1. Kiaušinio trynį su cukrumi išplakite iki baltumo. Supilkite grietinėlę ir plakite, kol matysis vagelė. Svarbiausia – neperplakti, kad nevirstų sviestu. Jei grietinėlė nesiplaka, įlašinkite citrinos sulčių
2. Šokoladą ištirpinkite vandens vonelėje. Paskui supilkite jį į plaktą grietinėlę, išmaišykite, įpilkite šlakelį brendžio, kuriame mirko slyvos, ir paruoštus putėsius dėkite į šaldytuvą 2–4 val., kad sustingtų. Slyvas susmulkinkite ir apipilkite brendžiu.
3. Baltymus išplakite su cukrumi iki purumo. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo plonu sluoksniu tepkite išplaktą masę. Kepkite 90–110°C laipsnių karštumo orkaitėje 1–1,5 valandos. Putėsius sluoksniuokite su morengu ir apibarstykite smulkintomis slyvomis. Bon appetit!
Alaus someljė rekomenduoja: Šis desertas puikiai dera su karamelinio salyklo turinčiu alumi.
"Kulinarijos studijos" archyvo nuotr./Donatas Dabrovolskas |
Receptas virtuvės šefo bei alaus someljė Donato Dabrovolsko
Daugiau Donato patarimų apie maisto ir alaus derinimą rasite čia
1. Grietinėlę išplakite, sudėkite trupintus morengus ir atsargiai išmaišykite su mentele.
2. Sudėkite smulkiai pjaustytas braškes arba kitokias uogas ar vaisius ir dar kartą atsargiai išmaišykite. Dėkite į serviravimo indus ir patiekite ant stalo.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Eglė Baleikienė
1. Aguoniniai biskvitai. Suplakite minkštą, kambario temperatūros sviestą su puse kiekio miltelinio cukraus. Įmaišykite citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Po vieną įmaišykite kiaušinių trynius. Miltus sumaišykite su aguonomis ir atsargiai įmaišykite į tešlą su pienu. Baltymus iki standumo suplakite su likusiu milteliniu cukrumi ir įmaišykite į tešlą. Tešlą sukrėskite į 24 cm kepimo formą ir 30–40 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Ataušinkite ir pjaudamos padalykite į 2 sluoksnius.
2. Morenginiai sluoksniai. Morengams skirtus baltymus tol plakite, kol suputos. Nenustodamos plakti, po šaukštą berkite cukrų (kitą šaukštą cukraus berkite tik ištirpus anksčiau subertajam). Padidinkite plaktuvo greitį ir plakite, kol masė taps labai standi ir blizgi (apie 10 minučių). Įmaišykite riešutus. Ant kepimo popieriaus nusibrėžkite du 24 cm skersmens apskritimus ir juose lygiu sluoksniu paskleiskite baltymų masę. Kepkite iki 100 °C įkaitintoje orkaitėje, kol morengai lengvai nusiims nuo kepimo popieriaus.
3. Karamelinis kavos kremas (visi produktai šiam kremui būtinai turi būti vienodos kambario temperatūros). Sviestą išplakite iki purumo. Nenustodamos plakti, po šaukštą dėkite „Rududu“ ir plakite, kol masė pašviesės. Plakdamos po šaukštą įmaišykite 100 ml kavos (kitą šaukštą berkite tuomet, kai prieš tai įberta kava jau bus gerai įsimaišiusi į kremą). 100 ml kavos palikite aguoniniams biskvitams sulaistyti. Vieną aguoninio biskvito sluoksnį sulaistykite 50 ml kavos ir aptepkite kremu. Tada dėkite morenginį sluoksnį ir vėl aptepkite kremu. Dėkite aguoninį biskvitą, sulaistykite likusia kava, užtepkite kremo, vėl dėkite morenginį sluoksnį. Visą tortą aptepkite kremu. Puoškite pasitelkusios vaizduotę.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Judita Leonavičienė
1. Ne trumpiau nei pusvalandį kambario temperatūroje pastovėjusius kiaušinių baltymus sudėkite į plakimo indą.
2. Po šaukštą berdama kristalinį cukrų, plakite elektriniu plakikliu, kol masė sustandės ir ims blizgėti (apie 10 minučių). Sausu šaukštu atsargiai įmaišykite miltelinį cukrų.
3. Gautą masę atsargiai sukrėskite į konditerinį maišelį, juo kepimo popieriumi ištiestoje skardoje suformuokite graikinio riešuto dydžio kauburėlius. Kepkite 100 C karščio orkaitėje apie pusantros valandos. Palikite atvėsti orkaitėje.
Pagaminsite per 2 valandas (neskaičiuojant morengų kepimo laiko).
1. Iškepkite morengus: valandą kambario temperatūroje pastovėjusius kiaušinių baltymus, įpylusi šlakelį šviežių citrinų sulčių, po šaukštą berdama miltelinį cukrų, standžiai išplakite.
2. Iš gautos masės konditeriniu maišeliu kepimo popieriumi ištiestoje skardoje suformuokite vienodo dydžio kauburėlius.
3. Šaukite į iki 120 °C (su ventiliatoriumi – 100 °C) įkaitintą orkaitę ir kepkite 1,5–2 val., kol morengai išdžius.
4. Į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą, suberkite cukrų ir gerai išsukite mediniu šaukštu. Įmuškite kiaušinį, vėl gerai išsukite. Suberkite miltus, druską, įpilkite porą šaukštų vandens ir suminkykite vientisą tešlą.
5. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandį laikykite šaldytuve. Iš tešlos iškočiokite pailgą lakštą, įtieskite jį į kepimo popieriumi ištiestą stačiakampę kepimo skardą neaukštomis sienelėmis (tešlos kraštelius kruopščiai prispauskite prie indo sienelių), subadykite šakute.
6. Viršų užtieskite kepimo popieriumi, ant jo paberkite džiovintų žirnių ar pupelių. Dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir 10–12 min. kepkite. Ištraukusi iš orkaitės, džiovintus produktus nusemkite, nuimkite popierių, pyrago pagrindą palikite atvėsti.
7. Į prikaistuvį supilkite vandenį, šviežių apelsinų sultis, suberkite cukrų, tarkuotas apelsinų žieveles, išmaišykite, statykite ant ugnies. Kai užvirs, įmaišykite su keliais šaukštais šalto vandens išsuktą krakmolą. Maišydama kaitinkite, kol masė sutirštės. Nukėlusi nuo ugnies, palikite pravėsti.
8. Po vieną įmaišykite kiaušinių trynius, grietinėlę. Kremą sukrėskite į tešlos dubenį. Šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir 20–30 min. kepkite. Ant karšto pyrago sudėkite traškius morengus.
- Įkaitinkite orkaitę iki 130 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
- Į nedidelį prikaistuvį įpilkite vandens – tiek, kad pora centrimetrų apsemtų dugną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol vanduo užvirs.
- Ant prikaistuvio dėkite dubenėlį (jo dugnas neturi liesti vandens paviršiaus) ir į šį dubenėlį suberkite gabalėliais laužytą šokoladą.
- Maišydami kaitinkite šokoladą, kol ištirps ir virs vientisa mase. Atidėkite į šalį, kad šiek tiek atvėstų.
- Į kitą dubenį sudėkite kiaušinių baltymus, suberkite cukrų. Statykite dubenį ant prikaistuvio ir kaitindami maišykite šluotele apie 2–3 minutes, kol cukrus ištirps ir baltymai taps karšti.
- Nuimkite dubenį su baltymais nuo prikaistuvio, supilkite vanilės ekstraktą ir elektriniu plaktuvu išplakite baltymus iki labai standžių putų.
- Į išplaktus baltymus supilkite tirpintą atvėsusį šokoladą ir šiek tiek pamaišykite, kol gausite „marmurinę“ masę; šokoladas neturi visiškai išsimaišyti.
- Semkite po šaukštą paruoštos morengų masės ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami tarp morengų kelių centimetrų tarpus.
- Džiovinkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol morengai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.
- Perkelkite iškepusius morengus ant grotelių ir palaukite, kol visiškai atvės.
- Kol morengai vėsta, dubenyje ant „garų vonelės“ ištirpinkite dar 150 g juodojo šokolado su šlakeliu pieno.
- Padėklą ar didelę lėkštę ištieskite švaraus kepimo popieriaus lakštu.
- Merkite atvėsusių morengų apačią į tirpintą šokoladą ir perkelkite ant kepimo popieriaus.
- Palaukite, kol šokoladas sustings ir patiekite. Skanaus!
- Įkaitinkite orkaitę iki 125 °C.
- Nerūdijančiojo plieno prikaistuvyje sumaišykite kiaušinių baltymus ir cukrų. Prikaistuvį įstatykite į verdančio vandens vonelę. Maišykite, kol cukrus ištirps (nenaudokite elektrinio plaktuvo).
- Išimkite prikaistuvį iš vandens vonelės ir plakite mišinį elektriniu plaktuvu, nustatę didelį greitį, kol mišinys atvės. Plakdami berkite cukraus miltelius.
- Padalykite mišinį į dvi dalis. Vieną dalį pagardinkite konjaku, kitą – pipirmėčių aliejumi.
- Ant kepimo popieriumi išklotos skardos suformuokite nedidelius pyragaičius. Kepkite orkaitėje 2–3 val. arba kol morengai taps sausi.
- Morengus su konjaku pamirkykite lydytame baltajame šokolade ir apvoliokite smulkintose pistacijose. Morengus su pipirmėčių aliejumi pamirkykite lydytame juodajame šokolade ir apvoliokite skrudintuose smulkintuose lazdynų riešutuose.
- Laikykite orui nelaidžioje taroje.
Receptas „DANSUKKER“
Keisčiausias atradimas – tai, jog „ypatingasis kremas“, kaip jį įvardindavo mėgėjai, yra paprasčiausia plakta grietinėlė; tačiau brinkstantis morengas ir išsiskiriančios mandarinų sultys jai suteikia daug turtingesnį skonį. Beje, konservuotus mandarinus galite keisti bet kokiais kitais konservuotais vaisiais ar šviežiomis uogomis.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 C laipsnių temperatūros.
2. Riešutus suberkite ant kepimo skardos ir pakepinkite orkaitėje 5-7 minutes, kol švelniai parus. Palaukite, kol atvės, suberkite į maisto trintuvą ir šiek tiek pasmulkinkite. Nemalkite iki miltų – plokštainyje turite jausti riešutų gabaliukus.
3. Baltymus supilkite į plakiklio indą ir pradėkite plakti. Kai jie suputos, pamažu suberkite visą cukrų ir plakite, kol baltymai taps standūs.
4. Kitame inde sumaišykite cukraus pudrą, miltus ir riešutus. Atsargiai įmaišykite sausus produktus į baltymus.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C laipsnių temperatūros.
6. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Morengo masę paskirstykite skardoje ir išlyginkite. Kepkite 10 minučių, tada sumažinkite kaitrą iki 160 C ir kepkite dar 5-10 minučių.
7. Iškeptą lakštą išimkite iš orkaitės ir perpjaukite skersai į tris lygias dalis. Palikite atvėsti.
8. Lakštams atvėsus, išplakite grietinėlę su cukrumi bei vanilės ekstraktu iki standumo. Mandarinus nuvarvinkite.
9. Sluoksniuokite plokštainį: dėkite lakštą morengo, sudėkite apie pusę grietinėlės, suberkite pusę mandarinų. Dėkite antrą morengo lakštą, likusią grietinėlę bei likusius mandarinus. Galiausiai uždenkite paskutiniu morengo lakštu. Plokštainį įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve pernakt.
10. Prieš tiekdami apibarstykite cukraus pudra.