-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lengvesnei vasarai – lengvi receptai

Vasara – metas, kai kuo daugiau laisvo laiko norime praleisti gamtoje, mėgaudamiesi bičiulių draugija ir gardžiais bei lengvais šviežių daržovių bei vaisių patiekalais. O realybė, dažnai – kiek kitokia: nesuskaičiuojamos valandos, praleistos prie viryklės, ir jau spėję pabosti kasdieniai receptai.
Dieta
Salotos / Fotolia nuotr.

Ieškote, kuo paįvairinti savo racioną? Siūlome kelias greit paruošiamų vasariškų šviežių vaisių ir daržovių receptų idėjas, padėsiančias ne tik išlaikyti dailias formas, bet ir į virtuvę sugrąžinti puikią nuotaiką!

Salotos: nuobodu, o gal – originalu?

Parduotuvių lentynos jau prisipildė gausiu šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimu. Jeigu norite įprastoms salotos suteikti originalumo ir šiek tiek netradicinio skonio, tam puikiai tinka įvairūs priedai. Nustebsite sužinoję, kiek nedaug tereikia, kad visai paprastos šviežių produktų salotos virstų virtuvės šefo vertu patiekalu! Pamėginkite jas gardinti uogomis bei sėklomis. Tam puikiai tiks jau spėjusios sunokti braškės ir žemuogės, saulėgrąžų sėklos, visai netrukus sunoksiančios avietės.

Nepamiršti reikėtų ir jau klasikiniu tapusio alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių derinio. Jį pagardinus prieskoniais bei šlakeliu vaisių sulčių (tinkamiausios – šviežiai spaustų vaisių sultys), sukursite pikantišką ir originalų salotų derinį.

Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos
Receptas: Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 60
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 200.00 g
Kynvos (bolivinės balandos): 200.00 g (bolivinių balandų kruopų)
Sūris: 100.00 g („Fitaki“ ar kito panašaus minkšto sūrio)
Saulėgrąžos: 1.00 sauja (gliaudytų)
Gražgarstės: 1.00 sauja (saujelė)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Bolivinių balandų kruopas iš vakaro užmerkite. Kitą dieną išskalaukite ir išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Jei norite, kad būtų naudingesnės, virkite kuo trumpiau. Vandens galite ir nesūdyti.
  2. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais bei žiupsneliu rozmarinų.
  3. Moliūgo kubelius išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai, suberkite į kepimo skardą ir kepkite apie 40–45 min. 200 laipsnių orkaitėje.
  4. Virtas bolivinių balandų kruopas gražiai suberkite į lėkštes, ant jų berkite keptus moliūgus, išdėliokite „Fitaki“ sūrio gabalėlius. Apibarstykite saulėgrąžų sėklomis ir gražgarsčių lapeliais. Salotas taip pat galite apšlakstyti šlakeliu šviežiai spaustų citrinų sulčių bei trupučiu alyvuogių aliejaus.
Suskleisti
Saulėgrąžų daigų salotos su avokadų kremu
Receptas: Saulėgrąžų daigų salotos su avokadų kremu
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžų daigai:(šviežių) 1.00 sauja
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokusio)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų)
Grietinėlė: 3.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Avokadą nulupkite, perpjaukite į kelias dalis ir suberkite į elektrinį maisto smulkintuvą. Kartu supilkite citrinų sultis, grietinėlę, suberkite trintą česnaką, žiupsnelį pipirų, pagal skonį pasūdykite ir smulkinkite iki purios kremo konsistencijos.
  2. Saulėgrąžų daigus nuplaukite, nusausinkite ir gražiai išdėliokite lėkštėje. Ant viršaus užkrėskite avokadų kremą. Galite papuošti žalumynais ar uogomis.
  3. Salotas galite valgyti vienas. Jos taip pat skanios su lašišų sumuštiniais, skrebučiais, įvairiomis duonelėmis.
Suskleisti
Salotos su vištiena ir pikantišku persikų padažu
Receptas: Salotos su vištiena ir pikantišku persikų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 34
Receptas
Ingredientai
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (mėgstamų)
Salotos: 1.00 sauja (mėgstamų)
Špinatai: 1.00 sauja
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisiai arba 2 trumpavaisiai)
Pomidorai: 5.00 vnt. (5 - 6 - nedidelių)
Alyvuogių aliejus: 10.00 ml (šlakelis)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Persikai: 1.00 vnt. (pusės skardinės - konservuotų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (stambiai maltų džiovintų čili pipirų)
Kaip gaminti
  1. Vištieną apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais, palikite marinuotis (geriausia per naktį ar bent kelioms valandoms).
  2. Paruošiamas padažas: persikus sutrinkite virtuviniu trintuvu (jei atrodo per tiršta galima įpilti truputį skysčio, kuriame buvo persikai), įdėkite čili pipirų.
  3. Padažą supilkite į nedidelį puodą ir šiek tiek pakaitinkite. Palikite atvėsti.
  4. Vištieną kepkite grilinėje keptuvėje (nepilant aliejaus), kol gražiai apskrus ir visiškai iškeps.
  5. Salotas suplėšykite rankomis, sumaišykite su špinatais.
  6. Pomidorus ir agurkus supjaustykite, sumaišykite su salotomis, viską pagardinkite druska, pipirais, balzaminiu actu ir šlakeliu aliejaus.
  7. Į lėkštę dėkite salotas, ant jų, supjaustykite vištieną ir viską pagardinkite padažu.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti

Eksperimentai su vaisiais

Jei nusipirkote iš Europos Sąjungos atkeliavusį egzotiškąjį mangą, pabarstykite ant jo minkštimo šiek tiek druskos – vaisiaus saldumas puikiai kontrastuos su sūrumu.

Gal nustebsite, bet vaisių supjaustymas ir sudėjimas į lėkštę nėra vienintelis jų patiekimo būdas. Pasimėgaukite šviežiais ir sultingais vaisiais su įvairias pagardais. Pabandykite apelsiną ar greipfrutą su keliomis kruopelėmis anyžių sėklų ir rudojo cukraus. Puikiai tiks ir cinamono žiupsnelis. Jei nusipirkote iš Europos Sąjungos atkeliavusį egzotiškąjį mangą, pabarstykite ant jo minkštimo šiek tiek druskos – vaisiaus saldumas puikiai kontrastuos su sūrumu.

Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti. Visus šviežius vaisius galite patiekti įvairiausiais būdais. Išbandykite visą prieskonių paletę – nuo paprastos druskos iki rozmarinų, raudonėlių ir t. t. Kiekvienas atras jam artimiausią skonių derinį ir vaisių skonį iš naujo.

Flickr.com/Prieskoniai odai
Flickr.com

Nuotaiką pakeliantys žalieji kokteiliai

Džiaugiatės iš prekybos centro parsinešta šūsnimi vaisų ir daržovių, tačiau negalite apsispręsti, kokį patiekalą iš jų pasigaminti? Nebesukite galvos, tiesiog viską suplakite! Jau kuris laikas šie kokteiliai – itin madingi, o svarbiausia – nereikalaujantys nei daug laiko, nei pastangų. Į plaktuvą pakanka sumesti stambiai supjaustytus šviežius vaisius ar daržoves.

Mitybos specialistai žaliuosius kokteilius pataria maišyti iš maždaug 60 proc. vaisių ir 40 proc. žalialapių daržovių. Taip nepadauginsite vaisiuose esančio cukraus ir organizmo atsargas papildysite žalumynuose esančiais mikroelementais.

Sotus žaliasis kokteilis
Receptas: Sotus žaliasis kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 220
Receptas
Ingredientai
Salotos: 1.00 sauja (didelė sauja mėgstamų salotų lapų)
Bananai: 2.00 vnt.
Linų sėmenys: 2.00 valg. š. (smulkinti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Vanduo: 100.00 ml (negazuotas mineralinis)
Kaip gaminti
  • Visus produktus dėkite į elektrinį smulkintuvą ir išplakite iki vientisos masės.
Suskleisti
Žaliasis kiaulpienių kokteilis
Receptas: Žaliasis kiaulpienių kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 puodelis
Kiaulpienės: 1.00 puodelis (smulkintų jaunų lapelių)
Obuoliai: 1.00 vnt. (arba bananas)
Braškės: 1.00 puodelis (0,5 šaldytų arba šviežių)
Mėlynės: 1.00 puodelis (0,5 šaldytų arba šviežių)
Kaip gaminti
  1. Ingredientus suberkite į elektrinį smulkintuvą, supilkite vandenį ir gerai išplakite.
  2. Kokteilį galite pasaldinti medumi arba įberti truputį cinamono.

Receptas iš žurnalo „Edita“.

 

Suskleisti

Iš kur vaisiai ir daržovės atkeliauja vasaros metu?

Gali būti, kad ne tik vasarą, bet ir kitais metų laikais lietuviai daržovių ir vaisių pradės vartoti dar daugiau. Nepamiršti jų įtraukti į savo meniu skatina ir pasaulyje jau ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“. Ji praėjusiais metais pradėta ir Lietuvoje.

Šios kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikiau ir per dieną suvalgyti bent penkis Europos sąjungoje užaugintus vaisius ar daržoves. Būtent tokį kiekį rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė.

fhfhj-541aeeb03a00e
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius