Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Meyer maistas“ receptas: pica traškiu sūrio kraštu

Mūsų šeimyna labai mėgsta picas, ypač savaitgaliais, juk kartais norisi save palepinti, kad ir kaloringesniu, bet labai skaniu maistu. Pica taip pat ir svečių visada mėgstamas patiekalas, o ją paruošti visai nesunku. Jei mėgstate grybus ar ančiuvius, lengvai galite jų pridėti pagal savo skonį ir paruošti dvi skirtingų skonių picas.
Pica traškiu sūrio kraštu
Pica traškiu sūrio kraštu / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Iš esmės galite dėti ką norite, išskyrus... ananasus. Ko jau ko, bet picos su ananasais mes nepripažįstame!

Na, o jei rimčiau, tai svarbiausia yra elastingas, traškus, o kartu ir purus picos padas. Iš esmės šis receptas tinka ir klasikinei picai, tik čia dar dedame ant kraštų sūrio, juos užlenkiame ir taip pasigaminame picą su sūrio kraštu. Jo nedėdami galite pasigaminti ir paprastą picos variantą su šiek tiek mažiau sūrio.

Kad sėkmingai paruoštumėt picos pagrindą, svarbūs keli dalykai:

1. Turite labai gerai išminkyti tešlą (kuo ilgiau minkysite, tuo elastingesnė ji taps ir galėsite suformuoti plonesnį pagrindą);

2. Leiskite picai pakilti, kol tešla padvigubės. Geriausiai bent valandą ją laikyti uždengtą šiltai (jei norite, galite laikyti ir pernakt į šaldytuve, bus dar skaniau, bet mažiausiai valandą prieš kepant, reikia vis tiek išimti ir palaikyti šiltai);

3. Kepti labai gerai įkaitintoje orkaitėje.

Ir dar – nenaudojam jokių kočėlų, tik rankomis... Ir viskas, skanaus!

Ingredientai (1 labai didelei arba 2 vidutinėms picoms):
(gaminimo ir kepimo laikas – 1 val. 30 min.)

picos pagrindui:

  • 1,5 arbat. šaukšt. aktyvių sausų mielių;
  • 1 puodelis šilto vandens (250 ml);
  • 1 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 3 puodeliai miltų (360 g);
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.

picos viršutiniam sluoksniui:

  • 1 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 6 valg. šaukšt. padažo picai ar natūralaus pomidorų padažo;
  • 6 lazdelės plėšomo sūrio;
  • 1 puodelis tarkuoto mocarelos sūrio (230 g);
  • 1 puodelis tarkuoto geltono ar balto sūrio (pvz., Provolone ar panašaus) (230 g);
  • 1 valg. šaukšt. griežinėliais pjaustytos Chalapos paprikos;
  • 10 riekelių salamio dešros;
  • 10 riekelių Chorizo dešros;
  • 1 vidutinio dydžio pomidoras (be sėklų, supjaustytas riekelėmis).

Gaminimas:

1. Pirmiausiai paruošiame tešlos pagrindą. Nedideliame dubenėlyje, sumaišykite šiltą vandenį su mielėmis ir 1 šaukšteliu cukraus. Palikite pabrinkti apie 5–10 min.

2. Miltus suberkite į didelį dubenį. Pradžiai galite naudoti 2,5 puodelio, o pusę pasilikti, jei tešla bus lipni, pridėkite vėliau (kaip žinia, tešlos elastingumui daug įtakos turi oro temperatūra ir drėgmės kiekis namuose, tad kaskart pagrindas gali nežymiai skirtis nepaisant to, kad viską darysite lygiai taip pat).

3. Į miltus įmaišykite likusį cukrų ir druską. Supilkite pabrinkusių mielių mišinį (turi būti grietinės konsistencijos) ir viską išmaišykite rankomis. Tada tešlą perkelkite ant miltuoto paviršiaus ir dar paminkykite apie 5 min., o tada palikite 5 min. pailsėti.

4. Po 5 min. vėl imkite tešlą, kuri jau turėtų būti šiek tiek elastingesnė, ir dar paminkykite keletą minučių. Suformuokite rutulį ir perkelkite į aliejumi išteptą švarų ir lygų dubenėlį. Būtinai aliejumi ištepkite ne tik dubenėlį, bet ir pačią tešlą. Tada uždenkite dubenį maistine plėvele, ant viršaus uždėkite virtuvinį rankšluostėlį ir padėkite ramiai ir šiltai, maždaug valandai.

5. Kol kildinate tešlą, įkaitinkite orkaitę iki labai karštos (apie 250 laipsnių) ir palikite karštą iki kepimo likus apie 30 min.

6. Pakilusią tešlą dėkite ant miltuoto paviršiaus, perpjaukite pusiau ir rankomis ištempkite bei suformuokite apskritimo formos būsimos picos pagrindus (tik nenaudokite kočėlo, nes kočiojant iš tešlos išeitų visas kildinimo metu susikaupęs oras, kuris suteikia pagrindui purumą ir lengvumą).

7. Tešlos kraštus taip pat formuokite plokščius, kuo plonesnius. Tada paimkite didelį kepimo popieriaus lapą ir apibarstykite jį kukurūzų miltais ar manais (tai apsaugos nuo sukibimo su tešla), dėkite ant jo suformuotą picos pagrindą.

8. Perpjaukite sūrio lazdeles pusiau, dėkite ant picos kraštų ir juos užsukite bei gerai užspauskite kartu su viduje esančiu sūriu.

9. Pagrindo vidurinę dalį apšlakstykite alyvuogių aliejumi, aptepkite picos ar natūraliu pomidorų padažu ir dėliokite norimus ingredientus viršutiniam sluoksniui (mes sūrį dedame paskiausiai, nors galite dėti ir atvirkščiai – pirma sūrį, o ant jo visus likusius ingredientus). Galite dėti panašius, kaip naudojame mes, arba kitus savo mėgstamus.

10. Įdėkite paruoštą picą į orkaitę kartu su kepimo popieriumi (kad būtų lengviau įkelti į orkaitę ir vėliau išimti, galite naudoti plastikinę ar kokią kitą ploną lentelę ar net picos ližę, jei turite) ir kepkite, kol picos kraštai gražiai pageltonuos, apie 7–10 min.

11. Paruoškite ir antrąją picą, kol pirmoji kepa.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Pica traškiu sūrio kraštu
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Pica traškiu sūrio kraštu

Šis receptas – iš kulinarinio tinklaraščio meyermaistas.lt, kurio autoriai – lietuvė Diana ir jos vyras amerikietis Bernardas, gimęs Pietų Afrikos Respublikoje. Nors Diana ir Bernardas dirba su kulinarija nesusijusius darbus, didelę dalį savo laisvalaikio skiria šiam pomėgiui, ne tik gamindami ir dalydamiesi savo šeimų tradiciniais, bet ir jų pačių sukurtais ar improvizuotais receptais.

Asmeninio archyvo nuotr. /Meyer šeima
Asmeninio archyvo nuotr. /Meyer šeima

Meyermaistas.lt tinklaraštyje rasite ne tik tradicinių lietuviškų, amerikietiškų bei afrikietiškų patiekalų, bet ir receptų, įkvėptų kitų pasaulio šalių virtuvių bei naujausių maisto tendencijų.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius