Mitybos specialistas: norite sulieknėti – gaminkite namuose

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, Lietuva pagal žmonių nutukimą – viena pirmaujančių Europos valstybių. Antsvorio problemų turi daugiau nei 60 proc. vyrų ir beveik 45 proc. moterų. Sertifikuoto mitybos specialisto Gedimino Čižausko teigimu, norintiems atsikratyti nereikalingų kilogramų derėtų rečiau lankytis maitinimo įstaigose ir namuose gaminti netgi tokius produktus, kaip duona ar ledai.
Naminiai makaronai.
Naminiai makaronai. / Fotolia nuotr.

„Namuose ruoštą maistą galima maksimaliai pritaikyti individualiems poreikiams, o maitinimo įstaigose maistas gaminamas visiems vienodai, – teigia Gediminas Čižauskas. – Užsisakę patiekalą, žmonės dažniausiai nežino, kiek jame kalorijų, kiek ir kokių prieskonių bei maisto priedų naudota, koks kiekis aliejaus piltas į keptuvę – trūksta atsakymų į svarbius klausimus, kylančius besilaikančiam sveikos mitybos principų.“

G. Čižauskas atkreipia dėmesį, kad kai kurios maitinimo įstaigos, siekdamos sutaupyti, gali naudoti prastesnės kokybės produktus ir tai gali atsiliepti valgančiojo sveikatai.   

Taip pat skaitykite: Dailiname kūno linijas: smagūs būdai padės sudeginti 200 kcal

Mitybos specialisto teigimu, namuose galima pasigaminti ne tik patiekalus, bet ir kai kuriuos produktus, kurie bus ne tik sveikesni, nei pirktiniai, bet ir kainuos mažiau.

  1. Duona. Parduotuvėje pirktoje duonoje galima aptikti nemažai cukraus, kartais – netgi maisto priedų, sustiprinančių duonos skonį ir ilgiau išlaikančių jos šviežumą. Kepant duoną namuose, šių priedų dėti nereikėtų, o cukrų, jeigu norisi saldesnio gaminio, galima pakeisti medumi. Be to, duoną galima išsikepti ir nenaudojant mielių. Mitybos specialistas pataria duoną gardinti įvairiais grūdais, džiovintais vaisiais ar sezamo sėklomis.
  2. Makaronai. Namuose pasigaminti makaronus nėra sudėtinga – tereikia miltų, kiaušinių ir šiek tiek druskos, o turint specialius virtuvės įrenginius, galima mėgautis tiek įprastais spagečiais, tiek ir lazanijai skirtais lakštiniais. Mitybos specialistas naminiams makaronams pataria rinktis glitimo neturinčius miltus. Be to, labai svarbus terminis apdorojimas (virti ar troškinti makaronai sveikesni nei kepti ant aliejaus) bei padažas. Gaminant padažą, reikėtų nenaudoti aliejaus, geriausia vandenyje lengvai patroškinti daržoves su žiupsneliu druskos ir pipirų. Svarbu atminti ir paprastą dalyką – kuo didesnė porcija, tuo daugiau kalorijų, tad akylai stebinčiam svorį, bet alkanam žmogui patartina geriau pasirinkti nedidelę porciją makaronų, tačiau papildomai pasimėgauti sriuba ir vaisių desertu.
  3. Ledai. Pavojingiausi pramoninėje ledų gamyboje naudojami ingredientai lieknėjantiems yra šie: aliejus, riebalai, cukrus, šokolado glaistai ir kiti priedai. Turint virtuvės mašiną, namuose galima pasigaminti nekaloringus ledus iš lieso jogurto, vaisių ir kitų natūralių produktų. Dar vienas variantas svorį metantiems smaližiams – vaisių šerbetas.

G. Čižausko teigimu, kokybiški maisto gaminimo įrankiai ir indai taip pat gali būti sveikesnio patiekalo priežastimi. Pavyzdžiui, į nelimpančio paviršiaus keptuves galima visai nepilti aliejaus arba įlieti tik nedidelį jo kiekį, taip pat galima naudoti purškiamą aliejų, kurio dozavimas itin patogus. Be to, ne mažiau svarbu turėti gerą buities techniką. Tam, kad žmonės galėtų namuose patys išsikepti duoną, būtina turėti gerą orkaitę. Galima naudoti ir taip vadinamą picos akmenį – keraminę akmens plokštę, ant kurios susiformuoja traškus apvalkas, o vidus išlieka minkštas.

Taip pat skaitykite: Organizmo pokyčiai atsisakius mėsos

„Maisto gaminimo namuose tendencija jau padėjo stiprius pamatus lietuvių kultūroje, – teigia įmonės „Bosch“ pardavimų Baltijos šalims vadovas Adomas Pesliakas. – Be, abejo, maitinimo įstaigų paslaugų populiarumas ar prekybos centrų apyvarta dėl to nemažėja, tačiau vis daugiau žmonių nori namuose gaminti tuos produktus, kurių gamyba supaprastėjo atsiradus naujiems buities prietaisams ar jų funkcijoms.“

A. Pesliako teigimu, buitinės technikos gamintojai nuolatos tobulina virtuvės įrangą ir pasiūlo naujas funkcijas, leidžiančias pačiam žmogui pasigaminti daugelį patiekalų ir gėrimų: nuo makaronų lakštinių ar ledų iki sluoksniuotos latte kavos.

Namuose galite pasigaminti šiuos patiekalus, kurių receptus pridedame:

Senovinė mielinė duona
Receptas: Senovinė mielinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.9 / 43
Receptas
Ingredientai
Miltai: 450.00 g (300 g visadalių ruginių ir 150 g kvietinių (550 D tipo))
Pasukos: 500.00 ml (šviežių arba pieno)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Mielės: 25.00 g (šviežios)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Mieles ištrinkite su cukrumi.

2. Į dubenį supilkite pašildytas pasukas ar pieną, taip pat  pusę kiekio visadalių ruginių miltų, ištrintas mieles ir užmaišykite tešlą. Jos paviršių apibarstykite miltais ir 2–3 valandas palaikykite šiltoje vietoje, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą gerai išplakite, suberkite druską, kmynus, likusius miltus (ruginius ir kvietinius) ir gerai išminkykite. Jei minklė atrodo per minkšta, pridėkite dar miltų. Ir vėl apie valandą leiskite tešlai pakilti.

4. Tada darykite norimo dydžio kepalėlius (arba sukrėskite tešlą į pailgas kepimo skardeles) ir dar kartą pakildykite apie 30 minučių. Duoną kepkite 200 laipsnių orkaitėje maždaug 50 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Duona, kildyta pintame krepšelyje
Receptas: Duona, kildyta pintame krepšelyje
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Miltai: 440.00 g (300 g kvietinių ir 240 g visadalių kvietinių)
Mielės: 25.00 g (šviežių)
Vanduo: 400.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (1-1,5 arbat. š.)
Medus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

 1. Mieles sutrupinkite į dubenį, supilkite 6altą vandenį ir maišykite, kol mielės ištirps.

2. Sudėkite druską ir medų, po to abejus miltus ir išmaišykite iki vientisos tešlos.

3. Stambiai sukapokite riešutus.

4. Tešlą pasidėkite ant miltais pabarstyto stalo ir lengvai pakočiokite. Ant viršaus užbarstykite kapotus riešutus ir įkočiokite juos į minklę. Iš tešlos suformuokite apvalų kepalėlį.

5. Paimkite tinkamo dydžio pintą krepšelį – jis turėtų būti du kartus aukštesnis nei tešlos kepalėlis. Krepšelį pamirkykite vandenyje ir gerai pa barstykite miltais.

6. Tešlos kepalėlį įkelkite į krepšelį, uždenkite rankšluosčiu ir maždaug 2 valandoms padėkite į šaldytuvą.

7. Skardą išklokite kepimo popieriumi, o pakilusią duoną iš krepšelio išverskite taip, kad gražusis krepšelio raštas būtų viršuje.

8. Skardą dėkite ant viršutinių orkaitės grotelių. 200 laipsnių orkaitėje kepkite 25–30 minučių (tol, kol vidinė duonos temperatūra bus 96 laipsniai).

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Ruginė duona su kalendromis
Receptas: Ruginė duona su kalendromis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.3 / 15
Receptas
Ingredientai
Ruginiai miltai: 300.00 g
Miltai: 150.00 g (kvietiniai)
Mielės: 25.00 g (šviežių)
Pienas: 250.00 ml
Medus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (0,5 arbat. š.)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Kalendros: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Mieles sutrupinkite į dubenį. Pieną pašildykite iki kūno temperatūros ir nedideliame jo kiekyje ištirpinkite mieles.

2. Supilkite likusį pieną, sukrėskite medų, taip pat miltus, sumaišytus su prieskoniais ir druska, ir gerai išmaišykite.

3. Toliau minkykite stipriai, kol gausite vientisą tešlą. Iš tešlos padarykite norimos formos duonos kepalą (jis bus gana didelis), perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir aptepkite vandeniu. Tegul duonutė apie valandą pakyla.

4. Tuomet pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ir ant žemutinių grotelių kepkite valandą.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Speltų miltų duona su sėklomis
Receptas: Speltų miltų duona su sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 19
Receptas
Ingredientai
Miltai: 635.00 g (135 g visadalių ruginių ir 500 g speltų miltų (630 tipo))
Mielės: 25.00 g (25-30 g šviežių)
Speltų grūdai: 50.00 g
Linų sėmenys: 40.00 g
Sezamo sėklos: 40.00 g
Saulėgrąžos: 40.00 g
Druska: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1.  Iš vakaro 10 g mielių išleiskite 300 ml šilto vandens. Visadalius ruginius miltus ir trečdalį speltų miltų supilkite į dubenį ir išsukite su mielių vandeniu. Mišinį uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite per naktį.

2. Speltų grūdus užpilkite šiltu vandeniu ir taip pat palikite per naktį.

3. Išbrinkusius speltų grūdus supilkite į sietą ir nuvarvinkite.

4. Linų sėmenis, sezamų ir saulėgrąžų sėklas sumaišykite.

5. Į dubenį suberkite likusius speltų miltus, 15 g sutrupintų mielių, sėklų mišinį, speltų grūdus, druską, įpilkite 50 ml šilto vandens ir mielių mišinį.

6. Virtuviniu kombainu išminkykite vientisą tešlą. Ją pasidėkite ant miltais pabarstyto darbastalio ir minkykite rankomis, kol nelips prie paviršiaus.

7. Iš tešlos suvoliokite rutulį ir leiskite pastovėti 15 minučių. Tuomet suformuokite kepaliuką, dėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite ir dar valandą palaikykite šiltai.

8. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių. Duonutę apibarstykite likusiu sėklų mišiniu. Prieš pašaudami kepaliuką į orkaitę, vidines jos sieneles apipurkškite vandeniu.

9. Praėjus 10 minučių nuo kepimo pradžios, temperatūrą sumažinkite iki 220 laipsnių ir kepkite dar 30–40 minučių, orkaitės sieneles nuolat apipurkšdami vandeniu. Iškepusią duoną ištraukite iš orkaitės ir atvėsinkite.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Avižinė duona
Receptas: Avižinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 32
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (kvietinių)
Mielės: 30.00 g (šviežių)
Vanduo: 250.00 ml (drungno)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Mieles dubenyje sutrupinkite į pieną su cukrumi.

2. Užsijokite du trečdalius miltų ir gerai išmaišykite. Leiskite mielėms pakilti 20–30 minučių.

3. Tuomet supilkite likusius miltus, dribsnius (truputį pasilikite), pasūdykite ir gerai išminkykite tešlą. Jei tešla atrodo per minkšta, įberkite dar miltų. Apie valandą minklę kildykite.

4. Pakilusią tešlą išverskite ant miltuoto stalo ir gerai per minkykite. Suformuoto kepaliuko viršų apibarstykite likusiais avižiniais dribsniais.

5. Kepimo skardą ar dubenį ištepkite riebalais ir įdėkite kepaliuką. Aptepkite jo viršų pienu ar vandeniu ir leiskite dar 30–40 minučių pakilti.

6. Tuomet vėl aptepkite pienu ar vandeniu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių. Prieš kepdami po skarda padėkite indą su vandeniu.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Ruginė duona
Receptas: Ruginė duona
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 20
Receptas
Ingredientai
Ruginis raugas 250.00 ml
Miltai: 1.00 kg (500 g rupių ruginių ir 500 g aukščiausios rūšies kvietinių)
Cukrus: 150.00 g
Kvietinės sėlenos 100.00 g
Saulėgrąžos: 100.00 g
Linų sėmenys: 100.00 g
Kmynai: 1.00 sauja
Sezamo sėklos: 50.00 g
Druska: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Užvirinkite ir atvėsinkite 1 l vandens.

2. Saulėgrąžas, linų sėmenis ir kmynus nuplaukite sietelyje po tekančiu vandeniu.

3. Dubenyje sumaišykite ruginius ir kvietinius miltus, suberkite kvietines sėlenas, kmynus, saulėgrąžas, linų sėmenis, cukrų ir druską, išmaišykite. Supilkite vandenį, užmaišykite tirštą tešlą – kaip pyragui. Kai nebeliks miltų gumuliukų, atsargiai įmaišykite raugą.

4. Stačiakampę kekso skardą patepkite aliejumi, pabarstykite sezamais, sukrėskite tešlą. Nepamirškite, kad tešla pakils, todėl nepripildykite skardos, palikite iki viršaus bent 2 cm.

5. Uždenkite skardą švaria šluoste ir pastatykite šiltai 6–8 valandoms, kad pakiltų. Galite 4 valandas kildinti orkaitėje nustačiusi 30 °C temperatūrą.

6. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 1 val. 20 min., sumažinkite kaitrą iki 180 °C ir kepkite dar 10–15 min. Išimkite skardą iš orkaitės, kepalėlio viršų patepkite vandeniu, uždenkite švaria šluoste ir palikite atvėsti. Išimkite duoną iš skardos, laikykite duoninėje popieriniame maišelyje arba suvyniotą į šluostę.

 

Negailėkite priedų

Į paruoštą tešlą negailėdama berkite įvairių priedų: sėklų, riešutų, džiovintų vaisių. Taip naminė duona taps ne tik gardesnė, bet ir maistingesnė. Ruginei duonai gardinti tinka kmynai, kalendrų sėklos, burnočių sėklos, avižiniai dribsniai, linų sėmenys, saulėgrąžos, moliūgų sėklos. Jei į tešlą įmaišysite lazdynų arba graikinių riešutų, razinų, džiovintų slyvų ir abrikosų, duonelė bus gardesnė už pyragą. Prieš maišydama priedus į tešlą būtinai juos perrinkite ir nuplaukite po tekančiu vandeniu. Ypač nešvarios būna saulėgrąžos, pasitaiko neišlukštentų.

Plačiau skaitykite: „Kepti duoną namuose jau nemadinga? Nesutinkame!“

Suskleisti
Naminiai makaronai.
Receptas: Naminiai makaronai
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 18
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g ((405D tipo) - makaronams)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (didelių - makaronams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (makaronams)
Kaip gaminti
  1. Miltus ir druską išsijokite per sietelį. Viduryje padarykite duobutę ir įmuškite į ją tris kiaušinius.
  2. Šakute pradėkite plakti kiaušinius, sumaišydami trynius ir baltymus. Toliau plakdami šakute, palaipsniui sumaišykite miltus su kiaušiniais. Stenkitės miltus imti iš kraštų ir maišyti link vidurio.
  3. Kai kiaušiniai su miltais susimaišys, imkite minkyti tešlą rankomis. Minkykite, kol gausite vientisą glotnią ir nelipnią tešlą. Tešlą reikėtų minkyti taip: atkelkite tešlą nuo paviršiaus ir „stumkite“ nuo savęs. Tuomet pasukite tešlą 90 laipsnių kampu, atkelkite nuo paviršiaus ir vėl „stumkite“ nuo savęs. Taip kartokite, kol išminkysite reikiamą tešlą.
  4. Jei matote, kad tešla per lipni, įmaišykite dar šiek tiek miltų. Išminkyti tešlą turėtų užtrukti apie 10 minučių.
  5. Iš išminkytos tešlos suformuokite gražų rutulį ir suvyniokite jį į švarų rankšluostėlį. Įdėkite į sandariai užsidarantį indą ir palikite valandą pastovėti kambario temperatūroje.
  6. Po valandos išimkite tešlą iš indo, išvyniokite iš rankšluostėlio ir padalinkite į tris lygias dalis.
  7. Švarų ir lygų paviršių pabarstykite miltais. Paimkite pirmąją tešlos dalį ir iškočiokite, kočėlu braukdami nuo centro į kraštus, į labai ploną tešlos lakštą. Kočiokite tol, kol tešlos lakštas bus toks plonas, kiek tik įmanoma – reikia prisiminti, kad virdami makaronai pastorės ir padidės, todėl prieš virimą jie turi būti tikrai labai ploni.
  8. Iškočiotą tešlos lakštą pabarstykite miltais ir suvyniokite į ritinį.
  9. Ritinį supjaustykite griežinėliais ir išvyniokite. Tokiu būdu paruošite makaronus, vadinamus fettuccine.
  10. Perkelkite supjaustytus makaronus ant miltais pabarstyto švaraus rankšluostėlio.
  11. Tuos pačius žingsnius pakartokite su visais trim gabalėliais tešlos.
  12. Vidutinio dydžio puode užvirkite pasūdytą vandenį.
  13. Suberkite makaronus ir virkite 8–12 minučių, priklausomai nuo makaronų dydžio; kol makaronai išvirs, bet nepraras savo formos; kol makaronai bus „al dente“ – ne per minkšti, bet ir ne per kieti.
  14. Išvirusius makaronus sudėkite į sietelį ir nuvarvinkite. Tuomet sudėkite į lėkštes ir patiekite su padažu.
Suskleisti
Naminiai makaronai
Receptas: Naminiai makaronai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 6
Receptas
Ingredientai
Manai: 1.00 st.
Miltai: 190.00 g (3/4 stiklinės (pilna stiklinė – 250 ml))
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Vanduo: 125.00 ml (1/4 – 1/2 stiklinės)
Kaip gaminti
  1. Manų kruopas su miltais sumaišykite gilesniame dubenyje.
  2. Kiaušinius atskirai lengvai suplakite su šlakeliu aliejaus, supilkite į miltus ir išmaišykite. Po truputį pilkite vandenį nuolat maišydama mediniu šaukštu, kol tešla sulips – man užteko 1/4 stiklinės. Tešla neturi būti labai sausa – geriau, jei kiek limpa prie rankų.
  3. Tešlą išverskite ant miltais pabarstyto stalo ir minkykite apie 10 minučių, kol taps tvirta, bet elastinga.
  4. Įsukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.
  5. Imkite po nedidelį gabalėlį atvėsusios tešlos ir tarp delnų arba ant stalo iškočiokite į storoką ir ilgą spagetį (virdami makaronai dar kiek išsipučia).
  6. Pagamintus makaronus vieną šalia kito dėkite ant manų kruopomis pabarstyto stalo arba į didelę kepimo skardą – tik ne per arti, nes tikrai sulips.
  7. Užvirkite didelį puodą vandens, gausiai pasūdykite, sudėkite makaronus, kelissyk pamaišykite ir leiskite virti 5-8 minutes. Šviežiems makaronams tai labai ilgas laikas, tačiau pici gana stori, tad juos reik pavirti kiek ilgiau.
  8. Išvirusius makaronus nukoškite, sukraukite į lėkštes, užbarstykite sūriu ir patiekite su pesto padažu.

Receptas iš tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“

Suskleisti
Šokoladiniai ir apelsininiai naminiai ledai
Receptas: Šokoladiniai ir apelsininiai naminiai ledai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 8
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (3 - kiaušiniai ir 2 - tryniai)
Vanilinis cukrus: 2.00 valg. š. („Dansukker“ su natūralia vanile)
Cukrus: 160.00 g („Panevėžio Plius“)
Grietinėlė: 500.00 ml
Juodasis šokoladas: 250.00 g (lydyto)
Riešutai: 100.00 g (cukruotų smulkintų)
Apelsinai: 1.00 vnt. (žievelės)
Kaip gaminti
  1. Sudėkite kiaušinius, trynius ir cukrų į karščiui atsparų dubenį.
  2. Pastatykite dubenį virš vos verdančio vandens prikaistuvio ir plakite elektriniu plaktuvu 6–8 minutes arba kol mišinys taps šviesus ir sutirštės.
  3. Tada nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Suplakite grietinėlę.
  4. Atsargiai supilkite plaktą grietinėlę į kiaušinių mišinį ir sumaišykite iki vienalytės masės.
  5. Po truputį supilkite lydytą šokoladą, suberkite smulkintus riešutus, apelsino žievelę ir maišykite.
  6. Supilkite mišinį į 2 litrų skardą ar dvi mažesnes skardas ir užšaldykite (6 valandas arba per naktį).
  7. Prieš tiekdami truputį palaikykite kambario temperatūroje.
  8. Pagaminsite per 50 min., neskaičiuojant šaldymo laiko.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Naminiai ledai
Receptas: Naminiai ledai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 14
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.00 l
Sviestas: 100.00 g
Cukrus: 2.00 st.
Krakmolas: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (tryniai)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotų žievelių ir sulčių)
Kaip gaminti
  1. Į puodą supilkite 1 litrą pieno ir įmeskite 100 g sviesto. Kol pienas užvirs, į litrinį stiklainį supilkite 2 stiklines smulkaus cukraus ir 1 šaukštelį krakmolo.
  2. Išmaišykite, įmuškite 5 trynius ir viską išsukite. Tuomet dar įpilkite truputį pieno ir stiklainį, uždarę dangteliu, plakite, kol susidarys grietinės tirštumo masė.
  3. Kai pienas užvirs, nuolat maišydami, supilkite išplaktą masę ir kaitinkite, kol užvirs. Maišyti būtina, kad nesutrauktų masės. Jei pienas nelabai šviežias, galite įdėti šaukštą krakmolo arba truputį geriamosios sodos.
  4. Kad ledai būtų geresnio skonio, vertėtų įtarkuoti citrinos ar apelsino žievelę arba įdėti ištirpinto padeginto cukraus šaukštą.
  5. Užvirusią masę su puodu įstatykite į indą su šaltu vandeniu ir maišykite, kol atvės iki kambario temperatūros. Po to palikite visiškai atvėsti.
  6. Visą masę supilkite į polietileninį maišelį ir įkiškite į kamerą. Po kiek laiko apverskite maišelį ir vėl palikite šalti.
  7. Į sustingusią masę išspauskite citrinos sultis ir, įvynioję maišelį į rankšluostį, paspaudykite jį, kad masė išsimaišytų ir neliktų ledo gabalėlių. Ledai paruošti.
  8. Išpilstykite į ledaines, papuoškite šviežiais ar konservuotais vaisiais, šokolado trupinėliais ar apipilkite mėgstamu sirupu.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius