Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitybos specialistas pataria, kaip tinkamai šaldyti ir atšildyti mėsą

Ar žinote, kad kasdien vienas Lietuvos gyventojas suvartoja apie 180 g mėsos? Ir, jei triušienos, jautenos ar ėrienos pardavimai svyruoja dėl pačių įvairiausių priežasčių, pavyzdžiui, švenčių, vištienos ir kiaulienos – stabiliai auga.
Jautiena.
Jautiena yra viena iš kieičausių mėsų / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Virtuvė Mėsa

Specialistai pastebi dar vieną tendenciją – šalies gyventojai linkę įsigyti šviežios mėsos daugiau akcijų metu ir ją namie užšaldyti, arba iškart pirkti šaldytą produkciją. Yra įvairių būdų, kaip kuo ilgiau išsaugoti mėsos produktus šviežius. Kurį iš jų rinktis?  

„Beveik visi maisto produktai, siekiant juos išlaikyti ilgiau, gali būti džiovinami, rūkomi, marinuojami ar rauginami, tačiau tik šaldant išlieka nepakitusi maisto struktūra bei skonis, – sako sertifikuotas mitybos specialistas Gediminas Čižauskas. – Be to, šaldyti galima ne tik produktus, bet ir patiekalus.“

Mitybos specialistai atkreipia dėmesį, kad šaldymas yra vienas sveikiausių produktų išsaugojimo būdų – užšaldžius, produktuose išlieka gerokai daugiau vitaminų nei, pavyzdžiui, konservuojant. Labai svarbu tinkamai užšaldyti mėsą, taip pat – ir vėliau ją tinkamai atšildyti, kad ji neprarastų natūralaus skonio, savo maistingųjų bei organizmui naudingų savybių. Galų gale, kad išvis būtų tinkama vartoti.

G. Čižausko teigimu, kokybiškos užšaldytos mėsos galima nusipirkti parduotuvėse, tačiau reikėtų žinoti keletą labai svarbių dalykų: „Visų pirma, venkite peršaldytos mėsos – tokios, kurios pakuotėje aiškiai matomi susikoncentravę ledo kristalai ir šerkšnas.

Peršaldyta mėsa, ją atšildžius, bus išsausėjusi. Taip pat svarbu, kad pakuotėje nebūtų išbėgusių skysčių. Praradusi natūralius skysčius mėsa bus nesultinga

Peršaldyta mėsa, ją atšildžius, bus išsausėjusi. Taip pat svarbu, kad pakuotėje nebūtų išbėgusių skysčių – dažniausiai jie yra rausvos spalvos. Praradusi natūralius skysčius mėsa bus nesultinga, be to, neliks ir skoninių savybių. Šaldytos mėsos pakuotė neturi būti pažeista, nes į vidų patekęs oras sudaro palankias sąlygas mėsai greičiau gesti.“

Specialistas pabrėžia, kad atšildyti mėsą irgi reikia mokėti: tai reikia daryti ne kambario temperatūroje, bet šaldytuve, ir, kas labai svarbu – lėtai. Būtent lėtai atšildant mėsą jos sultys, susidariusios iš ištirpusių ledo kristalų, vėl įsigeria į audinį, tad mėsa nepraranda sultingumo. Lėtai atšildami dideli mėsos gabalai atitirpsta per kelias dienas, o maži gabaliukai – per 24 valandas. Svarbu atminti, kad kartą atšildytas produktas pakartotinai nebešaldomas.

Parduotuvėje galima įsigyti ne tik šaldytų mėsos produktų, bet ir jau paruoštų užšaldytų patiekalų: įvairių kepsnelių, džiūvėsėliais padengtos filė, kitų kepti paruoštų gaminių. Mitybos specialistų teigimu, ruošinių kokybė priklauso nuo mėsos rūšies – patariama dažniau rinktis baltą, pavyzdžiui, vištienos, nei raudoną mėsą.

Specialistų nuomone, jei pusgaminiai yra laikomi temperatūroje, nurodytoje ant pakuotės, o vartotojas juos paruošia laikydamasis nurodytos paruošimo instrukcijos, tokių pusgaminių maistinė vertė bei kokybė išlieka tokia pat, kaip ir šviežiai paruoštų. Žinoma, reikėtų atkreipti dėmesį ir į pusgaminio sudėtį – rinktis tokį, kuriame nėra vartoti nerekomenduojamų maisto priedų. Atšildyti mėsos kepsnelių nereikia – jie būna jau iš karto paruošti kepti.

Šaldytos mėsos kokybė labai priklauso nuo temperatūros ir trukmės – šaldant gamykloje, kai aplinkos temperatūra yra žemesnė kaip minus 30 °C, greitai galima pasiekti -18 °C produkto vidinę temperatūrą, tad visos skoninės savybės yra tarsi užkonservuojamos, o atitirpintas gaminys nepraranda natūralios drėgmės.

Be to, gamykloje mėsa užšaldoma vadovaujantis kokybės standartais, užtikrinančiais, kad atšildytas produktas bus tikrai geros kokybės. Šaldant mėsą namuose, įprastose šaldymo kamerose, net ir su greito užšaldymo funkcija, dažniausiai neįmanoma pasiekti reikiamos temperatūros ir procesas užsitęsia.

Jei mėsa šąla ir per lėtai, jos paviršius pasidengia ledo kristalais, kurie vėliau, atšyla, išbėga kartu su sultimis ir mėsa lieka sausa bei ne tokia skani.  Taip pat negerai ir jei mėsa užšaldoma ypač greitai – ledo kristalai nespėja susidaryti ir gaunamas tiesiog ledo gabalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius