Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 10d. 16:00

Mėgaujamės šviežiomis figomis: 8 patiekalai, kur jos puikiai suskamba

Tartas su ožkų sūriu, kumpiu ir figomis
Shutterstock nuotr. / Tartas su ožkų sūriu, kumpiu ir figomis

Figos – vienas tų vaisių, kuriais, ko gero, dažniau mėgaujamės džiovintais, o ne šviežiais. Prinokusių, kokybiškų, o ir įperkamų šviežių figų sezonas mūsų platumose gana trumpas, tad dabar pats metas naudotis proga ir paieškoti, ką gi įdomesnio iš jų paruošus. Turime net 8 pasiūlymus – nuo nesudėtingų užkandžių iki šio bei to įmantresnio.

Receptai
Receptas: Figos su feta
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
1.0 / 3
Kaip gaminti

1. Fetą iki vientisos masės sutrinkite su grietine, tada pagal skonį įberkite druskos ir džiovintų bazilikų.

2. Vytintą kumpį supjaustykite mažais kubeliais.

3. Figas nuplaukite, nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu, figų viršūnėles įpjaukite kryžmai ir švelniai praskleiskite. Neįpjaukite figų iki galo, antraip jos visiškai išsižios – apačia turi likti sveika.

4. Į praskleistas figas berkite po truputį vytinto kumpio, tada krėskite fetos su bazilikais. Taip paruoštas figas išdėliokite šiek tiek riebalais pateptoje kepimo skardoje ir kepkite 10–12 min., kol sūris pradės lydytis ir figos suminkštės.

Kulinaro patarimas. Jeigu prekybos centre neradote šviežių figų, keiskite jas minkštomis džiovintomis, tik prieš gamindama patiekalą trumpai pamirkykite jas karštame vandenyje.

Nebūtina pjaustyti kumpio, jo plokštelę padalinkite į dvi dalis ir kryžmai apjuoskite feta įdarytas figas. Kad kumpio juostelės neišsižiotų, persmeikite jas mediniu iešmeliu.

Taip paruoštas figas skanu tiekti su gražgarsčių lapeliais.

Ingredientai
Figos: 5.00 vnt. (didelės, šviežios)
Fetos sūris: 150.00 g
Grietinė: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kumpis: 3.00 riekės (vytinto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Keptos figos
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 2
Kaip gaminti

1. Figas nuplaukite, nusausinkite ir įpjovę iki pusės padalykite į 4 skilteles. Sudėkite į kepimo indą. Į kiekvieną figą atsargiai praskėtę įdėkite sviesto, įpilkite brendžio ar viskio, apšlakstykite medumi, užbarstykite riešutų ir cinamono.

2. Paruoštas figas šaukite į 180–190 laipsnių orkaitę (įjunkite keptuvo funkciją) ir kepkite apie 15 minučių arba kol taps minkštos ir karštos.

3. Tiekite šiltas su išsiskyrusiu padažu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Figos: 8.00 vnt.
Sviestas: 50.00 g
Medus: 3.00 valg. š. (skystas)
brendis arba viskis 5.00 arbat. š.
Riešutai: 4.00 valg. š. (smulkinti kepinti)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Bri sūris su figomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 10
Kaip gaminti
  1. Pistacijas išlukštenkite, nuplaukite, kelias min. paskrudinkite sausoje keptuvėje ir smulkiai sukapokite.
  2. Čiobrelius sukapokite, kelias šakeles palikite papuošti.
  3. Medų ištirpinkite vonelėje virš garų, sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis, balzaminiu padažu, kapotomis čiobrelių šakelėmis.
  4. Abu sūrio gabalėlius dėkite ant kepimo popieriaus ar folijos ir gausiai aptepkite paruoštu padažu.
  5. Ant viršaus užberkite riešutų.
  6. Figas nuplaukite, supjaustykite gabalėliais, jei naudosite džiovintas, jas pamirkykite brendyje ir išdėliokite ant sūrio.
  7. Kepimo popieriaus arba folijos kraštelius užlankstykite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
  8. Tiekite su skrudinta duonos riekele.
Ingredientai
Bri sūris: 2.00 vnt. (apvalūs)
Figos: 2.00 vnt. (šviežių arba džiovintų)
Pistacijos: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 3.00 vnt. (kelios šakelės)
Medus: 2.00 valg. š.
Sultys: 2.00 arbat. š. (citrinų)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Balzaminis padažas: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Kaip gaminti
  1. Kepinkite pusiau padalintas figas orkaitėje 200 °C temperatūroje tol, kol jos taps švelniai rudos spalvos. Palikite jas atvėsti.
  2. Puode ant vidutinės ugnies užvirinkite migdolų pieną ir avižinius dribsnius, įberkite druskos, vanilinio cukraus ir saldiklio.
  3. Virkite 4–5 min., tada suberkite ispaninio šalavijo sėklas, įberkite pipirų ir nuimkite nuo ugnies.
  4. Laikykite uždengtą dangčiu. Mažame puode užvirinkite vandenį, suberkite uogas ir rudąjį cukrų, uždenkite dangčiu ir nuimkite nuo ugnies.
  5. Leiskite nusistovėti apie 2–3 min., o tada sutrinkite uogas šakute.
  6. Įdėkite avižinių dribsnių košės į dubenį, ant viršaus uždėkite šiltos uogų tyrės ir kepintų figų!

„Santa Maria“ receptas.

 

 

Ingredientai
Figos: 3.00 vnt. (3 - 4 pusiau padalintos)
Avižiniai dribsniai: 85.00 g (greitai paruošiami)
Pienas: 500.00 ml (nesaldinto migdolų)
Uogos: 50.00 g
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Vanduo: 3.00 valg. š.
Šalavijai: 2.00 valg. š. (ispaninio šalavijo sėklų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (SANTA MARIA akmens druskos (malūnėlyje))
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (SANTA MARIA TELLICHERRY pipirų (malūnėlyje))
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (1/4 arb. š. SANTA MARIA)
Medus: 2.00 valg. š. (2 -3 tinka ir agavų sirupas (pagal skonį))
Juodasis šokoladas: 2.00 vnt. (2 - 3 gabalėliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Salotos su figomis ir vytintu kumpiu
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 4
Kaip gaminti

1 .Salotas nuplaukite, nusausinkite ir išdėliokite lėkštėje. Ant viršaus dėkite skiltelėmis pjaustytų pomidorų, į keturias dalis padalytų figų, berkite alyvuogių ir šviežiai tarkuotų sūrio drožlių.

2. Ant viršaus dailiai išdėliokite vytinto kumpio griežinėlius. Salotas apšlakstykite padažu, paruoštu iš aliejaus, citrinų sulčių ir įvairių prieskonių.

Kulinaro patarimas. Šias salotas skanu ruošti ir su kepintomis figomis bei paskrudintu kumpiu, tik pomidorų nereikėtų dėti.

Ingredientai
Salotos: 20.00 g (gražgarstės)
Kumpis: 25.00 g (vytintas)
Alyvuogės: 1.00 valg. š. (juodosios be kauliukų)
Figos: 2.00 vnt. (gerai sunokusios)
Pomidorai: 2.00 vnt. (nedideli)
Sūris: 2.00 valg. š. (kieto, pvz. "Džiugas")
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Tartas su ožkų sūriu, kumpiu ir figomis
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 2
Kaip gaminti
  1. Kambario temperatūros sviestą susmulkinkite, sudėkite į platų negilų dubenį.
  2. Suberkite su druska sumaišytus miltus. Masę maišykite švariais pirštais, kol gausite trupinius.
  3. Sudėkite trintus česnakus. Toliau maišydama pirštais po šaukštą pilkite vandenį, kol susuksite tešlos gumulą.
  4. Kiek paminkykite jį rankomis, valandą palaikykite šaldytuve.
  5. Figas nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais. Iš atvėsusios tešlos iškočiokite vidutinio storio lakštą, supjaustykite stačiakampiais.
  6. Įtieskite juos į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, suraižykite peiliu.
  7. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
  8. Ištraukę aptepkite ožkų pieno sūriu, ant viršaus išdėliokite kumpio bei figų griežinėlius, dar kelias minutes pakepkite.
  9. Puoškite šviežiais žalumynais.

Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko).

Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Miltai: 170.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Vanduo: 5.00 valg. š. (ledinio)
Ožkų pieno sūris: 150.00 g (minkšto)
Kumpis: 6.00 riekės (vytinto kiaulės)
Figos: 5.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (mėgstamų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Ančių krūtinėlės salotos su figomis ir burokėliais
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
4.8 / 6
Kaip gaminti
  1. Ančių krūtinėles nusausinkite, odą kelis kartus įpjaukite įstrižai.
  2. Dėkite į įkaitintą keptuvę oda į apačią. Kol viena pusė kepa, gausiai užberkite druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
  3. Apverskite, pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Kiekvieną pusę kepkite po 1,5 minutės. A
  4. pkeptas krūtinėles sudėkite į skardą ir 180–190 0C įkaitintoje orkaitėje kepkite 10–12 minučių.
  5. Išėmusi leiskite mėsai „pailsėti“ 5–8 minutes, kad tolygiai pasiskirstytų sultys. 
  6. Salotas perrinkite, nuplaukite ir gerai nusausinkite, didesnius lapus supjaustykite.
  7. Burokėlius supjaustykite labai plonais griežinėliais, figas – skiltelėmis. Kedrines pinijas 3–4 minutes paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  8. Salotų lapus sudėkite į didelį dubenį, ant viršaus gražiai išdėliokite kitus reikalingus produktus.
  9. Įberkite druskos, juodųjų pipirų, įpilkite balzaminio acto ir aliejaus. Labai atsargiai išmaišykite ir iš karto patiekite.
  10. Pagaminsite per 35 min. (neskaičiuojant burokėlių kepimo).   
Ingredientai
Antiena: 400.00 g (2 vnt. ančių krūtinėlės)
Burokėliai: 3.00 vnt. (nedidelių folijoje keptų arba virtų)
Figos: 2.00 vnt. (violetinių)
Salotos: 100.00 g (lapų)
Kedrinės pinijos: 40.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Balzaminis actas: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Druska: 1.00 žiupsnelis (jūros)
Aliejus: 2.00 valg. š. (neutralaus kvapo)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pyragėliai su figomis
2 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
5.0 / 4
Kaip gaminti

1. Sluoksniuotą tešlą šiek tiek pakočiokite ir išspauskite norimo dydžio apskritimus. Apskritimus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.

2. Figas nuplaukite, nusausinkite ir susmulkinkite. Sūrį sutrupinkite pirštais.

3. Į kiekvieno apskritimo viduriuką dėkite figų, sūrio, pabarstykite graikiniais riešutais ir cinamonu. Pyragėlius kepkite 180 laispnių orkaitėje 15–20 minučių arba kol gražiai parus.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Figos: 4.00 vnt. (šviežios)
Ožkų pieno sūris: 100.00 g
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

15min fotoreportažas Tik 15min Pasaulis kišenėje

Ežero ir kalnų magija: kaip V.Urbonui pavyko perplaukti aukščiausią pasaulio ežerą

Aktualu

Rusiją ir Iraną sankcijomis apdalijusios JAV neskuba bausti Saudo Arabijos: kalta nafta?

Maistas

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: Karaliaučiaus kukuliai

Kultūra

Mirė garsus Lietuvos skulptorius Romualdas Kvintas

Aktualu

Skandalas Lietuvos pašte: kliento duomenis pasisavinusi darbuotoja pasiėmė greitąjį kreditą

„Vieni vartai“ su LFF vadovu: Tomo Danilevičiaus planas gelbėti Lietuvos futbolą ir raudona kortelė

Gyvenimas

Supermamyčių norai: gimtadienių rengėja – apie tortą už 170 eurų ir vaikišką šampaną

24sek

Įspūdinga Šaro ir Željko šachmatų partija: kodėl ją reikėtų rodyti mokyklose

Vardai

Moteriškos Eglės Straleckaitės atostogos Italijoje su mama ir dukra: kelionėje laikėsi ledų „dietos“

Aktualu

Edwardas Snowdenas jau nebesijaučia saugus jį priglobusioje Rusijoje

Interviu 24sek

Šaro ypatingų žodžių sulaukęs A.Milaknis: „Šiek tiek trūko iki laimingos pabaigos“

Gazas

Dėl kelio darbų ties įvažiavimu į Jonavą nuo Kauno pusės susidarė spūstys

Vardai

Advokatas G.Černiauskas siekia nušalinti D.Didžiūnaitytės bylos prokurorą A.Saunorių

Aktualu

Ingridos Šimonytės reitingai auga kaip ant mielių: aplenkė ir Saulių Skvernelį

Aktualu

Policijos fokusas: kaip alaus butelio vagį paversti visoje Lietuvoje ieškomu nusikaltėliu

Gazas

Nufilmavo, kas nutinka, kai automobilio oro pagalvės išsiskleidžia ne laiku

N-18 Vardai

Kim Kardashian akių šešėlius reklamuoja savo stiliumi – nuoga

Gyvenimas

Prašo paramos penkiamečiui Vėjui: su tokia liga – vienintelis visoje Lietuvoje

Aktualu

Po pagrobimo į laisvę paleistas jauniausias Afrikos milijardierius

Aktualu

Regina Statkuvienė: Kaip aklą Temidę keičia visamatanti Horo akis

Naujienos

Pasaulis kišenėje

Metus Havajuose praleidusi lietuvė: ten supratau, kaip myliu Lietuvą

Gazas

Išlindo yla iš maišo: už degalus Europa permokėjo 150 milijardų eurų

Verslas

Parduodamas buvęs „Laisvės“ kino teatras Kaune

Vardai

JAV įsikūrusi Giulijos dukra Monika: „Dėl tapatinimo su mama Lietuvoje sunku ko nors siekti“

Aktualu

Žmogžudystės byla Kaune: nudūrė, nes prie parduotuvės paprašė smulkių pinigų

Gyvenimas

Niujorko mados savaitėje pristatyta spalvinga „Escada“ kolekcija

Pasaulis kišenėje

Skautų metodas, kuris gali išgelbėti sveikatą ar net gyvybę gamtoje

Aktualu

Aplinkos ministras pripažino: J.Džiugelis spaudimo nedarė

Aktualu

Švedijoje gydytojui bus pareikšti kaltinimai dėl vaikų pornografijos, prievartavimo

Aktualu

Sostinėje po autobuso smūgio į stulpą sunkiai sužalota moteris

Maistas

Šviežių bulvių apkepas su sūriu

JAV policija pasidalijo dramatiško susišaudymo Sinsinačio banke vaizdo įrašu

Sportas

Futbolininkų pasirinkimas: G.Bale'as nepateko į 55-ių kandidatų sąrašą

24sek

Netikėtu Lietuvos rinktinės lyderiu tapęs aukštaūgis: „Viskas vyko per greitai“

Kultūra

Diskusija „Skaitymo romantika“: „Aš turiu ką veikti – aš skaitau“

Aktualu

Justas Džiugelis palieka „valstiečius“: „Tai Putino stiliaus susidorojimas“

Aktualu

Proteste prie Seimo parodyti mirusių kailinių gyvūnų kūnai

Gazas

Motokroso sezono finiše – atkaklios kovos su pasaulio čempionato dalyviais

Maistas

Netikėta, bet skanu: tarkuotų bulvių vafliai

Verslas

Investicijos Klaipėdos uoste: sutaupyta milijonai eurų

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką