Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marinuoti kiaulienos kepsniai – pavyks ir virtuvės naujokui

Daugelis mėgsta gurmaniškas naujoves – ragaujame įvairius mėsos patiekalus, išbandome egzotinius pasaulio šalių virtuvių receptus, bet vis tiek reikėtų pripažinti tiesą – lietuviai labiausiai mėgsta kiaulieną. Išsikepti kiaulienos kepsnį labai paprasta – „Rivona“ siūlo puikius marinuotos mėsos gaminius. Kaip išsirinkti mėsą, pataria „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.
Kiaulienos kepsniai
Kiaulienos kepsnio sėkmę lemia tinkamas marinatas / Ritos Šemelytės nuotr.

Vasarą virtuvę iškraustome į lauką – orkaitėms laikas pailsėti, keptuves keičia kepsninės, mėsą lyžteli nuo žarijų kylanti kaitra. Pasklinda su niekuo nesupainiojamas gardus kepamos mėsos kvapas, net kaimynų šunims tykšta seilės, gal ir jiems liks koks kauliukas?

Tačiau pirmiausia reikia atlikti paruošiamuosius darbus. Kokią mėsą geriausia rinktis?

„Kepimui grilyje ar kepsninėje rekomenduočiau rinktis minkštesnių
dalių mėsą – jautienos išpjovą, nugarinę, kiaulienos sprandinę, mentę. Šios dalys turi daugiau skiriamojo audinio ir riebaliuko tarp raumenų,
todėl iškepusi mėsa būna sultingesnė. Mėsa turi būti jaunų gyvulių ar
paukščių, kad iškepusi būtų minkštesnė“, – pataria „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.

Gal ir nereikia to priminti, bet, žinoma, visuomet įsitikinkite, kad mėsa yra šviežia. Kaip nenusipirkti „antro šviežumo“ mėsos? Pasak D.Bartošiaus, mėsos spalva turi būti nuo kiaulienos šviesiai rausvos iki jautienos tamsiai rausvos, paviršius drėgnas, bet ne šlapias, mėsos raumenų skaidulos stangrios, elastingos, paspaudus po kurio laiko turi grįžti į pradinę padėtį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius

Gardžiam kepsniui svarbiausia marinatas

Kiaulienos kepsnys visuomet pavyks, jei mėsa bus gerai išmarinuota. Gerai paruošta mėsa ypač svarbi, kai laukiame svečių ir nesinori rizikuoti nepavykusiais kulinariniais bandymais.

D.Bartošius sako, kad pagrindinės marinato sudedamosios dalys turėtų būti aliejus, prieskoniai ir šiek tiek druskos, taip pat gali būti naudojami produktai, turintys daug rūgšties, minkštinančios mėsą: citrinos, obuolių actas, vynas.

„Tik nereikia persistengti, kad neužgožtume mėsos skonio. Aš marinuoju mėsą naudodamas tik kokybišką aliejų, mėgstamus prieskonius, dažniausiai tai – tik pipirai, raudonėlis ar kitos prieskoninės žolelės, ir druska. Mėsos marinatas turi būti pasiruošiamas atskirai, sumaišomi visi jo ingredientai ir juo įtrinama, įmasažuojama mėsa“, – pataria „Norfos“ mėsininkas.

Su ugnimi atsargiai – nesudeginkite mėsos

Jei planuojate kepti daug mėsos vienu metu, atkreipkite dėmesį, kad ir kepsninė turi būti didelė – mėsos gabaliukai turi tilpti laisvai. Gero kepsnio paslaptis – ir tinkama kuro rūšis. Geriausia, jei griliuje užkursite lapuočių medžių malkas ar įkaitinsite tokios pačios medienos anglis.

D.Bartošius nerekomenduoja anglių įdegimui naudoti cheminių uždegimo skysčių, nes jie gali turėti toksinių medžiagų ir gadinti iškeptos mėsos skonį. Taip pat svarbu įsitikinti, kad kepate ant pilkšvų žarijų, kepsninėje nėra atviros liepsnos.

„Kepimo temperatūra turi būti ne mažiau 200 laipsnių, jei neturime termometro, patikrinkite kitaip – ištieskite ranką apie 15 cm virš žarijų, turėtume ją išlaikyti kelias sekundes“, – sako D.Bartošius.

Pasak mėsininko, dažniausia daroma klaida yra tai, kad mėsa kepama per ilgai, dėl to išsausėja ir kietėja: „Iš pradžių kepimo temperatūra turi būti aukštesnė, kad susidarytų traškus paviršius ir sultingas vidus, o
vėliau kepame žemesnėje temperatūroje.“

Renkamės skaniausią kiaulienos marinuotą mėsą

„Norfos“ tinklo parduotuvių mėsos skyriuose radau didelį marinuotos kiaulienos asortimentą, mėsos gabaliukai tiesiog „maudosi“ ryškiai raudoname ar žolelių žalumos marinatuose.

Tikras gurmaniškas atradimas – kiaulienos nugarinė su kaulu česnakiniame, sprandinės šašlykas su česnakų ir pipirų, šonkauliai amerikietiškame, sprandinė su kaulu „Texas“, nugarinė česnakiniame, karkos kepsnys česnakų ir pipirų, mentė su kaulu česnakiniame, šoninė amerikietiškame marinatuose. Išsirinksite geriausia, jei viską paragausite, taigi, laikas kaisti grilį, o jei tokio neturite – orkaitę.

Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos sprandinė su daržovių asorti
Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos sprandinė su daržovių asorti

Kiaulienos sprandinė be kaulo česnakų ir pipirų marinate su keptų daržovių asorti

Kiaulienos sprandinė pati minkščiausia ir sultingiausia mėsos dalis, todėl jai net nereikia papildomo padažo. Mėgaukimės natūraliu skoniu, švelniai pagardintu traiškyto česnako ir grūstų pipirų marinatu – valgydami tikrai jausite šiuos marinato ingredientus. O kad dar labiau pabrėžtumėte patiekalo privalumus – didelis ir puikus sprandinės kepsnys į lėkštę keliauja su keptų daržovių asorti. Vieno mėsos gabaliuko tikrai užteks pamaitinti net ir labiausiai išbadėjusį valgytoją.

Reikės:

  • 2 gabaliukų „Rivonos“ kiaulienos sprandinės be kaulo česnako ir pipirų marinate

Garnyrui:

  • 1 česnako galvutės
  • 2 raudonųjų svogūnų
  • 1 didelės paprikos
  • 2 morkų
  • 1 baklažano
  • 1 poro
  • druskos, pipirų, aliejaus

Papuošimui:

  • žolelių: petražolių, bazilikų, sultenių

Gaminimas:

Įjungiame orkaitę, kol ji kaista, paruošiame daržoves: paprikas, baklažaną, morkas supjaustome gabaliukais, svogūnus perpjauname į keturias dalis, česnaką pusiau skersai skiltelių. Daržoves šiek tiek pasūdome pagal skonį, pašlakstome alyvuogių aliejumi. Mėsą įdedame į kepimo rankovę. Kai orkaitė įkaista iki 180 laipsnių, ant skardos dedame mėsą. Jei liko vietos ar ant kitos orkaitės lentynos sudedame daržoves, geriausia kepti ant kepimo popieriaus ar nedideliame kepimo inde sudėjus vienu sluoksniu. Daržovės kepa apie 20 min. Jas išimkite, kai svogūnai karamelizuojasi, česnako skiltelės įgauna švelnią kreminę konsistenciją.

Mėsą kepame apie 50 min., tuomet prakirpkite kepimo rankovę, padidinkite kaitrą iki 200 laipsnių ir įjunkite grilio režimą, kad mėsa gražiai apskrustų.

Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos nugarinė su keptomis bulvėmis
Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos nugarinė su keptomis bulvėmis

Kiaulienos nugarinė su kaulu česnakiniame marinate su keptomis bulvėmis

Šis kiaulienos nugarinės kepsnys tikrai puikus, nes marinuotas kartu su kaulu, odele ir nedideliu riebaliukų sluoksniu – tai suteikia kepsniui sultingumo ir minkštumo. Česnakinis marinatas suteikia mėsai pikantiško skonio. Mėsos gabalai dideli – puikiai tinka sotiems pietums. Patiekite su keptomis bulvėmis, žaliomis daržovėmis ir prieskoninėmis žolelėmis.

Reikės:

  • 2 gabaliukų „Rivonos“ kiaulienos nugarinės su kaulu česnakiniame marinate

Garnyrui:

  • 4 bulvių
  • 3 pomidorų
  • 2 agurkų
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio
  • prieskoninių žolelių: rukolų ar kitų mėgstamų
  • bulvėms pagardinti: rozmarino, kmynų, druskos, aliejaus

Gaminimas:

Į kepimo rankovę įdėkite mėsą, galus užriškite, dėkite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 50 min., pabaigoje prakirpkite rankovę, kad mėsa apskrustų – galite įjungti grilio režimą. Bulves pjaustykite skiltelėmis, pabarstykite druska, kmynais, rozmarinais, tarkuotu kietuoju sūriu, apšlakstykite aliejumi ir gerai viską permaišykite. Bulves dėkite ant kepimo popieriaus ir kepkite kitoje lentynoje kartu su mėsa apie 30 minučių. Pabaigoje dar pabarstykite sūriu ir baikite kepti, kol sūris padengs bulves traškia plutele.

Šis mėsos patiekalas turi riebaliuko, todėl geriausiai tinka žalios daržovės – patiekite su riekelėmis pjaustytais pomidorais, agurkais, pagardinkite mėgstamomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.

Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos sprandinės šašlykas
Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos sprandinės šašlykas

Kiaulienos sprandinės šašlykas su česnakų, pipirų marinatu, juodųjų alyvuogių ir vyšninių pomidoriukų garnyru

Vasaros sezonas ir šašlykas – du neatskiriami ingredientai, idealiai tinkantys vienas kitam. Keliaukime iš virtuvės į sodą ar sodybą ir įkaitinkite iki reikiamos temperatūros lauko grilį. Marinuotos kiaulienos sprandinės šašlykas pavyks net ir grilio naujokams – mėsa minkštulėlė, kiekvienas kąsnis palaimingai tirpsta burnoje.

Reikės:

  • 500 g. „Rivonos“ kiaulienos sprandinės šašlykų su česnakų, pipirų marinatu

Garnyrui:

  • 1 raudonojo svogūno
  • 0,5 skardinės juodųjų alyvuogių
  • 10 vyšninių pomidorų
  • 4 nedidelių geltonųjų pomidorų
  • 1 agurko
  • baziliko lapelių

Gaminimas:

Mėsos gabaliukus suveriame ant iešmo ir kepame ant griliaus. Svarbu, kad temperatūra iš pradžių būtų aukštesnė, kad mėsa apkeptų, o viduje liktų sultinga. Saugokite, kad nebūtų raudonų žarijų, ar nulašėjus riebalams neįsipliekstų ugnies liežuviai – apdegusioje mėsoje susidaro kenksmingi toksinai. Nuolat vartydami kepkite apie 30 min. Norėdami įsitikinti, ar mėsa iškepė, prapjaukite vieną gabalėlį – viduje neturi matytis raudonų mėsos sulčių.

Nors tradiciškai šašlykai patiekiami su ryžiais, geriau nekrauti į lėkštę nereikalingo balasto. Šiems šašlykams nereikia net pomidorų padažo, kuris užmaskuoja patiekalo nesėkmes. Valgykite lėtai, kad ilgam įsimintumėte, koks turi būti tikro šašlyko skonis. Kartu patiekite tik pomidorų, agurkų salotų, kelis griežinėlius raudonojo svogūno ir puikiai tinkančių alyvuogių – jos atgaivins skonio receptorius, kad vėl būtumėte pasiruošę dar vienam šašlyko gabalėliui.

Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos šonkauliai su kepta cukinija ir baklažanais
Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos šonkauliai su kepta cukinija ir baklažanais

Kiaulienos šonkauliai su amerikietišku marinatu, kepta cukinija ir baklažanais

Kol grilius karštas, kepame šonkaulius su amerikietišku, ryškiai raudonos spalvos marinatu. Šonkauliai supjaustyti ypač dideliais gabalais, vieno tikrai pakaks pasisodinti stipriam vyrui, o liekną liemenį saugančios moterys vieną porciją gali pasidalyti pusiau. Šonkaulių marinatas kviečia nusikelti už Atlanto, o kartu patiektos keptos daržovės primena Pietų Europą.

Reikės:

  • 2 vnt. ar daugiau „Rivonos“ marinuotų šonkaulių

Garnyrui:

  • 1 jaunos cukinijos
  • 1 baklažano
  • česnako, mėtos lapelių, alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Šonkaulius suveriame ant iešmo išilgai, kepame ant griliaus nuolat vartydami apie 40 min., kol gražiai apskrus, o viduje iškeps. Cukinijas ir baklažanus supjaustome plonomis riekelėmis, kepame ant griliaus grotelių. Cukinijas galima apkepti trumpai, nes jos skanios net ir žalios. Baklažanus kepame ilgiau, kol švelniai paruduoja ir suminkštėja.

Iškeptas daržoves patepame padažu, kurį paruošiame taip: plonomis riekelėmis supjaustome česnaką, suplėšome mėtos lapelius, įberiame druskos ir įpilame alyvuogių aliejaus. Patikėkite, česnakas ir mėta – nerealus skonių derinys. Taip pamarinuotas daržoves šiek tiek palaikykite ir patiekite kartu su šonkauliais.

Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos sprandinė su kaulu „Texas“ marinate
Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos sprandinė su kaulu „Texas“ marinate

Kiaulienos sprandinė su kaulu „Texas“ marinate ir pipirų padažu

Tikrai nepamiršome aštrių skonių mėgėjų – jiems skirtas kiaulienos sprandinės kepsnys su „Texas“ marinatu. Šiam marinatui pikantiškumo suteikia sezamo sėklos ir švelnus paprikos aromatas. Dar daugiau pikantiškumo kepsniui suteiks pipirų padažas – aštrumo niekada nebus per daug.

Reikės:

  • 2 gabaliukų „Rivonos“ sprandinės su kaulu „Texas“ marinate

Garnyrui:

  • 1 jaunos cukinijos
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio
  • keleto vyšninių pomidorų
  • citrinos sulčių

Padažui:

  • 2 arbatinių šaukštelių grūstų pipirų
  • 2 valgomųjų šaukštų raudonojo vyno acto
  • 150 ml mėsos sultinio
  • 4 valgomųjų šaukštelių riebios grietinėlės

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę, mėsą sudėkite ant kepimo popieriaus, pridenkite folija, kad neišsausėtų, kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 50 min. Cukiniją supjaustykite plonomis riekelėmis, pakepkite keptuvėje iš abiejų pusių, pagardinkite druska, pipirais, citrinos sultimis ir pabarstykite tarkuotu sūriu.

Padažą pagaminsite per 20 minučių: į keptuvę įpilkite 2 valg. š. raudonojo vyno acto, pakaitinkite iki virimo, įpilkite 150 ml mėsos sultinio, kaitinkite, kol nugaruos pusė skysčio. Įdėkite 2 arb. š. grūstų pipirų grūdelių, išmaišykite. Įdėkite 4 valg. š. riebios grietinėlės ir maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės.

Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos nugarinė su kepta paprika
Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos nugarinė su kepta paprika

Kiaulienos nugarinė česnakiniame marinate su kepta paprika ir sūrio su mėlynuoju pelėsiu padažu

Česnakinis marinatas mėsai suteikia ne tik gražią žolelių žalumos spalvą, bet ir gerą skonį. Viskas šiame patiekale turi būti saikinga, gurmaniška ir estetiška, nes paskutinė nata tenka padažui su mėlynuoju pelėsiu.

Reikės:

  • 2 gabaliukų „Rivonos“ nugarinės česnakiniame marinate

Garnyrui:

  • 1 raudonosios paprikos
  • 2 juodųjų pomidorų
  • baziliko lapelių

Padažui:

  • 25 g sviesto
  • 1 valgomojo šaukšto miltų
  • 50 g tarkuoto sūrio su mėlynuoju pelėsiu

Gaminimas:

Mėsą suvyniokite į foliją ir kepkite ant skardos orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros apie 50 min. Baigiant kepti foliją praplėškite, kad mėsa gražiai apskrustų. Skardoje ant kepimo popieriaus padėkite papriką ir kepkite apie 30 min., kol daržovė suminkštės, odelė šiek tiek apskrus. Atsargiai išimkite ir nulupkite odelę – paprika dieviškai skani.

Pagaminkite padažą: keptuvėje ištirpinkite 25 g sviesto, sumaišykite su 1 valg. š. miltų. Maišydami pakepinkite miltus, kol švelniai paruduos. Įpilkite 150 ml pieno, maišykite, kol neliks gumuliukų. Pakaitinkite iki virimo ir suberkite 50 g sutrupinto sūrio su mėlynuoju pelėsiu. Maišykite, kol sūris ištirps ir padažas taps vientisos konsistencijos. Patiekite su juodaisiais pomidorais ir lapeliu žalio baziliko, kad ne tik skoninis, bet ir spalvinis balansas maloniai nuteiktų gomurį.

Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos karkos kepsnys su apkeptomis bulvėmis ir spanguolėmis
Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos karkos kepsnys su apkeptomis bulvėmis ir spanguolėmis

Kiaulienos karkos kepsnys česnakų ir pipirų marinate su apkeptomis bulvėmis ir spanguolėmis

Sotus ir liaudiškas kiaulienos karkos kepsnys rado savo vietą gurmaniškoje virtuvėje. Su česnakų ir pipirų marinatu paruošta mėsa iškepama greitai ir be jokių problemų – telieka mėgautis sultingu kepsnio skoniu. Vieno kepsnio užtenka dviem asmenims, nebent būsite labai alkanas, tuomet drąsiai įveiksite ir vienas.

Reikės:

  • 1–2 „Rivonos“ karkos kepsnių česnakų ir pipirų marinate

Garnyrui:

  • 3–4 bulvių
  • kelių pomidorų
  • saujos šaldytų spanguolių
  • 2 valgomųjų šaukštų sviesto

Gaminimas:

Marinuotos karkos nereikia net išvirti – ji paruošta kepti iš karto. Mėsą įdėkite į kepimo rankovę, galus užriškite. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros apie 50 min., pabaigoje rankovę prakirpkite ir dar pakepkite apie 10 minučių, kol mėsa gražiai apskrus.

Šviežias bulves švariai nuplaukite, nušveiskite su kempinėle ir su odele išvirkite pasūdytame vandenyje. Perpjaukite pusiau ir apkepkite puseles keptuvėje su sviestu, pabarstykite mėgstamomis džiovintomis žolelėmis, šviežiais rozmarinais. Patiekite su pomidorų salotomis, paberkite keletą atšildytų spanguolių – maloni rūgštelė pabrėžia kiaulienos skonį.

Ritos Šemelytės nuotr./Mentė su keptais grybais ir baklažanu
Ritos Šemelytės nuotr./Mentė su keptais grybais ir baklažanu

Mentė su kaulu česnakiniame marinate su keptais grybais ir baklažanu

Šie mentės kepsneliai primena šoninę – traški, krentanti nuo kaulo, su gardžiu riebaliuku. Valgoma kartu su keptais pievagrybiais, paprikomis ir baklažanais, pagardintais gražgarstės lapeliais.

Reikės:

  • kelių gabaliukų „Rivonos“ mentės su kaulu česnakiniame marinate

Garnyrui:

  • 1 paprikos
  • 1 baklažano
  • 5 baltųjų pievagrybių
  • 2 geltonųjų pomidorų
  • gražgarstės lapelių

Gaminimas:

Kiaulienos mentės gabaliukus sudėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Šalia sudėkite gabaliukais pjaustytas paprikas, baklažanus, pusiau perpjautus grybus. Mentę kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 50 min., kol gražiai apskrus. Daržovės iškeps anksčiau – joms pakaks apie 20 min. Patiekite kartu su skiltelėmis pjaustytais geltonaisiais pomidorais, pagardinkite gražgarstės lapeliais.

Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos šoninė amerikietiškame marinate
Ritos Šemelytės nuotr./Kiaulienos šoninė amerikietiškame marinate

Kiaulienos šoninė amerikietiškame marinate su aštriuoju čili padažu

Ši šoninė – tikra amerikietiška svajonė, pasiekiame visiems. Traški, pikantiško skonio, paruošta su raudonos spalvos marinatu puikiai tiks išsiruošus į pikniką. O dar lašelis velniškai aštraus padažo, kad net ašaros išrykštų – kas gali būti geriau?

Reikės:

  • kelių gabaliukų „Rivonos“ šoninės amerikietiškame marinate

Garnyrui:

  • 4 bulvių
  • saujelės vyšninių pomidorų
  • ryšulėlio petražolių
  • džiovintos gelsvės

Padažui:

  • 1 skiltelės česnako
  • 1 čili pipiro
  • pundelio kalendros, petražolių ar kitų prieskonių šviežių žolelių
  • 3 valgomųjų šaukštų raudonojo vyno acto
  • 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Šoninę kepame orkaitėje, skardoje ant kepimo popieriaus apie 50 minučių 180 temperatūroje arba grilyje, kol gražiai apskrus. Padažui pagaminti reikės smulkintuvo: įdėkite 1 skiltelę česnako, 1 čili pipirą (išimkite sėklas, jei nenorite, kad būtų labai aitru), pundelį kalendros, petražolių ar kitų prieskonių šviežių žolelių, 3 valg. š. raudonojo vyno acto. Viską susmulkinkite iki vientisos konsistencijos. Įpilkite 2 valg. š. alyvuogių aliejaus ir dar kartą išplakite.

Bulves apvirkite 10 min. ir kepkite orkaitėje 20 min., pabarstykite džiovinta gelsve, šviežiais rozmarinais.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius