Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugpjūčio 27d. 09:00

Mėgaujamės šviežiomis morkytėmis: nuo „pašteto“ iki salotų ir desertų

Trinta morkų ir bulvių sriuba su fetos sūriu
Vida Press nuotr. / Trinta morkų ir bulvių sriuba su fetos sūriu

Dažname patiekale – sriubose, troškiniuose, kepiniuose – morkos yra svarbios, tačiau toli gražu ne pagrindinės daržovės. Ta proga, jog dabar jos šviežios, traškios, saldžios, leiskime joms groti pirmuoju smuiku. Jūsų dėmesiui – patiekalų, kurie be morkų neįsivaizduojami, rinkinys.

Receptai
Receptas: Sumuštinukai su morkų tyre
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.8 / 12
Kaip gaminti

1. Batoną supjaustykite riekelėmis, išdėliokite jas kepimo popieriumi ištiestoje skardoje. Pašaukite į 200 °C karščio orkaitę, kad gražiai apskrustų.

2. Šviežius žalumynus nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite. Morkas nuplaukite, nuskuskite, perpjaukite išilgai pusiau, puseles supjaustykite riekelėmis.

3. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Suberkite cukrų ir maišydama kaitinkite, kol virs karamele.

4. Sudėkite smulkintas morkas, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir kepinkite, kol suminkštės. Suberkite anyžius, kanapes, viską apšlakstykite balzaminiu actu ir kaitinkite apie 5 minutes.

5. Nukėlę nuo ugnies palikite atvėsti. Sutrinkite elektriniu plakikliu. Gauta morkų tyre aptepkite batono skrebučius, viršų pabarstykite smulkintais žalumynais.

Ingredientai
Morkos: 400.00 g (šviežių)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š. (kupinas)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kanapės: 5.00 valg. š.
Anyžiai: 2.00 vnt. (žvaigždutės)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Batonas: 1.00 vnt. (0,5)
Prieskoniniai žalumynai: 5.00 g (švieži; pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Morkų paštetas
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 27
Kaip gaminti
  1. Pasūdytame vandenyje išvirtas morkas, svogūną ir saliero šaknį nukoškite, sutrinkite ir atvėsinkite.
  2. Įmuškite kiaušinių, įpilkite vandenyje išmaišyto krakmolo ir išplakite elektriniu plakikliu.
  3. Masę pagardinkite pipirais, supilkite į kepimo formą, statykite ją į kitą kepimo formą su vandeniu ir kepkite orkaitėje pusantros valandos.
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (šaknis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Morkos vyno padaže
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 4
Kaip gaminti

1. Morkas supjaustykite plonais griežinėliais ir 7 min. pavirkite garuose.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite plonais žiedais supjaustytą svogūną ir kepkite 5 min.

3. Suberkite miltus, gerai išmaišykite ir toliau kaitindami po truputį supilkite vyną.

4. Kai padažas pradės tirštėti, sudėkite morkų griežinėlius, petražoles, uždenkite ir troškinkite dar 15 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Morkos: 675.00 g (nuskustų)
Vynas: 1.00 st. (sauso baltojo)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 valg. š. (susmulkintų lapelių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Morkų traškučiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.7 / 47
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
  2. Morkas nuplaukite ir nuskuskite. Supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais arba juostelėmis. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei tokios neturite, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad gabalėliai būtų kuo vienodesnio storio. Suberkite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles į dubenį.
  3. Nedideliame dubenėlyje išmaišykite aliejų, maltą cinamoną ir druską. Sudėkite morkų griežinėlius ar juosteles ir viską gerai sumaišykite.
  4. Perdėliokite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–20 min., kol morkų traškučiai gražiai parus ir taps traškūs. Kepimo laikas labai priklauso nuo gabalėlių storio, todėl nuolat juos stebėkite kepimo metu.
  6. Iškepusius morkų traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Patiekite nedelsiant.
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt. (didelės)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (maltas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Korėjietiškos morkų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 33
Kaip gaminti
  1. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite plonais šiaudeliais specialia tarka.
  2. Druską, cukrų, maltą aitriąją papriką ir maltą kalendrą sumaišykite.
  3. Šį mišinį gerai išmaišykite su morkomis. Česnakų skilteles išspauskite preseliu, išmaišykite su obuolių actu ir morkomis.
  4. 80g saulėgrąžų aliejuje pakepinkite pusę svogūno, kad aliejus įgautų gerą skonį, svogūną išmeskite, verdančiu aliejumi užpilkite morkas, jas greitai išmaišykite ir padėkite į šaldytuvą.
  5. Morkos skaniausios, kai per naktį pastovi šaldytuve. Šių morkų galima pasigaminti ir didesnį kiekį, nes šaldytuve uždengtame inde jas galima laikyti 4-5 dienas.
  6. Patiekiant, galima užbarstyti smulkiai supjaustytų svogūno laiškų.

Receptą atsiuntė Rita D.

Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Česnakai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kalendros: 1.00 arbat. š. (maltos - žiupsnelis)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (malta)
Actas: 2.00 valg. š. (obuolių)
Saulėgrąžų aliejus: 80.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt. (1/3)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avinžirnių salotos su morkomis, datulėmis ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.4 / 32
Kaip gaminti

Avinžirnius galima naudoti ir nevirtus, o gerai pamirkytus. Daiginti avinžirniai yra minkšti lyg virti, o jų skonis daug turtingesnis.

  1. Supjaustykite arba sutarkuokite morkas, susmulkinkite datules, petražoles.
  2. Pakepinkite ir susmulkinkite riešutus.
  3. Paruoškite padažą sumaišydami visus ingredientus.
  4. Viską sumaišykite su avinžirniais, prieskoniais ir užpilkite padažu.
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Avinžirniai: 2.00 st. (virtų arba konservuotų)
Datulės: 1.00 st. (1/3 smulkintų)
Petražolės: 1.00 vnt. (šakelės)
Graikiniai riešutai: 1.00 st. (1/3)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st. (1/3 - padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - padažui)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (asafetida - pagal skonį - padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Morkų salotos su apelsinais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 36
Kaip gaminti
  1. Apelsinus nulupkite ir aštriu peiliu, kad neištekėtų daug sulčių, supjaustykite gabalėliais.
  2. Morkas sutarkuokite šiaudeliais. Česnakus sutrinkite.
  3. Sezamų sėklas suberkite į sausą keptuvę ir pakepinkite kelias minutes, kol taps rusvai gelsvos.
  4. Dubenėlyje sumaišykite citrinų sultis, medų, garstyčias, aliejų, cinamoną, įberkite mažą žiupsnelį druskos.
  5. Morkas suberkite į lėkštę, sudėkite apelsinus, apibarstykite česnakais, skrudintomis sezamų sėklomis, razinomis. Apšlakstykite padažu.

 

Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Razinos: 1.00 sauja
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Medus: 2.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Linų sėmenų aliejus: 1.00 valg. š. (tinka ir alyvuogių)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Spalvingos morkų, apelsinų ir avinžirnių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 21
Kaip gaminti
  1. Apelsinus arba mandarinus, papriką supjaustykite kubeliais, morką sutarkuokite arba taip pat supjaustykite kubeliais, susmulkinkite petražoles, sudėkite virtus arba konservuotus avinžirnius.
  2. Aitriąją papriką susmulkinkite ir sumaišykite su apelsinų sultimis, medumi, augaliniu aliejumi, prieskoniais ir gautu padažu apliekite salotas.
Ingredientai
Paprikos: 1.00 vnt. (½ - raudona, saldžioji)
Morkos: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt. (tinka ir mandarinai)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšelis)
Avinžirniai: 1.00 st. (½)
Medus: 1.00 valg. š.
Sultys: 2.00 valg. š. (2 - 3 - apelsinų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (augalinis)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (½)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Su imbieru keptos morkytės
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 9
Kaip gaminti

1. Morkas nuskuskite ir supjaustykite lazdelėmis (galite naudoti ir jaunas nedideles morkytes, jų net nereikės pjaustyti). Jas sumaišykite su kapotomis petražolėmis, šviežiu tarkuotu imbieru ir aliejumi.

2. Sudėkite morkas su priedais ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos. Pabarstykite druska ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.

Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 0.50 arbat. š.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabaliukas (apie į cm ilgio) šviežio)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Troškintų morkų su alyvuogėmis ir mėtomis užkandis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 2
Kaip gaminti

1. Morkas nuskuskite ir supjaustykite maždaug 3–4 centimetrų juostelėmis. Tuomet įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite morkas. Supilkite baltąjį vyną ir troškinkite tol, kol vynas išgaruos. Į keptuvę pilkite sojos padažą ir medų ir viską gerai išmaišykite. Kepkite dar apie 10 minučių.

2. Įdėkite supjaustytas alyvuoges ir pakepinkite viską dar kelias minutes.

3. Troškintas morkas ir alyvuoges pabarstykite šviežiomis mėtomis.

Ingredientai
Morkos: 350.00 g
Sojos padažas: 2.00 valg. š.
Medus: 2.00 valg. š. (skysto)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Vynas: 80.00 ml (sauso baltojo)
Alyvuogės: 400.00 g (po 200 g žaliųjų ir juodųjų; be kauliukų)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių kapotų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cukinijų ir morkų blyneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 56
Kaip gaminti

1. Viename inde sumaišykite cukiniją, morkas, konservuotus kukurūzus, kiaušinį, jogurtą ir prieskonius. Maišykite iki vientisos masės.

2. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius.

3. Miltus berkite į skystus produktus. Galiausiai suberkite sūrį ir lengvai išmaišykite.

4. Kepkite blynus įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekite su natūraliu jogurtu ar grietine.

Ingredientai
Cukinijos: 2.00 puodelis (tarkuotos)
Morkos: 2.00 puodelis (tarkuotų)
Kukurūzai: 1.00 puodelis (konservuotų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Viso grūdo miltai: 0.50 puodelis
Kukurūzų miltai: 0.50 puodelis
Čederio sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trinta morkų, apelsinų ir imbierų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 6
Kaip gaminti

1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Pabaigoje į keptuvę įdėkite morkas, bulves.

2. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, sudėkite apkeptas daržoves, supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 20 minučių.

3. Išspauskite apelsinų sultis, išimkite kuo daugiau minkštimo iš jų vidaus. Nutarkuokite vieno gerai nuplauto apelsino žievelę. Sudėkite viską į sriubą kartu su tarkuotu imbieru ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki tolygios masės.

4. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos. Įmaišykite kokosų pieną.

5. Keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamų sėklas ir pabarstykite sriubą ją patiekdami.

Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Bulvės: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Apelsinai: 3.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Daržovių sultinys: 750.00 ml
Kokosų pienas: 200.00 ml (neriebaus; galima naudoti ir neriebią grietinėlę)
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuoto)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklos: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trinta morkų ir obuolių sriuba su imbieriniu-vaniliniu kremu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.5 / 4
Kaip gaminti
  1. Morkas ir obuolį švariai nuplaukite ir supjaustykite.
  2. Į puodą, kuriame virsite sriubą, įdėkite kokosų aliejaus ir jame trumpai pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Tada sudėkite supjaustytas morkas ir obuolį, trumpai pakepkite ir supilkite vandenį bei suberkite druską. Virkite apie 15 min., kol suminkštės.
  3. Grietinėlę išplakite iki standumo su agavų sirupu, vanile, imbieru ir kalendra. Padėkite vėsiai.
  4. Sriubą sutrinkite. Jei norisi, įdėkite papildomai imbiero ir kalendros. Patiekite į sriubą įdėję kremo.

Receptą parengė www.livinn.lt

Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt. (apie 180g)
Vanduo: 850.00 ml
Druska: 3.00 arbat. š. (nubrauktų arb. šaukštelių Himalajų druskos)
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. (arba medaus)
Kalendros: 3.50 arbat. š. (3 ½ arb. šaukštelio kalendros, susmulkintos)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Grietinėlė: 0.50 puodelis
Vanilė: 1.00 žiupsnelis (burbono vanilės)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, smulkiai supjaustyto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trinta morkų ir imbierų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.3 / 8
Kaip gaminti

1. Ištirpdykite sviestą puode. Sudėkite svogūnus ir pakepinkite maišydami iki geltonumo ir minkštumo. Sudėkite imbierą ir česnaką. Maišydami pakaitinkite kelias minutes.

2, Sudėkite morkas, pomidorus ir citrinos žievelę. Pakaitinkite maišydami minutę. Supilkite sultinį ir užvirinkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 minučių, kol morkos suminkštės.

3. Atvėsinę sriubą sutrinkite trintuvėje (blenderyje). Supilkite tyrę į puodą, įpilkite citrinų sultis. Pasūdykite ir įberkite juodųjų pipirų pagal skonį.

4. Sušildykite sriubą ir pilkite į lėkštes. Pagardinkite šaukštu grietinėlės.

Tokią sriubą galite šildyti bei valgyti ir po dienos.

Ingredientai
Sviestas: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (smulkinti)
Imbieras: 1.00 valg. š. (šviežio, smulkiai supjaustyto)
Česnakai: 2.00 skiltelės (traiškyto)
Morkos: 4.00 vnt. (didelių, nuskustų ir griežinėliais supjaustytų)
Pomidorai: 2.00 vnt. (supjaustytų, be žievelės (žievelę lengvai nulupsite keliom minuėtm pamerkę į vrdantį vandenį))
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (tarkuotos)
Vištienos sultinys: 3.00 st.
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 4.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 4.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių košė su morkomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 11
Kaip gaminti
  1. Bulves ir morkas nuskuskite, išvirkite sūdytame vandenyje. Išvirusias sutrinkite.
  2. Pieną užkaitinkite ir supilkite į bulvių košę. Gerai sumaišykite.
  3. Svogūną supjaustykite, apkepkite svieste ir sukrėskite į bulvių košę. Taip pat suberkite aitriųjų paprikų miltelius ir vėl gerai išmaišykite košę.
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (pagal poreikį)
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Pienas: 200.00 ml (pagal poreikį)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (milteliai - pagal skonį))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Morkų pica
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
1.0 / 1
Kaip gaminti

1. Pradėkite gaminti picos pagrindą – šiltame piene ištirpinkite mieles su cukrumi ir leiskite joms pastovėti 10 minučių. Vėliau sudėkite likusius ingredientus ir maišykite tešlą tol, kol ji nebelips prie rankų ir pasidarys glotni. Tešlą susukite į rutuliuką, apdenkite maistine plėvele ir palikite kildintis šiltoje vietoje apie 30–40 minučių.

2. Kol tešla kyla, pradėkite ruošti picos įdarą. Morkas nulupkite ir sudėkite į verdantį vandenį su žiupsneliu druskos. Morkas virkite apie penkias minutes ir vėliau palikite kelioms minutėms atvėsti.

3. Apvirtas morkas sutarkuokite stambesne tarka ir sumaišykite su fermentiniu sūriu, smulkintu česnaku ir majonezu.

4. Picos tešlą iškočiokite, kad išeitų maždaug centimetro storio pagrindas, ir aptepkite jį aliejumi. Ant pado dėkite sluoksnį paruoštos morkų masės, pabarstykite viską druska ir pipirais. Sudėkite mocarelos sūrio riekeles ir pabarstykite maltu muskatu.

5. Picą įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepkite 20 minučių.

Ingredientai
Pienas: 200.00 ml (picos tešlos pagrindui)
Miltai: 330.00 g (picos tešlos pagrindui)
Mielės: 7.00 g (picos tešlos pagrindui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (2 picos tešlos pagrindui ir 1 picos viršui)
Druska: 0.50 arbat. š. (picos tešlos pagrindui ir dar šiek tiek viršui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (picos tešlos pagrindui)
Morkos: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio; picos viršui)
Sūris: 100.00 g (fermentinio; picos viršui)
Mocarelos sūris: 50.00 g (picos viršui)
Muskatas: 0.50 arbat. š. (picos viršui)
Majonezas: 3.00 valg. š. (picos viršui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (picos viršui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (picos viršui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ešeriai su morkomis ir kalendra
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 1
Kaip gaminti

1. Ešeriams nuskuskite žvynus, nukarpykite pelekus ir gerai nuplaukite.

2. Storadugnėje keptuvėje ar troškinimo inde įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą, dėkite riekelėmis pjaustytas morkas ir kelias minutes pakepinkite.

3. Sudėkite žiedeliais pjaustytus porus ir dar porą minučių pakepkite. Ant daržovių dėliokite mažus ešeriukus arba gabaliukais supjaustytus ešerius, pabarstykite malta kalendra, baltaisiais pipirais, druska, įdėkite kelias šakeles petražolių ir užpilkite verdančiu vandeniu (jis turi dengti daržoves, tačiau žuvis neturėtų mirkti skystyje).

4. Troškinkite ant mažos ugnies 15–20 min., arba kol žuvis bus išvirusi. Patiekiant dar apibarstykite kapotomis petražolėmis.

Ingredientai
Ešerys: 2.00 vnt. (nemaži jūriniai arba 8–10 mažų ešeriukų; be galvų, išvalyti)
Porai: 1.00 vnt. (didelis)
Morkos: 3.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kalendros: 0.50 arbat. š. (maltos)
Druska: 0.50 arbat. š.
Baltieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežių kapotų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Morkų ir razinų desertas
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Morkas nuskuskite, supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais.

2. Razinas 15 minučių pamerkite į šaltą vandenį, išgriebusi nuspauskite. Į puodą supilkite raudonąjį vyną, apelsinų sultis, įberkite tris šaukštus rudojo cukraus ir kaitinkite, kol jis ištirps.

3. Suberkite maltus muskatus, gvazdikėlius, cinamoną, išmaišykite.

4. Sudėkite morkų griežinėlius ir kaitinkite, kol dalis vyno nugaruos, o daržovės suminkštės. Suberkite razinas ir dar kiek pakaitinkite. Skystį nupilkite.

5. Keptuvėje išlydykite sviestą. Įberkite tris šaukštus rudojo cukraus ir maišydama kaitinkite, kol masė karamelizuosis.

6. Sudėkite morkas, razinas, viską išmaišykite. Gautą masę sukrėskite į porcijos dydžio serviravimo indelius, palikite atvėsti. Puoškite cinamonų lazdelėmis, anyžiais.

Ingredientai
Morkos: 300.00 g
Razinos: 200.00 g (didžiosios)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Vynas: 300.00 ml (raudonas sausas)
Sultys: 200.00 ml (šviežios apelsinų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avižinių dribsnių ir morkų sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.9 / 10
Kaip gaminti

Užuot naudoję cukrų, saldinkite sausainius natūraliais saldikliais (agavos arba klevų sirupu, medumi), o norėdami maistingesnio užkandžio, į masę galite įmaišyti sezamų, saulėgrąžų arba moliūgų sėklų.

Atminkite, kad iškepę sausainiai vėsdami sukietės, taps maloniai traškūs, todėl bus patogūs įsidėti į darbą ar mokyklą.

1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: avižinius dribsnius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kokosų aliejų (arba sviestą), klevų sirupą arba medų (medų pakaitinkite, kad taptų skystas).

3. Sausus ingredientus sumaišykite su kiaušinio, sirupo ir kokosų aliejaus mase, o pabaigoje įmaišykite sutarkuotas morkas.

4. Šaukštu arba rankomis formuokite graikiško riešuto dydžio tešlos rutuliukus, dėkite į skardą ir švelniai suplokite.

5. Kepkite apie 15–20 minučių, arba kol paruduos. Palikite atvėsti, kad sukietėtų.

Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (greitai paruošiamų)
Miltai: 100.00 g (kvietinių, arba viso grūdo, arba be glitimo, pvz., avižų)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kokosų aliejus: 3.00 valg. š. (arba sviesto, ištirpinto ir atvėsinto)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Klevų sirupas: 100.00 ml (arba medaus)
Morkos: 100.00 g (smulkiai sutarkuotos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Senovinis morkų pyragas „Zomšas“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 31
Kaip gaminti

1. Išplakite 5 kiaušinius. Į plakinį supilkite cukrų.

2. Į kiaušinių plakinį su cukrumi pilkite kefyrą ir grietinę, taip pat sodą ir viską gerai išmaišykite.

3. Ištirpinkite margariną arba sviestą, atvėsinkite. Atvėsusius riebalus supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.

4. Smulkiai sutarkuokite 3 didesnes morkas. Jas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite. Miltų reikės tiek, kad tešla išeitų grietinės tirštumo.

5. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę.

6. Pyragą kepkite apie 45–60 min.

Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Morkos: 3.00 vnt. (didesnės)
Margarinas: 200.00 g (arba sviesto)
Cukrus: 1.50 st.
Grietinė: 0.75 st. (arba vidutinio dydžio indelis)
Kefyras: 1.00 st.
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 2.00 st. (arba tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Adžika su morkomis ir obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.5 / 13
Kaip gaminti

1. Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir išimkite sėklas. Išvalykite paprikas, nuskuskite morkas, obuolius nulupkite.

2. Viskas vyks greičiau, jei visas šias daržoves susmulkinsite virtuvės kombainu ar sumalsite mėsmale, bet jei norite, kad išvirusiame padaže išsiskirtų daržovių gabaliukai, darbuokitės peiliu.

3. Smulkintas daržoves (išskyrus česnaką) suberkite į didelį puodą, uždenkite ir apie valandą virkite ant vidutinės ugnies. Kartkartėmis pamaišykite ir saugokite, kad daržovės neprikibtų prie dugno.

4. Suberkite cukrų, druską, prieskonius, supilkite actą ir įspauskite česnaką. Išmaišykite ir pavirkite dar 10–15 min.

5. Išpilstykite į sterilius indus ir sandariai užsukite.

Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg
Paprikos: 500.00 g
Morkos: 300.00 g
Obuoliai: 2.00 vnt. (gakite dėti ir 3, tinka rūgštūs, pvz., lietuviški antaniniai)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (galite dėti ir 2-3)
Česnakai: 0.50 vnt. (galvutės)
Obuolių actas: 120.00 ml
Aliejus: 4.00 valg. š.
Cukrus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 valg. š.
Ožragė: 1.00 arbat. š. (maltos)
Kalendros sėklos: 2.00 arbat. š. (maltų)
Petražolės: 1.00 sauja (nebūtinai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Vytautas Landsbergis: ateis laikas, kai bus RS – Racionalus Seimas

24sek

Patenkintas S.Pešičius gyrė buvusį kauniečių herojų ir „Žalgirį“

Aktualu

Konservatoriai sieks atšaukti mokesčių reformą, o jei nepavyks – nepalaikys biudžeto

Maistas

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: briediena kanadietiškai

Vardai

Birutė Dambrauskaitė: „Tėvas sakydavo, kad aš jo angelas, bet nepaklusus mušdavo“

Aktualu

CŽV išvada: Saudo Arabijos princas suorganizavo žurnalisto J.Khashoggi nužudymą

Vardai

Prieš 23 metus duotame interviu Samas papasakojo apie išbyrėjusius dantis ir „pilotuotą“ naikintuvą

15min iš Ploješčio Interviu Sportas

Tylą nutraukęs G.Arlauskis apie sugrįžimą į rinktinę: „Šiuo metu – ne“

Gyvenimas

Saudo Arabijos karališkosios šeimos grožio terapuetė Lilija: „Turėdavau būti pasiekiama per 20 minučių“

24sek

Gražiausių Eurolygos epizodų rinkinyje – du žalgiriečių skrydžiai

Gyvenimas

4 būdai, kaip stilingai dėvėti didelius šalikus šį sezoną

Aktualu

Apleistos turgavietės padegėjai visiškai suįžūlėjo: šįkart gaisrą sukėlė dienos metu

„Vieni vartai“: (Ne)prarasta karta, E.Jankauskas ir Lietuva – Rumunija

Vardai

Carolina Herrera žeria patarimų moterims: „Niekas taip nesendina, kaip bandymas apsimesti jaunai“

24sek

Panevėžio „Lietkabeliui“ – kaltinimas dėl skolų ir neteisėto sprendimo

Aktualu

Naujos konservatorių partijos įkūrėjai nerodo savo veidų

Vardai

V.Siegel švenčia 24-ąjį gimtadienį: „Didžiausias džiaugsmas – dukra. Mano „aš“ nuėjo į antrą planą“

Aktualu

Konservatoriai patvirtino dešimt kandidatų į merus

Vardai

Elvį Presley ir dar septinis amerikiečius Donaldas Trumpas apdovanojo Laisvės medaliu

24sek

Braškanti Neveno Spahijos kėdė: tarp galimų įpėdinių Rimo Kurtinaičio nėra

Naujienos

Aktualu

Lietuvis Lenkijoje nesuvaldė vilkiko ir pakibo ant pylimo

Aktualu

Į Lietuvą atvyksta Turkijos užsienio reikalų ministras

Aktualu

D.Trumpas neleido padėjėjams paskelbti velionį JAV senatorių J.McCainą giriančio pranešimo

Aktualu

Džeksonvilyje žaidimų turnyro dalyvis nušovė du kitus žaidėjus ir nusižudė

Kultūra

E.Baliutavičiūtė: instinktas išlikti (knygų apžvalga)

Aktualu

Per savaitgalį Lietuvos keliuose sužeisti 48 žmonės, avarijų kaltininkai – jaunimas

Aktualu

Švedijos neutralumas tapo per didele prabanga?

Aktualu

Buvęs aplinkos viceministras D.Krinickas įsidarbino Kainų komisijoje

Aktualu

Popiežius atsisako komentuoti kaltinimus ignoravus informaciją apie kardinolą Th.McCarricką

Gyvenimas

Kaip padėti vaikui, nenorinčiam grįžti į mokyklą?

Vardai

„Pink Floyd“ legendos Rogerio Waterso koncertas Kaune – su politikos prieskoniu: „Trumpas yra kiaulė“

Sportas

Rusijos milijardierius statys didžiausią pasaulyje ledo ritulio areną

Aktualu

Kauno policijos reidas: žaislinis ginklas ir teises kainavusios viešnagės soduose

Pirmosios pipirų valgymo varžybos Vilniuje

Aktualu

Šiaurės Korėja paleis kalinamą japoną

Vardai

Istoriniame filme „Alfa“ – žmogaus ir šuns draugystės pradžia su neegzistuojančia kalba

Aktualu

Izraelis ruošiasi vėl atidaryti žmonėms skirtą sienos su Gazos Ruožu perėją

Sportas

Lietuvos galiūnai D.Britanijoje: be Ž.Savicko rekordo, bet su dviem planetos čempionų titulais

Gazas

Kaip veikia degalus taupančios padangos? Kuo jos ypatingos ir kokiais trūkumais pasižymi?

Gyvenimas

5 būdai, padėsiantys išsaugoti džinsų spalvą

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką