Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota: 2021 lapkričio 12d. 19:30

Lęšiai – ne tik sriubai ar su mėsa, bet ir prie žuvies: jų derinys su menke

Lęšiai puikiai dera ir su žuvimi
„Rimi“, Vida Press nuotr. / Lęšiai puikiai dera ir su žuvimi
Lęšiai – universali ankštinė daržovė, iš kurios galima gaminti įvairiausius patiekalus. Neretai jie atsiduria sriubose, troškiniuose ar tampa mėsos pakaitalu vegetariškoje mityboje. Tačiau ar žinojote, jog lęšiai puikiai dera ir su švelnaus skonio žuvimi, pavyzdžiui, menke?

Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama gydytoja dr. Edita Gavelienė, lęšių galima rasti įvairių – raudonųjų, žaliųjų, geltonųjų, tačiau spalva daugiausiai lemia skonines savybes. „Kai kurios spalvos duoda ir papildomą naudą organizmui, tad aš rekomenduočiau paragavus vieną rūšį, kitą kartą jau ragauti ir kitą. Nors ankštinių daržovių kartais yra vengiama dėl jų savybės sukelti pilvo pūtimą, užtikrinant mitybos ir raciono įvairovę, to turėtų pavykti išvengti“, – sako specialistė.

Anot jos, lęšiai gali tapti ne tik pagrindiniu patiekalo akcentu, bet ir puikiai tikti kaip garnyras. Pavyzdžiui, jie gali būti derinama su žuvimi vietoje įprastai naudojamų ryžių: „Žuvį, kaip ir lęšius, labai svarbu įtraukti į kasdienės mitybos racioną, o vienas iš pasirinkimų galėtų būti - menkė. Dažniau žuvis valgoma su ryžių garnyru, bet iš tiesų, garnyro įvairovė – žingsnis link sveikatai palankaus maitinimosi.“

Menkė su lęšiais

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 1 kg menkės filė;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 100 g ispaniškos čoriso dešros;
  • 1 šalotinis svogūnas;
  • 200 g lęšių (pvz., „Beluga“);
  • 200 ml sultinio;
  • 100 g špinatų;
  • 1 citrina;
  • šviežių petražolių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Čoriso dešrą ir svogūną supjaustykite kubeliais. Keptuvę įkaitinkite su 1 šaukštu aliejaus, sudėkite supjaustytą čoriso dešrą ir svogūnėlį, pakepkite 3–5 minutes, kol apskrus. Suberkite lęšius, supilkite sultinį. Užvirkite. Virkite apie 8–10 minučių, kol truputis skysčio išgaruos.

2. Menkių filė pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje apie 10 minučių.

3. Į troškintus lęšius sudėkite špinatus, kapotas petražoles, įberkite druskos ir pipirų, viską išmaišykite. Kepkite, kol špinatai suminkštės. Žuvį patiekite su lęšiais ir citrinos skiltelėmis.

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

„Pranešimas spaudai“ – tai naujienų agentūrų, juridinių ir fizinių asmenų sukurti bei platinami pranešimai apie paslaugų, gaminių, įmonių ar įstaigų naujienas ir pan. Spręsdama dėl turinio publikavimo UAB „15min“ atsižvelgia į informacijos aktualumą, naudą visuomenei, viešąjį interesą. Už šio turinio skelbimą UAB „15min“ nėra atlyginama. Redakcija turi teisę pranešimus redaguoti, trumpinti, papildyti, šalinti tekste esančias nuorodas ir pavadinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

SEB verslo augimo programa

01:16:45
47:36

Video

45:27
01:14
24:24

Adventur 2022

Maistas

URBAN˙/

Tik prenumeratoriams
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką