Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Miško žvėrių“ receptas: prašmatniai atrodantis, paprastai paruošiamas kalakutienos pyragas

Ar jums visuomet pavyksta pagaminti maisto tiksliai tiek, kiek reikia? Manyje tūno nuo vaikystės išugdyta baimė, kad žmonės nuo stalo pakils alkani. Tai geriau pagaminti daugiau – dėl visa ko. O ką daryti su maisto likučiais? Štai vienas mano mėgstamų receptų susikaupusių maisto likučių sunaudojimui. Atrodo prašmatniai, lengvai paruošiama, skanu.
Kalakutienos pyragas
Kalakutienos pyragas / Miskozverys.lt nuotr.

Sudedate viską, ką turite, į keraminius indelius (maistas jau keptas, tai nebereikia papildomai jo ruošti), užpilate padažu arba sultiniu, užklojate tešlos kepure ir dedate ant stalo karališką patiekalą. Kukliai šypsotės priimdami komplimentus ir niekam nepasakojate, kaip išties viskas paprasta.

Pateikiu bazinį receptą, kurį būtinai keiskite pagal savo pomėgius ir šaldytuvo turinį. Skanaus!

Miskozverys.lt nuotr./Kalakutienos pyragas
Miskozverys.lt nuotr./Kalakutienos pyragas

Kalakutienos pyragas

Ingredientai (4 porcijoms, jei tai pagrindinis patiekalas, 8 porcijoms, jei tai užkandis):

  • 600 g kalakuto krūtinėlės;
  • 300 g pievagrybių;
  • 500 g sluoksniuotos tešlos;
  • 300 ml riebios grietinėlės;
  • 50 ml šerio (galite keisti vynu arba visai praleisti);
  • 150 ml vištienos sultinio;
  • 1 svogūnas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 20 g sviesto;
  • keli šaukštai aliejaus;
  • 1 kiaušinio trynys;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Kalakuto krūtinėlę supjaustykite nedideliais kubeliais ir apie 5 minutes pakepkite ant aliejaus. Mėsa turi būti beveik iškepusi. Pagardinkite druska, pipirais ir išdėliokite aštuoniuose keraminiuose 9 cm skersmens indeliuose (ramekenuose).

2. Pievagrybius nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūną ir česnaką smulkiai sukapokite. Keptuvėje ištirpdykite sviestą ir pakepinkite pievagrybius, svogūnus ir česnaką apie penkias minutes. Įberkite druskos ir pipirų, supilkite šerį ir kepkite apie tris minutes, kol alkoholis išgaruos. Tuomet supilkite sultinį ir grietinėlę, viską užvirinkite ir ant mažos ugnies patroškinkite apie 10 minučių, kol padažas šiek tiek sutirštės.

3. Užpilkite padažu kalakuto gabaliukus indeliuose. Indeliai turi būti gerai pripildyti, palikite tik maždaug pusę centimetro iki viršaus. Atvėsinkite.

4. Iš tešlos išpjaukite šiek tiek už indelius didesnius apskritimus (maždaug 10 cm skersmens) ir užklokite indelius, gerai prispauskite kraštelius, kad jie priliptų prie indelio. Galima tešlos kraštelį padrėkinti, kad jis geriau liptų. Iš tešlos likučių išpjaukite ar iškočiokite papuošimus. Kiaušinio trynį sumaišykite su šaukšteliu vandens ir aptepkite visas tešlos kepures.

5. Sudėkite indelius į šaldytuvą valandai – tai labai svarbus recepto punktas, nepraleiskite jo. Atvėsinta kalakutiena vėliau neperkeps.

6. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Kepkite pyragus apie 20 minučių, kol tešla gražiai apskrus.

Miskozverys.lt nuotr./Kalakutienos pyragas
Miskozverys.lt nuotr./Kalakutienos pyragas

Be mėsos: ją keiskite daržovėmis: šparaginėmis pupelėmis, smidrais, paprika – viskas priklauso nuo jūsų pomėgių ir fantazijos. Svarbu ruošiant daržoves jų neperkepti – jos vėliau troškinsis po tešlos kepure.

Be riebalų: daržoves ir mėsą paruoškite garuose arba apvirkite, vietoj balto padažo naudokite sultinį.

Miško žvėrys – tai Astos, Julės ir Linos nuotykiai nuo kebabų iki prancūzų konditerijos meno. Patyrimai ir atradimai virtuvėje, pasakojimai apie prisvilusius blynus ir kačiukų vaizdo įrašai, nuo kurių nepavyksta atplėšti akių – į tinklaraštį jos sudeda visa tai, kuo norisi (nors ir ne visada patogu) dalytis.

Tinklaraščio paskyra socialiniame tinkle „Facebook

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius