Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maistą puola kandys ir pelėsis: specialistai pataria, kaip apsaugoti produktus

Po ypatingai šiltos vasaros specialistai įspėja apie maistinių kandžių populiacijos pagausėjimą: kandys migruoja į žmonių gyvenamas patalpas, kur ieško sau tinkamo maisto bei vietų dėti kaušinius. Jos veisiasi tokiuose biriuose produktuose kaip miltai, kruopos ar net daugelio duonos gaminiuose.
Maistinės kandys
Maistinės kandys / Vida Press nuotr.

Kaip nuo to apsisaugoti ir tinkamai laikyti maisto produktus, pranešime žiniasklaidai pataria kepyklų „Fazer Bakery Baltic“ gamybos ir tiekimo direktorė Zita Petkevičienė ir kenkėjų kontrolės „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas.

Pasak L.Grigaliūno, dėl neįprastai šiltos vasaros, kuri dar ir užsitęsė, šiuo metu pastebimas maistinių kandžių suaktyvėjimas, nes šilti orai turėjo įtakos kandžių veisimosi ciklui. Kuo šiltesni orai, tuo greičiau maistinės kandys vystosi.

Vida Press nuotr./Maistinės kandys
Vida Press nuotr./Maistinės kandys

Maistinės kandys maitinasi ir voratinkliais bei išnaromis teršia miltus, grūdus ar sėklas, riešutus, džiovintus vaisius, arbatžoles, makaronus, o taip pat duoną bei kitus kepinius. Pastebėjus kandis namuose, būtina surasti jų veisimosi židinį ir išvalyti bei dezinfekuoti spinteles. Taip pat svarbu žinoti svarbiausias prevencines priemones.

Parsinešę duoną iš parduotuvės, ją laikykite originalioje pakuotėje – polietilenas ar popierius apsaugos duoną nuo dulkių, drėgmės ir kitų išorinių pavojų.

Z.Petkevičienė pabrėžia, kad pagrindinė priemonė norint nuo kandžių apsaugoti duonos gaminius - laikyti juos tinkamoje pakuotėje ir sandarioje duoninėje. „Dar prie gaminių lentynos parduotuvėje atkreipkite dėmesį į pakuotę – prieš perkant duonos produktus patikrinkite, ar įpakavimas nepažeistas. Tokiu atveju būsite tikri, kad ten nepateko kokių nepageidaujamų parazitų. Parsinešę duoną iš parduotuvės, ją laikykite originalioje pakuotėje – polietilenas ar popierius apsaugos duoną nuo dulkių, drėgmės ir kitų išorinių pavojų. Taip pat nelaikykite namie duonos per ilgai, kai pasibaigia jos galiojimas – kuo ši šviežesnė, tuo mažesnė tikimybė duonoje rasti nepageidaujamų radinių“, – teigia Z.Petkevičienė.

Jeigu duona laikoma jau kandimis užkrėstoje aplinkoje, parazitas gali patekti į gaminį įsigrauždamas per pakuotę. Tačiau jei duona bus laikoma sandarioje duoninėje, kur nuolat palaikoma švara, kandys neturėtų patekti į produktą. Todėl kepyklos atstovė pataria duoninę reguliariai valyti.

Patraukliausia kandims – sudžiūvusi duona

Anot biologo L.Grigaliūno, patraukliausia kandims – jau kiek sudžiūvusi ir pastovėjusi duona. „Visai šviežia ar vos kelių dienų duona nebus patraukli kandims dėl savo drėgmės. Kandys pagal savo biologiją mėgsta pastovėjusius, tikrai ne pirmo šviežumo gaminius. Parazitai labiau linkę maitintis kietais produktais, jiems patinka viskas, kas yra biru bei sausa. Todėl reikėtų itin atkreipti dėmesį į duonos šviežumą, kad ši ilgai spintelėje neužsilaikytų“, – teigia L.Grigaliūnas.

Kepyklos archyvo nuotr. /Juoda duona
Kepyklos archyvo nuotr. /Juoda duona

Z.Petkevičienė pritaria, kad pagrindinė duonos prevencija nuo kandžių – suvartoti ją dar šviežią ir minkštą. „Šiais laikais vis daugiau žmonių gyvena vieni, namų ūkių sudėtis mažėja, tad dažna šeima nespėja suvalgyti didelio duonos kepalo iki jam sugendant ar sudžiūvant. Tam, kad turima duona nespėtų pasenti ar tapti kandžių taikiniu, visų pirma reiktų gerai pagalvoti, kiek duonos pajėgsite suvartoti. Jeigu matote, kad tradiciniai duonos kepalai jūsų namuose nespėja būti suvalgomi ir sudžiūva ar sugenda, rinkitės mažesnes pakuotes – taip visada galėsite mėgautis šviežia ir minkšta duona, nereikės maisto išmesti“, – pataria ji.

Kodėl neužtenka apipjaustyti papelijusios duonos kraštų?

Kandys – ne vieninteliai nemalonumai, kurie gresia prasidėjus šaltajam sezonui. Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančios drėgmės dažnas pastebi, kad namuose greičiau pelėsiu pasidengia duona.Rudenį labiau šildomi ir mažiau vėdinami namai sukuria pelėsiui tinkamesnę terpę.

„Mūsų kepyklos atliktų tyrimų metu paaiškėjo, kad pelėsiui veistis geriausia temperatūra yra apie 30-35 laipsnius. Tačiau paprastai kambario temperatūra būna 20-25 laipsniai, tad tinkamai laikant duoną, pelėsis veistis neturėtų. Pelėsio plitimui įtaką daro ir sąlyginai aukšta patalpos drėgmė, todėl nepamirškite užtikrinti, kad duona būtų laikoma kuo sausesnėje vietoje, negautų tiesioginių saulės spindulių“, – teigia Z. Petkevičienė.

Anot Z.Petkevičienė, pastebėjus pirmąsias pelėsio užuominas ant duonos, neužtenka pelėsio nupjauti ir tikėtis, kad likusi duona yra nepažeista. Nors dažnai pašalinus pelėsį likusi gaminio dalis atrodo sveika ir tinkama vartoti, tokį gaminį patartina išmesti. Tokias atvejais pelėsis greičiausiai jau būna išplitęs visame kepale.

Kepyklos atstovė pabrėžia, kad nors kai kurie žmonės duoną laiko šaldytuve, taip pagreitinamas jos senėjimo procesas. Nors tai padeda išvengti pelėsio, reikėtų atkreipti dėmesį, kad laikant šaldytuve, duona praranda savo skonines savybes, tampa kietesnė, lengviau trupa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius