaišykite riešutų sviestą, klevų sirupą ir sojų padažą. Sudėkite sezamo sėklas, išspauskite citrinos sultis, įpilkite šlakelį vandens, kad padažas nebūtų per tirštas. Išmaišykite.

3. Į gilaus dugno keptuvę sudėkite išvirusius makaronus, supjaustytą papriką, supjaustytus vyšninius pomidorus, užpilkite padažu ir ant silpnos ugnies viską maišykite, kol makaronai tolygiai pasidengs padažu. Išjunkite kaitrą, į makaronus suberkite špinatus, riešutus ir viską dar kartą išmaišykite.

Tinklaraščio „Zuikio receptai“ nuotr./Azijietiškai paruošti makaronai
Tinklaraščio „Zuikio receptai“ nuotr./Azijietiškai paruošti makaronai

Spagečiai su tunu ir saulėje džiovintais pomidorais
(recepto autorė – Skirmantė Vardauskaitė)

Ingredientai:

  • 200 g kietagrūdžių spagečių;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 smulkinta česnako skiltelė;
  • 0,5 puodelio saulėje džiovintų pomidorų;
  • pusės citrinos sultys;
  • 285 g konservuoto tuno savo sultyse;
  • druskos;
  • pipirų;
  • šviežių petražolių lapelių.

Gaminimas:

1. Pakaitinkite aliejų ant vidutinio kaitrumo ugnies, sudėkite česnaką ir kepkite apie 30 sekundžių. Suberkite pusiau perpjautus džiovintus pomidorus, supilkite citrinos sultis ir kepkite 1-2 minutes.

2. Sudėkite nusunktą tuną, įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.

3. Įdėkite pagal instrukciją išvirtus kietagrūdžius spagečius ir dar 1 minutę viską kepkite.

4. Patiekite pabarstę petražolių lapeliais.

Skirmantės Vardauskaitės nuotr./Spagečiai su tunu ir saulėje džiovintais pomidorais
Skirmantės Vardauskaitės nuotr./Spagečiai su tunu ir saulėje džiovintais pomidorais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius