-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Medus konditerijoje: ekspertai pataria, kokios jo rūšys labiausiai tinka desertams

Itin šilta gegužė šiemet paankstino ne tik braškių, bet ir medaus sezoną – bitininkų teigimu, bitės užtektinai darbo turėjo jau pavasarį. Jų sunešamas medus nuo seno itin vertinamas konditerijoje, tačiau, priklausomai nuo to, iš kokių augalų surinktas, šis saldėsis gali daugiau ar mažiau tikti skirtingiems skanėstams.
Desertas su medumi
Desertas su medumi / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad renkantis medų konditerijos gaminiams svarbiausias dėmesys skiriamas jo skoniui, spalvai bei konsistencijai. Šiaulių bitininkų draugijos „Spiečius“ vadovas ir bitininkystės ūkio savininkas Remigijus Šemeklis pažymi, kad šios savybės priklauso nuo augalų, iš kurių žiedų nektaro sunešamas medus.

Saldiems desertams – grikių ir dobilų medus

N.Juchnevič teigimu, medus konditerijoje dažniausiai naudojamas kaip saldiklis, kai norima pakeisti cukrų ir pagaminti sveikesnį kepinį.

Medaus saldumas yra turtingesnis, švelnesnis bei neužgožia kitų patiekalo ingredientų.

„Konditerijoje medus – vienas iš ypatingų ir unikalų skonio atspalvį gaminiui suteikiančių ingredientų, kuris neturi lygiaverčio pakaitalo. Medus ypač puikiai tinka, kai norima sukurti sudėtingesnį ir subtilesnį už cukraus saldumą skonį. Be to, medaus saldumas yra turtingesnis, švelnesnis bei neužgožia kitų patiekalo ingredientų. Medus taip pat turi specifinį, daugeliui malonų aromatą ir leidžia gaminiui ilgiau išlikti šviežiam“, – pasakoja ekspertė.

Pasak jos, skirtingas medus konditerijos gaminiams gali suteikti įvairius skonio atspalvius. Pavyzdžiui, rapsų žiedų medus gaminiui suteikia kartoką skonį, kuris konditerijoje paprastai nėra pageidaujamas. Dėl to gaminant tortus, pyragus, sausainius ir kitus gardumynus labiau tinka dobilų, liepų, kiaulpienių ar grikių medus.

Vida Press nuotr./Desertas su medumi
Vida Press nuotr./Desertas su medumi

Natūralus medus pasižymi itin plačia skonių bei aromatų gama, todėl gali būti naudojamas ne tik kaip natūralus saldiklis, bet ir tapti svarbi kasdienių patiekalų dalis.

„Natūralus medus padeda ilgiau išlaikyti kepinio šviežumą, nes ilgiau išlaiko drėgmę. Konditerijos gaminiams naudojame įvairų medų, pavyzdžiui, lepų medus yra itin malonaus aromato ir gana tirštas. Jame kartais juntamas ir mėtų skonis bei kvapas, nes rinkdamos liepžiedžių nektarą bitės dažnai aplanko ir mėtų žiedus. Grikių žiedų medus yra pakankamai aštraus skonio ir aromato, todėl naudojamas, kai gaminiui norima suteikti stipresnį ir aštresnį skonį. Be to, šios rūšies meduje yra daugiau geležies ir baltymų, todėl jis yra ypač naudingas ir maistiniu požiūriu“, – atskleidžia N.Juchnevič.

Vida Press nuotr./Medus
Vida Press nuotr./Medus

Medus – net iš alyvų

Daugiau nei dvidešimt penkerius metus bitininkystės ūkį turintis R.Šemeklis pasakoja, kad pagal kilmę medus yra skirstomas į monoflorinį – surinktą iš vienos rūšies augalų, ir poliflorinį – surinktą iš įvairių augalų. Lietuvoje, anot bitininko, daugiausia vyrauja daugiažiedis poliflorinis medus, tačiau, priklausomai nuo metų laiko ir šalies regiono, surenkamame meduje dažnai vyrauja kurio nors vieno ar kelių augalų žiedų nektaras.

„Pirmasis, dar kitaip gegužiniu vadinamas, medus Lietuvoje daugiausia būna suneštas iš kiaulpienių žiedų. Jis išsiskiria savo ryškiai geltona spalva ir yra itin aromatingas. Centrinėje ir Šiaurės Lietuvoje, kur auginama daug rapsų, gegužės mėnesį bitės daugiau nektaro surenka iš šių augalų žiedų. Rapsų medus išsiskiria balta spalva“, – pasakoja R.Šemeklis.

Bitininko teigimu, bitės gali rinkti nektarą, iš kokių tik nori žiedų, todėl išskirtinai vieno konkretaus augalo žiedų medų išgauti yra ganėtinai sudėtinga. Apie tokį medų galima kalbėti tuomet, kai bitėms yra pasiekiami dideli, tuo pačiu augalu apsodinti žemės plotai.

Vida Press nuotr./Bitės ir korys
Vida Press nuotr./Bitės ir korys

„Jei bitėms atsiveria dideli rapsų ar grikių laukai, o aplinkui gausiai auga liepos, jų suneštame meduje tam tikru metu vyraus šių žiedų nektaras. Kitu atveju medus bus surinktas iš daugelio skirtingų žiedų. Pavyzdžiui, šiemet kolegos bitininkai pasakojo matę bites žydinčiuose alyvų krūmuose. Tai yra itin retas reiškinys, tačiau, priklausomai nuo oro sąlygų, bitės tikrai gali surinkti įvairiausių augalų nektaro“, – sako R.Šemeklis.

Vasariški orai paankstino sezoną

R.Šemeklis pasakoja, kad yra bitininkų, kurie išgauna ir gan retą tam tikrų specifinių žiedų, pavyzdžiui, rugiagėlių ar dobilų, medų. Tačiau tokio medaus kiekiai būna labai nedideli ir paprastai skirti tik degustacijoms.

Bitininko teigimu, šiemet anksčiau nei įprastai atėję šilti ir saulėti orai paankstino medaus sezoną, todėl bitės užtektinai darbo turėjo jau pavasarį. „Pietų Lietuvoje pavasarinio medaus surinkimas intensyviai vyksta jau kelias savaites, o Šiaurės Lietuvoje darbymetis prasidėjo palyginti neseniai. Toliau viskas priklausys nuo orų – kuo jie bus palankesni augmenijai žydėti, tuo bitės suneš daugiau nektaro ir tuo daugiau bus medaus“, – sako R.Šemeklis.

Jūsų dėmesiui – keli įvairių desertų su medumi receptai:

Medaus ledai su mėtomis
Receptas: Medaus ledai su mėtomis
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Mėtos: 3.00 vnt. (Kelios šakelės šviežių)
Rikotos sūris: 500.00 g
Medus: 6.00 valg. š.
Migdolai: 4.00 valg. š. (malti)
Brendis: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Mėtų lapelius nuskabykite, nuplaukite, sukapokite (kelis palikite ledams papuošti).
  2. Rikotą kelis kartus pertrinkite per sietelį, sumaišykite su kambario temperatūroje arba vonelėje virš garų išlydytu medumi, mėtų lapeliais, žiupsneliu druskos, supilkite brendį, suberkite migdolus ir viską išplakite elektriniu plakikliu.
  3. Paruoštą ledų mišinį supilkite į plokščią sandariai uždaromą indą, dėkite į šaldytuvą, po valandos permaišykite šakute, kad neliktų ledo kristalėlių, ir vėl dėkite į kamerą. Taip ledus maišykite 3–4 kartus. Galite per naktį palikti šaldytuve. Tiekite su mėtų lapeliais.
Suskleisti
Medaus ledai (SEMIFREDDO)
Receptas: Medaus ledai („Semifreddo“)
6 asmenims
Pagaminsite per 10 val.
4.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (1 didelis kiaušinis ir 4 dideli tryniai)
Medus: 120.00 g (100 g skysto (gali būti ištirpdytas) - ledams ir 2 valg. š. patiekimui)
Grietinėlė: 300.00 ml (35 proc. riebumo plakamos)
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstamų (žemės, lazdyno, migdolų ar pan.))
Kaip gaminti

Įrankiai:

  • Garų vonelė (puodas su verdančiu vandeniu ir virš jo uždėtu stikliniu arba keramikiniu dubeniu),
  • Plakimo šluotelė,
  • Elektrinis plaktuvas,

Šaldymo forma (pailga kekso forma).

Gaminimas:

  1. Šaldymo formą išklokite maistine plėvele ir atidėkite į šalį. 
  2. Kiaušinį, trynius ir medų sudėkite į dubenį virš garų. Plakimo šluotele maišykite/plakite, kol masė taps balkšva ir tiršta. Masė bus panaši į plakto trynio ir cukraus masę (vaikystėje valgytą gogel mogel). Visas šis procesas užims šiek tiek laiko, tad turėkite kantrybės. Taip pat nepalikite masės nemaišomos, kadangi ims kepti prie dugno. Paruoštą masę nuimkite nuo garų ir palikite atvėsti. Aš papildomai įstatau dubenį į šaltą vandenį, kad masė atvėstų greičiau. 
  3. Kitame dubenyje iki standumo išplakite grietinėlę. Į ją supilkite atvėsusią kiaušinių masę ir gerai įmaišykite. Viską išmaišius supilkite į šaldymo formą ir įdėkite į šaldiklį bent 4 val., geriausiai per naktį. 
  4. Sustingusius ledus išverskite ant lėkštės, nuimkite plėvelę ir apliekite medumi. Riešutus suskaldykite ir šiek tiek paskrudinkite keptuvėje, tuomet užberkite ant viršaus. Patiekite iš karto. Likusius ledus dėkite atgal į šaldiklį.

Patarimai:

  • Naudojau kaimiškus kiaušinius, tad ledai tapo ryškiai geltoni dėl trynių. 
  • Galite riešutų, šokolado drožlių įmaišyti ir į pačius ledus prieš šaldant.

Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS

Suskleisti
Kepinti migdolai
Receptas: Kepinti migdolai su medumi ir sezamu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.2 / 16
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 300.00 g
Medus: 3.00 valg. š. (skysto)
Druska: 0.50 arbat. š.
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

Berkite migdolus į kepimo popieriumi išklotą skardą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir pakepinkite apie 10 min., porąsyk pamaišydami. Išimkite skardą iš orkaitės, pilkite migdolus į dubenį ir liekite ant jų medų, o tada labai gerai išmaišykite, kad šis tolygiai riešutus padengtų. Tada suberkite druską ir grąžinkite riešutus į skardą bei kepkite dar 4-5 min.

Suskleisti
Medaus pyragas
Receptas: Drėgnas pyragas su medumi, riešutais ir kava
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
4.3 / 6
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 170.00 g
Rudasis cukrus: 140.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Miltai: 120.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kava: 60.00 ml (stiprios)
Pienas: 60.00 ml
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Medus: 60.00 ml
Graikiniai riešutai: 100.00 g (kapotų)
Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą ir cukrų. Teks pasidarbuoti, tad pasitelkite kantrybę! Įmuškite kiaušinį ir išsukite iki vientisumo.

2. Supilkite į masę pieną, kavą, suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Atsargiai išmaišykite, kol nebeliks sausų produktų ir masė bus vientisa.

3. Dėkite masę į apvalią kepimo popieriumi išklotą kepimo formą, sulyginkite paviršių ir kepkite iki 160 C įkaitintoje orkaitėje 50-60 min.

4. Išlydykite medų ir mentele aptepkite jau iškepusio dar šilto pyrago viršų, apibarstykite riešutais.

Suskleisti
Prancūziški pyragaičiai madlenos
Receptas: Apelsininės madlenos su medumi ir prieskoniais
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
4.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 0.75 puodelis
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 0.25 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 0.30 puodelis
Apelsinai: 0.50 vnt. (nutarkuota geltonoji žievelės dalis (naudokite ekologišką arba labai gerai nuplaukite su soda paprastą))
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kambario temparatūros)
Medus: 2.00 valg. š. (skysto)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 85.00 g (išlydyto ir atvėsinto)
Cukraus pudra: 2.00 arbat. š. (apibarstymui)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius.

2. Į kitą dubenį suberkite cukrų, tarkuotą apelsino žievelę ir pirštais ištrinkite cukrų su žievelės tarkiais, kol taps kvapnus ir drėgnas.

3. Muškite į apelsininį cukrų kiaušinius ir plakite, kol masė taps balsva ir lengva. Supilkite į ją vanilės ekstraktą, dėkite medų ir vėl paplakite, kol viskas susimaišys.

4. Lengvai maišydami suberkite sausuosius ingredientus, tada sviestą ir dar pasukite masę, kol ji taps vientisa – nebebus nei sausųjų ingredientų, nei neįmaišyto sviesto.

5. Uždenkite tešlą polietileno plėvele, taip, kad ji liestų paviršių (priešingu atveju tešla apdžius) ir dėkite dubenį su tešla į šaldytuvą bent 3 valandoms, bet galima ir per naktį.

6. Kai susiruošite kepti pyragėlius, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių (režimas su vėjeliu). Specialios madlenoms skirtos kepimo skardos „duobutes“ kruopščiai ištepkite sviestu, tada pabarstykite miltais (jų perteklių nupurtykite).

7. Kabinkite maždaug po valgomąjį šaukštą tešlos ir pildykite duobutes – kaip nors ypatingai formuoti ir lyginti tešlos nereikia, nes karštyje ji išskys ir puikiai užpildys duobutes.

8. Kepkite 9–10 min., kol pyragėliai išsipūs ir parus.

9. Išėmę skardą, stuktelkite ją į kokį kietą paviršių – jei gerai ištepėte „duobutes“ sviestu ir pabarstėte miltais, pyragėliai mikliai atlips nuo paviršiaus.

10. Pabarstykite cukraus pudra ir skanaukite dar šiltų ar atvėsusių.

Patarimai:

  • pyragėlių tešlą labai patogu užsimaišyti iš vakaro, palaikyti per naktį šaldytuve, o kepti kitą dieną, tarkime, prie savaitgalio ryto kavos.
  • madlenoms skirta kepimo forma jau ir Lietuvoje nėra jokia egzotika, pasidovanokite tokią sau (bet kokia proga) ar paprašykite dovanų iš tų, su kuriais madlenomis dalinsitės.
  • rekomendacija kruopščiai ištepti kepimo formą sviestu ir pabarstyti miltais nėra atsitiktinė – tai labai svarbu, jei norite, kad pyragėliai nepriliptų ir smagiai strykteltų iš „duobučių“, kuriose kepė.
  • kaip ir keksiukų, taip ir madlenų tešlos nereikia permaišyti – sausi ingredientai susijungė su šlapiais ir palikite tešlą ramybėje.
  • pyragėliai skaniausi tą pačią dieną!
Suskleisti
Klasikinis medaus tortas
Receptas: Klasikinis medaus tortas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 498
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (papločiams)
Cukrus: 1.00 st. (papločiams)
Medus: 2.00 valg. š. (papločiams)
Soda: 1.00 arbat. š. (papločiams)
Miltai: 4.00 st. (papločiams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (papločiams)
Grietinė: 1000.00 ml (20 -30 proc. riebumo - kremui)
Miltelinis cukrus: 5.00 valg. š. (kremui - arba pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (4 valg. š. sulčių - arba pagal skonį - kremui)
Želatina: 1.00 valg. š. (1,5 - kremui)
Kaip gaminti
  1. Tortas 24-26 cm. skersmens
  2. Matavimui naudojama 200 ml stiklinė
  3. Papločiai. Į puodą berkite cukrų, dėkite sviestą ir medų. Statykite ant vandens garų vonelės, ir nuolat maišydami kaitinkite, kol masė taps vienalytė ir ištirps cukrus.
  4. Tuomet masę atvėsinkite (kad nesutrauktų kiaušinių), bet neatšaldykite visiškai, - ji turi būti šilta.
  5. Pilkite į ją išplaktus kiaušinius, gerai išmaišykite. Tuomet actu nugesinkite sodą, supilkite į turimą masę, iš karto viską išmaišykite.
  6. Berkite 3 stikines miltų, užminkykite tešlą. Tada ant stalo suberkite likusią 1 stiklinę miltų (galite berti po pusę, galbūt visos nereikės) ir išverskite ant jų tešlą.
  7. Minkykite, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų. Jei tešlai pakanka miltų - ji laiko savo formą, bet yra minkšta. Tad miltų kiekį truputį koreguokite pagal situaciją. Recepto autorei visiškai pakako 4 stiklinių.
  8. Tešlą dalinkite į 5 dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant kepimo popieriaus. Jei tešla limpa prie kočėlo - pabarstykite truputį miltų. Papločio skersmuo turi būti didesnis, nei 24-26 cm., kad apipjovus jau iškepusį paplotį turėtume likučių trupiniams, kuriais puošime tortą (bet trupinių reikia labai nedaug, tad nekočiokite labai didelio papločio).
  9. Papločiai išeina labai ploni - taip ir turi būti, jie gražiai pakils. Kepkite po vieną iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 min., kol gražiai paruduoja.
  10. Kepa išties labai greitai, tad stebėkite, kada jau reikia traukti iš orkaitės! Тodėl ir iškočioti reikia iš karto visus 5.
  11. Ant iškepusio papločio iš karto dėkite 24-26 cm. formos dugną, ir peiliu apipjaukite šonus. Likučius pasilikite.
  12. Kremas. Želatiną užpilkite 60 ml. vandens ir palikite išbrinkti. Grietinę sumaišykite su milteliniu cukrumi, citrinos sultimis (kiekį koreguojame pagal savo skonį).
  13. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite ant nedidelės ugnies, atvėsinkite, supilkite į kremą ir viską išmaišykite. Statykite į šaldytuvą tol, kol kremas bus tokio tvirtumo, kad galima bus tepti tortą.
  14. Surinkimas. Papločius sutepkite kremu. Tą darykite pakankamai greitai, nes kremas linkęs greitai tirpti.
  15. Viršų ir šonus tai pat negausiai aptepkite kremu. Pastatykite apie 15 min. į šaldytuvą, kad kremas dar truputį sustingtų.
  16. Papločių likučius sutrinkite į trupinius (recepto autorė sutrynė tiesiog pirštais, o paskui dar patrynė bulvių grūstuve be skylučių - jie pastovėję buna pakankamai sausi ir labai gerai trupa).
  17. Apibarstykite viršų ir šonus trupiniais. Puoškite pagal savo norus.
  18. Recepto autorės papuošimai - miltelinis cukrus.

Skanaus!

P.S. Tortas išėjo pasakiškai skanus, drėgnas. Bus tikrai dažnas svečias ant mano stalo :) Papločiai išeina nestori, greitai kietėja, bet sutepti kremu jie suminkštėja ir išbrinksta, todėl būtina tortui leisti pastovėti mažiausiai per naktį, o geriau ir dar ilgiau.

Receptas iš aj-receptai.blogspot.com

 

Suskleisti
Obuolių pyragas su medumi
Receptas: Obuolių pyragas su medumi
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 16
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 200.00 g
Grietinėlė: 200.00 g (riebios, ne mažiau 30 proc. riebumo)
Miltai: 200.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Soda: 1.00 arbat. š.
Medus: 1.00 valg. š.
Cinamonas: 2.00 valg. š.
Obuoliai: 8.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Gausiai apibarstykite cinamonu.
  2. Cukrų, grietinę, kiaušinius ir medų sumaišykite, įmaišykite šaukštelį nugesintos sodos.
  3. Tuomet suberkite persijotus miltus. Tešla turi būti tiršta, bet ne per tiršta ir ne per skysta. Kad taip gražiai nuo šaukšto slystų, o ne varvėtų upeliu.
  4. Taigi į tešlą sudėkite obuolius ir išmaišykite.
  5. Visą masę supilkite į riebalais pateptą kepimo skardą ir į 170 C orkaitę valandėlei ar kol patys matysite, kad iškepęs.

Receptas iš tinklaraščio „Bitė motinėlė“

Suskleisti
Medaus ir uogų ledai
Receptas: Medaus ir uogų ledai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 6
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 2.00 vnt.
Vanilė: 1.00 vnt. (ankštis)
Cukrus: 50.00 g
Medus: 200.00 g
Levandos: 5.00 g (1 šakelė)
Kiaušiniai: 7.00 vnt. (tryniai)
Grietinėlė: 350.00 ml (plakama)
Uogos: (įvairios) 400.00 g
Likeris: 4.00 valg. š. (Apelsinų)
Kaip gaminti

1. Vieną apelsiną nuplaukite karštu vandeniu ir nušluostykite. Pusę jo žievelės smulkiai sutarkuokite, kitą pusę – plonai nupjaukite. Iš abiejų apelsinų išspauskite 100 ml sulčių, supilkite į karščiui atsparų indą, įmeskite vanilės ankštį, suberkite cukrų ir užvirinkite. Vanilės ankštį išgriebkite.

2. Pusę kiekio medaus ištirpinkite, atvėsinkite ir į jį suberkite nuo levandų šakelės nuskabytus žiedus. Išmaišykite.

3. Kiaušinių trynius plakite su medumi, kol pradės putoti. Po truputį įmaišykite apelsinų sirupą. Masę atvėsinkite šalto vandens vonelėje.

4. Grietinėlę išplakite ir įmaišykite į atvėsusią trynių masę. Viską sukrėskite į apskritą formą ir per naktį laikykite šaldytuve.

5. Nupjautą apelsino žievelę sudėkite į likusį medų, pavirkite ir atvėsinkite. Formą su ledais trumpam panardinkite į šiltą vandenį, atsargiai išverskite į lėkštę ir palaikykite šaldytuve 10 minučių. Uždėkite apelsinų likeryje pamirkytų uogų, apipilkite medumi su apelsino žievele.

Pagaminimo laikas, be šaldymo laiko!

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius