Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Metas rinktis aguoninį skanėstą šventėms: nuo mielinių pyragų iki veganiškų tortų

Ko jau ko, o aguonų ruošiant tradicinį Kūčių stalą prireikia! Juk jos naudojamos ir kūčiukų tešlai, ir aguonų pienai. Tačiau nepamirškite, jog ir Kalėdų dieną stalą gali papuošti nekasdienis skanėstas su aguonomis. Rinkitės jums labiausiai patinkantį – galbūt mielinę pynę, gal štrudelį, o gal jūsų Kalėdos bus veganiškos ar vegetariškos ir prireiks būtent tokio deserto. Padėsime išsirinkti visiems!
Begliutenis keksas su aguonomis
Begliutenis keksas su aguonomis / Recepto autorės archyvo nuotr.
Aguonų vyniotinis
Receptas: Kalėdinis mielinis vyniotinis su aguonomis
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.9 / 18
Receptas
Ingredientai
Pienas: 200.00 ml (tešlai)
Mielės: 30.00 g (šviežių; tešlai)
Cukrus: 100.00 g (tešlai)
Miltai: 400.00 g (tešlai)
Druska: 0.50 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Sviestas: 120.00 g (100 g tešlai ir 20 g įdarui)
Aguonos: 150.00 g (įdarui)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (įdarui)
Medus: 100.00 g (įdarui)
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt. (aptepti)
Vanduo: 1.00 valg. š. (aptepti)
Kaip gaminti

1. Mieles ištirpinti trečdalyje pašildyto pieno. Į gautą tirpalą įberti šaukštą cukraus, porą šaukštų miltų, išmaišyti (turi išeiti skysta tešla) ir palaikyti šiltai.

2. Kai mielės suaktyvėja, supilti likusį pašildytą pieną, kurio temperatūra neturi būti aukštesnė kaip 35 °C, suberti pusę likusio cukraus, pusę išsijotų miltų ir išmaišyti. Gautą įmaišalą rauginti šiltoje vietoje.

3. Kai įmaišalas pakils, suberti likusį cukrų, druską, supilti išplaktą kiaušinį ir viską išmaišyti, kad ištirptų cukrus ir druska. Tada suberti likusius miltus ir viską išmaišyti, supilti ištirpintą sviestą ir gerai išminkyti tešlą. Tešlą pabarstyti miltais ir laikyti šiltai, kol jos tūris padidės 2–3 kartus.

4. Pagaminti įdarą: aguonas nuplauti, išbrinkinti vandenyje, nuplikyti verdančiu vandeniu, atvėsinti ir sumalti. Tada lengvai išplakti kiaušinio trynį bei medų ir sukrėsti aguonas.

 

5. Iškilusią tešlą du kartus „nusodinti“ (nuspaudžiant ranka) ir iškočioti 5 mm storio paplotį. Jį patepti ištirpintu sviestu, užtepti įdaro, susukti vyniotinį ir įdėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Palaikyti šiltai 15–20 minučių, kad pakiltų.

6. Kiaušinio baltymą išplakti su vandeniu ir aptepti paruoštą vyniotinį. Kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol pyragas gražiai parus.

Suskleisti
Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas
Receptas: Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (pagrindui)
Sviestas: 325.00 g (125 g šalto, supjaustyto gabaliukais pagrindui ir 200 g minkšto aguonų sluoksniui)
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (1 pagrindui ir 5 (atskirai tryniai ir baltymai) aguonų sluosniui)
Cukraus pudra: 2.00 st. (0.5 st. pagrindui ir 1.5 st. cukraus glajui ir papuošimui)
Aguonos: 600.00 g (aguonų sluoksniui)
Obuoliai: 500.00 g (aguonų sluoksniui)
Cukrus: 250.00 g (aguonų sluoksniui)
Manai: 70.00 g (aguonų sluoksniui)
Graikiniai riešutai: 50.00 g (pasmulkintų, galima keisti migdolais; aguonų sluoksniui)
Cukatos: 1.00 st. (apelsinų; 50 g aguonų sluoksniui, o likusios apibarstymui)
Migdolų ekstraktas: 2.00 arbat. š. (aguonų sluoksniui)
Citrinos sultys: 4.00 arbat. š. (galima keisti apelsinų sultimis arba vandeniu; cukraus glajui)
Kaip gaminti

Pagrindas:

  • Kepimo formą (23x34 cm) patepkite trupučiu sviesto ir išklokite pergamentiniu popieriumi.
  • Visus pagrindo ingredientus greitai sumaišykite (kad nesušiltų) rankomis arba elektriniu maišytuvu. Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą ir susukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (30–60 min).
  • Sušalusią tešlą suplėšykite gabaliukais ir jais išklokite kepimo skardos dugną (galite iškočioti ir tada iškloti). Sulyginkite paviršių pakočiodami jau formoje stikline. Skardą padėkite į šaldytuvą, kad gerai atšaltų (30 min).
  • Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Tešlos pagrindą subadykite šakute. Kepkite apie 15 minučių, kol pagrindas šiek tiek paruduos. Išimkite ir atvėsinkite.

Aguonų sluoksnis:

  • Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite stovėti tol, kol atvės. Nupilkite vandenį ir du kartus sumalkite*.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  • Obuolius nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.
  • Sviestą kartu su cukrumi gerai išsukite, kol gausite purią šviesią vienalytę masę. Po vieną muškite kiaušinio trynį, kaskart labai gerai išsukdami. Pabaigoje sudėkite maltas aguonas, tarkuotus obuolius, manų kruopas, razinas, riešutus, cukatus ir migdolų ekstraktą, ir viską sumaišykite.
  • Baltymus išplakite iki purumo ir atsargiai sumaišykite su aguonų mase. Viską išklokite ant paruošto pagrindo, išlyginkite paviršių. Kepkite apie 60–70 minučių, kol aguonų sluoksnis taps sausas. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

Cukraus glajus ir papuošimas:

  • Cukraus pudrą ir sultis (vandenį) gerai sumaišykite mažame puodelyje šaukšto nugarėle. Jei glajus pernelyg skystas, įberkite dar cukraus pudros, jei per tirštas – įlašinkite dar kelis lašus sulčių arba vandens.
  • Glajumi užtepkite visą pyrago paviršių ir pabarstykite cukatais.

Pastaba: *Aguonas taip pat galima užpilti verdančiu vandeniu ir pavirinti apie 20 minučių. Tada nusausinti ir sumalti. Taip pat galima naudoti jau sumaltas (pirktas) aguonas – jas reikės užpilti verdančiu vandeniu, o kai vanduo atvės, nupilti per labai tankų sietelį, išklotą marle.

Suskleisti
Aguonų tortas su varškės kremu
Receptas: Aguonų tortas su varškės kremu
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.1 / 51
Receptas
Ingredientai
Aguonos: 120.00 g
Pienas: 250.00 ml
Sviestas: 200.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 200.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 280.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilė: 2.00 arbat. š. (po 1 arbat. š. vanilės ekstrakto tešlai ir kremui)
Citrinos: 1.00 vnt. (tešlai: didelės citrinos nutarkuota žievelė, didelės citrinos sultys; kremui: 1 valg. š. citrinų sulčių)
Varškė: 500.00 g (liesa)
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Grietinėlė: 400.00 g (riebi plakamoji, 35-36 proc. riebumo)
Kaip gaminti
  1. IŠKEPKITE BISKVITĄ. Įkaitinkite orkaitę iki 180° C temperatūros. Kepimo indą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
  2. Į nedidelį prikaistuvį suberkite aguonas ir supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol pienas beveik užvirs. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atvėsinkite.
  3. Dubenyje elektriniu plaktuvu iki purumo išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdamos.
  4. Kitame dubenyje išsijokite miltus ir kepimo miltelius. Suberkite druską ir sumaišykite.
  5. Miltus ir atvėsusią aguonų ir pieno masę pakaitomis dalimis įmaišykite į sviesto ir cukraus plakinį. Maišykite lengvais judesiais, nepermaišykite. Supilkite vanilės ekstraktą, suberkite nutarkuotas citrinų žieveles ir supilkite citrinų sultis. Lengvai išmaišykite.
  6. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą, paviršių išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50–60 minučių. Ar biskvitas iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku: įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
  7. Iškepusį biskvitą kelias minutes atvėsinkite kepimo inde. Tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. Lygiai perpjaukite į tris dalis.
  8. PARUOŠKITE VARŠKĖS KREMĄ. Varškę pertrinkite iki kuo vientisesnės masės. Išplakite su milteliniu cukrumi, vanilės ekstraktu ir citrinų sultimis. Masė turi būti lygi, be jokių gumuliukų.
  9. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite iki standžių putų grietinėlę. Lengvais judesiais įmaišykite ją į varškės kremą.
  10. FORMUOKITE TORTĄ. Ant norimos lėkštės, padėklo ar tortinės dėkite pirmąjį biskvitą. Jei norite, sulaistykite porą šaukštų sirupo (pvz., sumaišykite vandenį su cukrumi, pagardinkite keliais citrinų sulčių lašais). Aptepkite trečdaliu varškės kremo. Ant kremo dėkite antrąjį biskvitą, lengvai paspauskite delnais, sulaistykite ir aptepkite antru trečdaliu varškės kremo. Dėkite trečią biskvitą, vėl lengvai paspauskite delnais.
  11. Likusį trečdalį kremo sudėkite į konditerinį maišelį ir dekoruokite juo viršutinį biskvitą. Apibarstykite sauja aguonų.
  12. Sudėtą tortą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame bent kelias valandas ar per naktį. Skanaus!
Suskleisti
Mielinis bandelių su aguonomis pyragas
Receptas: Mielinis bandelių su aguonomis pyragas
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
4.2 / 38
Receptas
Ingredientai
Pienas: 85.00 ml
Sviestas: 140.00 g (60 g tešlai ir 80 g (tirpinto) įdarui)
Miltai: 385.00 g
Cukrus: 150.00 g (50 g tešlai ir 100 g įdarui)
Mielės: 11.00 g (sausos)
Vanduo: 60.00 ml (šiltas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Citrinos: 5.00 vnt. (tešlai: 2 citrinų nutarkuotos žievelės; įdarui: 3 citrinų žievelės, 1 citrinos sultys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aguonos: 100.00 g
Medus: 150.00 g (sulaistyti)
Kaip gaminti
  1. PARUOŠKITE TEŠLĄ. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną ir sudėkite sviestą. Maišydamos kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol sviestas ištirps. Neužvirkite. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol šiek tiek pravės. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir sausas mieles.
  2. Į sviesto ir pieno mišinį supilkite šiltą vandenį, įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą, suberkite nutarkuotas citrinų žieveles ir įberkite žiupsnį druskos. Supilkite į dubenį su miltais. Išminkykite minkštą ir elastingą tešlą – tai gali užtrukti 5–7 minutes.
  3. Perkelkite tešlą į lengvai aliejumi pateptą dubenį. Uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai apie 1–2 val., kol tešlos tūris padvigubės. Tuomet dar šiek tiek paminkykite, vėl uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve per naktį.
  4. PASIRUOŠKITE ĮDARĄ. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu (tiek, kad apsemtų) ir 10–15 min. palaikykite. Nuvarvinkite. Dubenyje sumaišykite cukrų, nutarkuotų citrinų žieveles, citrinų sultis ir nuplikytas aguonas. IŠKEPKITE BANDELIŲ PYRAGĄ. Miltais dosniai pabarstykite lygų ir švarų paviršių. Iš tešlos iškočiokite maždaug 25–50 cm dydžio kvadratą. Tolygiai aptepkite tirpintu sviestu, vienodai paskleiskite aguonų įdarą. Pradėdamos ilgąja kraštine, atsargiai suvyniokite tešlą į 50 cm ilgio ritinį. Supjaustykite į 12 maždaug lygių dalių. Kepimo indą (28 cm skersmens) ištepkite šlakeliu aliejaus. Sudėkite į jį tešlos ritinėlius, palikdamos tarpus – vėliau ritinėliai pakils ir „susijungs“ į pyragą. Uždenkite indą maistine plėvele ar švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tūris padvigubės.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepkite joje apie 30–35 min., kol paviršius taps gražios aukso spalvos. Iškepusį ritinėlių pyragą išimkite iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite. Apšlakstykite skystu medumi (arba klevų sirupu) ir palikite atvėsti.
  6. Patiekite ritinėlius šiltus ar kambario temperatūros. Skanaus!
Suskleisti
Aguoninis tortas
Receptas: Aguoninis tortas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 177
Receptas
Ingredientai
Aguonos: 150.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Cukrus: 200.00 g
Džiūvėsiai: 100.00 g (maltų)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kondensuotas saldintas pienas: (indelis) 1.00 vnt.
Migdolai: 2.00 sauja (skiedrelių)
Kaip gaminti
  1. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite mirkti per naktį.
  2. Išmirkytas ir nusunktas aguonas sumalkite mėsmale mažiausiai du kartus.
  3. Kiaušinių trynius elektriniu plakikliu suplakite su cukrumi, kol jie pabals ir tuomet įmaišykite į aguonų masę.
  4. Tada berkite džiūvėsius, cinamoną ir vanilę ir vėl viską gerai išmaišykite.
  5. Baltymus išplakite iki standokų putų ir po truputį pildami atsargiai juos įmaišykite į aguonas.
  6. Kepimo formą ištepkite sviestu ir į ją supilkite aguonų masę. Išlyginame paviršių, pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 45-50 minučių.
  7. Kol tortas kepa, keptuvėje paskrudinkite migdolų skiedreles, kol jos lengvai parus.
  8. Nedideliame puode pašildykite indelį kondensuoto saldinto pieno.
  9. Iškepusį dar šiltą pyragą subadykite mediniu pagaliuku ir po truputį pilkite šiltą kondensuotą pieną, kad jis susigertų į patį tortą.
  10. Ant dar šilto kondensuoto pieno užbarstykite migdolų skiedreles, kad jos priliptų.
  11. Palikite tortą atvėsti ir sustingti.

Receptą atsiuntė Helena Jagello

Suskleisti
Štrudelis su aguonomis
Receptas: Štrudelis su aguonomis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.5 / 17
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Pienas: 300.00 ml (100 ml tešlai, 150 ml įdarui ir truputis aptepimui)
Mielės: 20.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 130.00 g (50 g tešlai ir 80 g įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (po 1 vnt. tešlai ir aptepti)
Sviestas: 40.00 g
Romas: 1.00 valg. š. (1 valg. š. tešlai ir 20 ml įdarui)
Aguonos: 200.00 g (maltos)
Medus: 1.00 valg. š.
Razinos: 40.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (truputis citrinos žievelės)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Dubenyje į sijotų miltų duobutę supilkite šiltame piene ištirpintas mieles. Šaukštu užkabindami šiek tiek miltų, maišykite, kol susidarys tirštoka masė. Nestorai užberkite tais pačiais miltais ir, uždengę drobe, 15 min. laikykite šiltai.
  2. Išlydykite sviestą. Jis turi būti ne karštas, o drungnas. Į tešlą suberkite druską, cukrų, įmuškite kiaušinį ir, po truputį maišydamos, pilkite sviestą, romą. Viską gerai sukite, kol susidarys vienalytė glotni masė, nelimpanti prie dubens. Jei ji atrodo per skysta, įberkite dar miltų, tačiau tešla turi būti minkšta.
  3. Tešlą padėkite ant miltais pabarstyto stalviršio. Užklokite maistine plėvele ir  30 min. palikite.
  4. Per tą laiką paruoškite įdarą. Užvirkite pieną su cukrumi ir medumi, supilkite aguonas ir dar truputį pavirkite. Nukaiskite, įmaišykite razinų, citrinos žievelės, cinamono ir, jei pageidaujate, romo.
  5. Miltuotomis rankomis imkite tešlos gabalą, pabarstykite miltų ir iškočiokite ne itin ploną lakštą. Tolygiai užtepkite aguonų įdarą. Vieną pusę tešlos sukite maždaug iki vidurio, o kitą pusę, kol jos susitiks. Užlenkite galus ir apvertusios dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  6. Palikite dar 20 min. pakilti šiltoje vietoje. Patepkite kiaušiniu, išplaktu su pienu, išilgai šakute pabadykite 6 kartus, kad štrudelis „kvėpuotų“, ir maždaug 30 min. kepkite 170 °C orkaitėje.

Receptą atsiuntė Rita Matulkaitė

Suskleisti
Mielinės tešlos pyragas su aguonų įdaru
Receptas: Mielinės tešlos pyragas su aguonų įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 103
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (mielinei tešlai)
Sviestas: 170.00 g (100 - mielinei tešlai ir 70 - aguonų įdarui)
Cukrus: 170.00 g (100 g - mielinei tešlai ir 3 valg. š. - aguonų įdaru)
Pienas: 300.00 ml (mielinei tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (mielinei tešlai)
Mielės: 25.00 g (šviežių - mielinei tešlai)
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (mielinei tešlai)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (mielinei tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (mielinei tešlai)
Aguonos: 300.00 g (aguonų įdarui)
Kaip gaminti

Mielinei tešlai:

  1. Pieną užvirinkite ir atvėsinkite iki kūno temperatūros.
  2. Mieles moliniame dubenėlyje sutrupinkite, užpilkite 2 šaukštais pieno ir žiupsniu cukraus, palaukite, kol suputos.
  3. Miltus persijokite per sietelį, suberkite druską ir cukrų, vanilinį cukrų. Viską gerai išmaišykite, viduje padarykite duobutę ir į ją supilkite mieles. Įmuškite kiaušinį, supilkite likusį pieną, viską gerai išmaišykite.
  4. Supilkite ištirpdytą sviestą ir 50 min. palaikykite šiltai, kad tešla pakiltų.
  5. Dar kartą ją išminkykite ir iškočiokite norimo storio lakštą.

Įdarui:

  1.  Pagal nurodytą receptą paruoštą mielinę tešlą iškočiokite ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus.
  2.  Sviestą išlydykite puodelyje virš garų. Plačiu konditeriniu šepetėliu tolygiai aptepkite juo tešlos lakštą.
  3.  Į dubenį subertas aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu ir palikite 20–30 min. Nuvarvinkite, suberkite cukrų ir iki vientisumo išplakite elektriniu maišikliu.Aguonų įdarą tolygiai paskirstykite ant lakšto.
  4. Tešlos lakštą susukite į ritinį ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Juos sudėkite į miltais pabarstytą kepimo formą ir aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min.
Suskleisti
Šventinė  pynutė su aguonomis
Receptas: Šventinė pynutė su aguonomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
1.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 230.00 g (kvietiniai)
Mielės: 13.00 g (šviežios)
Vanduo: 150.00 ml
Druska: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Cukrus: 2.00 g (0,5 arbat .š.)
Sviestas: 13.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aguonos: 1.00 žiupsnelis (arba sezamų)
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Mieles sutrupinkite dubenyje, vandenį pašildykite iki 37 laipsnių.

2. Mieles iš pradžių ištirpinkite nedideliame kiekyje vandens, vėliau supilkite likusį.

3. Suberkite pusę miltų, gerai išmaišykite, vis minkydami po truputį supilkite ir likusius miltus. Jei tešla atrodo per skysta – dar pridėkite miltų.

4. Tada įberkite cukraus, druskos, po truputį įmaišykite kambario temperatūros sviestą. Minkykite, kol tešla bus vientisa ir nebelips prie dubens.

5. Minklę padėkite šiltai ir palaukite, kol iškils dvigubai.

6. Iškilusią tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto stalo ir padalykite į tris lygias dalis.

7. Šiuos gabalėlius lengvai pakočiokite. Jei norite, užbarstykite malto kardamono arba riešutų.

8. Suvoliokite tris pailgus ritinėlius, iš jų supinkite kasą.

9. Pynę užkelkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, palikite 20 minučių, kad pakiltų.

10. Prieš kepdami aptepkite plaktu kiaušiniu ir apibarstykite aguonomis ar sezamais.

11. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes. Iškepusią pynutę užklokite rankšluosčiu – tegul atvėsta.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Kalėdinis aguonų vyniotinis
Receptas: Kalėdinis aguonų vyniotinis
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.5 / 177
Receptas
Ingredientai
Miltai: 330.00 g (tešlai)
Cukrus: 150.00 g (50 g tešlai ir 100 g įdarui (arba medaus))
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (3 tešlai ir 1 įdarui)
Mielės: 25.00 g (tešlai)
Sviestas: 85.00 g (tešlai)
Vanduo: 50.00 ml (tešlai ir šlakelis glajui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Aguonos (įdarui) 170.00 g
Razinos: 100.00 g (įdarui)
Miltelinis cukrus: 50.00 g (glajui)
Kaip gaminti

1. Į dubenį sudėkite mieles, įberkite šaukštą cukraus ir šaukštu patrinkite, kol masė suskystės. Supilkite maždaug 30°C šiltumo vandenį, įberkite apie 100 g miltų ir išmaišykite. Paviršių apibarstykite miltais, dubenį uždenkite švaria šluoste ir palikite šiltoje vietoje pakilti.

2. Po 2–3 val. į pakilusią masę suberkite likusį cukrų, miltus, įmuškite 2 kiaušinius, pasūdykite ir gerai išmaišykite. Galiausiai supilkite lydytą sviestą ir išminkykite tešlą. Ją vėl uždenkite ir palikite pakilti.

3. Paruoškite įdarą: aguonas suberkite į verdantį vandenį ir ant labai mažos ugnies virkite apie 1 val. Paskui sukrėskite į labai smulkų sietelį ir palikite, kol nutekės skysčio perteklius. Sausas aguonas sumalkite mėsmale, sumaišykite su cukrumi arba karšto vandens vonelėje suskystintu medumi, razinomis ir išplaktu kiaušiniu.

4. Pakilusią tešlą dar kartą išminkykite, padalykite į dvi dalis ir plonai iškočiokite du keturkampius lakštus. Jų paviršių patepkite išplaktu kiaušiniu, sukrėskite įdarą, plačiu peiliu jį išlyginkite ir suvyniokite volelius. Abiejų volelių galus gerai užspauskite.

5. Kiekvieną vyniotinį susukite į atitinkamo dydžio kepimo popieriaus lakštą. Popierių reikėtų patepti aliejumi, o vyniotinius į jį susukti ne per daug standžiai, kad būtų vietos tešlai kilti.

6. Į popierių susuktus vyniotinius dėkite į skardą „siūle“ į apačią ir dar pusvalandžiui palikite pakilti.

7. 230°C karštumo orkaitėje kepkite apie 30 min. Iškepusius vyniotinius praaušinkite, išvyniokite iš popieriaus ir aptepkite glajumi.

8. Glajų gaminkite taip: cukraus pudrą užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10 min. Prieš tepant glajų gerai išplakite ir pašildykite iki 50°C.  

Suskleisti
Aguonų pyragas
Receptas: Aguonų tortas
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
2.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli; pagrindui)
Cukrus: 1.75 st. (pagrindui)
Aliejus: 1.00 st. (pagrindui)
Miltai: 3.00 st. (pagrindui)
Vanilinis cukrus: 2.00 valg. š. (pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 valg. š. (pagrindui)
Aguonos: 1.50 st. (1 stiklinė pertepimui ir 0,5 stiklinės biskvitui)
Citrinos: 2.00 vnt. (nutarkuotos žievelės; pagrindui)
Pasukos: 1.00 st. (pagrindui)
Druska: 0.75 arbat. š. (pagrindui)
Sviestas: 0.50 puodelis (pertepimui)
Maskarponės sūris: 115.00 g (pertepimui)
Cukraus pudra: 250.00 g (pertepimui)
Pienas: 1.00 valg. š. (gali reikėti ir 2-ųl; pertepimui)
Kaip gaminti

1. Elektriniu plaktuvu išmaišykite kiaušinius, cukrų, aliejų ir vanilę.

2. Atskirame inde suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, aguonas ir citrinų žieveles.

3. Pasukas ir birųjį mišinį labai gerai sumaišykite su prieš tai jau paruošta mase.

4. Sukrėskite masę į 3 vienodo dydžio kepimo indus ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes. Jei negalite kepti 3 pyragų vienu metu, kepkite visą pyrago masę vienoje skardoje, tik turėkite omenyje, kad pyragas keps kiek ilgiau – apie 35 minutes.

5. Kol pagrindas iškeps, paruoškite pertepimą. Minkštą sviestą ir maskarponės sūrį gerai išsukite elektriniu plaktuvu. Lėtai įberkite cukraus pudrą, įpilkite pieno ir pusę stiklinės aguonų ir vėl gerai viską išplakite.

6. Kiekvieną pyragą aptepkite paruoštu kremu, sudėkite vieną ant kito ir aptepkite visą tortą. Tortą puoškite jį apibarstydami aguonomis – tiek šonus, tiek viršų.

Suskleisti
Citrininis aguonų pyragas
Receptas: Aguonų pyragas su mandarinais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 17
Receptas
Ingredientai
Aguonos: 1.00 st.
Citrinos: 2.00 vnt.
Cukrus: 150.00 g
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š.
Miltai: 350.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Sviestas: 250.00 g
Druska: 0.50 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Rikotos sūris: 1.00 vnt. (indelis)
Mandarinai: 4.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia nuplikykite aguonas karštu vandeniu, leiskite, kad šiek tiek pabrinktų.

2. Nuo nuplautų citrinų nutarkuokite žievelę, tada išspauskite iš jų sultis.

3. Išplakite kiaušinius.

4. Sviestą su cukrumi išsukite iki purios masės. Tai padarysite greičiau, jei sviestą ištirpinsite. Po to supilkite kiaušinius, rikotą.

5. Ištrinkite mandarinus iki vientisos masės ir įmaišykite kartu su citrinų žievelėmis bei jų sultimis, aguonomis, druska, kepimo milteliais, miltais ir aguonomis.

6. Kepimo indą išklokite popieriumi, patepkite sviestu, supilkite tešlą ir įdėkite kepti apie 30 minučių į iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Pyrago viršų galite taip pat papuošti mandarinų griežinėliais.

Suskleisti
Desertas „Pavlova“ su spanguolėmis ir aguonomis
Receptas: Desertas „Pavlova“ su spanguolėmis ir aguonomis
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 8
Receptas
Ingredientai
Kiaušinio baltymas: 4.00 vnt. (morengui)
Aguonos: 4.00 arbat. š. (morengui)
Cukrus: 320.00 g (220 g morengui, 100 g padažui ir dar 2 šaukšteliai įdarui)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 arbat. š. (morengui)
Baltojo vyno actas: 1.00 arbat. š. (morengui)
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š. (po šaukštelį morengui ir įdarui)
Grietinėlė: 250.00 ml (plakamosios; įdarui)
Jogurtas: 180.00 ml (tiršto graikiško; įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė; įdarui)
Spanguolės: 2.00 st. (šviežių; padažui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (didelis)
Kaip gaminti

1. Kiaušinių baltymus išplakite elektriniu plaktuvu, kad susidarytų standžios putos ir, po truputį pildami cukrų, plakite toliau. Kai supilsite visą cukrų, dar plakite kelias minutes, kol baltymai pradės blizgėti ir pasidarys labai standūs. Tada į baltymų masę supilkite kukurūzų miltus, actą, aguonas ir gerai išmaišykite.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 120 laipsnių. Kepimo skardoje patieskite kepimo popierių, ant kurio pieštuku nubrėžkite du apskritimus, vidurinį 12 centimetrų spindulio, o išorinį 25 centimetrų. Šaukštu ant kepimo popieriaus nupiešto žiedo, tarp didelio ir mažo apskritimų, sudėkite paruoštą baltymų masę. Iš viršaus ją kiek paplokite šaukštu, kad būtų įdubusi ir atsirastų daugiau vietos įdarui. Paruoštą baltymų vainiką iš viršaus apibarstykite aguonomis ir pašaukite kepti 1,5 valandos. Kepinį palikite praaušti išjungtoje orkaitėje, kol visai atvės.

3. Per tą laiką išvirkite spanguolių padažą. Švarias spanguoles suberkite į puodą, užberkite cukrumi, cinamonu, šviežiai spaustomis apelsino sultimis ir smulkiai nutarkuota jo žievele. Padažą maišydami virkite apie 10-15 minučių, kol spanguolės susproginės, bet visai nesuvirs. Ką tik išvirtas padažas gali atrodyti per skystas, bet šaldamas jis sutirštės. Prieš pildami ant kremo padažą atšaldykite šaldytuve.

4. Gerai išplakite grietinėlę su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kad taptų standi. Išplaktą grietinėlę sumaišykite su tirštu jogurtu ir šviežiai tarkuota citrinos žievele.

5. Ant praaušusio morengo pagrindo šaukštu dėkite grietinėlės kremo, ant grietinėlės kremo pilkite spanguolių padažą. Dėl grožio užberkite saują šviežių spanguolių ir apibarstykite aguonomis.

Suskleisti
Aguoninis smaližių skanėstas
Receptas: Aguoninis smaližių skanėstas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 22
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 200.00 g
Aguonos: 150.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Džiūvėsiai: 100.00 g
Kondensuotas pienas: 1.00 vnt. (indelis)
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia iš vakaro pamerkite aguonas vandenyje.
  2. Nupilkite nuo aguonų vandenį ir jas sutrinkite.
  3. Kiaušinių trynius suplakite su cukrumi.
  4. Į kiaušinio ir cukraus plakinį įmaišykite sutrintą aguonų masę.
  5. Įmaišykite džiūvėsėlius.
  6. Baltymus išplakite iki standžių putų ir juos įmaišykite į masę.
  7. Visą masę supilkite į kepimo indą išteptą sviestu.
  8. Iškeptą pyragą subadykite ir aplaistykite sutirštintu (kondensuotu) pienu.

Receptą atsiuntė Gražina U.

Suskleisti
Žaliavalgiškas aguonų ir kokosų „varškės“ tortas
Receptas: Žaliavalgiškas aguonų ir kokosų „varškės“ tortas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.7 / 41
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 200.00 g (pagrindui)
Datulės: 250.00 g (džiovintų - pagrindui)
Aliejus: 14.00 valg. š. (kokosų aliejaus - 3 - pagrindui, 4 - aguonų sluoksniui ir 7 - kokosų „varškės“ sluoksniui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagrindui)
Aguonos: 250.00 g (aguonų sluoksniui)
Sirupas: 120.00 ml (agavų - aguonų sluoksniui)
Sultys: 3.00 valg. š. (apelsinų - aguonų sluoksniui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 arbat. š. tarkuotų žievelių - aguonų sluoksniui)
Anakardžių riešutai: 100.00 g (kokosų „varškės“ sluoksniui)
Kokosų drožlės: 100.00 g (kokosų „varškės“ sluoksniui)
Medus: 2.00 valg. š. (kokosų „varškės“ sluoksniui)
Vanduo: 250.00 ml (kokosų „varškės“ sluoksniui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių - pagal skonį - kokosų „varškės“ sluoksniui)
Kaip gaminti
  1. Aguonas užmerkite iš vakaro. Migdolų ir anakardžių riešutus pamirkykite apie dvi valandas. Džiovintas datules apie pusvalandį.
  2. Visus pagrindui skirtus produktus sumalkite elektriniu smulkintuvu ir gauta mase išklokite torto formos dugną.
  3. Aguonų sluoksniui skirtas mirkytas aguonas išskalaukite. Supilkite į smulkintuvą, taip pat supilkite agavų sirupą, apelsinų sultis ir trinkite, kol masė taps balkšva.
  4. Tada suberkite tarkuotas apelsino žieveles, lydytą kokosų aliejų ir dar šiek tiek paplakite.
  5. Aguonų masę tolygiai paskirstykite torto formoje ant užtepto pagrindo. Pastatykite 30 min. į šaldymo kamerą.
  6. Paruoškite kokosų „varškės“ sluoksnį. Visus jam skirtus produktus supilkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
  7. „Varškės“ sluoksnį užtepkite ant aguonų sluoksnio ir dėkite į šaldymo kamerą dar 30 min.
  8. Paruoštą tortą laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Begliutenis keksas su aguonomis
Receptas: Begliutenis Kalėdinis keksas su aguonomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 29
Receptas
Ingredientai
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 200.00 g
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Medus: 3.00 valg. š. (skysto)
Migdolų miltai: 100.00 g
Ryžių miltai: 200.00 g (arba begliutenių miltų mišinio)
Aguonos: 3.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cukraus pudra: 1.00 arbat. š.
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (arba mandarino)
Kaip gaminti

1. Išlydykite sviestą bei kokosų aliejų, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Virš indo su karštu vandeniu pašildykite medų, kad suskystėtų ir supilkite jį į išlydytą sviestą su kokosų aliejumi. Viską gerai išmaišykite.

2. Atskirame inde sumaišykite birius produktus: miltus, aguonas ir kepimo miltelius.

3. Tuomet į skystą masę įmuškite kiaušinį, išmaišykite, įberkite miltų, išmaišykite ir vėl įmuškite kiaušinį, įmaišykite miltus. Kai tešla bus išmaišyta, pabaigai įtarkuokite citrinos ar mandarino žievelės.

4. Kepimo formą ištepkite sviestu ir supilkite tešlą. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.

5. Iškepusį keksą ir atvėsusį keksą papuošimui apibarstykite cukraus pudra.

Suskleisti
Aguonų pyragas
Receptas: Veganiškas aguonų pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 11
Receptas
Ingredientai
Aguonos: 300.00 g
Miltai: 0.50 puodelis (viso grūdo speltos)
Kokosų miltai: 0.25 puodelis
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Linų sėmenys: 3.00 valg. š. (maltų)
Vanduo: 5.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 0.50 puodelis
Avinžirnių skystis: 0.50 puodelis
Kondensuotas pienas: 230.00 ml (veganiško kokosinio)
Kaip gaminti

1. Aguonas užpilkite karštu vandeniu ir palikite mirkti bent 4 val. arba per naktį.

2. Išbrinkusias aguonas sudėkite į sietelį ir palikite šiek tiek pastovėti, kad nuvarvėtų vanduo.

3. Nuvarvintas aguonas sudėkite į virtuvinį kombainą ir kelias minutes malkite, kol aguonos pradės baltuoti.

4. Linų sėmenis sumaišykite su vandeniu ir palikite brinkti apie 10 min.

5. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, o kitame dubenyje cukrų išplakite su išbrinkusiomis linų sėmenimis. Į cukrų įmaišykite aguonas, o po to miltus.

6. Skystį nuo avinžirnių išplakite (kol susidarys balta standi masė, panaši į kiaušinio baltymus) ir lėtai, atsargiai įmaišykite į aguonų mišinį.

7. Kepimo skardą ištepkite aliejumi arba išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą.

8. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 40–45min. (jei skarda didesnė ir pyragas plonesnis) arba 50–55 min. (jei skarda mažesnė ir pyragas storesnis).

9. Atvėsusį pyragą subadykite šakute, ant viršaus pilkite kondensuotą pieną ir prieš valgant bent kelioms valandoms palikite šaldytuve, geriausia nakčiai.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius