Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Madingieji kokteiliai – iš lietuviškų gėrybių

Norite pradėti maitintis sveikiau ir padailinti savo kūno formas? Vasara tam – idealus metas: natūraliai sumažėja apetitas, norisi daugiau vandens, o daržo, sodo bei miško gėrybių apstu. Ką su jomis nuveikti? Sumeskite į trintuvą ir mėgaukitės tirštais žaliaisiais kokteiliais. Jie – madingiausias sezono valgis!
Vasaros kokteiliai. Užsakovo nuotr.
Vasaros kokteiliai. Užsakovo nuotr.

Yra begalė receptų, kaip susiplakti gardų ir sveiką žaliąjį kokteilį, bet galima drąsiai eksperimentuoti ir patiems kurti savus derinius iš šviežio derliaus.

Svarbiausia atsiminti, kad be vaisių į trintuvę būtinai turi keliauti ir nemenka dalis daržo ar lauko žalumynų – špinatų, salotų, dilgėlių lapų, petražolių, saulėgrąžų daigų, agurkų ir kitų.

Vasariški vaisių ir daržovių kokteliai.
Vasariški vaisių ir daržovių kokteliai.

Idealus santykis – viena lapinė daržovė ar žalumynas, 2 daržovės, 1–2 vaisiai ir vanduo. Geriausia kokteiliui naudoti ne daugiau keturių skirtingų produktų.

Gaivos per karščius kokteiliui suteiks į trintuvą įberta sauja šaldytų uogų ar ledukų.

Žmogaus organizmui labiausiai tinka daržovės, vaisiai bei žolės, užaugusios toje pačioje klimato zonoje: pomidorai, morkos, petražolės, moliūgai, kopūstai, špinatai, lęšiai, žirniai ir kitos lietuviškos daržovės. Ir, žinoma, nepamirškime mūsų mėgstamų saldžių uogų – mėlynių, braškių, šilauogių, aviečių, juodųjų serbentų.

Špinatai – vienas dažniausių tokiems kokteiliams naudojamų žalumynų. Jie vertinami dėl gausaus biologiškai aktyvių medžiagų kiekio ir savybių stabdyti piktybinių ląstelių dauginimąsi ir plitimą organizme. Petražolės gerina virškinimą, skatina šlapimo išsiskyrimą. Salotos reguliuoja medžiagų apykaitą, kraujodaros procesus, stiprina kraujagyslių sieneles, laisvina vidurius.

Vasariški vaisių ir daržovių kokteliai.
Vasariški vaisių ir daržovių kokteliai.

Kokteiliams tinka ne tik lysvėse, bet ir laukuose derančios žolės. Laukiniu špinatu vadinama balanda – baltymų, kalcio, geležies ir antioksidantų šaltinis. Žemuogių lapuose ir stiebuose gausu mineralų bei geležies, taip pat daug vitaminų A ir C. Dobiluose yra kraują valančių medžiagų, gysločio lapuose gausu baltymų, labai vertingi ir kiaulpienių lapai, jauni usnių daigai.

Įdomu tai, kad, pavyzdžiui, morkų lapuose maistingųjų medžiagų yra net septynis kartus daugiau nei pačiose morkose. Dilgelės turi gerokai daugiau geležies nei burokėliai ir bent savaitę vartojant dilgėlių lapus hemoglobino kiekis kraujyje gali akivaizdžiai padidėti.

Daug laiko kokteiliams paruošti nereikia – tik tiek, kiek užtruksite nuplauti bei supjaustyti ingredientus ir sudėti į trintuvą.

Vasariški vaisių ir daržovių kokteliai.
Vasariški vaisių ir daržovių kokteliai.

Renkantis trintuvą ieškokite ypač galingo ir kompaktiško. Vienas populiaresnių – pažangus trintuvas „Nutribullet“, kuris ne tik akimirksniu susmulkina vaisius, daržoves, riešutus bei sėklas, bet ir yra patogus naudoti tiek namuose, tiek atostogaujant vasarnamyje ar kitur, nes neužima daug vietos.

Kai maistas sutrinamas labai greitai, jis nespėja per daug sušilti ir taip išsaugoma daugiau vitaminų bei kitų naudingų medžiagų, kurios žūsta aukštesnėje temperatūroje.

Skaniausia ir naudingiausia kokteilį gerti iškart suplakus, tačiau taupant laiką verta iškart pasiruošti dvi tris porcijas. Viena atstos pusryčius, o kitomis galėsite pasilepinti darbe.

Su „Nutribullet“ suplaktą kokteilį labai patogu pasiimti su savimi, nes indeliai turi rankenas ir sandarius dangtelius.

Nuolat eksperimentuojant, gardūs žalieji kokteiliai niekada nepabosta. Jie suteikia energijos ir puikiai pakeičia  kavą, saldėsius bei kitus nesveikus užkandžius.

Vasariški vaisių ir daržovių kokteliai.
Vasariški vaisių ir daržovių kokteliai.

Kasdien išgerdami 2–3 stiklines žaliojo kokteilio, per dieną suvartosite pakankamą kiekį žalialapių augalų.

Gerai išplaktame kokteilyje žalių lapų ir vaisių ląstelės yra puikiai suskaidomos, dėl to organizmas gali lengviau įsisavinti maistingąsias medžiagas. Jos pradedamos skaidyti jau burnoje, tad labai svarbu kokteilį gerti pamažu, pasimėgaujant, o ne praryti keliais gurkšniais.

Skirtingai nei sultys, žalieji kokteiliai yra visavertis maistas, nes iš jų nepašalinamos skaidulos. Jos padeda geriau virškinti, bet ir yra labai svarbios organizmui šalinant toksinus.

Vasariški vaisių ir daržovių kokteliai.
Vasariški vaisių ir daržovių kokteliai.

Rekomenduojame išbandyti receptą:

Sveikas žaliasis kokteilis

• 400–500 ml špinatų
• 1 saliero stiebas
• 100 ml petražolių
• 1 agurkas
• 1 nedidelis obuolys (sėklas išpjaukite)
• ½ citrinos sultys
• 1 valg. šaukštas kanapių sėklų
• 50 ml kokosų pieno (galite pakeisti migdolų pienu)
• 25 ml vandens

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius