Kaip paruošti produktus šaldyti?
- Kokį produktą ar patiekalą besiruoštumėte užšaldyti, dėkite jį į šaldymo kamerą kambario temperatūros, o ne šiltą. Tarkime, išvirėte daug Bolonijos padažo (jo pagrindas – mėsa ir pomidorai), palaukite, kol visiškai atvės, o tada supilstykite į šaldyti tinkamas dėžutes ir dėkite į kamerą. Jei dėsite ten karštą patiekalą, pakelsite bendrą temperatūrą, todėl gali nukentėti kiti produktai.
- Pasirinkite tinkamas pakuotes. Šaldymui tinka specialūs tvirti plastiko maišeliai, plastikinės dėžutės, silikoniniai daugkartinio naudojimo maišeliai, produktus galima vynioti ir į foliją. Stiklo indų ir plonyčių plastiko maišelių patariama vengti, pirmieji gali suskilti kameroje ar atšildant maistą, o ploni plastiko maišeliai lengvai plyšta, ypač jei šaldymo kamera prigrūsta ir joje dėl vietos kovoja daug maišelių.
- Ant kiekvienos pakuotės verta užklijuoti etiketę ar kaip nors kitaip ryškiai pažymėti, koks produktas viduje ir kada jis užšaldytas.
- Nešaldykite maisto itin didelėse dėžutėse ar maišeliuose, geriau padalyti į kelias, talpinančias mažesnį produkto kiekį.
- Jei prigaminote daug virtinukų, varškėtukų, ežiukų, maltinukų ar panašių smulkių gaminių, išdėliokite juos ant kepimo popieriumi ištiestos ir miltais pabarstytos lentelės, o tada dėkite į šaldymo kamerą. Po kelių valandų, kai šie gaminiai sušals, nuimkite juos nuo lentelės, sudėkite į dėžutes ar maišelius ir kiškite atgal į šaldymo kamerą.
- Vaisius šaldykite tik gerai sunokusius ir supjaustytus nedideliais gabalėliais. Juos vėliau puikiai panaudosite įvairioms tyrėms, kokteiliams ruošti, pagardinsite košes ir pan.
- Jei nusipirkote daug šviežių žolelių, jų atsargų taip pat galima prišaldyti. Geriausiai jas nuplauti, leisti apdžiūti, o tada smulkiai sukapoti. Galite šaldyti jas nedideliuose indeliuose, o dar patogiau priberti į ledukams gaminti skirtas dėžutes, užpilti šaltu virintu vandeniu, užšaldyti ir vėliau naudoti pačioms įvairiausioms reikmėms.
- Jei šaldysite tešlą, verta ją pagaminus suformuoti rutulį, o tada suploti iki 2–3 cm storio disko, kurį susukti į foliją ir užšaldyti. Taip suformuotą tešlą vėliau, jau atšildžius, bus paprasčiau kočioti.
Kaip saugiai atšildyti?
- Ne visus gaminius prieš termiškai apdorojant būtina atšildyti. Pvz., koldūnus, virtinukus, varškėtukus, ežiukus galite berti tiesiai į verdantį vandenį. Tačiau daugumą produktų vis dėlto reikia atšildyti.
- Saugiausiu laikomas produktų atšildymas šaldytuve. Dėkite produktą ar gaminį ant plačios lėkštės, neleiskite liestis su kitais šaldytuve esančiais produktais ir ramiai palikite. Jei atšildote labai didelį gabalą ar indą, procesas gali užtrukti net parą ar ilgiau, tad atitinkamai planuokite ir maisto gaminimą.
- Kiek greitesnis atšildymo būdas – šaltame vandenyje, tačiau jis tinka ne visiems gaminiams. Atšildant šiuo būdu užšaldytas produktas dedamas į labai sandarų plastikinį maišelį ir pamerkiamas į šalto vandens pilną indą.
Kiek ilgai įvairius produktus galima laikyti šaldymo kameroje?
Bendrai vertinant, užšaldytas maistas galioja išties ilgai, mėnesių mėnesius, tačiau specialistai sutaria, jog su laiku prastėja jo skoninės savybės, išvaizda atšildžius. Taigi, pateikiame orientacinius terminus, kiek įvairūs produktai išsaugos savo gerąsias savybes:
Mėsa ir jos gaminiai
- Viščiukas ar kalakutas (visas) – 12 mėn.
- Įvairios paukštienos dalys – 9 mėn.
- Kiaulienos šonkauliai – 4–6 mėn.
- Kiaulienos nugarinė, sprandinė – 6–12 mėn.
- Jautienos šonkauliai – 4–6 mėn.
- Jautienos kepsniai – 6–12 mėn.
- Jautienos kumpis, nugarinė, sprandinė – iki 12 mėn.
- Malta mėsa – 3–4 mėn.
- Maltinukai, kotletai – 3–4 mėn.
- Šviežios dešrelės – 1–2 mėn.
- Įvairi termiškai apdorota mėsa – 2–3 mėn.
Žuvis
- Liesa žuvis – 6 mėn.
- Riebi žuvis – 2–3 mėn.
- Kepta, virta žuvis – 4–6 mėn.
- Rūkyta žuvis – 2 mėn.
Pieno produktai ir kiaušiniai
- Sviestas – 6–9 mėn.
- Margarinas – 12 mėn.
- Varškės sūris – 1 mėn.
- Kietasis sūris – 6 mėn.
- Minkštas sūris – 6 mėn.
- Ledai – 2 mėn.
- Jogurtas – 1–2 mėn.
- Kiaušiniai (termiškai neapdoroti, be lukšto) – 1 mėn.
Vaisiai ir daržovės
- Citrusai – 3 mėn.
- Kiti vaisiai – 9–12 mėn.
- Daržovės – 8–12 mėn.
- Prieskoniai ir žolelės – 12 mėn.
Sriubos, sultiniai, troškiniai
- Mėsos sultiniai – 2–3 mėn.
- Mėsos sriubos – 2–3 mėn.
- Mėsos troškiniai – 3–4 mėn.
- Daržovių sriubos ir troškiniai – 2–3 mėn.
Kruopos, tešla, kiti gaminiai
- Ryžiai (virti) – 3 mėn.
- Makaronai (virti) – 3 mėn.
- Pica – 1–2 mėn.
- Iškepta duona, smulkūs duonos gaminiai – 2–3 mėn.
- Neiškepta duona ir jos gaminiai – 1 mėn.
- Iškepti sausainiai – 6–8 mėn.
- Sausainių tešla – 3 mėn.
- Iškepti keksiukai – 6–12 mėn.
- Blynai – 3 mėn.
- Vafliai – 1 mėn.
Ko šaldyti nerekomenduojama?
Nors užšaldyti galima daugybę produktų ir jau pagamintų patiekalų, yra ne tokia maža dalis, kurių šaldyti nerekomenduojama. Vienų dėl saugumo, kitų dėl patogumo, kiti atšildyti bus visiškai beviltiškos tekstūros ar prastų skoninių savybių. Štai ko į šaldymo kamerą verčiau nedėti:
- Termiškai neapdorotų kiaušinių su lukštu (tačiau galite mušti juos į tinkamą talpą ir tokius jau šaldyti);
- Virtų kiaušinių;
- Kavos pupelių ar maltos kavos;
- Majonezo;
- Grietinės;
- Kreminio/tepamo sūrio;
- Salotų;
- Nevirtų makaronų;
- Nevirtų ryžių;
- Dribsnių;
- Obuolių;
- Melionų;
- Baklažanų;
- Bulvių (nebent tai bus bulvių košė, tuomet galima);
- Ridikėlių;
- Daigų;
- Gazuotų gėrimų, alaus.
Mėnesinis planas
350
eur
mėn
Mokant už 1 mėn.
Pasirinkti
Tik nurodytoms banko kortelėms
Metinis planas
279
eur
mėn
Mokant iš karto už 12 mėn.
Iš viso 33,50 €
Iš viso 33,50 €
Pasirinkti
Tik nurodytoms banko kortelėms