Dabar populiaru
Publikuota: 2018 sausio 23d. 10:00

Lengvi, tačiau stiprinantys patiekalai ir gėrimai kamuojamiems ligų: 20 receptų

Stiprinanti vištienos sriuba
Vida Press nuotr. / Stiprinanti vištienos sriuba

Šalčio ir drėgmės kokteilis – viena prasčiausių žiemos dovanų. Tokias dienas dažnas būtų nieko prieš praleisti po antklode, tačiau tenka keliauti į darbą, universitetą ar mokyklą. Jei vis tik į savo gniaužtus pagavo liga, stiprinkitės šiltais gėrimais, vištienos sriubomis, energijos semkitės iš makaronų ir daržovių patiekalų. Žinoma, jei jėgos visai apleido, tegul šiais valgiais pasirūpina artimieji!

Salotos:

Receptas: Spalvingos morkų, apelsinų ir avinžirnių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 21
Kaip gaminti
  1. Apelsinus arba mandarinus, papriką supjaustykite kubeliais, morką sutarkuokite arba taip pat supjaustykite kubeliais, susmulkinkite petražoles, sudėkite virtus arba konservuotus avinžirnius.
  2. Aitriąją papriką susmulkinkite ir sumaišykite su apelsinų sultimis, medumi, augaliniu aliejumi, prieskoniais ir gautu padažu apliekite salotas.
Ingredientai
Paprikos: 1.00 vnt. (½ - raudona, saldžioji)
Morkos: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt. (tinka ir mandarinai)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšelis)
Avinžirniai: 1.00 st. (½)
Medus: 1.00 valg. š.
Sultys: 2.00 valg. š. (2 - 3 - apelsinų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (augalinis)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (½)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Vištienos salotos su riešutais ir razinomis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 11
Kaip gaminti

1. Pasiruoškite visus salotų ingredientus. Mėsą supjaustykite kubeliais. Nuplikykite ir perliekite šaltu vandeniu razinas, leiskite apdžiūti lėkštėje. Salierus supjaustykite plonais griežinėliais. Cukiniją nulupkite, perpjaukite perpus, išimkite vidurinę dalį su sėklų užuomazgomis, abi puseles darsyk perpjaukite išilgai ir supjaustykite mažais gabaliukais, panašiai, kaip salierą. Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje ir stambiai sukapokite. Salotų lapus ir sultenes nuplaukite, apdžiovinkite. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite.

2. Pasiruoškite padažą kruopščiai sumaišydami visus jam skirtus ingredientus, paskaninkite druska ir pipirais.

3. Dėkite visus salotų ingredientus į didelį dubenį, pilkite padažo ir gerai išmaišykite. Valgykite iškart.

4. Jei gaminsite sumuštinius, skrudintuve paskrudinkite kokybiškos, tam skirtos duonos riekeles, ant vienos jų dėkite porą šaukštų salotų, gerai paskirstykite ir uždenkite antrąja.

Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (keptos)
Karijų riešutai: 80.00 g
Cukinijos: 1.00 vnt. (šviežia)
Razinos: 80.00 g
Salierų stiebai: 2.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė, pvz., romaninių)
Sultenės: 1.00 sauja
Majonezas: 3.00 valg. š. (neriebaus; padažui)
Jogurtas: 1.00 valg. š. (natūralaus; padažui)
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustų sulčių; padažui)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (Dižono; padažui)
Druska: 0.30 arbat. š. (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Maistingos salotos su halumio sūriu ir avokadais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.4 / 7
Kaip gaminti

1. Bolivines balandas ir vandenį supilkite į puodą ir virkite uždengę ant mažos ugnies apie 12 min., arba kol kruopos suminkštės, tada dar palaikykite uždengę (išjungę ugnį) 5 min., kad pabrinktų. Tą galite padaryti iš vakaro.

2. Kiaušinius išvirkite iki norimo kietumo. Nulupkite, perpjaukite pusiau.

3. Pasigaminkite padažą: sumaišykite tahini su vandeniu, citrinos sultimis, pagardinkite druska ir pipirais. Pusę padažo sumaišykite su išvirusiomis bolivinėmis balandomis, kitą pusę atidėkite salotoms.

4. Įkaitinkite nepridegančioje keptuvėje aliejų ir sumeskite špinatus. Kai jie suglebs, išimkite ir laikykite dubenėlyje. Į keptuvę sudėkite halumio sūrio riekeles ir kepkite iš abiejų pusių apie minutę, kol gražiai apskrus.

5. Bolivines balandas padalykite į lėkštes, uždėkite po truputį kepintų špinatų, kelias riekeles halumio sūrio, po puselę avokado, po perpjautą kiaušinį, viską palaistykitetahini padažu ir pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.

Ingredientai
Vanduo: 475.00 ml (375 ml kruopoms virti ir 100 ml padažui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Špinatai: 300.00 g
Halumi sūris: 225.00 g (supjaustyto riekelėmis)
Avokadai: 2.00 vnt. (maži, perpjauti pusiau)
Svogūnų laiškai: 2.00 valg. š. (smulkintų)
Tahini pasta: 100.00 ml
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (padažui)
Druska: 0.30 arbat. š. (padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Avinžirnių ir burokėlių salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 17
Kaip gaminti

1. Į indą sudėkite skiltelėmis supjaustytus virtus burokus, supilkite nusunktus avinžirnius, dėkite saujelę rukolos, pagardinkite varškės sūrio kamuoliukais, smulkintu česnaku, įberkite šiek tiek skrudintų riešutų.

2. Pagardinkite salotas žiupsneliu druskos, pipirų, o jei norėsite ryškesnio skonio, apliekite padažu.

3. Padažą sumaišykite iš alyvuogių aliejaus, garstyčių, skysto medaus ir citrinos sulčių. Gerai suplakite šluotele, kad visi ingredientai susimaišytų.

Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt. (virti)
Avinžirniai: 1.00 vnt. (skardinė)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Varškės sūris: 7.00 vnt. (rutuliukai)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstamų skrudintų)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (padažui)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Sriubos:

Receptai
Receptas: Neriebus vištienos sultinys
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.3 / 11
Kaip gaminti

1. Kaulus ir nuopjovas (odelė netinka, nes ji riebi) sudėkite į puodą, įpilkite vandens, užvirinkite ir pavirkite 5 min. Vandenį nupilkite, įpilkite švaraus, kad apsemtų, sudėkite nuluptas daržoves, uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite 2,5–3 val.

2. Gatavą sultinį nukoškite, ataušinkite iki kambario temperatūros, paskui palaikykite šaldytuve, kad sukietėtų riebalai. Visus juos nugriebkite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (arba kalakutų kaulų, kaklų arba sparnų)
Vanduo: 1.00 l
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kokosinė vermišelių ir vištienos sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 16
Kaip gaminti
  1. Vištieną nuplaukite ir susmulkinkite mažais gabalėliais. Česnaką nulupkite ir taip pat susmulkinkite gabalėliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite vištieną su česnakais.
  3. Morkas ir saliero gumbą nulupkite. Salierą sutarkuokite smulkiais šiaudeliais, morkas pagal skonį – galite sutarkuoti ar supjaustyti.
  4. Puode užkaiskite vištienos sultinį, kai užvirs, suberkite daržoves ir apkeptus vištienos gabalėlius. Kai daržovės bus beveik suminkštėjusios, suberkite vermišelius.
  5. Išvirusią sriubą pagardinkite kokosų pienu, ciberžolėmis, muskatu, Kajeno  paprikos milteliais, pasūdykite.

 

Ingredientai
Vištienos sultinys: 500.00 ml (natūralaus arba iš kubelių)
Vištiena: 200.00 g (filė)
Morkos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Makaronai: 1.00 sauja (vermišelių)
Salierai: 1.00 vnt. (gabalėlis šaknies)
Kokosų pienas: 100.00 ml
Ciberžolė: 1.00 žiupsnelis (miltelių)
Paprikos: 1.00 žiupsnelis (Kajeno paprikų miltelių)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 5.00 ml (šlakelis - kepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sultinys su makaronais ir jautiena
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.8 / 9
Kaip gaminti
  1. Į didelį puodą sudėkite jautieną, per pusę perpjautą svogūną, į tris dalis padalytą morką, griežinėliais pjaustytus salierus. Virkite apie valandą.
  2. Tada daržoves išimkite, sultinį perkoškite, mėsą supjaustykite ir padėkite šiltai.
  3. Sultinį perpilkite į švarų puodą, užvirinkite, suberkite makaronus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite apie 10 min. (kol išvirs makaronai).
  4. Sultinį patiekite karštą su keliais jautienos gabalėliais, pabarstytą kapotomis petražolėmis.
Ingredientai
Vanduo: 2.00 l
Jautiena: 600.00 g (jautienos kulninė)
Makaronai: 200.00 g (smulkūs)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 20.00 g (šaknis)
Petražolės: 50.00 g (kapotos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Imbieru ir sojos padažu pagardinta vištienos sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 6
Kaip gaminti

1. Iš pradžių išvirkite ryžių spagečius. Išvirusius juos nupilkite šaltu vandeniu ir atidėkite.

2. Į didelį puodą supilkite vištienos sultinį, įberkite maždaug 8 arbat. šaukšt. nulupto ir smulkiai supjaustyto imbiero, česnaką ir griežinėliais supjaustytus svogūnus. Vištienos sultinį užvirkite ir palikite lengvai virti ant vidutinės ugnies.

3. Tuomet į sultinį supilkite sojos padažą, įberkite žiupsnelį druskos, čili paprikos ir smulkiai pjaustytą vištienos filė. Sriubą 5 minutes virkite ant vidutinės ugnies.

4. Praėjus nurodytam laikui, suberkite į sriubą ryžių spagečius, puodą nukelkite nuo ugnies ir prieš patiekdami palaikykite uždengtą dar 5 minutes.

Ingredientai
Ryžių spagečiai: 100.00 g
Vištienos sultinys: 2.00 l
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežias; pusės nykščio dydžio gabaliukas)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Svogūnai: 3.00 vnt.
Vištiena: 100.00 g (filė)
Sojos padažas: 50.00 ml (šviesaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Čili prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trinta morkų, apelsinų ir imbierų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 6
Kaip gaminti

1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Pabaigoje į keptuvę įdėkite morkas, bulves.

2. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, sudėkite apkeptas daržoves, supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 20 minučių.

3. Išspauskite apelsinų sultis, išimkite kuo daugiau minkštimo iš jų vidaus. Nutarkuokite vieno gerai nuplauto apelsino žievelę. Sudėkite viską į sriubą kartu su tarkuotu imbieru ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki tolygios masės.

4. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos. Įmaišykite kokosų pieną.

5. Keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamų sėklas ir pabarstykite sriubą ją patiekdami.

Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Bulvės: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Apelsinai: 3.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Daržovių sultinys: 750.00 ml
Kokosų pienas: 200.00 ml (neriebaus; galima naudoti ir neriebią grietinėlę)
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuoto)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklos: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Troškiniai:

Receptai
Receptas: Vegetariškas daržovių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 47
Kaip gaminti
  1. Pagal nurodymus ant dėžutės išvirkite ryžius.
  2. Kol verda ryžiai, susmulkinkite morkas, papriką, svogūną, salierą ir česnaką.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydami mentele pakepinkite morkas su kitais ingredientais tol, kol svogūnas pasidarys permatomas.
  4. Sudėkite likusius ingredientus (smulkintus brokolius, soją, imbierą, maltą papriką, žaliosios citrinos sultis ir sezamo aliejų) ir padidinkite ugnį iki maksimumo. Maišykite, kad neprisviltų ir troškinkite iki norimo brokolių minkštumo.
  5. Jei norite tirštesnės konsistencijos, porą šaukštų miltų sumaišykite su vandeniu ir įpilkite į troškinį, išmaišykite.
  6. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, suberkite išvirusius ryžius ir išmaišykite.

 

Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 2.00 vnt. (galvos)
Morkos: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Paprikos: 1.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 2.00 g (2 vnt.)
Salierai: 3.00 vnt. (stiebai)
Česnakai: 3.00 skiltelės (smulkinto)
Sojų padažas: 2.00 arbat. š. (2 - 4 arba kokosų aliejaus)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (1 -2 malto arba tarkuoto)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sulčių)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Sezamų aliejus: 1.00 arbat. š. (nebūtina)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Ryžiai: 100.00 g (100 - 300 - virtų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Dalas – indiškas lęšių troškinys su saldžiosiomis bulvėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.8 / 4
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasigaminkite prieskonių mišinį: sumalkite ar grūstuvėje sutrinkite kumino, kalendros ir kardamonų sėklas bei vieną gvazdikėlį. Į sutrintus prieskonius dėkite ciberžolę ir kashmiri aitriosios paprikos miltelius. Viską išmaišykite ir atidėkite 1 arbat. šaukšt. į kitą indą.

2. Smulkiais griežinėliais supjaustykite svogūną ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepkite apie 10 min. ant silpnos ugnies, kol svogūnai bus minkšti. Smulkiai supjaustykite česnaką, imbierą ir aitriąją papriką ir dėkite į tą pačią keptuvę. Padidinkite ugnį ir kepkite 1–2 minutes. Dėkite prieskonių mišinį kartu su cinamono lazdele ir kepkite dar 1 minutę. Labai svarbu nesudeginti prieskonių!

3. Į keptuvę berkite lęšius, pilkite kokosų pieną ir 100 ml sultinio. Pirmiausia užkaitinkite, tada sumažinkite ugnį, uždenkite dangtį ir kepkite apie valandą, vis maišydami kas 10–15 minučių ir tikrindami, ar nereikia daugiau sultinio.

4. Kai lęšiai jau bus minkšti, dėkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, špinatus, druską ir pipirus. Pakaitinkite dar 2–3 minutes, kol špinatai suglebs.

5. Kol lęšiai ruošiami keptuvėje, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Griežinėliais supjaustykite saldžiąją bulvę, užberkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, užpilkite šlakelį aliejaus ir viską išmaišę dėkite į orkaitę. Kepkite apie 20–25 min. Patiekite su lęšių troškiniu.

Ingredientai
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (4 cm ilgio šviežio imbiero gabaliukas)
Aitrioji paprika: 0.50 vnt. (ir dar 1/2 arbat. šaukšt. kashmiri aitriosios paprikos miltelių)
Lęšiai: 200.00 g (raudonųjų)
Kokosų pienas: 330.00 g (viena skardinė)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Saldžiosios bulvės: 1.00 vnt.
Špinatai: 50.00 g
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Kardamonas: 3.00 vnt. (sėklyčių iš 3 ankščių)
Gvazdikėliai: 1.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (5 cm ilgio)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Bulvių, pomidorų ir brokolių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.4 / 18
Kaip gaminti

1. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepinkite supjaustytą svogūną ir imbierą, kol svogūnas suminkštės. Suberkite kario miltelius, smulkintą česnaką ir ciberžolę. Pakepinkite dar pusę minutės.

2. Sudėkite išskaidytą į žiedynus brokolį ir supjaustytas bulves. Kepkite 5 minutes.

3. Supilkite supjaustytus pomidorus (arba pomidorų tyrę) ir vandenį. Įberkite druskos ir užvirkite, tada sumažinkite kaitrą ir palikite dar 15 minučių pasitroškinti.

Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt. (galite keisti 1–2 valg. šaukšt. pomidorų tyrės)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Vanduo: 0.50 st.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 arbat. š.
Kario prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 0.25 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kalakutienos troškinys su džiovintomis slyvomis ir moliūgais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 16
Kaip gaminti

1. Mėsą ir moliūgą supjaustykite stambiais kubeliais – kraštinė turi būti apie 3–4 cm. Svogūną ir česnakus supjaustykite kuo smulkiau.

2. Storadugniame puode įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus ir trumpai apkepinkite mėsą. Išimkite ją ir atidėkite.

3. Sumažinkite ugnį ir sudėkite svogūną, kepkite, kol suminkštės ir įgaus auksinę spalvą. Sudėkite česnakus, druską ir prieskonius. Greitai išmaišykite, kol pasijus paprikos kvapas. Ilgai nekaitinkite, nes paprika taps karti!

4. Sudėkite mėsą, moliūgą, slyvas, medų ir užpilkite vandeniu. Atsargiai išmaišykite, padidinkite ugnį ir palaukite, kol užvirs. Paragaukite, ar užtenka prieskonių. Uždenkite dangčiu ir virkite ant labai mažos ugnies apie 1 val., kol mėsa taps visai minkšta (kartkartėmis patikrinkite, ar netrūksta vandens).

5. Dar geriau šį patiekalą troškinti orkaitėje, tokiu atveju moliūgą galima sudėlioti ant viršaus – jo gabalėliai mažiau suteš ir bus skanesni.

6. Valgykite su bulvių koše ar kuskusu.

Ingredientai
Kalakutiena: 700.00 g (filė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Moliūgai: 500.00 g (nulupto)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (arba 1/4 arbat. šaukšt. malto cinamono)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt.
Saldžiosios paprikos milteliai: 0.50 arbat. š.
Aitrioji paprika: 0.25 arbat. š. (miltelių; nebūtinai)
Medus: 1.00 valg. š.
Džiovintos slyvos: 150.00 g
Vanduo: 250.00 ml (arba daržovių sultinio iš ekologiško kubelio)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Makaronai su daržovėmis:

Receptas: Makaronai su špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.0 / 6
Kaip gaminti

1. Vadovaudamasi nurodymais ant pakuotės išvirkite makaronus, nukoškite.

2. Gerai nuplaukite, nuvarvinkite ir suplėšykite špinatus.

3. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą, išspauskite česnaką, sudėkite pomidorus, pakepkite 2–3 min., sudėkite špinatus, vis pamaišydama kepkite maždaug 5 min. Kai špinatai sukris, pabarstykite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

4. Sausoje keptuvėje trumpai paskrudinkite kedrines pinijas.

5. Dėkite į lėkštę makaronų, ant jų – troškintų špinatų su pomidorais, ant viršaus užbarstykite skrudintų pinijų. Papuoškite šviežio baziliko šakele.

Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (kaspinėlių formos)
Špinatai: 200.00 g (šviežių)
Pomidorai: 9.00 vnt. (vyšninių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (šlakelis)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kedrinės pinijos: 80.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sicilietiški makaronai su baklažanais ir rikotos sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 6
Kaip gaminti

1. Supjaustykite svogūnus, pakepinkite juos puode įkaitintame alyvuogių aliejuje. Kol svogūnai apkeps, supjaustykite šviežius pomidorus, sumaišykite juos su svogūnais. Į puodą įdėkite bazilikų pesto padažo, žiupsnelį druskos, cukraus. Pakaitinkite viską ant mažos ugnies apie 40 min.

2. Paruoškite baklažanus – nuplaukite, smulkiai supjaustykite, apšlakstykite aliejumi ir dėkite juos į tą patį puodą, sumaišykite su paruoštu padažu.

3. Švelniai sūdytame vandenyje išvirkite tagliolini makaronus, po 4 minučių nusausinkite. Sudėkite makaronus į puodą su jau paruoštu pomidorų ir baklažanų padažu, sudėkite rikotos sūrį, sumaišykite.

4. Patiekdami lėkštėje ant viršaus uždėkite dar šiek tiek sūrio, papuoškite šviežio baziliko lapeliu.

Ingredientai
Makaronai: 320.00 g (tagliolini formato, rinkitės kuo natūralesnius, idealu – jei juos pagaminsite patys)
Baklažanai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pesto padažas: 30.00 g (bazilikų)
Rikotos sūris: 100.00 g
Svogūnai: 40.00 g (pomidorų padažui)
Pomidorai: 500.00 g (pomidorų padažui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (itin tyro; pomidorų padažui)
Bazilikai: 10.00 g (pomidorų padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pomidorų padažui)
Cukrus: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; pomidorų padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Spagečiai su brokoliais ir Parmos kumpiu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
1.5 / 2
Kaip gaminti
  • Užvirinkite pilną puodą vandens. Prieš įmesdami spagečius pasūdykite stambia druska.
  • Padažą gaminkite plačioje keptuvėje. Įpilkite į ją kelis šaukštus tyro alyvuogių aliejaus, jame pašildykite neluptas česnako skilteles. Kai pagels – pašalinkite. Plonomis juostelėmis supjaustykite Parmos kumpį ir įmeskite į šiltą alyvuogių aliejų. Pakaitinkite, kol patamsės.
  • Kitame puode trumpai, maždaug ketvirtį valandos, sūdytame vandenyje pavirkite brokolius.
  • Virtus brokolius suberkite į keptuvę su kumpiu ir gerai išmaišykite. Pagardinkite keliais papildomais šaukštais alyvuogių aliejaus. Sudėję į lėkštę pabarstykite kietuoju „pecorino romano“ sūriu ir juoduoju pipiru iš malūnėlio (kvapnieji pipirai nelabai tinka).
Ingredientai
Spagečiai: 320.00 g (kietųjų kviečių lėtai džiovintų Granjano)
Alyvuogių aliejus: 7.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Parmos kumpis: 200.00 g
Brokoliniai kopūstai: 400.00 g
Juodieji pipirai: 3.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Gėrimai:

Receptai
Receptas: Klasikinė imbierų arbata
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 93
Kaip gaminti

1. Užvirinkite vandenį, dėkite į jį trintą imbierą, medų ir maišykite, kol ištirps.

2. Perkoškite gautą gėrimą ir pridėkite juodųjų pipirų, sulčių ir mėtų lapelių. Skanaukite karštą.  

Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...

Ingredientai
Vanduo: 1.00 l
Imbieras: 3.00 valg. š. (trinto)
Medus: 6.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (nedidelis žiupsnelis maltų)
Apelsinai: 1.00 vnt. (4 valg. š. apelsinų, mandarinų arba citrinų sulčių)
Mėtos: 10.00 g (lapelių pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Auksinė žiemos arbata
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.0 / 10
Kaip gaminti
  1. Imbiero šaknį sutarkuokite ir suberkite į puodelį.  Įpilkite ciberžolių miltelius, cinamoną, kardamoną, gvazdikėlius.
  2. Užpilkite karštu vandeniu ir palikite 10–15 min.
  3. Nukoškite, pagardinkite medumi ir galite tiekti. Gurkšnokite neskubėdami, ypač jei esate peršalę, skauda gerklę.
Ingredientai
Imbieras: 20.00 g (šaknies)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (miltelių)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt.
Medus: 2.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pikantiška arbata
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.1 / 8
Kaip gaminti
  1. Nedidelę aitriosios paprikos ankštį išvalykite, sukapokite, sumaišykite su džiovintais rozmarinais ir žaliąja (arba juodąja) arbata.
  2. Paruoštą mišinį užpilkite verdančiu vandeniu, apie 3 min. palaikykite, kad pritrauktų, ir perkoškite. Tokia arbata ne tik gardi, puikiai šildo, bet ir degina kalorijas.
Ingredientai
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (džiovinti)
Žalioji arbata: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Naminis „masala chai“ gėrimas
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
5.0 / 2
Kaip gaminti

Įdomu, kad šis gėrimas, kurį taip gera gerti įsigalėjus vėsiems orams, kilęs iš žymiai šiltesnių kraštų – Indijos. Tačiau ir Lietuvoje jis nebėra egzotika – specializuotose arbatos parduotuvėse drąsiai teiraukitės „chai masalai“ skirto prieskonių mišinio, o jei tokio negausite, galite jį pasigaminti patys, jam reikia kelių populiarių prieskonių. 

1. Į nedidelį prikaistuvį supilkite vandenį, suberkite prieskonius ir užkaiskite. Kai užvirs, sumažinkite karštį iki vidutinio ir, uždengę dangtį, pavirkite 10 min.

2. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir suberkite arbatžoles – tegul 4–5 min. pritraukia.

3. Perkoškite arbatą su prieskoniais į arbatinį, kuriame patieksite, dėkite medų, supilkite stipriai pašildytą pieną, išmaišykite.

4. Pilkite į puodelius ir ragaukite.

Pastaba: jei paruošto prieskonių mišinio nepavyko nusipirkti, pasiruoškite jo patys. Tradiciškai jį sudaro 5 pagrindiniai prieskoniai: kardamonas, imbieras, gvazdikėliai, juodieji pipirai ir cinamonas.

Visi jie turi būti džiovinti, imbierą naudokite maltą, juoduosius pipirus – stambiai maltus, o cinamono lazdelę, gvadikėlius ir kardamoną verčiau patiems pagrūsti specialioje piestelėje. Išbandykite įvairias proporcijas, tačiau skaniausia, kai mišinyje dominuoja cinamonas ir imbieras, o juodųjų pipirų yra kiek mažiau nei likusių ingredientų.

Kartais prie pagrindinių prieskonių penketuko dar prisijungia ir muskato riešutas, anyžius, tad verta paeksperimentuoti ir atrasti, kas labiausiai patinka jums.

Ingredientai
Vanduo: 500.00 ml
Juodosios arbatos arbatžolės: 1.00 arbat. š.
Medus: 1.00 valg. š.
Pienas: 250.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Temos: 1 Patiekalai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Popiežiaus vizitas Aktualu

Privaloma popiežiaus vizito programos dalis: kodėl jis susitinka su jaunimu?

Verslas

Prieš susitikimą su popiežiumi klesti sulankstomų kėdučių prekyba

Popiežiaus vizitas Gazas

Patarimai: kur popiežiaus Pranciškaus vizito metu Vilniuje galima palikti automobilį

Aktualu

S.Skvernelis: jaunuoliai renkasi populiarias, o ne reikalingas profesijas

Gyvenimas

15min ištyrė kai kurių šaltinių vandenį: ar tikrai turi gydomųjų galių ir kaip tinkamai laikyti?

Popiežiaus Pranciškaus vizitų netikėtumai: vėjo išdaigos

Verslas

Degtinės Lietuvoje jau parduodama beveik tiek pat, kiek prieš „valstiečių“ žygį į valdžią

Vardai

Buvusi „Magnit“ narė E.Katauskaitė Libaną laiko antrais namais: „Jis atvėrė duris į muzikos pasaulį“

Verslas

Aistros dėl daugiabučio šalia Neries: statybas palaiminusiam valdininkui – kaltinimai

Aktualu

15min studijoje – viskas, ką reikia žinoti apie popiežiaus Pranciškaus vizitą

Gyvenimas

Jaunimui adresuotoje „Prada“ kolekcijoje – gilios iškirptės ir milžiniški lankeliai

Aktualu

Dalį Rokiškio bebras paliko be elektros

24sek

Eurolygos žiniasklaidos diena Kaune: B.Davieso pokštai ir šokėju virtęs A.Kavaliauskas

24sek

Lyderį išskyręs V.Šeškus nepatenkintas legionieriais: „Norisi geresnio žaidimo“

Vardai

Amalia Damonte – moteris, kurią popiežius Pranciškus norėjo vesti: atstumtas atsigręžė į Dievą

Mokslas.IT

Užsienio programišiai mėgino įsilaužti į JAV senatorių elektroninio pašto paskyras

Aktualu

Savanorių prospektu pėsčiomis: prie kurios sankryžos dalina meilę?   

24sek

S.Kulvietis: apie pasiruošimą sezonui, V.Šeškaus žaidimo schemas ir pirmąsias rungtynes

Aktualu

Rumunų prokurorai pareiškė kaltinimus policijai dėl jėgos panaudojimo prieš protestuotojus

Aktualu

Vergystė Lietuvoje: pas ūkininką Klaipėdos rajone dirbo už alų, cigaretes ir kelis eurus

Naujienos

Popiežiaus vizitas Aktualu

Privaloma popiežiaus vizito programos dalis: kodėl jis susitinka su jaunimu?

Verslas

Prieš susitikimą su popiežiumi klesti sulankstomų kėdučių prekyba

Popiežiaus vizitas Gazas

Patarimai: kur popiežiaus Pranciškaus vizito metu Vilniuje galima palikti automobilį

Aktualu

S.Skvernelis: jaunuoliai renkasi populiarias, o ne reikalingas profesijas

Tiesiogiai Sportas

Kovų vakaras Kaune: „Žalgirio“ arenos ringe – bokso ir MMA bušido meistrai

Popiežiaus Pranciškaus vizitų netikėtumai: vėjo išdaigos

Gyvenimas

15min ištyrė kai kurių šaltinių vandenį: ar tikrai turi gydomųjų galių ir kaip tinkamai laikyti?

Verslas

Degtinės Lietuvoje jau parduodama beveik tiek pat, kiek prieš „valstiečių“ žygį į valdžią

Maistas

Atėjus darganai paguos pyragas: 3 klasikiniai receptai

Vardai

Buvusi „Magnit“ narė E.Katauskaitė Libaną laiko antrais namais: „Jis atvėrė duris į muzikos pasaulį“

Verslas

Aistros dėl daugiabučio šalia Neries: statybas palaiminusiam valdininkui – kaltinimai

Gazas

Artėjant Balkanų ralio finišui pasipylė Lietuvių avarijos

Gyvenimas

Jaunimui adresuotoje „Prada“ kolekcijoje – gilios iškirptės ir milžiniški lankeliai

24sek

Eurolygos žiniasklaidos diena Kaune: B.Davieso pokštai ir šokėju virtęs A.Kavaliauskas

Vardai

Amalia Damonte – moteris, kurią popiežius Pranciškus norėjo vesti: atstumtas atsigręžė į Dievą

Mokslas.IT

Užsienio programišiai mėgino įsilaužti į JAV senatorių elektroninio pašto paskyras

Aktualu

Savanorių prospektu pėsčiomis: prie kurios sankryžos dalina meilę?   

Aktualu

15min studijoje – viskas, ką reikia žinoti apie popiežiaus Pranciškaus vizitą

Vardai

Britanijos modelis nužudė savo konkurentą dėl merginos: nuteistas kalėti 25 metus

Aktualu

Th.May Šiaurės Airijos sąjungininkai palaiko jos „Brexit“ planą

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką