Dabar populiaru
Publikuota: 2019 sausio 2d. 09:00

Metus pradėkime lengvai: 20 patiekalų, padėsiančių atsigauti po šventinės gausos

Vietnamietiška sriuba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Vietnamietiška sriuba

Šventinis laikotarpis šiemet buvo karališkai ilgas, tad daugelis svečiavomės, bendravome, žiūrėjome filmus, džiaugėmis dovanomis ir, aišku, valgėme. Žinoma, kiek daugiau ir sočiau, nei įprastai. Ir jokia tai nuodėmė ar nusikaltimas, nes maistu ir reikia mėgautis! Tačiau jei trokštate grįžti į kiek santūresnės mitybos ritmą, siūlome keliolika patiekalų!

Salotos:

Receptai
Receptas: Gaivios salotos su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 65
Kaip gaminti
  1. Gūžines salotas nuplaukite, nusausinkite ir, suplėšę nedideliais gabalėliais, išdėliokite lėkštėje.
  2. Avokadą ir lašišos filė supjaustykite kubeliais ir taip pat suberkite į lėkštę.
  3. Paruoškite padažą: mėlynąjį svogūną supjaustykite labai plonais žiedais ir berkite į dubenį. Išspauskite citrinų sultis ir supilkite ant svogūnų, įpilkite aliejų, sukrėskite medų, garstyčias, pasūdykite. Gerai išmaišykite, paminkykite svogūnus šaukštu, kad taptų minkštesni, išskirtų sulčių.
  4. Užpilu apšlakstykite salotas ir galite tiekti. Šios salotos ypač tinka su orkaitėje keptomis bulvėmis.
Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (gūžinės („Iceberg“))
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokusio)
Lašiša: 200.00 g (sūdytos filė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio mėlynasis - užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (užpilui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (užpilui)
Garstyčios: 2.00 valg. š. (užpilui)
Medus: 2.00 valg. š. (pagal skonį - užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Spalvingos morkų, apelsinų ir avinžirnių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 28
Kaip gaminti
  1. Apelsinus arba mandarinus, papriką supjaustykite kubeliais, morką sutarkuokite arba taip pat supjaustykite kubeliais, susmulkinkite petražoles, sudėkite virtus arba konservuotus avinžirnius.
  2. Aitriąją papriką susmulkinkite ir sumaišykite su apelsinų sultimis, medumi, augaliniu aliejumi, prieskoniais ir gautu padažu apliekite salotas.
Ingredientai
Paprikos: 1.00 vnt. (½ - raudona, saldžioji)
Morkos: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt. (tinka ir mandarinai)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšelis)
Avinžirniai: 1.00 st. (½)
Medus: 1.00 valg. š.
Sultys: 2.00 valg. š. (2 - 3 - apelsinų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (augalinis)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (½)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos salotos su riešutais ir razinomis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 18
Kaip gaminti

1. Pasiruoškite visus salotų ingredientus. Mėsą supjaustykite kubeliais. Nuplikykite ir perliekite šaltu vandeniu razinas, leiskite apdžiūti lėkštėje. Salierus supjaustykite plonais griežinėliais. Cukiniją nulupkite, perpjaukite perpus, išimkite vidurinę dalį su sėklų užuomazgomis, abi puseles darsyk perpjaukite išilgai ir supjaustykite mažais gabaliukais, panašiai, kaip salierą. Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje ir stambiai sukapokite. Salotų lapus ir sultenes nuplaukite, apdžiovinkite. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite.

2. Pasiruoškite padažą kruopščiai sumaišydami visus jam skirtus ingredientus, paskaninkite druska ir pipirais.

3. Dėkite visus salotų ingredientus į didelį dubenį, pilkite padažo ir gerai išmaišykite. Valgykite iškart.

4. Jei gaminsite sumuštinius, skrudintuve paskrudinkite kokybiškos, tam skirtos duonos riekeles, ant vienos jų dėkite porą šaukštų salotų, gerai paskirstykite ir uždenkite antrąja.

Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (keptos)
Karijų riešutai: 80.00 g
Cukinijos: 1.00 vnt. (šviežia)
Razinos: 80.00 g
Salierų stiebai: 2.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė, pvz., romaninių)
Sultenės: 1.00 sauja
Majonezas: 3.00 valg. š. (neriebaus; padažui)
Jogurtas: 1.00 valg. š. (natūralaus; padažui)
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustų sulčių; padažui)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (Dižono; padažui)
Druska: 0.30 arbat. š. (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kuskuso salotos su cukinijomis ir feta
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.5 / 13
Kaip gaminti

1. Kuskusą užpilkite verdančiu sultiniu, supilkite 2 šaukštus aliejaus, uždenkite dangčiu ir palikite 10 minučių. Tada supurenkite šakute ir palikite atvėsti.

2. Jei naudosite perlinį kuskusą, paruoškite jį pagal nurodymus ant pakuotės. Palikite atvėsti.

3. Cukiniją supjaustykite plonais ritinėliais ir apkepkite juos aliejuje.

4. Sausoje keptuvėje apskrudinkite migdolus, palikite juos atvėsti ir tada supjaustykite riekelėmis.

5. Sūrį supjaustykite kubeliais.

6. Sukapokite kalendras ir petražoles.

7. Kuskusą sumaišykite su cukinijomis, migdolais, feta ir žolelėmis. Apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis ir pagardinkite druska bei pipirais.

Ingredientai
Kuskusas: 1.00 st. (smulkaus)
Sultinys: 1.00 st. (vištienos arba daržovių)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Migdolai: 1.00 sauja
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio storio)
Fetos sūris: 100.00 g
Petražolės: 3.00 vnt. (šakelės plokščialapių)
Kalendros: 3.00 vnt. (šakelės šviežių)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (arba viena nedidelė paprasta)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Sriubos:

Receptai
Receptas: Porų ir lapinių kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.6 / 8
Kaip gaminti

1. Porus supjaustykite plonais griežinėliais. Puode išlydykite sviestą ir jame švelniai apkepinkite porus, kol jie suminkštės. Suberkite kubeliais supjaustytą bulvę ir saliero šaknį, dar minutę pakepinkite maišydami.

2. Supilkite sultinį, įberkit druskos, užvirkite. Virkite sriubą uždengtą ant mažos ugnies, kol bulvės ir salierai suminkštės.

3. Nupjaukite nuo koto ir susmulkinkite lapinio kopūsto lapus, kotus išmeskite (arba panaudokite daržovių sultiniui virti). Sudėkite į puodą ir palaukite, kol sriuba vėl užvirs. Po pusės minutės nukelkite nuo ugnies.

4. Virtuviniu plaktuvu suplakite iki vientisos masės, paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.

Patiekite sriubą su paskrudintos duonos gabalėliu arba su paskrudintais pinijų riešutais, galite patarkuoti truputį kietojo sūrio.

Ingredientai
Porai: 4.00 vnt. (jei dideli, tuomet 3; tik baltos ir šviesiai žalios dalys)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Bulvės: 1.00 vnt. (didelė)
Salierai: 0.50 vnt. (šaknies)
Sultinys: 1.00 l (vištienos arba daržovių)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Lapiniai kopūstai (kale): 4.00 vnt. (lapai)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (patiekimui)
Sūris: 2.00 valg. š. (tarkuoto; patiekimui)
Duona: 4.00 vnt. (skrudintos riekės; patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trinta morkų, apelsinų ir imbierų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 6
Kaip gaminti

1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Pabaigoje į keptuvę įdėkite morkas, bulves.

2. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, sudėkite apkeptas daržoves, supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 20 minučių.

3. Išspauskite apelsinų sultis, išimkite kuo daugiau minkštimo iš jų vidaus. Nutarkuokite vieno gerai nuplauto apelsino žievelę. Sudėkite viską į sriubą kartu su tarkuotu imbieru ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki tolygios masės.

4. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos. Įmaišykite kokosų pieną.

5. Keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamų sėklas ir pabarstykite sriubą ją patiekdami.

Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Bulvės: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Apelsinai: 3.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Daržovių sultinys: 750.00 ml
Kokosų pienas: 200.00 ml (neriebaus; galima naudoti ir neriebią grietinėlę)
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuoto)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklos: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Greita sriuba su grybais ir jautiena
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 3
Kaip gaminti

1. Pirmiausia išsivirkite spagečius, nukoškite juos ir atidėkite.

2. Smulkiai supjaustykite svogūną, griežinėliais supjaustykite pievagrybius. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir suberkite svogūnus bei pievagrybius – kepkite, kol grybai šiek tiek pagelsvės.

3. Dideliame puode užvirkite vištienos sultinį, suberkite iškepusius grybus ir smulkintą kinišką kopūstą. Kai kopūstas suminkštės, suberkite plonais šiaudeliais supjaustytą jautienos kumpį bei išvirtus spagečius.

4. Virkite sriubą apie 5 minutes ir prieš patiekiant pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.

Ingredientai
Spagečiai: 100.00 g (kiaušininių arba ryžių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pievagrybiai: 200.00 g (galite įdėti ir konservuotų voveraičių)
Sviestas: 2.00 arbat. š.
Sultinys: 2.00 l (vištienos arba jautienos)
Kininis kopūstas: 1.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Kumpis: 100.00 g (jautienos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pikantiška saldžiarūgštė kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 87
Kaip gaminti
  1. Svogūną, morką, kopūstą ir aitriąją papriką susmulkinkite ir dėkite į didelį puodą storu dugnu. Supilkite alyvuogių aliejų ir patroškinkite 5-7 minutes.
  2. Sudėkite pomidorų tyrę, smulkintą vištienos krūtinėlę, suberkite druską, juoduosius pipirus, rudąjį cukrų, supilkite obuolių actą, daržovių sultinį. Virkite ant vidutinio kaitrumo ugnies 30-40 minučių. Jeigu sriuba per tiršta, galite įpilti daugiau vandens.

 

Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kopūstai: 1.00 vnt. (½ galvos)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt.
Pomidorų tyrė:(skardinė) 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (½)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (½)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Actas: 3.00 valg. š. (obuolių)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g (pjaustytos kubeliais)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Nekaloringa kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 147
Kaip gaminti
  1. Susmulkinkite visas daržoves;
  2. Pjaustytus svogūnus lengvai apkepkite keptuvėje su aliejumi;
  3. Į keptuvę dėkite pjaustytas saldžiąsias paprikas ir dar minutę pakaitinkite;
  4. Visą keptuvės turinį, supjaustytus kopūstus, morkas, salierą, grybus ir konservuotus pomidorus dėkite į puodą, pagardinkite žiupsneliu druskos, pipirų, įmeskite daržovių sultinio kubelius ir įpilkite 12 puodelių vandens;
  5. Ant vidutinės ugnies sriubą virkite tol, kol daržovės suminkštės.
Ingredientai
Svogūnai: 6.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. ((saldžiosios, žalios))
Pomidorai: 2.00 vnt. ((2 stiklainiai konservuotų pomidorų))
Grybai: 250.00 g
Salierai: 1.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt.
Morkos: 3.00 vnt.
Daržovių sultinys: 2.00 vnt. ((galima ir 3 pagal skonį))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Salierų sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.2 / 63
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite gabalėliais kopūstą, saliero šaknį, susmulkinkite paprikas, svogūnus (vieną pasilikite), saliero lapus. Morkas sutarkuokite.
  2. Visas daržoves ir prieskonius užliekite 3 litrais vandens ir virkite 30 minučių.
  3. Likusį svogūną susmulkinkite ir apkepinkite aliejuje. Vėliau supilkite pomidorų pastą ir dar patroškinkite kelias minutes.
  4. Viską perpilkite į sriubą ir dar šiek tiek pavirkite maždaug 5-7 minutes. Pagardinkite žalumynais.
  5. Druskos nedėkite, jeigu trūks sūrumo, pagardinkite šlakeliu sojos padažo.  
Ingredientai
Kopūstai: 300.00 g
Salierai: 1.00 vnt. (pusė šaknies ir ryšelis lapų)
Paprikos: 2.00 vnt. (žaliosios)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 3.00 vnt.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės (3-4)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Pomidorų pasta arba piurė: 1.00 st.
Krapai: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Daržovių patiekalai:

Receptai
Receptas: Keptos daržovės su ančiuviais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti
  1. Duoną sutrupinkite kuo smulkiau. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite duonos trupinius ir maišydami kepkite 3–4 minutes. Išgriebkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
  2. Brokolį supjaustykite žiedynėliais, nuplikykite verdančiu vandeniu ir nusausinkite. Morką ir papriką supjaustykite šiaudeliais arba sutarkuokite. Susmulkinkite ančiuvius.
  3. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, suberkite daržoves ir kepkite 4 minutes ant didelės liepsnos, dažnai maišydami. Suberkite ančiuvius, supilkite žuvų padažą, citrinų sultis ir dar kepkite apie 5 minutes. Tiekite pabarstę duonos trupiniais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Duona: 2.00 riekės (balta - geriau padžiūvusi)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Morkos: 1.00 vnt. (stambi)
Paprikos: 1.00 vnt.
Ančiuviai: filė 4.00 vnt.
Žuvų padažas: 2.00 valg. š.
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lietiniai su daržovėmis
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 28
Kaip gaminti
  1. Lietinių tešlai reikalingus produktus supilkite į plakimo indą ir iki vientisumo išplakite elektriniu maišikliu.
  2. Paruoštą tešlą palikite pastovėti, kad išbrinktų.
  3. Šparagines pupeles, nupjovusi galus, trumpai apvirkite sultinyje ir nuvarvinkite.
  4. Kol tešla brinks, paruoškite įdarą: cukiniją ir baklažaną supjaustykite šiaudeliais, kartu su nuluptais ir sukapotais česnakais pakepinkite aliejuje.
  5. Sumeskite pupeles, sukrėskite smulkintus pomidorus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 min. Iškepkite nedidelius lietinius.
  6. Ant kiekvieno krėskite įdaro, užberkite tarkuotų sūrių, susukite voleliu ir perriškite svogūnų laišku.
  7. Lietinius dėkite į riebalais pateptą, karščiui atsparią kepimo formą, užtarkuokite sviesto ir 5 min. pašaukite į 200 laipsnių karštumo orkaitę.
  8. Tiekite su petražolių lapeliais.
Ingredientai
Miltai: 1.00 st. (tešlai)
Pienas: 1.00 st. (0,5 - tešlai)
Vanduo: 1.00 st. (0,5 - tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Aliejus: 4.00 valg. š. (1 - tešlai ir 3 - įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto - tešlai)
Šparaginės pupelės: 200.00 g (įdarui)
Daržovių sultinys: 400.00 ml (įdarui)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė - įdarui)
Baklažanai: 1.00 vnt. (įdarui)
Pomidorai: 1.00 vnt. (indelis smulkintų savo sultyse - įdarui)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona - įdarui)
Varškės sūris: 100.00 g (riebaus- įdarui)
Parmezano sūris: 100.00 g (įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (įdarui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Petražolės: 1.00 sauja (nedidelė saujelė, kapotų - įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Vegetariškas daržovių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 52
Kaip gaminti
  1. Pagal nurodymus ant dėžutės išvirkite ryžius.
  2. Kol verda ryžiai, susmulkinkite morkas, papriką, svogūną, salierą ir česnaką.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydami mentele pakepinkite morkas su kitais ingredientais tol, kol svogūnas pasidarys permatomas.
  4. Sudėkite likusius ingredientus (smulkintus brokolius, soją, imbierą, maltą papriką, žaliosios citrinos sultis ir sezamo aliejų) ir padidinkite ugnį iki maksimumo. Maišykite, kad neprisviltų ir troškinkite iki norimo brokolių minkštumo.
  5. Jei norite tirštesnės konsistencijos, porą šaukštų miltų sumaišykite su vandeniu ir įpilkite į troškinį, išmaišykite.
  6. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, suberkite išvirusius ryžius ir išmaišykite.

 

Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 2.00 vnt. (galvos)
Morkos: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Paprikos: 1.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 2.00 g (2 vnt.)
Salierai: 3.00 vnt. (stiebai)
Česnakai: 3.00 skiltelės (smulkinto)
Sojų padažas: 2.00 arbat. š. (2 - 4 arba kokosų aliejaus)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (1 -2 malto arba tarkuoto)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sulčių)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Sezamų aliejus: 1.00 arbat. š. (nebūtina)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Ryžiai: 100.00 g (100 - 300 - virtų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lengvas daržovių kuskusas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
1.0 / 1
Kaip gaminti

1. Svogūnus nulupkite. Jei naudojate mažus šalotinius svogūnėlius, jų nepjaustykite, o jei didesnius svogūnus, tuomet perpjaukite juos į 4–6 pusmėnulius.

2. Morkas ir pastarnokus nulupkite, supjaustykite 1–2 cm dydžio kubeliais. Moliūgą taip pat supjaustykite panašaus dydžio gabalais.

3. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, kaitinkite su juo koncentruotą pomidorų pastą, tarkuotą imbierą ir pertrintą česnaką. Sudėkite kuminą, ciberžolę ir cinamoną. Pakaitinkite apie minutę.

4. Sudėkite svogūnus, morkas, pastarnokus ir moliūgus. Pakaitinkite apie 5 minutes.

5. Sudėkite džiovintus abrikosus, razinas ir lauro lapą. Užpilkite sultiniu.

6. Puodą pridenkite ir leiskite virti ant labai lengvos ugnies 45 min., o tada sudėkite nuplautus avinžirnius, pagardinkite kajeno pipirais ir pakaitinkite dar apie 15 min. Daržovės turi būti taip gerai išvirusios, kad taptų minkštos, lyg sviestas.

7. Patiekite su kuskuso kruopomis ir šviežiais kalendros lapeliais.

Kaip paruošti kuskusą, galite paskaityti čia. Į šį troškinį drąsiai galite dėti ir kopūsto. Vasarą aš į tokio pobūdžio troškinį dedu ir cukinijų bei paprikų, net šviežių pomidorų, bet apie tokį troškinį pakalbėsime tada, kai ateis vasara.

Ingredientai
Svogūnai: 3.00 vnt. (arba 6–8 maži šalotiniai)
Morkos: 3.00 vnt. (vidutinės)
Pastarnokas: 3.00 vnt. (vidutiniai)
Moliūgai: 400.00 g (be žievės)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 4.00 valg. š. (koncentruotos)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutrintos)
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuoto šviežio)
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Džiovinti abrikosai: 100.00 g
Razinos: 30.00 g
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Avinžirniai: 240.00 g (šviežiai virtų arba konservuotų)
Daržovių sultinys: 1.50 l
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kuskusas: 2.00 st. (paruoštų pagal instrukciją; patiekimui)
Kalendros: 1.00 sauja (kapotų šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Lengvi žuvies ir paukštienos patiekalai:

Receptai
Receptas: Lašiša su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 21
Kaip gaminti

1. Į folijos lapą užlenktais kraštais dėkite saujelę špinatų, žiedais pjaustytą mėlynąjį svogūną, juostelėmis pjaustytas morkas, apelsino riekeles ir ant viršaus – lašišos filė gabalėlį oda į apačią.

2. Pagardinkite kepimui paruoštą patiekalą druska, pipirais, citrina, uždėkite čiobrelio šakelę.

3. Iš šonų dar sudėliokite po eilutę pjaustytų cukinijų, uždėkite kekę pomidoriukų. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite į iki 180C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 min.

Ingredientai
Lašiša: 400.00 g
Špinatai: 1.00 sauja
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 vnt. (šakelė)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 sauja (vyšninių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Menkė garuose
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 34
Kaip gaminti
  1. Žuvį nuplaukite, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pagal skonį įtrinkite citrininiais pipirais, druska, kapotomis petražolėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir apie 10 min. troškinkite puode virš garų. Padėkite šiltai.
  2. Tiekite su orkaitėje keptomis mažomis bulvytėmis. Jeigu norite, žuvį galite tiekti su imbierų padažu.
  3. Padažui: nedidelis svogūnas, česnako skiltelė, trečdalis šaukštelio malto imbiero, žiupsnelis citrinų žievelių, 50 ml žuvų sultinio, pagal skonį druskos ir citrinų sulčių, šaukštas aliejaus.   Svogūną ir česnaką nulupkite, sukapokite, trumpai pakepinkite gerai įkaitintame aliejuje. Kai svogūnai ir česnakai suminkštės, į padažą berkite imbiero, citrinų žievelių ir dar kelias min. troškinkite ant mažos ugnies. Padažą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite citrinų sultimis ir užpilkite juo paruoštą žuvį.
Ingredientai
Menkė: 500.00 g (filė - galite rinktis ir kitokią baltą žuvį)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (citrininiai - pagal skonį)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotos - pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Bulvės: 400.00 g (keptos orkaitėje)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lašiša su daržovėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 24
Kaip gaminti

1. Gabalėliais supjaustytą žuvį pasūdykite ir 30 min. laikykite šaldytuve.

2. Žuvies nuopjovas užpilkite dviem stiklinėmis pasūdyto vandens, išvirkite sultinį ir nukoškite.

3. Nuvalytas daržoves supjaustykite šiaudeliais ir sudėkite į šaukštu sviesto pateptą keptuvę. Ant daržovių sudėkite žuvis, apšlakstykite vynu, apibarstykite peletrūnais, uždenkite ir troškinkite ant mažos ugnies 20 min.

4. Kitoje keptuvėje ištirpinkite likusį sviestą, įberkite miltų, išmaišykite ir atskieskite žuvų nuoviru. Pasūdykite, įberkite žiupsnelį cukraus ir 10 min. kaitinkite. Šiek tiek ataušinkite, supilkite trynį ir maišydami dar pakaitinkite, bet neužvirinkite.

5. Šiuo padažu užpilkite žuvies gabalėlius su daržovėmis ir papuoškite petražolių lapeliais.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Lašiša: 800.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 70.00 g (gabalėlis)
Petražolės: 70.00 g (70 - šaknies ir lapelių)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vynas: 2.00 valg. š. (balto sauso)
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Miltai: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Troškintos menkės su daržovėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 14
Kaip gaminti

1.Cukinijas nuplaukite, salierus, česnako skilteles ir svogūną nulupkite. Pomidorus pusei minutės įmeskite į verdantį vandenį, išėmę nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas.

2.Visas daržoves smulkiai supjaustykite. Aliejų įkaitinkite gilioje keptuvėje, sudėkite daržoves, išskyrus pomidorus, ir kepkite 4–5 minutes. Tada įmaišykite pomidorus, kaparėlius ir dar 5 minutes pakepkite.

3.Filė gabaliukus perliekite vandeniu, nusausinkite, apibarstykite druska, pipirais ir sudėkite į daržovių troškinį. Šiek tiek troškinio uždėkite ant žuvų ir uždengę ant nedidelės ugnies troškinkite 10–12 minučių.

4.Baigiant suberkite žoleles, paskaninkite druska ir pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažos)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt. (prinokę)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Kaparėliai: 2.00 valg. š.
Vynas: 6.00 valg. š. (4–6 šaukštai sauso baltojo)
Menkė: 800.00 g (rudagalvių ar kitokių menkių filė)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 2.00 valg. š. (kapotų lapelių)
Bazilikai: 2.00 valg. š. (kapotų lapelių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos krūtinėlė su garstyčių ir medaus marinatu
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.4 / 44
Kaip gaminti
  1. Česnakus sutarkuokite arba išspauskite.
  2. Stikliniame dubenyje išmaišykite produktus.
  3. Keturias vištienos krūtinėles supjaustykite nedideliais gabaliukais, aptepkite bei apvoliokite marinatu bei palikite šaltai marinuotis per naktį.
  4. Kepkite ant grilio arba orkaitėje 10–15 minučių. Skanaus!

Receptą atsiuntė Indrė B., Gargždai

Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 800.00 g
Garstyčios: 3.00 valg. š. (marinatui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (marinatui)
Druska: 2.00 arbat. š. (marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 šviežiai maltų - marinatui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Actas: 2.00 valg. š. (baltojo - marinatui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kiniška generolo Tso vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 38
Kaip gaminti

Štai šis, mano pateikiamas Generolo Tso vištienos variantas, iš Fuchsios Dunlop knygos „Every Grain of Rice“. Autorė tvirtina, kad patiekalą išmoko gaminti iš vieno kinų šefo restorane Taipėjuje.

Jei gaminsite tiksliai pagal instrukcijas, gausite tipišką (tikrą!) kinišką patiekalą – vištienos gabalėlius turtingame lipniame rūgštokame padaže, lygiai taip, kaip patiekalus gamina Kinijoje. Tačiau jei norite lietuviškai-kiniškos versijos, patariu į padažą įdėti bent 1 šaukštelį cukraus, kad būtų tas geidžiamas saldžiarūgštis efektas (prie kurio mes visi pratę)...

1. Vištieną supjaustykite mažais gabalėliais (geriausia plonomis pailgomis apie 3–4 cm ilgio juostelėmis). Dubenėlyje sumaišykite marinatui skirtus ingredientus, sudėkite supjaustytus vištienos gabalėlius, rankomis įmasažuokite į juos marinatą ir atidėkite į šalį, kol darysite kitus darbus (galite palikti marinuotis vištieną keletui valandų arba per naktį – laikykite šaldytuve).

2. Sumaišykite visus padažo ingredientus ir atidėkite į šalį.

3. Gilioje keptuvėje arba wok keptuvėje (arba gruzdintuvėje) įkaitinkite aliejų. Karštame aliejuje apskrudinkite vištienos gabalėlius, kol šie taps traškūs. Atidėkite į šalį ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius.

4. Baigus skrudinti mėsą, išpilkite aliejų, jei reikia, nusausinkite wok keptuvę. Įpilkite dar pora šaukštų aliejaus, sumeskite čili pipirus (jei norite, kad būtų mažiau aštru, pašalinkite čili pipirų sėklas – jos duoda daugiausia aštrumo), ir labai trumpai apskrudinkite (tik žiūrėkite, kad čili nesudegtų). Suberkite imbierus ir česnakus, dar pakepinkite keletą sekundžių, kol pasklis aromatas.

5. Supilkite padažą ir maišydami virinkite, kol padažas sutirštės. Pabaigoje sudėkite apkepintą vištieną ir viską maišydami pakepinkite, kad kiekvienas gabalėlis pasidengtų padažu. Pabaigoje pašlakstykite sezamų aliejumi.

6. Patiekite iškart, pabarstę žaliais svogūnų laiškais, su virtais ryžiais.

 

Ingredientai
Vištiena: 350.00 g (krūtinėlių arba blauzdelių mėsos)
Čili pipiras: 2.00 vnt. (džiovinti)
Aliejus: 5.00 valg. š. (3 šaukštai mėsos skrudinimui ir 2 marinatui)
Imbieras: 2.00 arbat. š. (smulkinto šviežio)
Česnakai: 2.00 arbat. š. (smulkinto)
Sezamų aliejus: 2.00 arbat. š.
Svogūnų laiškai: 2.00 valg. š. (smulkintų, patiekimui)
Ryžiai: 200.00 g (virtų, patiekimui)
Sojos padažas: 4.50 arbat. š. (1 šaukštelis tamsaus (perpus marinatui ir padažui), 3,5 šaukštelio šviesaus (2 marinarui ir 1,5 padažui))
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (marinarui)
Krakmolas: 2.50 arbat. š. (2 marinatui ir 0,5 padažui)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š. (išmaišytos su 1 šaukštu vandens; padažui)
Ryžių actas: 1.00 valg. š. (padažui)
Vištienos sultinys: 3.00 valg. š. (arba vandens; padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Prezidento posto sieksiantis S.Skvernelis apie G.Nausėdą ir I.Šimonytę: paskirti prezidentės įpėdiniai

Aktualu

Politologai: sprendimas kandidatuoti rodo dideles Sauliaus Skvernelio ambicijas

Tiesiogiai Gazas

A.Gelažninkas pasiekė Dakaro finišą, B.Bardauskui maratonas baigėsi – lūžo abi rankos

Verslas

Chaosas su pensijomis: 40 proc. senolių vis dar negavo išmokų, jų dar prašoma palaukti

24sek

Pernai prieš L.Dončičių, šiemet – NKL: „Žalgirio“ talentas stojasi ant kojų

Aktualu

Vilniaus Ateities mokykloje teko evakuoti 600 mokinių: kažkas vėl pripurškė dujų

Aktualu

I.Šimonytė apie S.Skvernelio sprendimą: „Buvo galima lažintis užstatant viską“

Tiesiogiai 15min iš Dakaro Gazas

Paskutinis Dakaro etapas: lietuvių ekipažai – finiše

Aktualu

Tauragėje policija elektrošoku tramdė prieš „Luminor“ banką protestavusį vyrą

Pasaulis kišenėje

Lenkas netyčia įlipo ne į tą „Ryanair“ lėktuvą ir atsidūrė už 1,5 tūkst. km nuo tikslo

Mokslas.IT

Kur povandeninių laivų įgulos deda šiukšles? Kaip skalbia savo drabužius?

Aktualu

R.Masiulis A.Vaitkų nušalino nuo visų sprendimų, susijusių su LVŽS parėmusiais verslininkais

Gazas

Keliai virto čiuožyklomis: nusičiaudėjęs gali atsidurti pakelės griovyje

Aktualu

Ganoje nušautas korupciją futbole atskleidęs žurnalistas

24sek

Eurolyga skurdžiuosius ruošiasi gelbėti ir „Žalgirio“ sąskaita: nukirps penktadalį milijono?

Aktualu

Anekdotas: A.Kupčinskas sutaršė „Metropolio“ fasado pokyčius, kurie palaiminti jo meravimo laikais

Aktualu

Iš Rygos atgabenta donoro širdis: dėl prasto oro teko skraidinti lėktuvu

24sek

Ispano įspūdžiai Kaune: apėmusi neviltis dėl Barselonos ir Šaro manija

Mokslas.IT

„Linkomanija“ neveikia net ir neblokuojama: atsirado kitų kibernetinių priešų

Vardai

Rima Antonovienė nustebino fotosesija lovoje: „Jaučiausi kaip karalienė“

Vardai

Indrei Burlinskaitei sužadėtinis patarė atsisakyti priauginamų plaukų: „Tai buvo kvailystė“

24sek

Įdomaus įvertinimo sulaukusio 18-mečio talento neblaško NBA svečių dėmesys

Vardai

Valerija Iljinaitė eurovizinės dainos klipe atskleidė savo aistrą šokiui

Sportas

Vilniaus „Žalgiris“ pasirengimą sezonui pradėjo triuškinančia pergale

Aktualu

Kuršių nerijos kopas audros ardo, o Palangos – ne: kodėl?

Naujienos

Aktualu

Giedrius Česnakas: JAV pasaulio policininkas – galios, o ne retorikos rezultatas

Aktualu

Kaune – „merso“ smūgis į medį ir stulpą: beteisis vairuotojas į ligoninę pasiuntė 4 keleivius

24sek

Trys naujos „Ryto“ kliūtys

Aktualu

„Socdarbiečiai“ ieško prezidento: galimu kandidatu įvardijo A.Butkevičių, politikas stebisi

Verslas

2019-ieji NT rinkoje: ką prognozuoja analitikai?

Vardai

Naujų metų pažadai ir iššūkiai: savas būstas, magistro laipsnis ir artėjantis jubiliejus

Verslas

Atliekų krizės gniaužtuose – ir Lietuva

Aktualu

Prognozė: dešimt svarbiausių Lietuvos politikos ir visuomenės įvykių 2019-aisiais

Verslas

Eurostatas: lietuviai pagal išlaidas alkoholiui – treti ES

Pasaulis kišenėje

Miestai, kuriuos 2018-aisiais aplankė daugiausiai keliautojų

Aktualu

Lietuvoje prognozuojamas plikledis, sniegas, vietomis kils pūga

Mokslas.IT

Lietuvos mokslininkai sugalvojo, kaip pailginti saulės elementų gyvavimo trukmę

Verslas

Namo renovacija apkarto: negali parduoti buto dėl naujų matavimų

Gyvenimas

Kaip atsikratyti pilvo riebalų ir pagreitinti medžiagų apykaitą

Vardai

NBA žvaigždės Kobe Bryanto žmona Vanessa laukiasi ketvirto vaiko: jau žino lytį

Sportas

„Palanga“ turės naują trenerį: V.Trakys palieka klubą

24sek

„Raptors“ pergalė – K.Leonardo karjeros rungtynės ir žinios apie J.Valančiūną

Aktualu

Prieš 100 metų Kaunas tapo laikinąja sostine

Aktualu

Orai.lt: vietomis kils pūgos

Aktualu

Vilniuje siautėjo Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotosios pėstininkų bataliono karys

Aktualu

Rusijoje kaip šnipas areštuotas amerikietis buvo atvykęs į vestuves

Verslas

Antros pakopos pensijų fondai: mažėja mokesčiai, keičiamos investavimo strategijos

Aktualu

Seimo pirmininkui V.Adamkus buvo labiau prezidentiškas už D.Grybauskaitę

Gyvenimas

Psichoanalitikas R.Milašiūnas apie pasąmonę ir intuiciją: „Pirmiausia reikėtų remtis jausmais, o ne protu“

Vardai

Gera keliauti kartu

Video

04:13
00:18
01:16

Praktiški patarimai

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką