Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 7d. 12:00

Lietuvių meilė bulvėms neblėsta, o ką iš jų gamina kitur? 3 įdomūs receptai

Bulvės indiškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Bulvės indiškai

Bulvė – nuo seno lietuvių mylima daržovė. Jos naudojamos ir pagrindiniams patiekalams gaminti, ir garnyrui ruošti. Tačiau klystume manydami, jog bulves mėgstame tik mes, mat daugybės šalių tradicinėse virtuvėse rasime pačių įvairiausių bulvių patiekalų. Gal metas bent vieną jų prisijaukinti?

Kaip skelbiama pranešime žiniasklaidai, galima teigi, kad bulvės Lietuvoje net populiarėja. Štai prekybos tinkle „Maxima“ jau keletą metų šios daržovės pardavimas auga.

Bulvių pasiūla parduotuvėse pradeda didėti jau nuo birželio mėnesio pradžios, kai parduotuvių lentynose pasirodo pirmosios šviežios bulvės iš Lietuvos ūkininkų laukų. „Pastebime, kad bulvių paklausa šiemet per pirmuosius 7 metų mėnesius išaugo kiek daugiau nei dešimtadaliu“, – sako „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas. Beje, vis labiau pamėgstame ir anksčiau egzotiškomis laikytas saldžiąsias bulves (batatus).

A.Poleninas dalijasi receptais, kurių tradiciniame mūsų valgiaraštyje nerasime. Tačiau juk smagu išbandyti ką nors naujo!

Itališkieji bulvių virtinukai gnocchi

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių;
  • 350 g miltų;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Bulves išvirkite su lupena, o joms išvirus nepamirškite jų nugarinti. Tuomet bulves nulupkite ir sugrūskite.

2. Atskirame inde suplakite kiaušinį kartu su aliejumi ir supilkite į bulvių masę. Nuolat minkydami masę po truputį į ją berkite miltus.

3. Pagaminę tešlą formuokite plonus ritinėlius ir šakute įrėžkite nedidelius brūkšnelius. Ritinėlius supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išdėliokite ant miltais pabarstyto paviršiaus.

4. Virtinukus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite kelias minutes, kol iškils į paviršių. Svarbu virtinukus virti mažais kiekiais, kad nesuliptų.

5. Patiekite su grietine ar kitu mėgstamu padažu.

Shutterstock nuotr./Bulvių gnocchi su bazilikais
Shutterstock nuotr./Bulvių gnocchi su bazilikais

Tradicinės vokiškos bulvių salotos

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • 220 g šoninės;
  • 170 g smulkinto svogūno;
  • 120 ml sidro acto;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. Dižono garstyčių;
  • šviežių petražolių.

Gaminimas:

1. Bulves su lupena supjaustykite į keturias dalis ar net daugiau, priklausomai nuo bulvių dydžio. Gabalėliai turi būti kąsnio dydžio.

2. Suberkite jas į puodą su verdančiu vandeniu, pasūdykite. Virkite tol, kol šakutė lengvai įsmigs į bulvės gabalėlį, maždaug apie 12–15 minučių. Nupilkite vandenį ir palikite atvėsti tiek, kad būtų dar šiltos.

3. Kol verda bulvės, gabalėliais supjaustykite šoninę ir pakepinkite gilioje keptuvėje, kol ši paruduos ir taps traški. Iš keptuvės išimkite šoninę, tačiau jos riebalus palikite ir suberkite smulkintą svogūną.

4. Kepinkite svogūną ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol jis taps skaidrus ir pradės ruduoti. Tuomet į keptuvę supilkite sidro actą, suberkite cukrų, įdėkite garstyčių bei druskos ir pipirų pagal skonį. Kaitinkite, kol užvirs ir išjunkite viryklę.

5. Į keptuvę suberkite bulves bei šoninę ir viską gerai sumaišykite. Pabarstykite smulkintomis petražolėmis.

Šios salotos puikiai tiks prie tradicinių vokiškų dešrelių.

Fotolia nuotr./Vokiškos bulvių salotos
Fotolia nuotr./Vokiškos bulvių salotos

Marokietiškas saldžiųjų bulvių pyragas

Ingredientai:

  • 2 saldžiosios bulvės (batatai);
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 1 mažas baklažanas;
  • 400 g maltos jautienos;
  • 150 g pievagrybių;
  • 1 geltonoji paprika;
  • 400 g skardinė konservuotų smulkintų pomidorų savose sultyse;
  • 300 ml jautienos sultinio;
  • 1 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos prieskonių
  • po 0,5 arbat. šaukštelio kumino ir ciberžolės.

Gaminimas:

1. Subadykite batatus šakute ir įdėkite kepti į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 40 minučių.

2. Kol bulvės kepa, gilioje keptuvėje ar puode ant vidutinio kaitrumo ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną. Po 2 minučių kepinimo suberkite smulkintą česnaką, o dar po kelių– maltą jautieną, supjaustytus pievagrybius, baklažaną ir papriką. Padidinkite viryklės kaitrumą ir kepinkite, kol daržovės suminkštės ir jautiena paruduos.

3. Supilkite į keptuvę (arba puodą) jautienos sultinį, konservuotus pomidorus bei suberkite visus prieskonius. Pamaišydami kaitinkite apie 15 minučių.

4. Kai saldžios bulvės iškeps, išimkite iš orkaitės, bet jos neišjunkite. Palaukite, kol bulvės atvės tiek, kad jas būtų galima nulupti.

„Scanpix“ nuotr./Saldžiosios bulvės
„Scanpix“ nuotr./Saldžiosios bulvės

5. Sugrūskite bulves kartu su sviestu – tai padės bulvių masei sutvirtėti.

6. Į kepimo indą sudėkite mėsos ir daržovių masę, o ant jos sudėkite bulvių masę. Šakute šio pyrago viršuje įrėžkite griovelius ir kepkite orkaitėje apie 10–15 minučių.

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Dalis odontologų neuždirba nė minimalios algos – pluša vis kitur arba gauna „vokeliuose“

Aktualu

Probacijos pareigūnai kelia triukšmą – nenori senų vadovų

Aktualu

Vytautas Plečkaitis: Galimi Trojos arkliai Europos Sąjungoje

Gazas

Perspėja automobilių savininkus: už neatsakingą elgesį kieme gresia 600 eurų bauda

Vardai

Martinavičiai policijoje praleido 5 valandas: pareigūnus iškvietė konfliktą matę kolegos

24sek

Kas toliau: Lietuvos rinktinės laukiančios naujovės ir galimas burtų krepšelis

Pasaulis kišenėje

Įspūdingos architektūros lietuvių bažnyčia JAV, kuri traukia net nelietuvius

Aktualu

VSD atsakymai pasiekė NSGK, bet ne M.Puidoką ir kitus besikreipusius

Gazas

Policijos reidas Panevėžyje: blaivūs gavo dovanų, apsvaigę – protokolus

Popiežiaus vizitas Gazas

Popiežiaus Pranciškaus papamobilis Lietuvoje: Šventasis Tėvas atsisakė neperšaunamo „Mercedes-Benz“

Gyvenimas

Kodėl katės murkia? Būkite dėmesingi savo keturkojams draugams

Keistas ežeras Estijoje – Rumu povandeninis kalėjimas

Maistas

Cukinijos nevegetariškai: 10 patiekalų, kur ši daržovė dera su mėsa

Vardai

Jessica Simpson laukiasi trečio vaiko: gausinti šeimos nebeketino, bet sulaukė staigmenos

Aktualu

Ukmergėje prie pat ligoninės medikų automobilyje užgeso naujagimio gyvybė

Aktualu

Orai.lt: vasara grįžo? Temperatūra šoktels iki 27 laipsnių

Vardai

Skiriasi garsių menininkų pora – aktorė Aurelija Tamulytė ir fotografas Raimundas Švilpa

Verslas

Renovacijos čempionei Ignalinai pavyko renovuoti visus daugiabučius

Aktualu

„Grindos“ teritorijoje partrenktas vyras

Mokslas.IT

Patvirtina: užterštas oras gali pakenkti dar negimusiam kūdikiui

Naujienos

24sek

Į Europą persikraustęs legendinis NBA treneris prisipažino: „Žavėjausi Sabu ir Š.Marčiulioniu“

Sportas

Savaitgalį Lietuvoje: krepšinio ir futbolo rinktinių rungtynės bei pasaulio čempionės startas

Aktualu

„The Times“: neatsargūs GRU agentai Anglijoje galėjo pražudyti 4 tūkstančius žmonių

Mokslas.IT

„Huawei“ pagauti sukčiaujant

Vardai

Garsios moterys ir TV žvaigždės susitiko merginų pusryčiuose: mėgavosi pyragaičiais ir juoko joga

Aktualu

Vokietijos kanclerė Lietuvoje susitiks su šalies vadovais, lankys karius

24sek

M.Kačinas legionieriaus karjerą pradeda VTB Jungtinės lygos klube

Aktualu

Sirijoje karo lėktuvai smogė sukilėlių pozicijoms Idlibe

Aktualu

Bernardas Gailius: Ko dar tikėtis iš valdžios?

Gyvenimas

Gerasis ir blogasis cholesterolis: kaip palaikyti tinkamą balansą organizme?

Vardai

Muzikinį klipą su reperiu Daliumi Dallasu pristatanti Liepa: „Ar ne per atvirai pasipuošiau?“

15min tema Aktualu

Patikėję Pauliaus Aršausko pasakomis prarado tūkstančius, jo veikla sudomino ir teisėsaugą

Vardai

Į lietuviškos kosmetikos pristatymą atvykusi Liepa Norkevičienė: „Turiu priklausomybę blizgiams“

Keičiasi Seimo prioritetai?
Aktualu

Perskirstė lėšas: nenumatytoms komandiruotėms – daugiau, Rytų partnerystei – mažiau

Aktualu

Rusija: NATO tvirtinimai, kad „Vostok 2018“ yra pasirengimas konfliktui – nepagrįsti

Gazas

Balys Bardauskas į Vilnių, „Perkūno“ trasą, pakvietė tris Dakaro ralio dalyvius

Aktualu

V.Tomaševskis neslepia: svarstau galimybę dalyvauti prezidento rinkimuose

Verslas

Elektros kaina Lietuvoje pasiekė pastarųjų metų rekordą

Gazas

Per dešimtmetį keliuose beveik 10 kartų mažiau žuvo vaikų

Mokslas.IT

„Dell“ Berlyne pristatė daugybę atnaujintų produktų – tiks bet kuriai kišenei

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką