Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Meyer maistas“ receptas: bananų duona be pridėtinio cukraus

Ši saldi, minkšta ir drėgna bananų duona yra be pridėtinio cukraus ir labai nesudėtingai paruošiama. Puikiai tinka pusryčiams ar kaip sveikas užkandis, o gal desertas su riešutų sviestu, džemu, „Nutella“. Gardi ji ir be jokių priedų, nes yra tikrai skalsi, sodraus skonio.
Bananų duona be pridėtinio cukraus
Bananų duona be pridėtinio cukraus / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Šiai duonai geriausiai tinka naudoti labai sunokusius bananus, kad būtų galima juos lengvai sutrinti šakute. Visgi, jei naudosite kietesnius bananus, tada juos trinkite elektriniu trintuvu (blenderiu) ir po to įmaišykite į tešlą. Pačios tešlos jokiais būdais netrinkite, o tik plakite ir sukite. Aš tam net nenaudoju elektrinio plakiklio, viskas puikiai ir lengvai išeina ir rankiniu plakikliu, taip vadinama „šluotele“.

Priedus galite dėti tokius, kokių tik norisi. Pastarąjį kartą kepiau du duonos kepaliukus: vieną saldesnį su juodo šokolado gabaliukais ir kakava, kitą su riešutų sviestu. Galima dėti ir bet kokių džiovintų vaisių, riešutų, sėklų ir pan.

Šią duoną galite gaminti ir veganišką, ir be glitimo – pieną galite keisti vandeniu ar augaliniu pienu, o paprastus miltus – migdolų. Lygiai taip pat alyvuogių aliejų galima keisti kokosų ar kitu augaliniu aliejumi. Kaip saldiklį, jei nesinori medaus, naudokite klevų ar agavų sirupą.

Ingredientai:

  • 70 g alyvuogių aliejaus (arba kito augalinio);
  • 120 g skysto medaus (arba agavų, klevų sirupo);
  • 2 kiaušiniai;
  • 2 dideli sunokę bananai (arba 3 maži);
  • 60 ml pieno;
  • 1 arbat. šaukšt. sodos;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar vanilinio cukraus;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1/2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 245 g šviesių kvietinių miltų (galima speltų, galima pamaišytų su pilno grūdo, bet jei bus tik pilno grūdo, tešla taps labai sunki, tad geriau pamaišyti).

papildomai pagal skonį:

  • sauja smulkintų riešutų (mišinio ar graikinių); mes naudojome porą šaukštų riešutų sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. kakavos;
  • 70 g smulkinto juodojo šokolado.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 165 C laispnių temperatūros ir pasiruoškite duonos kepimo formelę: ištepkite riebalais ar įtieskite kepimo popieriaus.

2. Dideliame dubenyje rankine šluotele-plakikliu suplakite skystą medų ir aliejų. Įmuškite kiaušinius, vėl išplakite, tada sudėkite šakute gerai sutrintus bananus, pieną ir vėl viską išplakite. Bananų gali matytis ir kiek stambesnių gabaliukų, viskas tvarkoje, svarbu, kad jie ne per daug stambūs ir kieti.

3. Sudėkite sodą, vanilės ekstraktą, druską ir cinamoną ir viską išmaišykite. Pačioje pabaigoje įmaišykite miltus ir norimus priedus (kakavą, džiovintus vaisius, juodojo šokolado, riešutų ar riešutų sviesto).

4. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 60–70 min., kol įkišus pagaliuką ir jį ištraukus bus sausas. Kepimo pabaigoje, jei viršus ims per daug skrusti, galite pridengti folija.

5. Išėmę duoną, atvėsinkite apie 10 min., tada išimkite iš formos, dar palaukite, kol šiek tiek pravės, t. y. apie 20 min. (nes jei pjausit labai karštą bus sukritusi ir sunki viduje), ir jau galite mėgautis.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Bananų duona be pridėtinio cukraus
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Bananų duona be pridėtinio cukraus

Šis receptas – iš kulinarinio tinklaraščio meyermaistas.lt, kurio autoriai – lietuvė Diana ir jos vyras amerikietis Bernardas, gimęs Pietų Afrikos Respublikoje. Nors Diana ir Bernardas dirba su kulinarija nesusijusius darbus, didelę dalį savo laisvalaikio skiria šiam pomėgiui, ne tik gamindami ir dalydamiesi savo šeimų tradiciniais, bet ir jų pačių sukurtais ar improvizuotais receptais.

Asmeninio albumo nuotr./Bernardas Meyeris su šeima
Asmeninio albumo nuotr./Bernardas Meyeris su šeima

Meyermaistas.lt tinklaraštyje rasite ne tik tradicinių lietuviškų, amerikietiškų bei afrikietiškų patiekalų, bet ir receptų, įkvėptų kitų pasaulio šalių virtuvių bei naujausių maisto tendencijų.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius