-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje auga ne tik bulvės ir runkeliai

Iš visos Europos į Lietuvą atkeliauja gausybė neįprastų ir jau įprastais ant lietuviško stalo tapusių vaisių ir daržovių. Tačiau tikriausiai nežinojote, kad kai kuriuos iš jų galime užsiauginti ir patys netgi lietuviškų orų sąlygomis.
Topinambai
Topinambai / Fotolia nuotr.

Neįprastieji topinambai

Saldžiąja bulve, Jeruzalės artišoku ir daugeliu kitų vardų vadinamas topinambas tikrai nėra įprastas kiekvienuose namuose. Tačiau lietuvis ūkininkas Petras Tiknevičius savo ūkyje augina būtent šiuos tarsi saulėgrąžos žydinčius ir vaisius kaip bulvė vedančius augalus.

Shutterstock nuotr./Topinambai, kepti su rūkyta šonine
Shutterstock nuotr./Topinambai, kepti su rūkyta šonine

„Turėčiau pasakyti, kad Lietuvoje topinambai nėra neįprasti. Tai augalas, kuris čia auga jau bemaž 100 metų, o Europoje – daugiau nei 400 metų.

Tereikia pasivaikščioti kur nors kaime ir patvoriuose ar užkampiuose, pakelėse tikrai pamatysite augančius topinambus“, – pasakoja ūkininkas.

Gausu vitaminų ir mineralų

Tačiau daugelis žmonių tiesiog nėra girdėję apie topinambus. Anot ūkininko, šiose daržovėse gausu vitaminų B1, B2 ir C netgi triskart daugiau nei morkose ar burokėliuose, taip pat – mineralinių medžiagų, inulino ir fruktozės. „Prieš pradėdami auginti topinambus, labai daug domėjomės ir konsultavomės su specialistais. Pasirodo, kad tai ne tik skanus, bet ir maistingas, sveikatą gerinantis augalas.

Dėl topinambuose esančių medžiagų normalizuojasi vandens ir druskų pusiausvyrą organizme, iš kraujagyslių pasišalina druskų ir kitų nereikalingų medžiagų perteklius“, – žiniomis dalinasi Petras Tiknevičius.

Auga ekoligiškai

Šis augalas nebijo ligų, sausrų, todėl jo paprasčiausiai nereikia tręšti. Be to, topinambai turi savybę nesugerti dirvoje esančių nitratų.

Topinambai yra itin nereiklūs dirvai, todėl gali augti beveik bet kur ir, svarbiausia, ekologiškomis sąlygomis. Šis augalas nebijo ligų, sausrų, todėl jo paprasčiausiai nereikia tręšti. Be to, topinambai turi savybę nesugerti dirvoje esančių nitratų.

Nors Lietuvoje ekologinis ūkininkavimas dar tik atranda savo kelią ir turgeliuose po truputį galime nusipirkti lietuviškų ekologiškų vaisių bei daržovių, tačiau vertėtų nepamiršti, jog ekologiškas auginimas visoje Europos Sąjungoje propaguojamas jau kelis dešimtmečius.

Fotolia nuotr./Salotos
Fotolia nuotr./Salotos

Galite drąsiai rinktis iš Europos Sąjungos atkeliaujančius vaisius bei daržoves, kadangi ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą, pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

Kadangi vasarą Lietuvoje itin mėgstame skanauti kokybiškus vaisius bei daržoves, ieškokite prekybos centruose iš visos Europos Sąjungos atkeliaujančių kokybiškų produktų, kurie tikrai papildys jūsų racioną.

Papildomas informacijos šaltinis: knygos K. Oberbeil „Vitaminų jėga“, T. Reinhard „Vertingiausi maisto produktai“.

ES finansuojama priemonė
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius