Dabar populiaru
Publikuota: 2018 spalio 2d. 15:10

Patiekalai, kurių skonį visiškai pakeis šaukštas majonezo

Pomidorų pyragas
123RF.com nuotr. / Pomidorų pyragas

Majonezas yra produktas, apie kurį prikurta daugybė mitų. Tai nesveika, tai per riebu. Tačiau jo sudėtis labai paprasta: aliejus, kiaušinių tryniai ir actas – šiuos produktus savo virtuvėje naudojame kasdien. Gardinant salotas majonezu, jos tikrai nebus riebesnės nei paskanintos aliejumi. O šaukštas ar du majonezo daugeliui patiekalų suteiks šilkinę tekstūrą ir puikų skonį.

Yra sukurta daugybė mitybos sistemų ir kiekviena jų teigia esanti vienintelė teisinga. Tačiau jei atmesime visus skirtingų „žinovų“ kritikuojamus produktus, ar liks ką valgyti? Raudona mėsa nesveika, nes sukelia vėžį, vištiena prisotinta antibiotikų, žuvyje daug švino ir plastiko, vaisiuose apstu cukraus, daržovės auga užterštame dirvožemyje, jos pertręšiamos, kviečiuose yra glitimo, kuris netoleruojamas. Sąrašą galima tęsti ir su baime imti žiūrėti į kiekvieną maisto produktą.

Tačiau galimas ir kitas kelias. Tai valgyti vadovaujantis tiesiog saiko jausmu. Nes juk ir liaudies išmintis sako: „Kas per daug – tas nesveika“. Būtent. Nes bet kokio produkto perteklinis vartojimas nežada nieko gero. O valgymas su saiku, po truputį, leidžia mėgautis maistu sau nekenkiant. Tad nebijokime nei gabaliuko mėsos, nei majonezo šaukšto. Bijokime apsirijimo ir nesaikingo vartojimo.

123RF.com nuotr./Majonezas
123RF.com nuotr./Majonezas

Na, o kalbant apie majonezą ir prisiminus, iš ko jis gaminamas, galima pamatyti, kad aliejuje gausu augalinių riebalų ir vitamino E, kiaušinių tryniuose – daug mikroelementų ir mineralinių medžiagų, baltymų, lecitino ir angliavandenių. O mitas, kad kiaušinių tryniai didina cholesterolį ir kenkia sveikatai, jau senokai paneigtas ir baubo kaukė nuo majonezo jau nukritusi.

Majonezas unikalus tuo, kad tinka pagardinti daugybei patiekalų. Be to, jį galima praturtinti skirtingais prieskoniais ir turėti vis naują pagardą. Pomidorų padažas, ciberžolė, įvairios prieskoninės žolelės majonezui gali suteikti vis naują veidą ir sukurti patiekalams naują kompanioną.

Šiandien kviečiame jus išmėginti kelis naujus receptus: originalių salotų, kišo bei kepinių, kurie nustebins savo skoniu ir neabejotinai taps jūsų mėgstamiausiais patiekalais.

Agurkų ir krevečių salotos su majonezu ir krienais

123RF.com nuotr./Krevečių salotos
123RF.com nuotr./Krevečių salotos

Agurkų salotas esame įpratę gardinti grietine, tačiau majonezas puikiai dera su šia gaivia daržove.

Reikės:

  • 1 st. majonezo,
  • 2 valg. š. krienų,
  • 2 arb. š. baltojo vyno acto,
  • žiupsnelio druskos,
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį,
  • žiupsnelio šviežio peletrūno,
  • saujelės krapų,
  • 1 svogūno su laiškais,
  • 400 g krevečių,
  • 2 vidutinio dydžio agurkų.

Gaminimas:

Pirmiausia pasiruoškite padažą. Į dubenį sudėkite majonezą ir krienus, supilkite actą ir suberkite druską, pipirus bei susmulkintą svogūną, krapus ir peletrūną.

Krevetes išvirkite ir nukoškite.

Agurkus supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su atšalusiomis krevetėmis.

Užpilkite paruoštą majonezo padažą, išmaišykite ir patiekite su ruginės duonos skrebučiais.

7 sluoksnių salotos su majonezu

123RF.com nuotr./Salotos
123RF.com nuotr./Salotos

Sluoksniuoti galima ne tik silkę pataluose, tačiau ir kitus produktus. Stikliniame inde spalvingos salotos atrodo labai patraukliai, o jų paragavus negali sustoti!

Reikės:

  • 250 g romaninių salotų,
  • 450 g vyšninių pomidoriukų,
  • 2 saldžiųjų geltonųjų paprikų,
  • 8 didelių kiaušinių,
  • 1 nedidelio raudonojo svogūno,
  • 2/3 st. majonezo,
  • 1/3 st. grietinės,
  • 180 g čederio sūrio,
  • 30 g skrudintos šoninės riekelių.

Gaminimas:

Kiaušinius kietai išvirkite. Keptuvėje paskrudinkite šoninės juosteles. Majonezą sumaišykite su grietine, pagardinkite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Paimkite didelę stiklinę salotinę. Ant dugno suberkite suplėšytas salotas. Ant jų sudėkite per pusę supjaustytus vyšninius pomidoriukus, tada susmulkintas paprikas. Toliau sluoksniuokite skiltelėmis pjaustytus kiaušinius, susmulkintą raudonąjį svogūną, tarkuotą čederio sūrį ir galiausiai apipilkite viską majonezo ir grietinės mišiniu. Salotų viršų apibarstykite skrudinta šonine.

Salotinę uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą porai valandų.

Pomidorų pyragas

123RF.com nuotr./Pomidorų pyragas
123RF.com nuotr./Pomidorų pyragas

Kai nežinote, ką nusinešti į svečius, o nenorite kepti saldaus pyrago, išmėginkite šį receptą. Patikėkite, nuo stalo šis užkandis dings pirmiausia.

Tešlai reikės:

  • 1 ir ¼ st. miltų,
  • žiupsnelio druskos,
  • žiupsnelio cukraus,
  • 150 g labai atšaldyto sviesto,
  • 3 valg. š. šalto vandens.

Įdarui reikės:

  • 1 nedidelio raudonojo svogūno,
  • 3 st. susmulkintų kubeliais pomidorų,
  • žiupsnelio druskos,
  • saujos šviežių bazilikų,
  • 2 st. tarkuoto mocarellos arba griujerio sūrio,
  • ½ st. majonezo,
  • 1 arb. š. tabasco padažo,
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Dubenyje sumaišykite miltus, druską, cukrų ir kubeliais supjaustytą arba burokine trintuve sutarkuotą sviestą. Trinkite tarp pirštų, kol sviestas susimaišys su miltais. Supilkite vandenį ir užminkykite tešlą. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir padėkite valandai šaltai.

Orkaitę įkaitinkite iki 175°C laipsnių. Tešlą iškočiokite į tokio dydžio apskritimą, kad pasidengtų ir kepimo formos dugnas, ir kraštai. Tešlą uždenkit folija ir dėkite į orkaitę maždaug 15 minučių. Tada nuimkite foliją ir kepkite dar 10 minučių, kad tešla lengvai parustų.

Ant apkeptos tešlos dugno dėkite susmulkintą svogūną, ant jo – susmulkintus pomidorus, kuriuos pagardinkite druska ir apibarstykite susmulkintais bazilikų lapeliais.

Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių sūrius su majonezu ir tabasco padažu. Šią masę uždėkite ant pomidorų, paviršių išlyginkite ir dėkite į orkaitę. Kepkite 30 minučių.

Pyragas skanus ir karštas, ir atšalęs.

Brokolių ir čederio kąsniukai

123RF.com nuotr./Brokolių ir sūrio kąsniukai
123RF.com nuotr./Brokolių ir sūrio kąsniukai

Dar vienas puikus užkandis, sukurtas tarsi iš nieko. Tad jeigu šaldytuve liūdi vieniša brokolio galvutė bei gabaliukas sūrio, o majonezo juk turime visuomet, išsikepkite šių keksiukų. Skonis jus maloniai nustebins!

Reikės:

  • 1 didelio brokolio,
  • 2 kiaušinių,
  • ½ st. maltų džiūvėsėlių,
  • 1 svogūno,
  • 2 valg. š. majonezo,
  • ½ citrinos tarkuotos žievelės,
  • žiupsnelio druskos,
  • pagal skonį šviežiai maltų juodųjų pipirų,
  • šlakelio rapsų aliejaus formelėms ištepti.

Gaminimas:

Brokolį suskirstykite žiedynėliais ir subėrę į verdantį vandenį apvirkite 5 minutes. Nukoškite ir nuvarvinkite. Atvėsusį brokolį smulkiai sukapokite. Receptui reikės maždaug 2 – 2,5 stiklinės susmulkinto brokolio.

Kiaušinius išplakite ir sumaišykite su maltais džiūvėsėliais. Sudėkite majonezą, tarkuotą sūrį, tarkuotą citrinos žievelę. Pagardinkite druska bei pipirais ir sumaišykite su susmulkintais brokoliais.

Keksiukių formeles ištepkite rapsų aliejumi ir dėkite po šaukštą brokolių masės. Keksiukus dėkite į įkaitintą iki 175°C laipsnių orkaitę ir kepkite 25 minutes, kol gražiai apskrus.

Špinatų kišas

123RF.com nuotr./Kišas su špinatais
123RF.com nuotr./Kišas su špinatais

Tradicinis patiekalas su šiek tiek pakeista sudėtimi – vietoje grietinės pasirinkę majonezą nė kiek nepralošite, o gausite turtingesnį skonį.

Reikės:

  • ½ st. majonezo,
  • ½ st. pieno,
  • 4 kiaušinių,
  • 250 g tarkuoto Čederio,
  • 300 g špinatų,
  • 1 svogūno,
  • druskos bei maltų pipirų pagal skonį,
  • šlakelio rapsų aliejaus formai ištepti.

Gaminimas:

Kiaušinius lengvai išplakite ir sumaišykite su majonezu bei pienu. Mišinį supilkite ant susmulkintų špinatų, suberkite tarkuotą sūrį bei susmulkintą svogūną, išmaišykite, pagardinkite druska bei pipirais.

Masę sukrėskite į aliejumi išteptą kepimo formą. Uždenkite formą folija, dėkite į įkaitintą iki 200°C laipsnių orkaitę ir kepkite 45 minutes. Nuimkite foliją ir kepkite dar 10-15 minučių.

Kišas skaniausias ką tik iškeptas.

Skanaus!

Remiamas turinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

04:37
01:19
02:26
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką