Dabar populiaru
Publikuota: 2016 rugsėjo 30d. 10:53

Lengvai paruošiami žuvies patiekalai: jūrinis ešerys, otas ir paprastoji durklažuvė

Kepta žuvis
„Fotolia“ nuotr. / Kepta žuvis

Dietologai pataria dukart per savaitę į savo maisto racioną įtraukti žuvį, tačiau tradiciškai ruošiami žuvies patiekalai iš tų pačių žuvų gana greitai gali virsti monotonija, kuriai virtuvėje – ne vieta.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo išbandyti 3 gardžius šviežios žuvies receptus: gurmaniškai paruoštą jūrinį ešerį, citrininiu sviestu pagardintą paprastąjį otą bei paprastąją durklažuvę su švelniu žolelių padažu.

Jūrinis ešerys su baltojo vyno padažu

Jūrinis ešerys – itin populiari žuvis, labai vertinama dėl baltymų bei nedidelio kaulų kiekio. Riebus, sultingo skonio jūrinis ešerys, tiek kepant, tiek pjaustant nesubyra, todėl, kaip pasakoja maisto ekspertė, tinkamas tiek virti garuose, tiek troškinti ar kepti orkaitėje.

„Kubeliais supjaustykite 2 šviežias morkas, 2 salierų kotus, 3 raudonuosius svogūnus bei 2 dideles bulves. Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštelius alyvuogių aliejaus ir suberkite pjaustytas daržoves – kepkite ant nedidelės ugnies apie 5 minutes.

Kai daržovės lengvai apskrus, įpilkite 200 ml baltojo vyno, įdėkite 1 šaukštą sviesto bei apibarstykite druska ir pipirais. Daržoves su vyno padažu virkite dar apie 10 minučių, o per tą laiką pasiruoškite žuvį. Nedideliais gabaliukais supjaustykite 4 jūrinio ešerio filė, juos apibarstykite druska, pipirais bei apšlakstykite citrinos sultimis.

Įkaitinkite keptuvėje 1 šaukštą alyvuogių aliejaus ir žuvį, iš abiejų pusių, apkepkite po 1 minutę. Skardą išklokite folija, palikdami užriestus kampelius, kad neištekėtų padažas. Sudėkite į skardą žuvį, o ant jos užpilkite daržoves su vyno padažu. Kepkite iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių“, – pasakoja maisto ekspertė.

Paprastasis otas su citrininiu sviestu

Otas – didžiausias plekšnių šeimos atstovas
Otas – didžiausias plekšnių šeimos atstovas

Liesa paprastojo oto mėsa yra švelnaus salsvo skonio, šiek tiek kreminės tekstūros ir beveik be kaulų, todėl mėgstama ir tų, kurie nėra ypatingi žuvies gerbėjai. Maisto ekspertė pasakoja, kad geriausios šios žuvies savybės atsiskleidžia kepant ją vien su druska bei pipirais ir tik vėliau pagardinant pasirinktu padažu.

„Iš pradžių pasiruoškite citrininį sviestą. Sutarkuokite pusės citrinos žievelę, įberkite porą šaukštelių smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų ir įdėkite 1 šaukštelį kambario temperatūros sviesto. Sviestą su priedais gerai ištrinkite ir suvynioję į plėvelę palaikykite šaldytuve apie 1 valandą.

Dubenyje išplakite 2 kiaušinius ir 1 šaukštą pieno. Į pasiruoštą mišinį pamirkykite oto filė, tuomet apvoliokite džiūvėsėliuose ir iš abiejų pusių apkepkite su alyvuogių aliejumi. Kai žuvis jau iškeps, ją nusausinkite su popieriniu rankšluosčiu, sudėkite į lėkštes ir ant kiekvieno gabaliuko uždėkite pasiruoštą citrininį sviestą“, – pataria kulinarė.

Lengva, greita ir skanu: paprastoji durklažuvė

Riebiosioms žuvims priskiriama paprastoji durklažuvė, maloniai rūgštoka, netrapi ir sultinga, todėl tinka kepti orkaitėje, virti garuose ar net malti. Šį kartą kulinarė siūlo pabandyti itin paprastą receptą ir kepti žuvį vien tik su švelniu šviežių žolelių padažu.

„Smulkiai supjaustykite baziliką, rozmariną, raudonėlį ir petražoles, sutarkuokite 1 apelsino žievelę, truputį imbiero šaknies ir užpylę alyvuogių aliejumi – viską gerai išmaišykite.

Paprastosios durklažuvės filė supjaustykite nedideliais, apie 5 cm gabaliukais ir apibarstykite druska ir pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros, skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo sudėliokite žuvies gabaliukus. Ant kiekvieno žuvies gabaliuko užpilkite žolelių padažo ir kepkite apie 30 minučių“, – pasakoja maisto ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Rusijos saugumo tarnybos taikosi į Krymo totorius kaip į islamistinius teroristus

Gazas

„Drifto“ varžybose Palangoje – per plauką tragedija nepasibaigusi „Nissan“ avarija

Verslas

Automobilių pramonė prašo D.Trumpą susilaikyti nuo tarifų

Sportas

Su trenksmu – Kenijos bėgikė įspūdingai pagerino pasaulio rekordą

Aktualu

Masinė avarija sostinėje: po sunkvežimiu palindo automobilis, žuvo žmogus, yra ir sužeistų

Gazas

Netikėta žinia: „Skuba Racing Team“ traukiasi iš Palangos lenktynių, „Big Daddy“ neatlaikė

Sportas

Kroatijos puolėjas atsisakė pasaulio čempionato sidabro

Aktualu

JAV teisėsauga gavo D.Trumpą kompromituojantį pokalbio įrašą: kalbama apie meilės romaną

Vardai

Garsenybės pasibaisėjo cirko vadovo N.Zobovo elgesiu su meška: „Išgelbėkit gyvūną iš velnio namų“

Patikrinta 15min Gyvūnų klubas

Tiesa ar melas? N.Zobovas įsitikinęs, kad meškos nėra mėsėdės: „Nevalgo iš tikrųjų. Nevalgo“

Aktualu

S.Gentvilas meta iššūkį V.Grubliauskui Klaipėdos mero rinkimuose

Aktualu

„Novičiok“ apsinuodijęs Charlie Rowley išrašytas iš ligoninės

Verslas

Lietuvoje sulaikytas sukčius iš grupuotės, padariusios 18 milijonų eurų žalą

Pasaulis kišenėje

Motociklininkai Asta ir Linas beveik po 2 metų kelionės grįžta į Vilnių: „Bus keista turėti grafiką“

Gazas

„Aurum 1006 km lenktynėse“ įtampa pasiekė piką: paskutinę akimirką „pole“ poziciją išsikovojo Robertas Kupčikas

Deuce

Jautrus Novako Džokovičiaus laiškas – apie palaimingą tėvystę ir vidines abejones

Aktualu

Ekvadoriečio užpuolimas Vilniuje: policijos ir nukentėjusiojo versijos kardinaliai skiriasi

Vardai

Palangos trasa savu „Porsche 911 Turbo S“ lėkė R.Javtokas: jo „žirgą“ išbandė ir J.Valančiūnas

Interviu Aktualu

Skaudų smūgį gavęs Alytaus meras V.Grigaravičius: „Aš visuomet buvau nusivylęs politika“

Aktualu

Fotokonkursas „Žalia vasara“: pasigrožėkite skaitytojų kadrais (II)

Naujienos

Aktualu

Rusijos saugumo tarnybos taikosi į Krymo totorius kaip į islamistinius teroristus

Gazas

„Drifto“ varžybose Palangoje – per plauką tragedija nepasibaigusi „Nissan“ avarija

Aktualu

Norėjo nuraminti, bet sužalojo: anūką globojanti klaipėdietė pasijuto įbauginta

Pasaulis kišenėje

Kretingos rajone palangiškis sukūrė didžiausią Europoje japonišką sodą

Gazas

Greičiausiai TCR komandai vadovaujantis M.Varža: „Tikslas – laimėti klasėje, bet apetitas auga“

Vardai

Valdovų rūmų kiemas netikėtai virto Vokiečių gatve: „G&G Sindikatas“ pakartojo projektą „Unplugged“

Aktualu

Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas: išrašome ir 100 eurų baudas

24sek

Po klubą sukrėtusių permainų – „Raptors“ vadovo atsiprašymas

XX a. pradžioje veikusio žmonių zoologijos sodo likučiai Prancūzijoje

Vardai

Kourtney Kardashian mylimasis iškėlė viešą pavydo sceną dėl seksualios nuotraukos

Sportas

Kroatijos puolėjas atsisakė pasaulio čempionato sidabro

Konkursas Gyvenimas

Konkurso „Mano kiemas“ dalyvė 77-erių Elena gėlėmis džiugina visą daugiabutį

24sek

LaMelo ir LiAngelo pelnė 96 taškus, bet kritika tęsiasi: „Tai laiko švaistymas“

Gazas

Palangos lenktynės tapo tikru „raliu“: tenka dardėti žvyrkeliais

Gyvenimas

Kodėl imituodamos orgazmą šiandien dėl to pasigailėsite rytoj?

Pasaulis kišenėje

Su meškomis namie susidūrę lietuviai: „Prasivėrė durys, o ten stovėjo meška ir žiūrėjo“

Vardai

Kaune – baleto šokėjų A.Mikalajūnaitės ir V.Osadčenko vestuvės: pirmiausia įsimylėjo kūno kalbą

Verslas

Automobilių pramonė prašo D.Trumpą susilaikyti nuo tarifų

Sportas

Su trenksmu – Kenijos bėgikė įspūdingai pagerino pasaulio rekordą

Aktualu

Masinė avarija sostinėje: po sunkvežimiu palindo automobilis, žuvo žmogus, yra ir sužeistų

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Išmanus kaimas

Festivalis „Galapagai”

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką