Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Meyer maistas“ receptas: mažutės pavlovos su šviežiomis uogomis ir vaisiais

Šis grakštus, elegantiškas, lengvas it pūkas, trapus ir spalvingas desertas puikiai papuoš kiekvieną stalą. Tereikia vos keleto ingredientų ir žiupsnio kantrybės. Nors pavlova nėra iš greit paruošiamų desertų, jis tikrai vertas pastangų ir laukimo. Morengus pavlovai galite išsikepti ir kelios dienos iki patiekiant bei laikyti sausai, o reikiamą dieną tiesiog uždėti plaktos grietinėlės, šviežių vaisių ir uogų bei ilgai nelaukiant tiekti ant vaišių stalo.
Pavlovos su šviežiomis uogomis ir vaisiais
Pavlovos su šviežiomis uogomis ir vaisiais / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Tik 5 ingredientai ir iš pažiūros labai nesudėtingas procesas, kita vertus, pavlova nėra jau toks visai paprastai paruošiamas desertas, kadangi mažiausia klaidelė ir morengai gali sukristi.

Dažniausiai pasitaikančios klaidos:

Štai keletas dažniausiai pasitaikančių klaidų (deja, dalis išbandytų savo kailiu), kodėl morengai nepavyksta:

  1. Per šalti baltymai. Atskirkite trynius nuo baltymų, kai kiaušiniai šalti, bet, juos atskyrus, baltymus palikite kambario temperatūroje bent 30 minučių iki plakimo.
  2. Kiaušinių baltyme liko šiek tiek trynio. Jei jūsų atskirtame kiaušinių baltyme bus bent mažiausias lašelis trynio, baltymų gerai neišplaksite.
  3. Naudojate plastikinį dubenį. Nenaudokite plastikinio dubens morengams gaminti. Dažniausiai plastikiniai indai yra sugėrę kiek aliejaus, net jei ir galvojate, kad juos gerai išplovėte. O net ir šiek tiek riebalų, kurių plika akimi nematote, gali tapti priežastimi, kodėl baltymai tinkamai neišsiplaka. Geriausiai naudoti stiklinį ar metalinį dubenį.
  4. Nevisiškai ištirpęs cukrus. Jei manote, kad baltymus išplakėte labai gerai, tačiau bekepant orkaitėje morengai vis tiek sukrito (arba suskystėjęs cukrus ėmė tekėti per morengo apačią), priežastis gali būti nepakankamai gerai plakimo metu ištirpęs cukrus. Baltymus su cukrumi turite plakti tiek ilgai, kol cukraus granulių visiškai neliks. Tam geriausia naudoti namie gamintą cukraus pudrą (kavamale ar grūstuve susmulkintą cukrų), o ne pirktinę cukraus pudrą, nes pirktinėje būna įmaišyta sulipimą mažinančių medžiagų (tokių kaip kukurūzų krakmolas, kartais kvietiniai miltai, kalcio fosfatas), kurios gamintojams būtinos kaip apsauga, kad pudra nesušoktų į gumulus.
  5. Perplakti baltymai. Šiaip, jei naudojate tinkamą kiekį cukraus, perplakti baltymus yra labai sunku. Bet jei cukraus įdėjote per vėlai ar jo per mažai, tuomet jūsų baltymai gali atsiskirti ir prarasti standžią ir glotnią konsistenciją.
  6. Nepakankamas kiekis cukraus. Suprantama, kad kai kurie žmonės stengiasi riboti cukrų ir mažinti jo kiekį desertuose. Tačiau šiame deserte cukrus turi itin svarbų vaidmenį ir jo kiekis morenguose jau yra paskaičiuotas moksliškai: vienam baltymui (apie 30 ml) reikia apie 40–45 g cukraus, kitaip standi morengų forma nepavyks. Jei jau labai norisi šiame deserte sumažinti cukraus kiekį, mažinkite jo grietinėlės plakinyje.
  7. Nenaudojate cukraus. Jei nenaudojate cukraus ir jį keičiate medumi ar kitomis alternatyvom, labai didelė tikimybė, kad morengai nepavyks. Standiems, traškiems ir puriems morengams būtina naudoti baltąjį cukrų.
Vida Press nuotr./Morengas
Vida Press nuotr./Morengas

Be abejo, gali būti nemažai ir kitų priežasčių, kodėl morengai sukrito ir nepavyko (kad ir labai didelis drėgmės kiekis patalpoje ar šiaip drėgnas oras tą dieną, o galbūt netinkama kepimo temperatūra, laikas ir pan).

Visgi, aukščiau išvardintos klaidos yra tikrai dažnos ir jų išvengus tikimybė, kad lengvai ir sklandžiai pagaminsite norimus morengus, tikrai padidės.

Ingredientai (8 mažoms pavlovoms):

morengams:

  • 4 kiaušinio baltymai (kambario temperatūros);
  • 230 g baltojo cukraus (namuose malto kavamalėje ar kuo smulkiau grūsto, bet ne pirktinės cukraus pudros);
  • žiupsnis druskos.

kremui:

  • 350 ml grietinėlės (ne mažiau kaip 35 proc. riebumo);
  • 50 g baltojo cukraus (namuose malto ar kuo smulkiau grūsto, bet ne pirktinės cukraus pudros);
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • norimų šviežių uogų ir vaisių (mes naudojome šviežias šilauoges, avietes, braškes ir kivius).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių temperatūros.

2. Į didelį švarų metalinį ar stiklinį indą sudėkite baltymus, atskirtus nuo trynių su žiupsneliu druskos ir gerai išplakite iki minkštų, akytų putų. Tada pamažu, pildami dalimis, įplakite cukrų: iš pradžių dėkite vieną šaukštą smulkaus cukraus nuolat plakdami, kol visiškai ištirps ir visai nesimatys granulių (apie 1 min.), tada antrą šaukštą ir t.t. Kartokite, kol subersite visą cukrų. Ar cukrus tikrai ištirpęs, galite patikrinti paėmę šiek tiek plakinio tarp pirštų galiukų ir patrynę – cukraus turi visiškai nesijausti, jis visas turi būti ištirpęs.

3. Kepimo skardą padenkite kepimo popieriumi. Ant jo galite formuoti morengus specialiu konditeriniu švirkštu, paprastu maišeliu su prakirptu kampu arba tiesiog šaukštu (kaip darėme mes). Formuojant pavlovų morengus, suformuokite lizdelio formos morengą su įdubimu viduryje ir aukštesniais krašteliais – taip turėsite vietos, kur dėti plaktą grietinėlę su vaisiais ir uogomis. Iš recepte nurodyto kiekio mes suformavome 8 pusės delno dydžio morengus, bet dydis gali būti bet koks, tad galite gaminti mažesnius ar didesnius.

4. Kai baigsite formuoti morengus, dėkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 80 min. Iškepus neskubėkite traukti iš orkaitės. Geriausiai – net neatidarykite orkaitės. Tiesiog palikite morengus orkaitėje natūraliai lėtai atvėsti dar valandą ar dvi (galite ir pernakt). Greitai išėmus jie gali suskilti.

5. Kol morengai vėsta, pasigaminkite įdarą: švariame sausame dubenyje gerai išplakite šaltą grietinėlę su norimu kiekiu cukraus ir vanile. Plakite iki standžių putų.

6. Kai atvėsusius morengus išimsite iš orkaitės ir jau galėsite tiekti, į jų vidurį dėkite po šaukštą ar du plaktos grietinėlės, ant jos – norimų vaisių ir uogų. Štai ir viskas, turite nuostabiąją pavlovą, kuri pasiruošusi keliauti ant vaišių stalo!

Tinklaraščio archyvo nuotr./Pavlovos su šviežiomis uogomis ir vaisiais
Tinklaraščio archyvo nuotr./Pavlovos su šviežiomis uogomis ir vaisiais

Šis receptas – iš kulinarinio tinklaraščio meyermaistas.lt, kurio autoriai – lietuvė Diana ir jos vyras amerikietis Bernardas, gimęs Pietų Afrikos Respublikoje. Nors Diana ir Bernardas dirba su kulinarija nesusijusius darbus, didelę dalį savo laisvalaikio skiria šiam pomėgiui, ne tik gamindami ir dalydamiesi savo šeimų tradiciniais, bet ir jų pačių sukurtais ar improvizuotais receptais.

Asmeninio albumo nuotr./Bernardas Meyeris su šeima
Asmeninio albumo nuotr./Bernardas Meyeris su šeima

Meyermaistas.lt tinklaraštyje rasite ne tik tradicinių lietuviškų, amerikietiškų bei afrikietiškų patiekalų, bet ir receptų, įkvėptų kitų pasaulio šalių virtuvių bei naujausių maisto tendencijų.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius