Dabar populiaru
Publikuota: 2020 spalio 23d. 16:00

Lengviau nei galvojote: 3 restorano lygio patiekalai su midijomis

Midijos
Vida Press nuotr. / Midijos

Jei manote, kad jūros gėrybių patiekalais galima mėgautis tik restoranuose, o juos paruošti geba tik įgudę virtuvės šefai – klystate. Vieni lengviausiai paruošiamų moliuskų yra midijos. Gardaus kvapo ir ryškaus skonio patiekalas iš šviežių midijų įprastus pietus ar vakarienę kaipmat pavers įsimintinu potyriu. O svarbiausia – midijų patiekalus visai paprasta pasigaminti ir namuose.

Iš visų moliuskų rūšių midijos turi bene daugiausia vertingų maisto medžiagų, todėl į maisto racioną jas rekomenduojama įtraukti kiekvienam. „Midijose yra labai didelis riebalų rūgščių EPA ir DHA kiekis. Šios medžiagos gali pagerinti smegenų veiklą ir sustiprinti imunitetą. Be to, midijos yra puikus vitaminų ir mikroelementų šaltinis, turintis geležies ir folio rūgšties“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.

Vida Press nuotr./Midijos
Vida Press nuotr./Midijos

Kaip paruošti midijas?

Jeigu išvirus pastebėsite neatsidariusią midiją, ją būtinai išmeskite.

Tinkamas midijų apdorojimas yra vienas iš svarbiausių gaminimo etapų, lemiančių patiekalo skonį. „Midijų apdorojimo procesas nėra sudėtingas: pirmiausia reikia patikrinti, ar visos midijos yra uždarytos. Tada, švelniai pabaksnojus kiekvieną midiją, išmesti tas, kurios neužsidaro, yra įtrūkusios ar kitaip pažeistos. Geldeles plaukite po tekančiu vandeniu, pašveiskite šepečiu, pašalinkite pro kiauto šonus išlindusias atplaišas. Virkite midijas pagal pasirinktą receptą. Verdant geldelės turi atsidaryti. Jeigu išvirus pastebėsite neatsidariusią midiją, ją būtinai išmeskite“, – patarimais dalinasi maisto gamybos ekspertė.

Midijos baltojo vyno padaže

Tai yra klasikinis midijų paruošimo būdas, populiarus Viduržemio jūros šalyse.

Ingredientai:

  • 1 kg šviežių midijų;
  • 200 ml sauso baltojo vyno;
  • 250 ml grietinėlės (36 proc. riebumo);
  • 2 nedideli svogūnai;
  • 2–3 česnako skiltelės;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • čiobrelio šakelių;
  • ryšelis šviežių petražolių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite puodą su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir ištirpinkite sviestą. Sudėkite susmulkintus svogūnus ir pakepinkite apie 3 minutes ant vidutinės ugnies. Po to sudėkite česnaką ir čiobrelio stiebus, nuolatos maišydami troškinkite dar apie minutę.

2. Supilkite į puodą baltąjį vyną ir palaukite kol nugaruos alkoholis. Sudėkite midijas. Uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite apie 5 minutes arba tol, kol visos midijos prasivers. Išimkite neatsivėrusias midijas ir čiobrelių stiebus. Puodą su midijomis pastatykite į šoną.

3. Į kitą keptuvę pilkite grietinėlę ir užvirkite ant silpnos ugnies, kol grietinėlė pradės tirštėti. Sudėkite midijas ir kaitinkite keptuvėje dar 2 minutes, troškinimo pabaigoje apibarstykite smulkintomis petražolėmis.

4. Midijas patiekite vienas kartu su skrudinta balta duona.

Vida Press nuotr./Midijos grietinėlės ir baltojo vyno padaže
Vida Press nuotr./Midijos grietinėlės ir baltojo vyno padaže

Midijos raudonajame padaže

Ingredientai:

  • 1 kg šviežių midijų;
  • 400 g trintų pomidorų padažo;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 svogūnas;
  • 1–2 česnako skiltelės;
  • ryšelis šviežių petražolių.

Gaminimas:

1. Susmulkintą svogūną ir česnaką lengvai pakepinkite puode su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir vėliau supilkite trintų pomidorų padažą. Užvirkite vidutinio-didelio karščio temperatūroje. Užvirus sudėkite midijas. Troškinkite apie 5 minutes arba tol, kol visos midijos prasivers. Išmaišykite ir apiberkite smulkintomis petražolėmis.

2. Šį patiekalą patiekite vieną arba su mėgstamais makaronais. Paskaninsite jį užberdami tarkuoto kietojo sūrio.

Vida Press nuotr./Midijos pomidorų padaže
Vida Press nuotr./Midijos pomidorų padaže

Midijos kokoso pieno padaže

Ingredientai:

  • 1 kg šviežių midijų;
  • 400 ml kokosų pieno;
  • 60 ml jūros gėrybių arba žuvies sultinio;
  • 2 arbat. šaukšt. raudonojo kario pastos;
  • 2 svogūnai;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • žaliosios citrinos;
  • ryšelis šviežių kalendrų.

Gaminimas:

1. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir kaitinkite ant vidutinės ugnies. Suberkite smulkintą svogūną ir česnaką, pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų, pakepinkite apie 5 minutes. Įmaišykite kario pastą ir troškinkite dar 5 minutes. Maišydami įpilkite kokosų pieną ir sultinį. Užvirkite nuolatos maišydami. Sudėkite midijas ir troškinkite apie 5 minutes arba tol, kol visos midijos prasivers.

2. Troškinį būtinai pagardinkite užspausdami žaliųjų citrinų sulčių ir pabarstydami šviežios kalendros lapeliais.

Vida Press nuotr./Midijų patiekalas
Vida Press nuotr./Midijų patiekalas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiškai su „Norfa“

30 geriausių restoranų

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką