Dabar populiaru
Publikuota: 2017 liepos 27d. 10:00

Lietuviškas rojus lėkštėje: 9 puikūs patiekalai su naujo derliaus bulvėmis

Šviežios bulvės
Vida Press nuotr. / Šviežios bulvės

Tikri šviežių bulvių gerbėjai neperka iš Italijos, Graikijos ar Egipto atvežtų gumbavaisių, bet kantriai palaukia išaugintų gimtinėje. Šviežios bulvės, pasidengusios perregima odele, cepelinams ir blynams dar netinka, tačiau gali būti paruošiamos kitais, dar puikesniais būdais. Išbandykite!

Receptai
Receptas: Lašišų ir bulvių apkepas su krapais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.0 / 14
Kaip gaminti

1. Virtas bulves supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Panašaus storio gabaliukais supjaustykite ir lašišą.

2. Į nedidelę, tačiau geriau gilesnę skardą pakaitomis klokite bulvių ir lašišos sluoksnius (apatinis ir viršutinis sluoksniai turėtų būti bulvių), kiekvieną sluoksnį pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų.

3. Dubenyje lengvai paplakite kiaušinius, pieną ir grietinėlę ir supilkite šį mišinį ant bulvių-lašišos sluoksniuočio.

4. Kepkite apkepą iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 45–60 min, kol viršus bus gražiai geltonas.

5. Baigiant kepti apkepui keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pridėkite kuo daugiau smulkiai kapotų krapų. Šiuo padažu užpilkite į lėkštes išdėliotą apkepą.

Ingredientai
Bulvės: 1.50 kg (virtų, atvėsintų)
Lašiša: 700.00 g (filė)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Pienas: 250.00 ml
Grietinėlė: 250.00 ml (neriebios)
Sviestas: 200.00 g
Krapai: 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žuvies ir šviežių daržovių troškinys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 8
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplauname ir gana stambiai skersai supjaustome – iš viso turime gauti 12-14 gabaliukų.

2. Porą ir morkas supjaustome 0,5 cm griežinėliais, bulves kiek storesnėmis riekėmis. Žoleles ir svogūnų laiškus smulkiai supjaustome ir atidedame į šoną.

3. Puode storu dugnu ar troškintuve ištirpdome sviestą ir aliejų, vos tik sviestas išsilydo, dedame porus ir pakepiname, kad suminkštėtų – maišome ir stebime, kad nepradėtų ruduoti.

4. Vos tik porai suminkštėjo, trumpam nuimame puodą nuo ugnies ir susluoksniuojame visą patiekalą: ant porų tolygiai paskirstant dedame sluoksnį morkų, ant morkų – žuvį (idealu, jei tilptų vienu sluoksniu).

5. Puodą grąžiname ant ugnies ir palengva užpilame karštu jau paruoštu sultiniu, taip, kad jis apsemtų žuvį, įberiame po žiupsnį druskos ir juodųjų pipirų.

6. Ant žuvies viršaus lygiu sluoksniu suberiame bulves (jos neturi mirkti sultinyje – virs garuose). Nemaišome!

7. Ant vidutinės ugnies uždengtame puode patiekalą verdame apie 20 min. – kol bulvės ant viršaus bus išvirusios.

8. Vos tik bulvės išvirė, supilame ant viso patiekalo grietinėlę ir pabarstome pasiruoštais žalumynais. Nukeliame ant ugnies ir paliekame pastovėti 5-7 min.

Skanaus!

Ingredientai
Žuvis: 2.00 vnt. (jūrinės žuvys (idealiai tinka menkė ar jūros lydeka), išdarinėtos, nuskustais žvynais ir be galvų, tačiau su oda ir kaulais;)
Morkos: 3.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Bulvės: 10.00 vnt.
Daržovių sultinys: 500.00 ml (tinka ir paruoštas iš ekologiško sultinio kubelio)
Grietinėlė: 100.00 ml
Krapai: 5.00 vnt. (šakelės)
Petražolės: 5.00 vnt. (šakelės)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Sviestas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvės pagal indišką receptą
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 8
Kaip gaminti

1. Bulves išvirkite su lupenomis pasūdytame vandenyje ir nusunkite.

2. Kalendrą ir aitriuosius čili pipirus smulkiai supjaustykite.

3. Dubenyje sumaišykite jogurtą, vandenį, maltą ciberžolę, čili, kuminą, cukrų ir druską.

4. Puode įkaitinkite aliejų ir minutę maišydami pakepinkite kumino sėklas.

5. Sumažinkite karštį ir supilkite jogurto mišinį. Maišydami pašildykite apie 3 minutes iki vidutinio karščio.

6. Sudėkite kalendrą, aitriąją papriką ir virtas bulves.

7. Sumaišykite ir pakaitinkite 5–7 minutes, retkarčiais pamaišydami.

8. Patiekti šiltą.

Jei nemėgstate aštriai – sumažinkite arba nedėkite aitriųjų čili pipirų.

Ingredientai
Bulvės: 12.00 vnt.
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios)
Jogurtas: 1.00 st.
Vanduo: 1.00 st.
Ciberžolė: 0.25 arbat. š.
Aitrioji paprika: 0.50 arbat. š.
Kuminai: 1.50 arbat. š. (0,5 šaukštelio malto ir 1 šaukštelis sėklų)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Čili pipiras: 1.00 g (jei mėgstate aštriau, dėkite 2)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šonine įdarytos bulvės
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 66
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45–60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos.
  3. Kol jos kepa, paruoškite šoninės įdarą. Supjaustykite šoninę nedideliais gabalėliais ir pakepinkite. Į tą pačią keptuvę suberkite smulkintus svogūnus ir pakepinkite, kol taps skaidrūs. Išimkite iš keptuvės, nusausinkite riebalus ir atvėsinkite. Sumaišykite su rikota, grietinėle. Pagardinkite malta rūkyta paprika, druska ir pipirais.
  4. Iškepusias bulves šiek tiek atvėsinkite. Nupjaukite jų viršūnėles ir išskobkite bulves, palikdamos maždaug 0,5 cm storio bulvės „dubenėlio“ sieneles. Išskobtą bulvių masę sutrinkite šakute ir įmaišykite į šoninės įdarą.
  5. Paruoštu šoninės įdaru pripildykite bulvių puseles. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol įdaras sušils, o sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Tiekite karštas. Skanaus!
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Šalto rūkymo šoninė: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Rikotos sūris: 100.00 g
Grietinėlė: 65.00 ml
Paprikos: 4.00 g (malta rūkyta)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ant grotelių keptos bulvės
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 7
Kaip gaminti
  1. Bulves nuplaukite ir sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite maždaug 8 min. Tada nusunkite.
  2. Kai atvės, perpjaukite pusiau, sudėkite į dubenį, užpilkite aliejų, užberkite druskos, pipirų ir išmaišykite.
  3. Kepkite ant įkaitintų grotelių, kol gražiai apskrus.
  4. Tada ragaukite su majonezo ir kečupo padažu, žalumynais.

 

Ingredientai
Bulvės: 1500.00 g (naujo derliaus)
Majonezas: 100.00 g
Pomidorų padažas: 100.00 g (MAGGI klasikinio arba aštraus kečupo)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Normandiška tarta su kamambero sūriu ir bulvėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 5
Kaip gaminti

1. Apvalią tartos formą išklokite sluoksniuota tešla, pabadykite dugną šakute.

2. Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

3. Svogūnus supjaustykite plonomis juostelėmis.

4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C.

5. Sviestą ištirpinkite keptuvėje ir kepkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite į paruoštos tartos tešlos dugną. Ant viršaus išdėliokite bulvių griežinėlius.

6. Kiaušinius išplakite šakute, įmaišykite grietinę, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Užpilkite ant bulvių.

7. Sūrį supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant viršaus.

8. Kepkite įkaitusioje orkaitėje 35 min. Ištraukus iš orkaitės leiskite pastovėti 10 min. ir mėgaukitės su žaliomis salotomis. Ši tarta bus gardi ir visai atvėsusi.

Jei negalite be mėsos, į šią tartą įkomponuokite gerą saują smulkiai pjaustytų lašinukų, labai tiks parūkyti. Berkite juos ant svogūnų, tada sudėliokite bulvių griežinėlius ant viršaus.

Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Grietinė: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kamambero sūris: 400.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos salotos su šviežiomis keptomis bulvytėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.4 / 9
Kaip gaminti
  1. Pomidorus sudėkite į kepimo skardą ir kepkite iki 180 ⁰C įkaitintoje orkaitėje 7 min.
  2. 2–3 cm dydžio kubeliais supjaustytas bulves sumaišykite su smulkintais česnakais ir rozmarinais, sudėkite į kepimo skardą, ant jų padėkite vištienos krūtinėlę ir kepkite iki 170–180 ⁰C įkaitintoje orkaitėje 20 min., kol iš vištienos pradės skirtis bespalvės sultys.
  3. Vištieną išimkite ir patikrinkite, ar bulvės iškepusios, gali tekti jas pakepti dar 5 min.
  4. Salotų lapus sumaišykite su padažu. Viską sudėkite į lėkštę kartu su kitais ingredientais.  
  5. Rekomenduojame naminio majonezo padažą su apelsinais ir rozmarinais.

Patiekalų energinės maistinės vertės skaičiuokle – spausti ČIA.

Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.

Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.
Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.
                  
Ingredientai
Vištiena: 90.00 g (filė)
Bulvės: 80.00 g (šviežios - kubeliais)
Salotos: 50.00 g (lapai)
Pomidorai: 40.00 g (puselėmis)
Česnakai: 6.00 g (1 - 2 skilt. - smulkinti)
Kalendros: 1.00 g (viena šakelė)
Rozmarinai: 2.00 g (maža šakelė)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pikantiška varške įdarytos bulvės
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 68
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45–60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos.
  3. Kol bulvės kepa, paruoškite varškės įdarą. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite, kol taps skaidrus. Sumaišykite su varške, grietinėle, trintu česnaku. Pagardinkite žiupsneliu džiovinto baziliko, druska ir pipirais pagal skonį.
  4. Iškepusias ir šiek tiek atvėsusias bulves perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Išskobkite jas, palikdamos maždaug 0,5 cm storio bulvės „dubenėlio“ sieneles.
  5. Paruošta varškės mase pripildykite bulvių puseles. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol įdaras sušils, o sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Patiekite karštas. Skanaus!
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (pusė)
Varškė: 200.00 g
Grietinėlė: 1.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pikantiškos bulvytės
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 22
Kaip gaminti

1. Šiam patiekalui atrinkite vienodo dydžio nepažeistas bulves. Jas gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, nušveiskite šepetėliu.

2. Sudėkite bulves į puodą, užpilkite vandeniu ir pavirkite apie 10 min.

3. Grūstuvėje sugrūskite kmynus, išspauskite česnaką. Nedideliame dubenyje sumaišykite aliejų, džiovintas petražoles ir rozmarinus, grūstus kmynus  ir česnaką, pasūdykite, įmaišykite žiupsnelį pipirų.

4. Nusunkite bulves, perliekite šaltu vandeniu, nusausinkite. Kai bulvės šiek tiek pravės, supjaustykite jas skiltelėmis. Odelės nenulupkite.

5. Sudėkite bulvių skilteles į kepimo indą, apšlakstykite aromatiniu aliejumi, atsargiai pamaišykite. Pašaukite į iki 180–200 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite, kol bulvės suminkštės ir gražiai apskrus. Patiekite kaip garnyrą prie mėsos patiekalų arba kaip užkandį su grietinės ar majonezo padažu.  

Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (nedidelės)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Petražolės: 4.00 g (džiovintų)
Rozmarinai: 4.00 g (džiovintų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Įtariama Rusijos agentė Marija Butina įtakingus JAV politikus užbūrė aistra ginklams

Interviu Kultūra

Donaldas Kajokas: „Sulaukus tam tikro amžiaus poezija tau atsuka nugarą“

Aktualu

Vilniuje užsimušė dideliu greičiu motociklu lėkęs vyras

Vardai

Modelis Katie Price apgavo juvelyrę Elvyrą Monginienę: pasisavino kūrėjos papuošalus ir pinigus

Pasaulis kišenėje

Aplink pasaulį su kuprine. Pradžių pradžia: nuo Panerių iki Trolio liežuvio

Vardai

Simo Jasaičio skyrybų advokatas Albertas Bandžius: „Dabar yra laikas taikiai viską išspręsti“

Gyvenimas

„Krištolinį sūnų“ vienas auginantis Aidas: „Jo kaulai lūžta net nuo prisilietimo“

Sportas

„Sūduvos“ kelyje – nuo fanų liepsnų įkaitusi „Crvena zvezda“

Mokslas.IT

Kas nutiko su „Titaniko“ tragedijos aukomis?

Vardai

Pirmą kartą ant podiumo – krūtimi kūdikį maitinantis modelis: „Atstovauju dirbančioms mamoms“

24sek

D.Wade'ui – kinų kontraktas iki gyvenimo pabaigos

Gazas

Saugi motociklininko apranga: į ką atkreipti dėmesį?

Aktualu

D.Trumpas: dar joks JAV prezidentas nebuvo toks „griežtas“ Rusijai

Sportas

Kruvinas futbolo čempionatas Rusijoje baigėsi: ar Kataras gerbs žmogaus teises?

Sportas

Antidopingo specialistė neskuba džiaugtis dėl posūkio dopingo skandale

Gazas

Po apsilankymo automatinėje plovykloje pabiro BMW žibintai, o ekspertai apkaltino vairuotoją

Verslas

„Ryanair“ SMS žinutė 50 tūkst. klientų: jūsų skrydis atšauktas

Po susitikimo su Dovydu prisistačiusiu fotografu žurnalistiniame eksperimente dalyvavusiai Gintei labiausiai norėjosi vieno – lįsti po dušu. 
Aktualu

15min studijoje – pasakojimas apie „Alfa vyrą“ demaskavusio žurnalistinio tyrimo užkulisius

Gyvenimas

Moters seksualumas: ką apie jį gali atskleisti emocijų naudojimas susirašinėjant?

Aktualu

Lietuvos kariuomenė siunčia sraigtasparnį gesinti miško gaisro Latvijoje

Naujienos

Aktualu

Įtariama Rusijos agentė Marija Butina įtakingus JAV politikus užbūrė aistra ginklams

Interviu Kultūra

Donaldas Kajokas: „Sulaukus tam tikro amžiaus poezija tau atsuka nugarą“

Aktualu

Vilniuje užsimušė dideliu greičiu motociklu lėkęs vyras

Vardai

Modelis Katie Price apgavo juvelyrę Elvyrą Monginienę: pasisavino kūrėjos papuošalus ir pinigus

Pasaulis kišenėje

Aplink pasaulį su kuprine. Pradžių pradžia: nuo Panerių iki Trolio liežuvio

Vardai

Simo Jasaičio skyrybų advokatas Albertas Bandžius: „Dabar yra laikas taikiai viską išspręsti“

Gyvenimas

„Krištolinį sūnų“ vienas auginantis Aidas: „Jo kaulai lūžta net nuo prisilietimo“

Sportas

„Sūduvos“ kelyje – nuo fanų liepsnų įkaitusi „Crvena zvezda“

Mokslas.IT

Kas nutiko su „Titaniko“ tragedijos aukomis?

Vardai

Pirmą kartą ant podiumo – krūtimi kūdikį maitinantis modelis: „Atstovauju dirbančioms mamoms“

Aktualu

Prienų rajone nukritus parasparniui žuvo vyras

Gyvenimas

Patarimai turintiems vaikų: kaip netapti „supertėvais“

Aktualu

Archeologas R.Freundas: norėdami sunaikinti Didžiąją Vilniaus sinagogą, sovietai ją išsaugojo

Aktualu

Sportas ir politika: rusas turistas Turkijoje užmušė kroatus pasaulio čempionate palaikiusį ukrainietį

Verslas

Kova su čeburekų pardavėjais – įteisinimui neprieštarautų ir Palangos policijos vadas

Pasaulis kišenėje

Ispanijos kurortui įgriso nepadorūs turistai: dalins tūkstantines baudas

Vardai

Vyro ir žmonos akrobatinis numeris vos nesibaigė tragedija: nepavykusį triuką užfiksavo kameros

24sek

D.Wade'ui – kinų kontraktas iki gyvenimo pabaigos

Gazas

Saugi motociklininko apranga: į ką atkreipti dėmesį?

Aktualu

D.Trumpas: dar joks JAV prezidentas nebuvo toks „griežtas“ Rusijai

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Išmanus kaimas

Festivalis „Galapagai”

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką