Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Maisto ekspertė pataria, kuo pakeisti 5 populiarius ingredientus

Turbūt daugelis yra susidūrę su erzinančia situacija, kai ketini pradėti gaminti patiekalą, kurio taip trokšti ir pastebi, jog tam trūksta vieno ar dviejų ingredientų. Tokiu atveju nereikėtų pulti į paniką ir lėkti produktų skolintis pas kaimynus, dažniausiai virtuvėje atsiras maisto produktų, kurie kartais gali pakeisti vieni kitus, nesugadinant ruošiamo patiekalo.
Naminis pomidorų padažas
Naminis pomidorų padažas / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, daugelis namuose turi būtinųjų produktų rinkinį, dažniausiai tai druska, cukrus, miltai, aliejus, pienas, sviestas ir kiti kasdieniai ingredientai. Tačiau kartais nutinka, kad vienas jų pasibaigia pačiu netinkamiausiu laiku – vos pradėjus gaminti patiekalą.

Vida Press nuotr./Pasiruošimas tešlos gaminimui
Vida Press nuotr./Pasiruošimas tešlos gaminimui

Tokiais atvejais maisto ekspertė pataria gerai apgalvoti, ką dar turite savo virtuvėje ir pabandyti įsivaizduoti, galbūt jis pakeistų tai, ko pritrūkote. „Būna, kad reikiamu momentu baigiasi grietinė, bet nepamirškite, kad ją puikiai gali pakeisti graikiškas jogurtas, kuriuo galbūt mėgaujatės kiekvieną rytą. Arba pastebite, kad liko vos šlakelis jums reikalingo rapsų aliejaus. Bet pažiūrėkite, galbūt spintelės kampe stovi vietoj jo tinkantis saulėgrąžų ar kukurūzų aliejus. Ką jau kalbėti apie tuos ingredientus, kurių atitikmenis galite pasigaminti patys, neiškeldami kojos iš namų – tai medus, kondensuotas pienas, pasukos, kečupas ir daugelis kitų, kuriems galite puikiai panaudoti savo maisto atsargas“, – sako V.Juodkazienė.

Maisto ekspertė pateikia patarimų, kurie padės ne tik tada, kai virtuvėje trūksta vieno ar kito ingrediento, bet ir kai norisi sunaudoti jau užsistovėjusius maisto produktus.

Sviestas

Jei ruošiant maistą trūksta sviesto, nesijaudinkite – jis turi įvairiausių pakaitalų. Pirmiausia, jį galite pakeisti margarinu, tačiau jeigu ir jo nėra virtuvėje, galima lengvai rasti kitų alternatyvų.

„Jeigu jūsų gaminamo patiekalo recepte numatyta, kad reikia lydyto sviesto, jį puikiai galite pakeisti neutraliu aliejumi, pavyzdžiui, rapsų. Tik noriu atkreipti dėmesį, kad tam tikrai nerekomenduočiau naudoti alyvuogių aliejaus, nes jis suteiks per daug papildomo skonio, kuris gali netikti jūsų gaminamam patiekalui. Lydytą sviestą aliejumi keiskite vienodu santykiu – vieną puodelį lydyto sviesto keičia vienas puodelis aliejaus“, – pataria V.Juodkazienė.

„Scanpix“ nuotr./Lydytas „ghi“ sviestas
„Scanpix“ nuotr./Lydytas „ghi“ sviestas

Medus

Nėra abejonių, kad niekas negali atstoti puikaus medaus skonio, tačiau gaminant įvairius patiekalus, kuriems šis ingredientas reikalingas, pakaitalą galima nesunkiai pasigaminti pačiam.

Jeigu recepte nurodyta, kad reikia vieno puodelio medaus, jį pakeisti galima ketvirtadaliu puodeliu granuliuoto cukraus, ištirpinus jį ketvirtadalyje puodelio vandens.

Kondensuotas pienas

Yra daugybė desertų receptų, kurių sudėtyje rastume kondensuotą pieną. Tačiau ne kiekvienas šio ingrediento visada turi namuose. Laimė, kad pasigaminti jį patiems – labai paprasta. Tereikia lengvai pašildyti trečdalį puodelio pieno kartu su trimis ketvirtadaliais puodelio cukraus ir 2 šaukštais sviesto.

Vida Press nuotr./Sutirštintas pienas
Vida Press nuotr./Sutirštintas pienas

Pasukos

Pasak maisto ekspertės, jeigu gaminant patiekalą pastebėjote, jog reikia pasukų, bet jų neturite – tereikia vos kelių ingredientų, iš kurių galėsite pasigaminti jų pakaitalą.

„Vienam puodeliui pasukų tereikia vieno puodelio paprasto jogurto arba pieno, vieno valgomojo šaukšto acto ir vieno valgomojo šaukšto citrinų sulčių, kurios sutraukia pieną ir padeda jam sutirštėti“, – sako V.Juodkazienė.

Kečupas

Karštą vasaros dieną kepate dešreles griliuje ir pastebite, kad neturite daugelio taip pamėgto kečupo? Maisto ekspertė atskleidžia, kaip galima jį pasigaminti namuose.

„Pagaminti ketvirtadalį puodelio kečupo galite naudodami 2 valgomuosius šaukštus pomidorų pastos, 2 arbatinius šaukštelius obuolių sidro acto, 2 arbatinius šaukštelius granuliuoto cukraus ir 2 arbatinius šaukštelius vandens. Galbūt išbandę šį receptą visuomet norėsite svečius nustebinti savo rankų darbo kečupu“, – sako V.Juodkazienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius