Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota: 2013 birželio 7d. 14:58

Majonezas. 3 įdomios versijos

Naminis majonezas
Shutterstock nuotr. / Naminis majonezas
Net jei ir itin skaičiuojate kalorijas, retkarčiais galite pasimėgauti populiariuoju padažu – ypač naminiu, be maisto priedų. Pasirodo, jis žinomas jau kelis šimtmečius, turi garbingą istoriją ir net 3 atsiradimo versijas.

1 versija

Per Septynerių metų karą (1756–1763) prancūzai užėmė Ispanijai priklausiusią Menorkos salą, esančią Viduržemio jūroje. Ten taip pat išsilaipino ir anglai, kurie apgulė salos sostinę Mahoną. Prancūzų kareiviai beveik badavo, nes iš visų produktų buvo likęs tik alyvuogių aliejus ir kiaušiniai. Taigi omletas ir kiaušinienė jau buvo įgrisę iki gyvo kaulo. Kartą virėjas sugalvojo pagaminti naują padažą: jis sumaišė kiaušinių trynius ir aliejų, masę pabarstė druska ir cukrumi. Skonis visiems pasirodė fantastiškas. O padažą pavadino apgultosios sostinės vardu, prancūziškai tai skambėjo kaip Mayonnaise.

2 versija

Tai irgi susiję su Mahonu, tik veiksmas vyksta jau 1782-aisiais. Tada hercogas Luisas de Crillonas – prancūzas, tarnavęs ispanams, atima miestą iš anglų. Pergalei atšvęsti buvo pagamintas specialus padažas iš alyvuogių aliejaus ir kiaušinių.

3 versija

Majonezas nebuvo išrastas ne 1756 m. ir ne 1782 m. – virėjai jį gamino naudodamiesi labai senu ispaniško padažo, apie kurį dar rašė Vergilijus, receptu. Į jo sudėtį įėjo aliejus, česnakai ir kiaušiniai. Nors padažas vadinosi aioli, prancūzų virėjai pavadino jį majonezu ir išpopuliarino visoje Europoje. XVIII–XIX a. majonezas buvo labai brangus, nes rankiniu būdu sumaišyti kiaušinio trynius ir aliejų iki tobulos konsistencijos nebuvo lengva. Tik tuomet, kai į pagalbą virėjams buvo pasitelkta technika, majonezo gamyba tapo prieinama visiems.

Trys paprasti naminio majonezo receptai

Apie pirktinio majonezo žalą prirašyta nemažai: žinome, kad jis itin riebus, labai kaloringas, jame gausu dažiklių, skonio stipriklių, aromatizatorių ir mažai baltymų. Tačiau namie paruoštas padažas iš šviežių kiaušinių ir gero alyvuogių aliejaus gali bent retkarčiais (nes tikrai yra kaloringas) paskaninti jūsų salotas. Naudokitės elektriniu plakikliu.

Receptai
Receptas: Naminis provansalis
4 asmenims
Pagaminsite per30 min.
3.4 /73
Kaip gaminti
  1. Trynius sumaišykite su druska, cukrumi ir garstyčiomis, plakant plona srovele supilkite aliejų.
  2. Plakite tol, kol masė sutirštės, o paskiausiai supilkite citrinos sultis ir dar šiek tiek paplakite.

Plačiau skaitykite: Majonezas. 3 įdomios versijos

Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Cukrus: 15.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (1/3 šaukštelio)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat. š. sulčių)
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Japoniškas majonezas
5 asmenims
Pagaminsite per30 min.
3.3 /61
Kaip gaminti
  1. Trynius išplakite su actu. Paskui, lėtai maišydamos, supilkite aliejų ir plakite iki vienalytės masės.
  2. Sudėkite sojų pupelių („miso“) pastą, pagardinkite druska ir pipirais.

Plačiau skaitykite: „Majonezas. 3 įdomios versijos“

Ingredientai
Balta sojų pupelių („miso“) pasta: 50.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (tryniai)
Actas: 5.00 ml (ryžių actas arba citrinos sultys)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Majonezas iš putpelių kiaušinių
5 asmenims
Pagaminsite per30 min.
3.2 /33
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius suplakite su garstyčiomis, cukrumi ir druska.
  2. Atsargiai įpilkite aliejų ir plakite iki vientisos masės.

Plačiau skaitykite: „Majonezas. 3 įdomios versijos“

Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (putpelių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (aštrios)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

SEB verslo augimo programa

47:36
01:21:02

Adventur 2022

Maistas

URBAN˙/

Tik prenumeratoriams
Tik prenumeratoriams
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką