Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto ekspertė pataria, kaip išsirinkti šviežią mėsą, ir dalijasi 2 receptais

Valgantieji mėsą renkasi ją pačią įvairiausią ir ruošia ją itin skirtingai – vieniems labiausiai patinka ant ugnies kepti kiaulienos šašlykai, kitiems – garuose ruošta vištiena. Kam beteiktumėt pirmenybę, svarbiausia taisyklė – rinktis kuo šviežesnę mėsą, o tada šį bei tą verta žinoti ir apie jos paruošimą.
Vištienos troškinys
Vištienos troškinys / Vida Press nuotr.

Renkantis tiek baltą, tiek raudoną mėsą, labai svarbu jos šviežumas, todėl pranešime žiniasklaidai cituojama „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pirmiausia rekomenduoja gerai įvertinti jos išvaizdą. Prieš perkant šviežią sveriamą mėsą iš ledo vitrinos, reikia apžiūrėti, ar nėra matomų kraujosruvų, kraujo likučių. Tą patį reikėtų padaryti ir prieš gaminant mėsos patiekalus, kadangi šviežia mėsa greitai genda.

„Šviežios baltos mėsos paviršius turi būti sausas, šviesiai gelsvos spalvos su rausvu atspalviu. Vištų ir kalakutų mėsos raumenų pjūvis vos drėgnas, šviesiai rausvos spalvos, o žąsų ir ančių – raudonos. Jei mėsa nešviežia, po paspaudimo ji neišsilygins, o pjūvio paviršius bus drėgnas, lipnus ir patamsėjęs. Raudona mėsa taip pat turėtų būti be gleivių, nepakitusios spalvos. Pradėjusios gesti mėsos pjūvio paviršius bus labai lipnus, mėsa suminkštėjusi, įdubimai paspaudus neišsilygins“, – sako V.Juodkazienė.

„Scanpix“ nuotr./Vištos krūtinėlė
„Scanpix“ nuotr./Vištos krūtinėlė

Kilus bent menkiausiai abejonei dėl mėsos kokybės, jos nepirkite, o jei įsigijote šviežią produkciją ir po kiek laiko pastebėjote maisto ekspertės įvardytus požymius – jos nenaudokite. Kitu atveju ne tik negausite maistinės naudos iš šių produktų, bet ir rizikuosite apsinuodyti.

Kaip išlaikyti ryškesnį mėsos skonį?

Nors kiekvieną mėsą reikia ruošti skirtingai, V.Juodkazienės teigia, jog svarbiausia nenaudoti per daug riebalų ir prieskonių. Taip mėsa išliks ne tik maistingesnė, bet ir išlaikys ryškesnį skonį.

Daugiausia maistinių savybių išlaiko troškinta arba garuose paruošta mėsa.

„Daugiausia maistinių savybių išlaiko troškinta arba garuose paruošta mėsa. Žinoma, toks maistas patinka ne visiems, todėl, jei vis dėlto norite kepti mėsą keptuvėje, rekomenduoju naudoti mažiau riebalų ir pasirinkti žemesnę temperatūrą. O jeigu mėsą kepsite ant grotelių, svarbu, kad nedėtumėte jos ant atviros liepsnos ir neperkeptumėte“, – sako V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Ant grotelių kepama mėsa
Vida Press nuotr./Ant grotelių kepama mėsa

Nors vieni mėsos ruošimo būdai padeda išlaikyti daugiau maistinių savybių, o kiti mažiau, svarbiausia, kad prieš apdorodami nepamirštumėte patikrinti, ar mėsa vis dar gera naudoti, švariai ją nuplautumėte ir tinkamai užmarinuotumėte.

Maisto ekspertė dalijasi skanių ir maistingų mėsos patiekalų receptais, pagal kuriuos lengvai galėsite pasigaminti patiekalus namuose.

Šviežių daržovių ir vištienos troškinys

Ingredientai (4 asm.):

  • 8 vištos šlaunelės;
  • 500 g bulvių;
  • 200 g šviežių žaliųjų pupų;
  • 200 g šviežių kukurūzų;
  • 200 g vyšninių pomidorų;
  • 200 g kreminio sūrio;
  • 400 ml vištienos sultinio;
  • 50 g svogūnų laiškų ir krapų;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Vištieną įtrinkite druska ir pipirais, įdėkite į puodą ir užpilkite sultiniu. Palaukite, kol užvirs ir troškinkite apie 30 minučių.

2. Tuo metu kitame puode išvirkite bulves, kai jos išvirs, sudėkite į puodą, kuriame troškinote vištieną.

3. Pomidorus perpjaukite per pusę, kukurūzus susmulkinkite, dėkite į troškinį ir virkite dar 5 minutes. Taip pat čia sudėkite pupas, kreminį sūrelį ir susmulkintus žalumynus. Viską gerai išmaišykite.

Vida Press nuotr./Vištienos troškinys
Vida Press nuotr./Vištienos troškinys

Jautienos salotos su apelsinais

Ingredientai (4 asm.):

  • 200 g jautienos išpjovos;
  • 200 g salotų lapų;
  • 2 apelsinų;
  • 80 g ananasų;
  • 100 g šparaginių pupelių;
  • 200 ml vandens;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 3 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinų sulčių;
  • 10 g mėtų;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Apelsinus nulupkite (nepalikite net odelių – turi likti tik apelsino minkštimas) ir supjaustykite. Taip pat nedideliais gabalėliais supjaustykite ananasą.

2. Į puodą įpilkite vandens, užvirkite ir įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose. Į jį sudėkite jautieną, pupeles, uždenkite ir garinkite 20 minučių.

3. Salotų lapus sumaišykite su citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi, sudėkite apelsinų ir ananasų gabaliukus.

4. Supjaustykite garintą jautieną stambiais gabalėliais ir kartu su pupelėmis sudėkite į salotas. Pagardinkite druska, pipirais, mėtomis ir gerai išmaišykite.

Vida Press nuotr./Salotos su jautiena
Vida Press nuotr./Salotos su jautiena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius